17 червня 2014

Співбесіда з Малківською громадою

07 червня в. о. голови райдержадміністрації Денис Росовський, в.о. керівника апарату - начальник відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації Антоніна Стукалова, начальник відділу освіти райдержадміністрації Микола Бобренко провели співбесіду із сільським головою та громадою с. Малківка по питаннях:

- добровільного обʼєднання територіальної громади;

- реорганізація місцевої школи з І-ІІІ ст. в І-ІІ ст.

В основному громадою висловлено позитивне бачення вищезазначених тем.

За інформацією відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації.

Співбесіди з сільськими, селищними головами

29-30 травня в. о. голови райдержадміністрації Денис Росовський та заступник голови районної ради Наталія Єгорова провели співбесіди із сільськими, селищними головами (за окремим списком) по питанню добровільного обʼєднання територіальних громад.

Обговорювалося створення обʼєднаної громади з центром в с. Манжосівка. В основному керівниками територіальних громад висловлено позитивне бачення функціонування даної громади.

За інформацією відділу організаційної роботи апарату райдержадміністрації

Об’єднання громад на Чернігівщині: вже 11 ОТГ готові до перших виборів

Тиждень тому, 18 травня, голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч затвердив висновок про відповідності проектів рішень про добровільне об’єднання територіальних громад у Малодівицьку селищну об’єднану територіальну громаду з центром в селищі Мала Дівиця Прилуцького району.

Протягом травня це вже третій подібний документ: Бобровицька і Талалаївська громади отримали позитивний висновок від ОДА 5 і 12 травня відповідно. Таким чином уже 11 об’єднань вийшли на фінішну пряму – очікують на рішення Центральної виборчої комісії про призначення перших виборів голів і депутатів новостворених ОТГ. Нагадаємо, що нові представницькі органи вже діють у 19 об’єднаних громадах в області. Таким чином Чернігівщина не збавляє темпу і є одним із лідерів за активністю децентралізації в Україні.

Прес-служба облдержадміністрації

Інформація про виконання Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» у Прилуцькому районі за 2016 рік.

Питання утворення об’єднаних територіальних громад у районі на часі

27 грудня у приміщенні Великодівицької ЗОШ І-ІІ ступенів за участю заступника голови Прилуцької райдержадміністрації Володимира Бобошка, начальника відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації Антоніни Стукалової відбулася зустріч з жителями с. Велика Дівиця по питанню утворення об’єднаної територіальної громади з центром в смт. Мала Дівиця. В ході зустрічі кожен учасник висловив своє бачення і ставлення до об’єднання. Багатьох учасників наради хвилювали питання функціонування шкіл та первинної ланки охорони здоров’я, розширення повноважень місцевих рад та створення нових робочих місць, автобусного сполучення між селами.

Остаточне рішення щодо входження в об'єднання планується депутатами сільської ради прийняти при обговоренні даного питання на черговій сесії.

08 грудня в залі засідань райдержадміністрації за участю голови Прилуцької райдержадміністрації Валентини Ковтун та голови районної ради Василя Малика відбулася нарада з сільськими та селищними головами Прилуцького району по питанню утворення об’єднаної територіальної громади з центром в смт. Мала Дівиця, до якої пропонується приєднатись Великодівицькій, Товкачівській, Мазківській, Дмитрівській, Білорічицькій, Петрівській, Погребівській, Піддубівській, Рудівській, Знам’янській та Обичівській с/радам.

В ході наради кожен учасник висловив своє бачення і ставлення до об’єднання. Багатьох учасників наради хвилювали питання функціонування шкіл та первинної ланки охорони здоров’я, розширення повноважень місцевих рад, автобусного сполучення між селами.

Всі присутні зійшлись до спільної думки не зволікати з часом, виносити це питання на розгляд сесії та динамічно і швидко провести громадські слухання з питання об’єднання громад.

Громадське обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)»

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2014 року № 451 «Про організацію проведення обговорення положень змін до Конституції України щодо децентралізації державної влади» в районі проходить громадське обговорення змін до Конституції України щодо децентралізації державної влади та проведення реформи місцевого самоврядування.

Робочою групою Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розроблено порівняльну таблицю до проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)».

Зауваження та пропозиції щодо порівняльної таблиці до проекту Закону України просимо надсилати до 1 липня 2014 року на адресу: 17507, м. Прилуки, вул. Київська, 220, Відділ інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації, е-mail: [email protected] Контактна особа: Симоненко Лідія Григорівна, начальник відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації, тел. (04637) 5-03-68.

Порівняльна таблиця до проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)».doc

Більше матеріалів (Роз’яснення щодо змін до Конституції України на реалізацію Реформи місцевого самоврядування та курсу Уряду на децентралізацію влади в Україні, Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні та інші) розміщено на сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за посиланням

http://minregion.gov.ua/koncepciya-reformuvannya-miscevogo-samovryaduvannya-ta-teritorialnoyi-organizaciyi-vladi-v-ukrayini-333230

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій

з громадськістю апарату райдержадміністрації

Реформа з об’єднання громад на Чернігівщині: перші кроки

Перші успіхи і проблемні питання впровадження реформи місцевого самоврядування обговорювались в облдержадміністрації 27 липня під час брифінгу «Як триває процес об’єднання територіальних громад Чернігівщини».

