19 березня 2013

 

Орізонт осінній сезон

Грантовий Дайджест.pdf


ЗАТВЕРДЖЕНО 
постановою Кабінету Міністрів України 
від 30 січня 2019 р. № 68

ПОРЯДОК 
відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня”

1. Цим Порядком визначено механізм відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня”.

2. У цьому Порядку терміни вживаються у такому значенні:

послуга з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня” (далі - послуга “муніципальна няня”) - послуга, що надається для підтримки батьків (усиновлювачів), опікунів дитини для забезпечення догляду за дитиною до трьох років;

отримувач послуги “муніципальна няня” - батьки (усиновлювачі), опікуни дитини;

муніципальна няня - будь-яка фізична особа - підприємець (КВЕД 97.00, КВЕД 88.91) / юридична особа, яка надає послугу з догляду за дітьми (КВЕД 78.20, КВЕД 85.10), крім державних і комунальних закладів дошкільної освіти, та з якою укладено договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років.

3. Відшкодування вартості послуги “муніципальна няня” є щомісячною адресною компенсаційною виплатою одному з батьків (усиновлювачів), опікуну дитини до трьох років (далі - компенсація послуги “муніципальна няня”).

Призначення та виплата компенсації послуги “муніципальна няня” здійснюються згідно з рішенням структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчого органу міської ради, ради об’єднаної територіальної громади (далі - місцевий структурний підрозділ з питань соціального захисту населення).

4. Компенсація послуги “муніципальна няня” виплачується отримувачу послуги “муніципальна няня” у розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого на 1 січня відповідного року, за кожну дитину, яку доглядає муніципальна няня.

5. Право на отримання компенсації послуги “муніципальна няня” мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які є батьками (усиновлювачами), опікунами дитини до трьох років і на законних підставах проживають на території України та уклали договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років (далі - договір) з муніципальною нянею.

Компенсація послуги “муніципальна няня” не призначається батькам, які є батьками - вихователями дитячих будинків сімейного типу, прийомними батьками, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства.

6. Договір укладається у письмовій формі між отримувачем послуги “муніципальна няня” та муніципальною нянею.

У договорі має бути визначено, зокрема, назву послуги, її обсяг із зазначенням конкретних заходів, умови та строк її надання, вартість, періодичність оплати, відповідальність сторін.

7. Для отримання компенсації послуги “муніципальна няня” отримувач послуги “муніципальна няня” протягом місяця після укладення договору подає місцевому структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем свого проживання заяву та документи/відомості у паперовій або електронній формі, зазначені у пунктах 8 і 9 цього Порядку.

8. У паперовій формі отримувач послуги “муніципальна няня” подає такі документи:

заяву про надання компенсації послуги “муніципальна няня”;

заяву про перерахування коштів для компенсації послуги “муніципальна няня” із зазначенням рахунка в установі банку;

копію договору між отримувачем послуги “муніципальна няня” та муніципальною нянею;

документи, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги “муніципальна няня” (чек, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунка).

До заяви додаються копії:

свідоцтва про народження дитини;

паспорта отримувача компенсації послуги “муніципальна няня” з даними про прізвище, ім’я та по батькові, дату його видачі та місце реєстрації;

документа, що посвідчує проживання на території України (для іноземця та особи без громадянства);

документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу та мають про це відмітку в паспорті) отримувача компенсації послуги “муніципальна няня”;

рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

9. В електронній формі отримувач послуги “муніципальна няня” подає такі документи:

електронну заяву про надання компенсації послуги “муніципальна няня”;

електронну заяву про перерахування коштів для компенсації послуги “муніципальна няня” із зазначенням рахунка в установі банку;

скановану копію договору між отримувачем послуги “муніципальна няня” та муніципальною нянею;

відомості, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги “муніципальна няня” (чек, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунка) в електронній формі.

До заяви додаються:

відомості про свідоцтво про народження дитини (серія, номер, дата видачі, прізвище, ім’я, по батькові дитини, прізвище, ім’я, по батькові батьків);

сканована копія документа, що посвідчує проживання на території України (для іноземця та особи без громадянства);

сканована копія рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

Заява та відомості, що подаються в електронній формі підписуються електронним цифровим підписом отримувача компенсації послуги “муніципальна няня” або електронним підписом, створеним шляхом додавання до заяви в електронній формі ідентифікаційних даних декларанта, підтверджених у процесі автентифікації з використанням електронної системи ідентифікації, що використовує базу клієнтських даних банків (BankID). Відомості про прізвище, ім’я, по батькові дитини отримувача компенсації послуги “муніципальна няня”, його реєстраційний номер платника податків та паспортні дані отримуються з електронного цифрового підпису або бази клієнтських даних банків.

10. Факт народження дитини на території України у разі подання заяви в електронній формі підтверджується за інформацією з державного реєстру актів цивільного стану громадян, отриманою шляхом електронної взаємодії у порядку, встановленому Мінсоцполітики та Мін’юстом.

Відомості про реєстрацію муніципальної няні та наявність відповідних видів економічної діяльності перевіряються шляхом електронної взаємодії з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань у порядку, встановленому Мінсоцполітики та Мін’юстом.

11. Місцеві структурні підрозділи з питань соціального захисту населення:

розглядають подані документи та у разі потреби уточнюють в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань інформацію про муніципальну няню, з якою укладено договір;

протягом десяти робочих днів із дати надходження документів приймають рішення про призначення компенсації послуги “муніципальна няня”;

протягом трьох робочих днів після прийняття рішення про призначення письмово інформують отримувача послуги “муніципальна няня” про прийняте рішення.

Отримувачу послуги “муніципальна няня” може бути відмовлено у призначенні компенсації послуги “муніципальна няня” у разі подання пакета документів, передбаченого пунктом 7 цього Порядку, не в повному обсязі, відсутності інформації про муніципальну няню в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

12. Компенсація послуги “муніципальна няня” призначається на строк здійснення догляду за дитиною до трьох років, визначений у договорі, укладеному між отримувачем послуги “муніципальна няня” та муніципальною нянею.

Виплата компенсації послуги “муніципальна няня” здійснюється щомісяця на підставі поданих отримувачем послуги “муніципальна няня” документів, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги “муніципальна няня”.

13. Отримувач послуги “муніципальна няня”:

щомісяця до 5 числа подає в письмовій (електронній) формі або в будь-який інший зручний спосіб місцевому структурному підрозділу з питань соціального захисту населення документи, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги “муніципальна няня”;

протягом одного робочого дня інформує про розірвання договору або про інші обставини, що можуть вплинути на надання муніципальною нянею послуги “муніципальна няня”.

У разі неподання в установлений строк документів, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги “муніципальна няня”, виплата компенсації послуги “муніципальна няня” припиняється.

Після подання документів, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги “муніципальна няня”, виплата компенсації послуги “муніципальна няня” поновлюється з місяця, за який було здійснено оплату послуги “муніципальна няня”.

14. Кошти компенсації послуги “муніципальна няня”, не одержані отримувачем послуги “муніципальна няня” з вини органу, який її призначає та виплачує, виплачуються за минулий час без обмеження будь-яким строком у розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого у рік призначення виплати.

15. У разі збільшення розміру прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років сума компенсації послуги “муніципальна няня” перераховується місцевим структурним підрозділом з питань соціального захисту населення без подання заяви отримувачем послуги “муніципальна няня”, але з прийняттям відповідного рішення про перерахунок компенсації послуги “муніципальна няня, яке долучається до особової справи отримувача послуги “муніципальна няня”.

16. Компенсація послуги “муніципальна няня” виплачується отримувачу послуги “муніципальна няня” шляхом перерахування коштів місцевим структурним підрозділом з питань соціального захисту населення на рахунок в установі банку, зазначений у заяві отримувачем послуги “муніципальна няня”, до 10 числа місяця, наступного за місяцем, у якому до зазначеного структурного підрозділу надійшли документи, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги “муніципальна няня”.