За словами директора Офісу реформ у Чернігівській області Ярослава Жиденка, на сьогодні до облдержадміністрації на перевірку подано шість рішень про об’єднання. Найбільш активними громадами області виявилися Кіптівська та Деснянська (Козелецький район), Вертіївська та Григоро-Іванівська (Ніжинський район), Парафіївська (Ічнянський район) та Макіївська (Носівський район). У разі отримання позитивного висновку, вони матимуть можливість перейти до наступного етапу об’єднання — передачі цих рішень до обласної ради.

Процедуру об’єднання ініціювали ще 12 громад області. А свої пропозиції про співпрацю вони надали суміжним населеним пунктам.

— Чернігівщина після ухвалення обласною радою проекту Перспективного плану формування територій громад має можливість отримати 101 мільйон гривень з Державного фонду регіонального розвитку, — зазначив Ярослав Жиденко.

Він також зауважив, що після затвердження в обласній раді проект Плану об’єднання 81 громади було подано на розгляд Кабміну. Урядовими експертами попередньо погоджено утворення лише 43 спроможних територіальних об’єднання. Такий показник, на думку директора Офісу реформ, не повинен нікого лякати. Адже територіальна реформа — процес поступовий.

У свою чергу, експерт Офісу реформ Микола Силенко повідомив, що на початку їхньої роботи спілкування відбувалося переважно з керівництвом районів та населених пунктів. У міру поширення інформації про реформу до цього процесу почали долучатися безпосередньо жителі громад. Люди розуміють, що адміністративний устрій має змінитися. І тому зараз ініціативу з об’єднання нерідко проявляють самі громадяни.

— Приклад та досвід функціонування перших громад має стати позитивним сигналом для тих, хто досі хоче жити за старими правилами, — підкреслив Микола Силенко. На його думку, найбільший опір об’єднанню чинять структури, які будуть ліквідовуватись або реформуватись. У людей виникають певні побоювання, зокрема пересторога щодо можливого закриття шкіл та ФАПів, необхідності далеко їхати за довідками тощо.

Експерти Офісу реформ пояснили, що замість сільського голови, люди обиратимуть старосту, який видаватиме всі необхідні довідки. А вирішувати долю шкіл, лікарень та адміністративних будинків будуть обрані самими жителями депутати ради громад.

Роботу Офіс реформ має закінчити 5 вересня. Проте, скоріше за все, він ще на деякий час продовжить інформаційно-роз’яснювальну кампанію.

Ярослав Жиденко повідомив, що незабаром має запрацювати Інтернет-ресурс «Reformy.cn.ua». На ньому буде розміщено інтерактивну карту об’єднаних громад області, інформацію щодо роботи експертів Офісу. Також громадяни зможуть обмінятися своїми напрацюваннями та думками.

А поки що, у разі необхідності, всі зацікавлені можуть звернутися до представництва Офісу реформ у Чернігівській області за телефоном: (0462) 67-50-85.











Департамент інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю

облдержадміністрації



У районі відбувся семінар-навчання на тему: «Практичні та правові аспекти об’єднання територіальних громад»

16 липня за участю голови райдержадміністрації Валентини Ковтун, першого заступника голови райдержадміністрації Дениса Росовського, голови районної ради райдержадміністрації Лариси Татарченко в районному будинку культури с.Манжосівка відбувся семінар-нарада для сільських, селищних голів, депутатів місцевих рад, представників громадських організацій та політичних партій, громадськості на тему: «Практичні та правові аспекти об’єднання територіальних громад»

Про основні положення постанови КМУ від 08.04.2015 року №214 "Про затвердження методики формування спроможних територіальних громад" та Закону України "Про добровільне об"єднання громадян" учасників семінару-наради поінформували Микола Силенко, Євгеній Помеленко - експерти "Офісу реформ" по Чернігівській області.

Учасники наради активно обговорювали процедуру об’єднання громад, проведення громадського обговорення, функціонування та фінансування об’єднаних та спроможних територіальних громад району.

Валентина Ковтун подякувала фахівцям "Офісу реформ" по Чернігівській області за плідну роботу під час семінару- наради і висловила надію на подальшу співпрацю.

Добровільне територіальне об'єднання громад обговорювали в Обичівській та Малківській сільських радах

16 червня за участю заступника голови райдержадміністрації Григорія Мирводи, депутатів районної ради, представників територіальних громад, сільських голів та депутатів сільських рад, керівників структурних підрозділів райдержадміністрації, районних організацій і служб відбулося засідання робочої групи з проведення інформаційно – роз’яснювальної роботи в Обичівській та Малківській сільських радах щодо їх добровільного територіального об’єднання та перспектив подальшого розвитку.

Під час засідання було заслухано думки членів робочої групи щодо перспективного плану формування територій громад Прилуцького району. Обговорення було тривалим та емоційним.

Хвилювало присутніх медичне обслуговування, освіта, кадрове забезпечення майбутніх територіальних громад, автобусне сполучення між селом та центром громади та інші. В обговоренні пропозицій до перспективного плану добровільного об’єднання територіальних громад взяли участь майже всі члени робочої групи.