17. Виплата раніше призначеної компенсації послуги “муніципальна няня” припиняється, у разі коли отримувачем послуги “муніципальна няня” було приховано або навмисно подано недостовірні відомості про здійснення догляду за дитиною до трьох років, які вплинули на призначення компенсації послуги “муніципальна няня”, внаслідок чого були надміру виплачені кошти, - з місяця, в якому виявлено порушення.

У разі одержання надміру виплачених коштів під час виплати компенсації послуги “муніципальна няня” отримувач послуги “муніципальна няня” повинен відшкодувати місцевому структурному підрозділу з питань соціального захисту населення ці кошти за весь період з моменту, коли він не мав права на їх одержання.

Для цього місцевий структурний підрозділ з питань соціального захисту населення:

визначає обсяг надміру виплачених коштів і встановлює строки їх повернення, про що повідомляє отримувачу послуги “муніципальна няня”;

у разі врахування надміру виплачених коштів під час виплати компенсації послуги “муніципальна няня” у наступних періодах здійснює щомісячні відрахування на підставі прийнятих рішень у розмірі не більш як 20 відсотків суми, яка підлягає виплаті.

Виплата компенсації послуги “муніципальна няня” може бути поновлена, якщо отримувач послуги “муніципальна няня” протягом місяця, наступного за місяцем припинення зазначеної виплати, повідомив місцевому структурному підрозділу з питань соціального захисту населення про зміну обставин, які вплинули на припинення виплати компенсації послуги “муніципальна няня”, а саме подав достовірні відомості про здійснення догляду за дитиною до трьох років.

Виплата раніше призначеної компенсації послуги “муніципальна няня” також припиняється:

у разі переїзду отримувача послуги “муніципальна няня” до іншої адміністративно-територіальної одиниці і виникнення обставин, що унеможливлюють виплату компенсації послуги “муніципальна няня” (розірвання договору, смерть отримувача послуг “муніципальна няня”, дитини, припинення діяльності фізичної особи - підприємця, юридичної особи, яка надає послугу “муніципальна няня”), - з місяця, наступного за місяцем, в якому відбулися зміни;

за заявою отримувача послуги “муніципальна няня” - з місяця, наступного за місяцем її подання, якщо інше не обумовлено заявою.

18. Компенсація послуги “муніципальна няня” здійснюється у межах видатків, передбачених на відповідний рік, за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, особам, які не мають права на пенсію, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, тимчасової державної допомоги дітям, тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, допомоги по догляду за особами з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, компенсаційної виплати непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку.

Фінансування компенсації послуги “муніципальна няня” здійснюється відповідно доПорядку фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2002 р. № 256 (Офіційний вісник України, 2002 р., № 10, ст. 482; 2003 р., № 44, ст. 2309).

19. Місцеві структурні підрозділи з питань соціального захисту населення формують і зберігають протягом п’яти років особові справи отримувачів компенсації “муніципальна няня”.

20. Рішення місцевого структурного підрозділу з питань соціального захисту населення про відмову у призначенні компенсації послуги “муніципальна няня” може бути оскаржене в судовому порядку.

21. Складення і подання фінансової та бюджетної звітності про використання бюджетних коштів, а також контроль за їх цільовим та ефективним витрачанням здійснюються в установленому законодавством порядку.

22. Компенсація послуги “муніципальна няня” не тягне за собою зміни розміру допомоги при народженні дитини.

Одержання отримувачами послуги “муніципальна няня” інших видів допомог не впливає на призначення та виплату компенсації послуги “муніципальна няня”.

Компенсація послуги “муніципальна няня” не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО 
постановою Кабінету Міністрів України 
від 20 червня 2018 р. № 512

ПОРЯДОК 
надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка”

1. Цей Порядок встановлює механізм планування, розподілу, обліку та надання одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка” при народженні дитини.

2. У цьому Порядку терміни вживаються у такому значенні:

одноразова натуральна допомога “пакунок малюка” (далі - допомога “пакунок малюка”) - набір необхідних речей для новонародженої дитини;

отримувач допомоги “пакунок малюка” - мати, батько, родичі, патронатний вихователь новонародженої дитини.