Відділ інформаційної діяльності

та комунікації з громадськістю

Об'єднання територіальних громад обговорювали в смт. Мала Дівиця

10 червня за участю голови райдержадміністрації Валентини Ковтун, заступника голови районної ради Миколи Синенка, депутата обласної ради Ніни Косенко, депутатів районної ради, представників територіальних громад, сільських голів та депутатів сільських рад, керівників структурних підрозділів райдержадміністрації, районних організацій і служб відбулося розширене засідання робочої групи з підготовки перспективного плану формування територій громад Прилуцького району по питанню утворення об’єднаної територіальної громади з центром в смт.Мала Дівиця.

Валентина Ковтун наголосила, що на даний час запровадження Закону про децентралізацію є досить важливим, адже зміна системи управління та територіального устрою - це ще один крок до європейського співтовариства.

Про переваги об’єднання територіальних громад доповідали керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, районних організацій і служб. Ними було зазначено, що під час формування спроможних територіальних громад у першу чергу враховується здатність органів місцевого самоврядування вирішувати суспільні питання, які належать до їх компетенції, для задоволення потреб населення відповідних адміністративно-територіальних одиниць. Перевага значним чином надається і економічній спроможності новостворених адміністративно-територіальних одиниць. Іншими словами, сьогодні держава дає шанс громадам об’єднавшись, формуючи свої бюджети, отримувати фінансування для утримання шкіл, лікарень, надавати соціальні та адміністративні послуги.

Дискусія щодо кількості об’єднаних територіальних громад, ефективності об’єднання з точки зору територіального розташування та можливості їх бути самодостатніми була досить жвавою.

За підсумками обговорення було вирішено протягом тижня головам виконкомів сільських та селищнної рад, які мають перспективу стати центрами об’єднаних територіальної громади, підготувати конкретні пропозиції щодо проведення об’єднання, в т.ч. із зазначенням проблемних питань на шляху до реалізації територіального реформування.

В рамках обговорення питання утворення об’єднаної територіальної громади було проведено виїзний особистий прийом громадян головою райдержадміністрації Валентиною Ковтун на території Малодівицької селищної ради.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій

з громадськістю апарату райдержадміністрації

Обговорення об'єднання територіальних громад продовжується

9 червня за участю голови райдержадміністрації Валентини Ковтун, голови районної ради Лариси Татарченко, депутата обласної ради Ніни Косенко, депутатів районної ради, представників територіальних громад, сільських голів та депутатів сільських рад, керівників структурних підрозділів райдержадміністрації, районних організацій і служб відбулося розширене засідання робочої групи з підготовки перспективного плану формування територій громад Прилуцького району по питанню утворення об’єднаної територіальної громади з центром в с.Яблунівка та смт.Линовиця.

В ході обговорення перспективного плану об’єднання громад в районі висловили свої думки та пропозиції голова райдержадміністрації Валентина Ковтун, голова районної ради Лариса Татарченко, депутат обласної ради Ніна Косенко, керівники окремих територіальних громад, депутати районної ради. Про переваги об’єднання територіальних громад доповідали керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, районних організацій і служб.

Хвилювало присутніх багато питань, серед яких обов’язковість збереження існуючої мережі лікувальних закладів в об’єднаних територіальних громадах і доступності медичних послуг, закриття шкіл, кадрового забезпечення майбутніх громад, автобусне сполучення між селом та центром громади і інші.

Виступаючі наголошували на тому, що при об’єднанні громад потрібно дотримуватись принципу добровільності, обов’язково враховувати думки фахівців та громадськості і в той же час неухильно слідувати Методиці формування спроможних територіальних громад, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів.

Валентина Ковтун, виступаючи перед загалом заявила, що на даному етапі йдеться про ухвалення І етапу перспективного плану об’єднання громад, який має стати ключовим документом для того, щоб громади могли побачити переваги об’єднання, усвідомити перспективи, оцінити фінансові можливості. Об’єднані громади отримають медичну та освітню державні субвенції, право розпоряджатися землями та інше. Реформа передбачає зменшення кількості громад шляхом їх укрупнення, а також передачі максимальної кількості повноважень на місця, наділення громад більшими ресурсами. Вона також ознайомив присутніх із загальною ситуацією об’єднання громад в інших областях України.

За результатами розширеного засідання робочої групи голова райдержадміністрації запропонувала представникам територіальних громад додатково обговорити розроблений перспективний план формування територій громад Прилуцького району у своїх громадах та, при необхідності, надати до 15 червня 2015 року обґрунтовані пропозиції щодо доопрацювання даного плану.

В рамках розширеного засідання робочої групи з підготовки перспективного плану формування територій громад Прилуцького району по питанню утворення об’єднаної територіальної громади з центром в с.Яблунівка було проведено виїзний особистий прийом громадян першим заступником голови райдержадміністрації Денисом Росовським на території Яблунівської сільської ради.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій

з громадськістю апарату райдержадміністрації

Сухополов’янська об’єднана територіальна громада ідеально відповідає методичним вимогам

8 червня за участю голови райдержадміністрації Валентини Ковтун, голови районної ради Лариси Татарченко, депутатів обласної ради Миколи Рожка та Ніни Косенко, депутатів районної ради, представників територіальних громад, сільських голів та депутатів сільських рад, керівників структурних підрозділів райдержадміністрації, районних організацій і служб відбулося розширене засідання робочої групи з підготовки перспективного плану формування територій громад Прилуцького району по питанню утворення об’єднаної територіальної громади з центром в с.Сухополова. За попередніми даними, згідно проекту перспективного плану до її складу ввійдуть територіальні громади Колісниківської, Заїздської, Замістянської, та Лісовосорочинської сільських рад.