3. Допомога “пакунок малюка” є одноразовою безповоротною адресною соціальною допомогою сім’ям, в яких народилася дитина, а в разі відсутності матері/батька - родичам, патронатним вихователям новонародженої дитини.

4. Право на отримання допомоги “пакунок малюка” мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах проживають на території України і народили живонароджену дитину.

Допомога “пакунок малюка” надається на кожну новонароджену дитину.

Допомога “пакунок малюка” не надається у разі:

відмови від новонародженої дитини у пологовому будинку (відділенні) усіх форм власності (далі - пологовий будинок);

відбування матір’ю покарання у місцях позбавлення волі та подальшого перебування новонародженої дитини в будинку дитини при установі виконання покарань;

смерті новонародженої дитини в пологовому будинку.

Якщо у матері новонародженої дитини виникли ускладнення при пологах чи хвороба, що унеможливлює здійснення нею догляду за новонародженою дитиною, допомога “пакунок малюка” надається батьку або родичам такої дитини, або патронатному вихователю, які доглядатимуть за нею.

Якщо батьки, родичі відмовилися від новонародженої дитини в пологовому будинку (відділенні), допомога “пакунок малюка” надається патронатному вихователю, який здійснюватиме догляд за новонародженою дитиною.

У разі коли у матері новонародженої дитини відсутні документи, що посвідчують особу, пологовий будинок залучає фахівців із соціальної роботи для надання матері соціальних послуг з метою оформлення / відновлення таких документів. При цьому допомога “пакунок малюка” надається батьку або родичам такої дитини, а у разі їх відсутності - матері новонародженої дитини на підставі акта приймання-передачі згідно з додатком 1.

{Пункт 4 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 1199 від 27.12.2018}

5. Планування обсягів допомоги “пакунок малюка”, розподіл між пологовими будинками та моніторинг її надання здійснюють структурні підрозділи з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської держадміністрацій (далі - обласні структурні підрозділи з питань соціального захисту населення).

Планування обсягів допомоги “пакунок малюка” провадиться щороку відповідно до показників народжуваності в адміністративно-територіальній одиниці за минулий рік з урахуванням загальних тенденцій народжуваності та кількості осіб, які перебувають на обліку по вагітності в жіночих консультаціях.

З метою здійснення своєчасної та безперервної видачі допомоги “пакунок малюка” під час планування обсягів допомоги на поточний рік необхідно враховувати обсяг такої допомоги не менш як на два місяці наступного року в межах бюджетних асигнувань поточного року.

{Пункт 5 доповнено новим абзацом згідно з Постановою КМ № 1199 від 27.12.2018}

Показники народжуваності в адміністративно-територіальній одиниці визначають структурні підрозділи з питань охорони здоров’я районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) рад, об’єднаних територіальних громад (далі - місцеві структурні підрозділи з питань охорони здоров’я) шляхом збирання інформації пологових будинків про кількість живонароджених дітей протягом минулого року та  жіночих консультацій про кількість осіб, які перебувають на обліку по вагітності. При цьому необхідно враховувати показники народжуваності не менш як за два місяці наступного року.

{Абзац четвертий пункту 5 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1199 від 27.12.2018}

Місцеві структурні підрозділи з питань охорони здоров’я передають до 1 серпня поточного року показники народжуваності в адміністративно-територіальній одиниці структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської держадміністрацій (далі - обласні структурні підрозділи з питань охорони здоров’я) та структурним підрозділам з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) рад, об’єднаних територіальних громад (далі - місцеві структурні підрозділи з питань соціального захисту населення).

{Абзац п'ятий пункту 5 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1199 від 27.12.2018}

Обласні структурні підрозділи з питань охорони здоров’я передають показники народжуваності в адміністративно-територіальних одиницях обласним структурним підрозділам з питань соціального захисту населення протягом двох робочих днів з дня їх отримання для планування обсягів допомоги “пакунок малюка”.

За результатами аналізу показників народжуваності, наданих місцевими структурними підрозділами з питань охорони здоров’я, передбачених абзацом третім цього пункту, та на підставі клопотання обласних структурних підрозділів з питань охорони здоров’я, місцевих структурних підрозділів з питань соціального захисту населення обласні структурні підрозділи з питань соціального захисту населення можуть здійснювати перерозподіл допомоги “пакунок малюка”.