Голова райдержадміністрації Валентина Ковтун доповіла про хід підготовки перспективного плану формування територій об’єднаних громад та запросила до конструктивного діалогу про особливості реалізації в районі методики цього формування.

Депутати та члени виконкому зазначених сільських рад, жителі сіл, що входять до складу даних територіальних громад, виявили зацікавленість ходом децентралізації влади на рівні держави, області та району, активно висловлювали своє бачення перспективи розвитку територій в складі майбутньої об’єднаної громади.

У виступах учасників слухань прозвучала підтримка ідеї реформування нинішньої системи місцевого самоврядування України, були названі позитивні аспекти очікуваних змін. Людям імпонує те, що прогнозується покращення фінансового забезпечення та відповідно здатності громади повніше реалізувати повноваження. Разом з тим відбулася відверта, доволі госта розмова про гарантії преференцій з боку держави громадам, що об’єднуються, про ризики такого об’єднання. Занепокоєння викликають можливі складності при звертанні жителів віддалених сіл до новостворених органів влади, наслідки реформування освіти та охорони здоров’я ( вплив демографічної ситуації в районі на показники державного фінансування) та ін.

Попередні результати обговорень свідчать про готовність Колісниківської, Заїздської, Замістянської, та Лісовосорочинської громад стати учасниками процесу об’єднання, в короткі терміни завершити необхідні розрахунки та прийняти остаточне рішення про вибір потенційного адміністративного центру. Спеціалістами райдержадміністрації відмічено, що потенційна Сухополов’янська об’єднана громада ідеально відповідає методичним вимогам при формуванні об’єднаних територіальних громад.

Після обговорення проблем децентралізації влади голова райдержадміністрації Валентина Ковтун ще раз доручила сільським головам обговорити з громадою питання об’єднання та прийняти виважене рішення.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій

з громадськістю апарату райдержадміністрації

Якою може бути спроможна територіальна громада?

Закон України “ Про добровільне об’єднання територіальних громад”

Про затвердження Методики формування спроможних територіальних громад

В районі обговорювали утворення об'єднаних територіальних громад

04 червня у районному Будинку культури села Манжосівка та приміщенні селищної ради в Ладані відбулось громадське обговорення питання утворення об’єднаних територіальних громад з центрами в селі Манжосівка та селищі Ладан.

Зібрання пройшло за участю голови райдержадміністрації Валентини Ковтун, голови районної ради Лариси Татарченко, їх заступників, сільських та селищного голів, депутатів обласної, районної та місцевих рад, представників освітньої та медичної галузей, територіальних громад та громадськості відповідних сільських та селищної рад.

В ході обговорення перед присутніми з відповідними роз’ясненнями щодо Закону України «Про добровільне об’єднання громад», який був підписаний Президентом України 05 лютого 2015 року та набув чинності 05 березня 2015 року, виступили начальники деяких управлінь та відділів райдержадміністрації.

Жителі сіл та селища взяли активну участь в обговоренні питання, яке є надто болючим на сучасному етапі. Своє бачення щодо переваг і прорахунків у разі об’єднання висловили сільські та селищний голови, депутати районної та місцевих рад.

Перед присутніми виступили депутати обласної ради Анатолій Мирошниченко, Микола Рожко, Надія Ющенко, Олег Гузь.

В рамках даного заходу голова райдержадміністрації Валентина Ковтун провела виїзний особистий прийом громадян на території Дідовецької сільської ради.

Депутати обласної ради затвердили заходи щодо підготовки проекту Перспективного плану формування громад області

Сьогодні на позачерговій сесії обласної ради депутати ухвалили низку рішень, стратегічно важливих для подальшого розвитку області.

Як і під час засідання президії, найбільше запитань та зауважень було до проекту Перспективного плану формування громад області. Більшістю голосів питання про його схвалення було зняте з порядку денного сесії. Натомість, після тривалої дискусії та роз’яснення голови обласної державної адміністрації Валерія Куліча найбільш спірних положень, було прийнято компромісне рішення. Ним депутати обласної ради затвердили план заходів щодо підготовки проекту Перспективного плану формування громад Чернігівської області. У цьому документі визначені не лише заходи, але й конкретні терміни та виконавці.

Зокрема, ним передбачено проведення в засобах масової інформації інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо виконання Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та положень Методики проведення такого об’єднання. Також планується провести громадські обговорення, консультації з сільськими, селищними, міськими радами, уповноваженими представниками органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, а також суб’єктами господарювання.

Сформовані проекти планів будуть подані до Офісу з питань впровадження реформ у сфері місцевого самоврядування, децентралізації повноважень органів виконавчої влади в області. І лише після узагальнення узгоджений варіант проекту Перспективного плану формування територій громад області буде внесено на засідання сесії обласної ради.

Далі депутати прийняли Стратегію сталого розвитку Чернігівської області на період до 2020 року. Необхідність прийняття цього документу зумовлена ухваленням Державної стратегії регіонального розвитку України на період до 2020 року, а також завершенням строку реалізації Стратегії соціально-економічного розвитку області на період до 2015 року.

До роботи над проектом Стратегії були залучені представники бізнесу, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, освітніх та наукових установ, громадських та інших організацій, що забезпечує реалістичність її виконання та довіру до неї з боку громади. Проект пройшов громадське обговорення.

Стратегія містить комплексну систему завдань, що забезпечуватимуть досягнення стратегічного бачення та створення регіону сталого розвитку. У ньому гармонійно поєднуватимуться інноваційна промисловість, екологічне сільське господарство, висока якість людського потенціалу та безпечне довкілля.

Гаслом подальшого розвитку пропонується: «Чернігівщина – край для розвитку, праці, життя та відпочинку!».

Депутати також проголосували за внесення змін до Програми економічного і соціального розвитку області на 2015 рік, затвердженої рішенням обласної ради від 23 січня 2015 року. Вона доповниться позиціями відібраних пріоритетних об’єктів, які доцільно фінансувати із залученням коштів державного, місцевих бюджетів, коштів інвесторів та благодійної допомоги.

На пленарному засіданні затверджено додатковий перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища та прийнято рішення про створення регіонального ландшафтного парку «Ніжинський».

Згідно з рішенням депутатів, звання «Почесний громадянин Чернігівської області» присвоєно Петру Крапив’янському – заступнику голови Ніжинської міської організації ветеранів України, а також голові Чернігівської обласної організації ветеранів України Анатолію Москаленку.

Депутати також прийняли низку майнових та кадрових рішень. Так, керівників отримали КП «Облсвітло», Чернігівський геріатричний пансіонат та Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр імені Т.Г. Шевченка. Цей заклад очолив Сергій Мойсієнко, який до цього обіймав посаду директора Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації.

У роботі сесії взяв участь народний депутат України Валерій Давиденко.

Прес-служба облдержадміністрації

Територіальна реформа — формування спроможних територіальних громад

— Питання об’єднання територіальних громад в одну спроможну, яка може себе фінансово утримувати і надавати населенню необхідний обсяг адміністративних і соціальних послуг, є назрілим. Нинішній фінансовий стан сільських громад області тому підтвердження, адже переважна більшість із них на 70-90% є дотаційними, — на цьому наголосив заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації Сергій Ситник під час чергового брифінгу для ЗМІ.

З початку року в країні, за його словами, розпочато процес реформування місцевого самоврядування. Уже відбулися зміни в бюджетному кодексі, ухвалено низку нормативно-правових актів щодо об’єднання територіальних громад. На сьогодні триває перший етап адміністративно-територіальної реформи — підготовка та затвердження перспективного плану формування спроможних територіальних громад. Уже три області — Дніпропетровська, Житомирська та Хмельницька затвердили такі плани.

Проект перспективного плану підготовлено і на Чернігівщині. Але на позачерговому засіданні сесії обласної ради, що проходило 28 травня, він не був затверджений депутатами. Основна причина цього, на думку Сергія Ситника, полягає у недостатньому залученні депутатів обласного рівня до обговорення пропозицій. Саме через це і вирішено доопрацювати проект перспективного плану формування спроможних територіальних громад у двотижневий термін, врахувавши всі думки та побажання.

За досить короткий час в області було проведено чималу роботу у просування цього питання. Попередні обговорення та консультації щодо утворення спроможних територіальних громад та формування їх потенційних адміністративних центрів відбулись у кожному районі області. В обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також у районах пройшли навчання понад 1000 фахівців, службовців різних рівнів. У засіданнях районних робочих груп з розробки проекту перспективного плану формування територій громад брали участь депутати обласного та районного рівнів. Загалом уже відбулось 65 засідань районних робочих груп.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо переваг об’єднаних громад, директор «Офісу реформ» у Чернігівській області Ярослав Жиденко зазначив, що насамперед це фінансові ресурси. Об’єднана територіальна громада фінансуватиметься на таких самих засадах, як і нинішні міста обласного значення. За ними закріплюється 60% податку на доходи фізичних осіб. Це кошти на утримання дитячих садочків, шкіл, ФАПів, клубів, бібліотек, спортивних споруд тощо. Держава надаватиме субвенції на освіту, медицину, а за нестачі коштів — дотацію вирівнювання.

Окрім цього, держава ще стимулюватиме громади, які вирішили добровільно об’єднатися, додатково виділятиме кошти та сприятиме залученню міжнародних фінансів для проектів із реконструкції закладів бюджетної сфери. Уже в цьому році об’єднані територіальні громади області можуть отримати додатково понад 170 мільйонів гривень. На наступний рік закладено цифру дещо меншу — більше 145 мільйонів.

— Самоврядна територіальна громада автономно розпоряджатиметься своїми фінансами, тому бюджетні кошти розподілятимуться раціональніше. Крім цього, рада громади визначатиме скільки їй потрібно службовців та призначатиме їм зарплати, — підкреслив Ярослав Жиденко. Він також зазначив, що об’єднання територіальних громад має відбуватись у межах однієї області, а статус населених пунктів як сільської, так і міської місцевості не зміниться.

Також під час брифінгу презентовано проекти планів об’єднання спроможних територіальних громад області, зокрема, Бахмацького, Чернігівського районів.

Департамент інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Апаратна нарада в райдержадміністрації

02 червня голова райдержадміністрації Валентина Ковтун провела робочу нараду з керівниками структурних підрозділів райдержадміністрації, районних організацій і служб, в ході якої були обговорені питання життєдіяльності району.