6. Надання допомоги “пакунок малюка”, її доставка до пологових будинків здійснюється згідно з Меморандумом про взаєморозуміння між Урядом України та Управлінням Організації Об’єднаних Націй з обслуговування проектів і Дитячим фондом Організації Об’єднаних Націй у сфері соціального захисту сімей з дітьми та підтримки розвитку відповідального батьківства та проектних угод, укладених між обласними структурними підрозділами з питань соціального захисту населення та Управлінням Організації Об’єднаних Націй з обслуговування проектів, на умовах співфінансування в межах та у строки реалізації проекту міжнародної технічної допомоги “Забезпечення соціального захисту та відповідального батьківства в Україні”.

{Абзац перший пункту 6 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1199 від 27.12.2018}

Комплектування допомоги “пакунок малюка” здійснюється згідно з переліком дитячих товарів для комплектування одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка”, затвердженим Мінсоцполітики.

{Пункт 6 в редакції Постанови КМ № 618 від 22.08.2018}

7. Місцеві структурні підрозділи з питань соціального захисту населення щомісяця до 5 числа здійснюють моніторинг забезпечення допомогою “пакунок малюка”.

{Абзац перший пункту 7 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1199 від 27.12.2018}

У разі виявлення в місцевому структурному підрозділі, пологовому будинку недостатньої кількості допомоги “пакунок малюка” місцеві структурні підрозділи з питань соціального захисту населення подають протягом двох робочих днів клопотання до обласних структурних підрозділів з питань соціального захисту населення про необхідність здійснення перерозподілу допомоги “пакунок малюка”.

{Абзац другий пункту 7 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1199 від 27.12.2018}

8. Видача отримувачу допомоги “пакунок малюка” проводиться у пологовому будинку працівником, уповноваженим головним лікарем.

У разі відсутності у пологовому будинку допомоги “пакунок малюка” її видача проводиться місцевим структурним підрозділом з питань соціального захисту населення за місцем проживання/перебування отримувача допомоги “пакунок малюка” на підставі його особистої письмової заяви. Місцевий структурний підрозділ з питань соціального захисту населення може залучати до видачі допомоги “пакунок малюка” фахівця із соціальної роботи, соціального працівника, фахівця недержавної організації, до повноважень яких належить проведення соціальної роботи із сім’ями та дітьми або надання медичної допомоги.

Факт передачі допомоги “пакунок малюка” фіксується в акті приймання-передачі та в журналі обліку згідно з додатками 1 і 2.

У разі виявлення неповного комплектування допомоги “пакунок малюка” відповідно до переліку дитячих товарів для комплектування одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка”, затвердженого Мінсоцполітики, пошкодження товарів, що входять до її складу, складається відповідний акт у довільній формі, який надсилається обласному структурному підрозділу з питань соціального захисту населення для організації роботи з усунення Управлінням Організації Об’єднаних Націй з обслуговування проектів виявлених недоліків.

Відомості обліку видачі допомоги “пакунок малюка” згідно з додатком 3 підписуються головним лікарем пологового будинку та щомісяця до 5 числа подаються до місцевих структурних підрозділів з питань соціального захисту населення для подальшого подання обласним структурним підрозділам з питань соціального захисту населення. Копії відомостей обліку видачі допомоги “пакунок малюка” залишаються у пологовому будинку.

{Пункт 8 в редакції Постанови КМ № 1199 від 27.12.2018}

9. Допомога “пакунок малюка” видається її отримувачам під час народження/виписки дитини у пологовому будинку або за місцем проживання/перебування новонародженої дитини не пізніше ніж через 30 календарних днів з дня її народження.

{Абзац перший пункту 9 в редакції Постанови КМ № 1199 від 27.12.2018}

У разі відсутності на день виписки новонародженої дитини у пологовому будинку допомоги “пакунок малюка” видається довідка про те, що зазначену допомогу в пологовому будинку не видано.