Нараду було розпочато з підведення підсумків засідання позачергової сесії обласної ради на якій основним питанням мало стати розгляд Перспективного плану формування територіальних громад області. Голова районної ради, Лариса Татарченко, проінформувала присутніх про деталі засідання обласної ради. А саме, що це питання більшістю голосів було зняте з порядку денного сесії. Натомість депутати обласної ради затвердили план заходів щодо підготовки проекту Перспективного плану формування територій громад Чернігівської області. У цьому документі визначені не лише заходи, але й конкретні терміни та виконавці. Також на апаратній нараді було зазначено, що до обговорення про добровільне об’єднання громадян в Прилуцькому районі будуть запрошені депутати всіх рівнів. На цьому тижні 04 червня заплановано провести громадське обговорення питання утворення об’єднаної територіальної громади з центром в смт.Ладан та с.Манжосівка за участю селищного та сільських голів, депутатів, громадськості відповідних селищної та сільських рад. Завершуючи обговорення засідання позачергової сесії обласної ради голова райдержадміністрації додала, що розглядаючи питання виділення коштів на сесії було прийнято рішення профінансувати недобудови під які попадає Замостянський та Богданівський ДНЗ.

На апаратній нараді також розглядалося питання завершення опалювального сезону, підготовка до нового, задачі та проблеми які виникають. Антоніна Стукалова - начальник відділу містобудування, архітектури та житлово – комунального господарства райдержадміністрації проінформувала, що однією з проблем при опаленні є висока ціна на природній газ і додала, що виходом з цієї ситуації може слугувати перехід на тверде опалення. Райдержадміністрацією вже планується проведення конкурсу серед інвесторів на встановлення твердопаливних котлів.

Також на нараді були обговорені питання виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, стану заборгованості за енергоносії, фінансування соціальних виплат, благоустрою території району, утримання бюджетних закладів.

Виконуюча обов’язки начальника освіти - Олена Пятигорець доповіла, що цього року в районі закінчили школу 162 випускники, з яких 14 мають золоті медалі і 1 випускник срібну медаль. А Олександр Борисенко – в.о. заступника начальника Прилуцького МВ УМВС України в Чернігівській обл. проінформував, що свята у вихідні дні пройшли без надзвичайних ситуацій.

Підводячи підсумок наради Валентина Ковтун наголосила, що головною умовою територіального об’єднання громадян є не зашкодити, а довести надання адміністративних послуг до жителів ближче та якісніше.

За підсумками розгляду питань на щотижневій робочій нараді голова райдержадміністрації дала ряд доручень.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій

з громадськістю апарату райдержадміністрації

В Чернігівській області з 22 районів утворять 4 повіти

Замість 22 районів в Чернігівській області мають залишитися 4 повіти, такі ідеї на експертному та проектному рівні сьогодні обговорюються у Києві. Планується, що центрами нових повітів стануть міста Чернігів, Ніжин, Прилуки та Новгород-Сіверський.

Саме таке бачення моделі повітового устрою України пропонує один з основних експертів в реформах децентралізації Ігор Коліушко.

Термін «повіти» вже визначений робочою групою конституційної комісії, яка працює над зміною адміністративно-територіального устрою України.

Так, згідно пропозиції комісії місцеве самоврядування здійснюватиметься на трьох рівнях: громада (об'єднання поселень), повіт (об'єднання громад), реґіон (області, Крим, Київ).

Формування нового адмінтерустрою України буде найбільш дискусійною частиною у децентралізаційній реформі. При тому, що децентралізація є метою, а нова адміністративно-територіальна структура — засобом, саме він часто перебирає на себе найбільше уваги громадськості, а також спричиняє найгостріші баталії. Фахівці наголошують: потребу нового устрою зумовлює сама ідея передання повноважень на низовий рівень. Для того, щоб система була ефективною, належить збільшити громади та райони. Інакше децентралізація повноважень і фінансів буде випусканням води у пісок.

«Крій» нового адміністративно-територіального устрою був однією з причин провалу реформи у 2005 році, за каденції Романа Безсмертного. Ініціативу віце-прем'єра трактували передусім як намір «перерізати» межі районів — натомість мало хто цікавився змістом повноважень, які пропонувалося передати на місця.

Голова Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко вважає, що сьогодні, на відміну від минулої декади, у суспільстві визріло усвідомлення неминучості реформи. «Нині ситуація сприятливіша для проведення реформи, — каже Коліушко. — Сьогодні вже визріло розуміння, що передати повноваження і фінанси на нижчі рівні неможливо, не провівши адміністративно-територіальної реформи. Просто нікому їх передавати. Крім того, за десять років усі вже зжилися з цією ініціативою. Тоді це було справді несподівано, люди подумали, що за тим ховається щось нечисте».

Коліушко наголошує: проект повітового устрою є авторським баченням і запрошенням до дискусії.

Чому «повіт» — не «район»

Перш ніж перейти до схеми, варто зупинитися на тих повноваженнях, які «осядуть» у повіті.

У повітової влади буде набагато менше повноважень, аніж у нинішньої районної. Більшість функцій перейде на низовий рівень, до громад. Натомість повітове самоврядування візьме на себе відповідальність за справи, які неможливо вирішити на базовому щаблі, — насамперед це стосується до медичної допомоги вторинного рівня (йдеться про лікарні зі стаціонаром). Окрім того, у повітових центрах працюватимуть представники виконавчої влади держави — державні урядники, які стежитимуть за законністю в діяльності органів місцевого самоврядування. Зокрема, урядники матимуть право зупинити рішення місцевих рад, якщо вони порушують закон або виходять за межі повноважень, з одночасним зверненням до суду.

Отже, поділ областей на повіти (або можна сказати — гуртування громад у повіти) відбуватиметься з урахуванням двох основних факторів: здатністю адміністративно-територіальної одиниці забезпечити мешканців якісними медичними послугами, а також можливістю ефективного контролю над місцевою владою.

В експертній пропозиції Ігоря Коліушка передбачено створення 129 повітів на всій території України замість 490 районів, а також близько 1,5 тисяч громад замість 11,5 тисяч суб'єктів місцевого самоврядування у нинішньому статусі. З тих 129 повітів 10 припадає на окуповану частину Донбасу, а 8 — на Крим із Севастополем.

Коліушко намагався проектувати повіти рівномірними. Так, 104 із 129 спроектованих повітів охоплюватимуть від 200 до 400 тис. мешканців. На думку експерта, це оптимальна кількість населення для «нових районів». Принаймні 6 повітів будуть меншими (понад 150 тис. мешканців). Ще 19 повітів будуть більше заселеними, ніж звичайні; зокрема, у 8 повітах замешкає понад 800 тисяч осіб.

Найзаселеніші повіти зосереджуватимуться довкола реґіональних центрів. Майже кожний обласний центр має «взяти під опіку» також прилеглі райони: подекуди — один, подекуди — по кілька. Скажімо, Житомирський повіт пропоновано сформувати з самого Житомира та 6 прилеглих районів. Загалом найбільше заселеними повітами, за проектом Коліушка, виходять: Київський — 2,8 млн. осіб, Харківський — 1,68 млн. осіб.

Експерти пояснюють, що обласні центри залишатимуться лідерами для мешканців прилеглих районів. Зокрема, вони матимуть перевагу над районними центрами чи містами обласного підпорядкування (як потенційними центрами повітів) завдяки розвитку медичної інфраструктури. Для прикладу, в проекті повітового устрою іншого авторитетного експерта, Юрія Ганущака, передбачено створення на Львівщині великого Львівського повіту, який широкою смугою тягнутиметься від українсько-польського кордону до межі Тернопільської та Івано-Франківської областей. Ганущак розглядає майбутні повіти насамперед як шпитальні округи. За таких умов головним фактором у формуванні повітового поділу та визначенні адміністративного центру стає наявність розвинутої лікарні.

Утім, Ігор Коліушко пропонує не покладатися винятково на «медичний» критерій. «Важлива функція повітів — це робота державного урядника, який замінить теперішні адміністрації і контролюватиме місцеве самоврядування; на повітовому рівні також діятимуть державні інспекції тощо. З цієї точки зору нам слід уникати великих диспропорцій. Що уніфікованішими будуть повіти, то краще: однакові штати, однакове фінансування, однакові стандарти», — пояснює Коліушко.

Водночас керівник Центру політико-правових реформ зазначає, що серед експертів, які фахово опрацьовують тему місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою, бачення повітового структурування здебільшого збігаються: «Більш-менш зрозуміло, на базі яких районів формуватимуться повіти і де буде повітовий центр. Скажімо, у нас із Юрієм Ганущаком, попри те що він пропонує близько 100 повітів, а я — 129, приблизно дві третіх повітів співпадають. У багатьох випадках інших варіантів просто немає».

Ігор Коліушко додає: межі повітів не є остаточними. Достеменно про межі «нових районів» доцільно говорити після утворення об'єднаних громад.

«Мінотарні» райони

На думку декотрих експертів, кшталтування повітів спричинить невдоволення тих районів, які після реформи втратять «високий» статус. І навпаки, ті райони та міста, котрі, як можна сподіватися, стануть «центровими», активно підтримають реформу.

Натомість Ігор Коліушко закликає не сприймати майбутні повіти у лекалах нинішнього району. Навпаки: все, що стосується до життєдіяльності поселень, перейде на низовий рівень, а не «втече» до нового повітового центру. «Реформа спрямована на те, щоби на житті людей не позначалося те, чи ти є повітовим центром, чи не повітовим центром. Кожне місто стане центром громади, і всі матимуть рівні можливості розвитку. Навпаки, малі міста отримають додаткові перспективи. Скажімо, за нинішнього устрою міста обласного значення мають перевагу над тими. Тепер вони вирівнюються. Наприклад, якщо ти історичне місто – розвивайся як історичний туристичний об'єкт, розбудовуй транспортну інфраструктуру, залучай інвестиції. Відтепер усі дістають рівні шанси», — пояснює експерт.

Українці готуються до нового «крою» адміністративно-територіального устрою

Базові послуги будуть зосереджені на рівні громади. Зокрема, людям доведеться їздити за різними довідками не «в район», а до центру громади. Децентралізація повноважень зумовить і «децентралізацію» чиновницького апарату, адже багатьом держслужбовцям доведеться перейти на роботу в органи місцевого самоврядування. Повітовий апарат буде набагато меншим, аніж нинішній районовий.