{Пункт 9 доповнено новим абзацом згідно з Постановою КМ № 1199 від 27.12.2018}

У разі народження дитини за межами України або вдома та відмови матері від подальшої госпіталізації допомога “пакунок малюка” видається місцевим структурним підрозділом з питань соціального захисту населення за місцем проживання/перебування новонародженої дитини на підставі особистої письмової заяви отримувача допомоги “пакунок малюка” та копії свідоцтва про народження дитини.

{Пункт 9 доповнено новим абзацом згідно з Постановою КМ № 1199 від 27.12.2018}

Патронатному вихователю може бути видано допомогу “пакунок малюка”, якщо він забрав новонароджену дитину з пологового будинку протягом місяця з дня народження.

Отримувачі допомоги “пакунок малюка” можуть відмовитися від її отримання на підставі особистої письмової заяви.

Якщо на день виписки новонародженої дитини у пологовому будинку, місцевому структурному підрозділі з питань соціального захисту населення була відсутня допомога “пакунок малюка”, місцевий структурний підрозділ з питань соціального захисту населення на підставі заяви отримувача допомоги “пакунок малюка” та довідки про те, що зазначену допомогу в пологовому будинку не видано, звертається до обласного структурного підрозділу з питань соціального захисту населення для забезпечення отримувача такою допомогою.

{Абзац шостий пункту 9 в редакції Постанови КМ № 1199 від 27.12.2018}

Обласний структурний підрозділ з питань соціального захисту населення протягом 14 робочих днів передає місцевому структурному підрозділу з питань соціального захисту населення таку допомогу для її видачі отримувачу допомоги “пакунок малюка”.

Місцевий структурний підрозділ з питань соціального захисту населення протягом трьох робочих днів забезпечує безпосередню видачу допомоги “пакунок малюка” за місцем проживання/ перебування новонародженої дитини.

{Абзац восьмий пункту 9 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1199 від 27.12.2018}

10. Облік допомоги “пакунок малюка” ведеться пологовими будинками, місцевими, обласними структурними підрозділами з питань соціального захисту населення для отримання даних про її наявність, втрату, нестачу, рух, необхідні для організації безперебійного забезпечення такою допомогою матерів/батьків/родичів/патронатних вихователів новонароджених дітей, встановлення належного контролю за умовами зберігання, доцільністю та ефективністю її надання, а також для підготовки даних для складення звітності.

{Абзац перший пункту 10 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1199 від 27.12.2018}

Облік допомоги “пакунок малюка” повинен бути своєчасним, достовірним і точним та повинен вестися окремо від іншого майна пологового будинку, місцевого, обласного структурного підрозділу з питань соціального захисту населення.

{Абзац другий пункту 10 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1199 від 27.12.2018}

Облік допомоги “пакунок малюка” ведеться шляхом запису (відображення) у книгах (картках) обліку, інших матеріальних носіях інформації про її наявність, рух, втрату та нестачу.

{Абзац третій пункту 10 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1199 від 27.12.2018}

11. Списання допомоги “пакунок малюка” здійснюється пологовими будинками, місцевими структурними підрозділами з питань соціального захисту населення відповідно до законодавства.

{Пункт 11 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1199 від 27.12.2018}

12. Місцеві структурні підрозділи з питань соціального захисту населення щомісяця до 5 числа складають і подають обласним структурним підрозділам з питань соціального захисту населення звіти згідно з додатком 4 та оригінали відомостей обліку видачі допомоги “пакунок малюка”. Копії таких звітів і відомостей залишаються у місцевих структурних підрозділах з питань соціального захисту населення.

13. Обласні структурні підрозділи з питань соціального захисту населення щомісяця до 10 числа узагальнюють отримані від місцевих структурних підрозділів з питань соціального захисту населення звіти про видачу одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка” та подають Мінсоцполітики звіт згідно з додатком 4.

14. Контроль за цільовим та адресним наданням допомоги “пакунок малюка” здійснюють обласні та Київська міська держадміністрації.

15. Отримання допомоги “пакунок малюка” не тягне за собою зміни розміру допомоги при народженні дитини.

Вартість отриманої допомоги “пакунок малюка” не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства.