«Люди майже не матимуть стосунку до повітів у повсякденні. Ніяких адміністративних послуг у повітовому центрі не надаватимуть. Там сидітимуть державні чиновники, котрі здійснюватимуть нагляд і контроль за місцевою владою. Грубо кажучи, вони спілкуватимуться не з людьми, а з органами місцевого самоврядування», — зазначає Коліушко.

Час тисне

Правду казавши, адміністративно-територіальна реформа йде украй повільно. Українська влада має лише кілька місяців, щоб забезпечити конституційні зміни, уможливити об'єднання громад і запустити новий адміністративно-територіальний устрій. На чергових місцевих виборах (які, згідно з Конституцією, відбудуться 25 жовтня) українці обиратимуть нову локальну владу. Ці вибори мають відбуватися під нові повноваження і в нових виборчо-громадних чи виборчо-повітових округах, інакше реформу доведеться відкласти до наступних виборів. У деяких країнах Європейської Унії реформа децентралізації тривала багато років — а в Україні вона має відбутися в режимі «бліц», без зволікання, без можливості на експерименти й права на помилки. Ціна прорахунку — дуже висока. «Інакше ми не здобудемо шансу на розвиток, — каже Ігор Коліушко, — а відтак, в умовах теперішнього зовнішнього тиску, під загрозою опиняється існування держави».

Чернігівщина: події і коментарі за матеріалами zbruc.eu

На розширеній апаратній нараді розглядали питання

адміністративно-територіальної реформи

25 травня голова райдержадміністрація Валентина Ковтун провела розширену апаратну нараду. В ході наради були розглянуті питання:

- про розробку перспективного плану формування спроможних (обʼєднаних) територіальних громад Прилуцького району проінформував Денис Росовський – перший заступник голови райдержадміністрації;

- про роботу Прилуцького районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді з сім’ями та особами, які опинилися в складних життєвих обставинах, доповіла Наталія Дементєва – директор районного центру соціальних служб для сімʼї, дітей та молоді;

- про основні завдання та пріоритетні напрямки діяльності Прилуцького міськрайонного управління Головного управління Держсанепідемслужби у Чернігівській області у 2015 році доповів Олександр Халімоненко – в. о. начальника Прилуцького міськрайонного управління Головного управління Держсанепідемслужби у Чернігівській області.

Зокрема, по першому питанню Денис Росовський проінформував присутніх про підготовку робочою групою у районі пропозицій до перспективного плану об’єднання територіальних громад.Пропонується до розгляду створити у районі 5 об’єднаних громад - Линовицька, Малодівицька, Ладанська, Яблунівська та Манжосівська. Вивчається питання щодо створення Сухополов’янської територіальної громади.Дані пропозиції будуть проаналізовані і затверджені на найближчому пленарному засіданні сесії обласної ради.

По завершенні розширеної наради голова райдержадміністрації Валентина Ковтун провела робочу нараду з заступниками голови райдержадміністрації, керівниками структурних підрозділів райдержадміністрації, районних організацій і служб, в ході якої були обговорені питання життєдіяльності району.

Зокрема, були обговорені питання виконання показників Програми економічного та соціального розвитку району на 2015 рік у галузі промисловості, аграрного сектора, бюджету, виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, стану заборгованості за енергоносії, фінансування соціальних виплат, благоустрою території району, утримання бюджетних закладів.

Серед важливих і актуальних питань, які розглядалися на нараді, були питання роботи закладів охорони здоров’я, освіти, стану зайнятості населення, проведення весняно-польових робіт, безпеки населення району та попередження виникнення надзвичайних ситуацій, підведені підсумки участі району в Миколиному ярмарку м.Прилуки 23 травня.

Підвела підсумки наради голова райдержадміністрації Валентина Ковтун та дала ряд доручень.

Нарада в райдержадміністрації з питань підготовки пропозицій до перспективного плану формування територій громад Прилуцького району

15 травня за головування голови райдержадміністрації Валентини Ковтун, за участю першого заступника голови райдержадміністрації Дениса Росовського відбулася нарада з сільськими, селищними головами району з питань підготовки пропозицій до перспективного плану формування територій громад Прилуцького району.

Про основні положення постанови КМУ від 08.04.2015 року №214 "Про затвердження методики формування спроможних територіальних громад" та Закону України "Про добровільне об"єднання громадян" поінформував учасників наради Ярослав Жиденко - керівник Офісу реформ по Чернігівській області.

Учасники наради активно обговорювали пропозиції по формуванню списку спроможних територіальних громад району.

Валентина Ковтун підвела підсумки наради та дала доручення виконавцям по підготовці пропозицій до перспективного плану формування територій громад Прилуцького району.

В райдержадміністрації говорили про адміністративну реформу

05 березня в рамках проведення інформаційно-комунікаційної кампанії щодо роз’яснення основних положень Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні за участі в.о. голови райдержадміністрації Д.Росовського, голови районної ради Л.Татарченко, відповідальних працівників райдержадміністрації та районної ради, керівників установ та організацій району, селищних та сільських голів був проведений круглий стіл, на якому обговорили питання реформування територіального управління в Україні, фінансової та податкової децентралізації, принципів та форм співробітництва територіальних громад, основні засади добровільного об’єднання територіальних громад, питання адміністративно-територіального устрою України. Лекції з даних питань читали В.Бойко – директор Чернігівського ЦППК, Ю.Вдовенко – консультант з питань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

https://legalaid.gov.ua/