 

Шлях до перемоги

Під такою назвою 27 жовтня у відділенні денного перебування територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) відбулася тематична година, приурочена 72 – й річниці вигнання нацистських окупантів з України.

Про епапи вигнання нацистських окупантів з України розповіла соціальний працівник відділення Вікторія Шелест. Завідувач відділення Марина Небрат нагадала про справжній вагомий внесок українського народу у перемогу над нацизмом та згадала про колосальні людські жертви та величезні матеріальні втрати України у Другій світовій війні, висловила слова глибокої вдячності всім ветеранам та учасникам Другої світової війни.

Музичним оформенням тематичної години стали пісні «Степом, степом» та «Свята перемога». Учасники тематичної години переглядали документальний фільм «Визволення України від нацистських окупантів у спогадах».

Закінчилася тематична година покладанням квітів до могили Невідомого солдата.

З 72 – ю річницею вигнання нацистських окупантів з України директор територіального центру Ніна Косенко привітала ветеранів війни, які проживають у відділенні стаціонарного догляду для постійного та тимчасового проживання.

Покликання наше – турбота про старість

Покликання наше – нести людям радість під таким девізом районний територіальний центр продовжує святкові зустрічі з громадянами похилого віку, які перебувають на обслуговуванні у територіальному центрі до Міжнародного дня людей похилого віку.

В цей погожий осінній день 6 жовтня зібралися ветерани війни та праці на святкову зустріч, яка відбувалася на території Білорічицької сільської ради.

Щирі слова привітань лунали від заступника голови районної державної адміністрації Володимира Бобошка, який сказав, що свято День людини похилого віку, це свято наших батьків, бабусів та дідусів, це день, коли ми віддаємо їм свою любов та повагу, свято, яке покликане звернути увагу на проблеми та потреби старшого покоління. Директор територіального центру Ніна Косенко у своєму виступі відзначила, що працівники територіального центру своєю щоденною клопіткою працею та покликом душі не залишають старше покоління району на самоті зі своїми болями та тривогами, підтримують не лише фізичною працею, але й теплими словами, порадами, які так необхідні у цей непростий час. Сільський голова Валерій Коваленко привітав своїх односельців зі святом та побажав здоров’я та Божої благодаті.

Радували своєю майстерністю, красивим українським вбранням школярі, учасники художньої самодіяльності. Учні розповідали про кожного з присутніх, про їх трудові здобутки та досягнення.

Присутні пригощалися добрими стравами, а потім дружньо співали українських пісень під музичний супровід завідувача відділення денного перебування територіального центру Марини Небрат.

Ветерани дякували за надані їм подарунки, свято, яке їх згуртувало, зігріло людською вдячністю та повагою і сфотографувалися на згадку.

 

 

Міжнародний день людей похилого віку

 

 

Другий місяць осені починається з особливої дати. 1 жовтня у всьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, проголошений Генеральною Асамблею ООН. А в Україні це також і День ветерана. Турбота про громадян похилого віку, ветеранів та інвалідів необхідна кожної хвилини не як відзначення святкової дати, а як повага до людей, які своєю багаторічною працею заслуговують на глибоку пошану нащадків. За давньою традицією працівники районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) протягом жовтня місяця до Міжнародного дня людей похилого віку влаштовують громадянам поважного віку, які перебувають на обслуговуванні у територіальному центрі святкові заходи. На підтвердження цього на передодні свята 30 вересня проведений десятий етап загальнорайонної акції по підтримці громадян, які проживають на території Сергіївської сільської ради та перебувають на обслуговуванні в територіальному центрі.

Представники районного територіального центру спільно із виконкомом сільської ради та соціальним робітником вручили святкові продуктові набори громадянам поважного віку та побажали їм міцного здоров'я, радості, добра і віри в краще життя, добробуту, успіхів та активного довголіття!

 

 

Дев’ятий етап загальнорайонної акції по підтримці громадян, які перебувають на обслуговуванні в територіальному центрі, з нагоди 73-ої річниці визволення Прилуцького району від нацистських окупантів

 

 

Зустрічі з громадянами поважного віку, які були започатковані територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцького району, у нашому районі стали традиційними. На підтвердження доброї традиції 27 вересня до 73 – ї річниці визволення Прилуцького району від нацистських окупантів проведений дев’ятий етап загальнорайонної акції по підтримці громадян, які проживають на території Новогребельської сільської ради та перебувають на обслуговуванні в територіальному центрі соціального обслуговування.

Представники районного територіального центру спільно із виконкомом сільської ради та соціальними робітниками під час святкування Дня села вручили ветеранам війни святкові продуктові набори.

 

 

Святкові зустрічі до 73-ї річниці визволення Прилуцького району від нацистських окупантів

 

 

16 вересня працівники Прилуцького районного територіального центру соціального обслуговування взяли участь у районних урочистостях з нагоди 73-ї річниці визволення Прилуцького району від нацистських окупантів, які відбулися в селі Сухополова біля пам’ятника загиблим воїнам.

Цього ж дня на території Товкачівської сільської ради було організовано свято для ветеранів війни, які перебувають на обслуговуванні у територіальному центрі. В ході зустрічі до ветеранів звернулася директор територіального центру Ніна Косенко, яка привітала всіх присутніх з 73-ю річницею визволення Прилуцького району від нацистських окупантів, вручила продуктові подарунки, подякувала за мужність та відвагу, побажала міцного здоров’я, мирного неба.

З 73-ю річницею визволення Прилуччини від нацистських окупантів Ніна Косенко привітала і ветеранів, які проживають у відділенні стаціонарного догляду та вручила солодощі.

 

 

Свято до Дня матері!

 

 

24 травня відділення соціально – побутової адаптації Прилуцького районного територіального центру соціального обслуговування( надання соціальних послуг) спільно з Малодівицьким Будинком народної творчості провели святковий захід до Дня матері під назвою «Мама – це слово святе і незміряне».

На свято були запрошені багатодітні матері, матері воїнів АТО, жителі селища. Зі словами щирої шани та подяки звернулася до матерів завідувач відділення соціально-побутової адаптації територіального центру Марина Миколаївна Небрат. Присутні насолоджувались запашним чаєм та виступами жіночого ансамблю «Полісяночка» Малодівицького Будинку народної творчості. У їхньому виконанні прозвучали пісні «Через села України ішла Божа Мати», «Мамина вишня», «Рушничок для сина» та інші. Не залишилися байдужими учасники заходу, які спільно з ансамблем виконали пісню «Чорнобривці». Згадали також матерів, сини яких полягли на сході України, а жіночий ансамбль «Полісяночка» виконав пісню «Повертайтесь, лелеки, додому ». Гарного настрою додали присутнім виступ дитячих аматорських колективів «Позитив» і «Джерельце».

Після заходу багатодітним матерям вручили квіти. Завершилося свято музичним акордом, усі присутні заспівали пісню «Рідна мати моя».

 

 

Захід до Міжнародного дня прав жінок та миру

 

 

4 березня у відділенні соціально-побутової адаптації територіального центру проведено захід до Міжнародного дня прав жінок та миру на тему: «ЇЇ величність − Жінка». Атмосфера свята була дуже позитивною. Захід пройшов весело та цікаво, з піснями та конкурсами. На честь жінок звучали пісні, привітання, компліменти. По завершенню свята був організований солодкий стіл.

Для 73 жінок, які проживають на території Валківської, Лісовосорочинської, Мазківської, Бубнівщинської, Охіньківської, Нетяжинської, Погребівської сільських рад та перебувають на обслуговуванні в територіальному центрі проведено благодійну акцію з вручення святкових подарунків.

В стаціонарному відділенні проведена святкова зустріч з директором тер центру Ніною Дмитрівною Косенко, яка привітала всіх жінок зі святом весни - 8 Березня та вручила солодощі.

 

 

Інформація районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)

 

 

 

 

 

ІНФОРМАЦІЙНА КАРТКА СОЦІАЛЬНОЇ ПОСЛУГИ

 

 

 

 

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО СУБ’ЄКТ, ЩО НАДАЄ СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ

 

 

 

Інформація районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) за підсумками роботи 2014 року

 

 

https://legalaid.gov.ua/