04 березня 2015

ХОЧЕТЕ ЖИТИ В КРАЇНІ З ЧИСТОЮ ВОДОЮ?

Прості кроки, які може зробити кожен:

  • Вчасно закривати кран на кухні чи у ванній кімнаті – берегти десятки літрів чистої води;
  • Користуватися пральною та посудомийною машинами при повному завантаженні;
  • не використовувати фосфатні (фосфонатні) миючі засоби, бо фосфати призводять до загрозливого «цвітіння» водойм;
  • віддавати перевагу душу замість ванної;
  • вимикати воду під час чищення зубів;
  • користуватися унітазом з двома режимами зливу;
  • не засмічувати водойми побутовими відходами;
  • не мити автомобілі на берегах річок та озер.

 

Перегляньте разом із сімєю цікавий та пізнавальний ролик про фосфати та зробіть висновки кожен для себе:

  1. :/www.youtube.com/watch?v=2MYnNtNmCEO

 

Цікавинки про українські водойми можна побачити тут:

  1. :/www.youtube.com/watch?v=iBi9SSI2ioA

 

Ви не тільки зекономите власні кошти, а й подбаєте про майбутнє своїх дітей, які мають право пити чисту воду.

 

І памятайте, що якісна вода – це основа вашого здоровя.

 

 

 

 

За інформацією відділу містобудування,

архітектури та житлово-комунального

господарства райдержадміністрації

Будівельна амністія 2018

20 квітня 2018 року набув чинності Закон України Про внесення зміни до пункту 9 розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо продовження терміну прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт.

Дія закону поширюється на індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 квадратних метрів, а також господарські (присадибні) будівлі і споруди загальною площею до 300 квадратних метрів (збудовані у період з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року); будівлі і споруди сільськогосподарського призначення (збудовані до 12 березня 2011 року).

Наказом Мінрегіону України від 03 липня 2018 року №158 «Про затвердження Порядку проведення технічного обстеження і прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, будівель і споруд сільськогосподарського призначення, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об'єктів з незначними наслідками (СС1), збудовані на земельній ділянці відповідного цільового призначення без дозвільного документа на виконання будівельних робіт», що вступив у дію з 31 серпня 2018 року, встановлено процедуру та умови прийняття в експлуатацію збудованих без дозвільного документа на виконання будівельних робіт індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, будівель і споруд сільськогосподарського призначення, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1).

            Громадяни у спрощеному порядку можуть ввести в експлуатацію збудовані без оформлення дозвільних документів у вказані вище періоди будівлі за умови, що вони знаходяться на земельній ділянці відповідного цільового призначення.

Будівельна амністія 2018 року також стане у нагоді тим, хто хотів, але не зміг оформити дозвільні документи на будівництво у зв’язку з відсутністю в населеному пунктів затвердженої містобудівної документації (генерального плану населеного пункту та/або детального плану території), а саме, відсутність містобудівної документації населеного пункту та/або детального плану території не є перешкодою для введення об’єктів в експлуатацію, на які розповсюджуються положення пункту 9 розділу V України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Отже, прийняття в експлуатацію об’єктів здійснюється безоплатно органом державного архітектурно-будівельного контролю протягом 10 робочих днів з дня подання відповідної заяви власниками (користувачами) земельних ділянок, на яких розміщені такі об’єкти, за результатами технічного обстеження цих об’єктів шляхом реєстрації поданої ними декларації про готовність об’єкта до експлуатації.

Замовник (або уповноважена особа) подає з урахуванням вимог Закону України «Про адміністративні послуги» до органу державного архітектурно-будівельного контролю за місцезнаходженням об’єкта заяву про прийняття в експлуатацію об’єкта, до якої додаються:

1) один примірник заповненої декларації;

2) звіт про технічне обстеження, яке проводиться суб’єктом господарювання, що має у своєму складі відповідних спеціалістів;

3) засвідчені в установленому порядку копії:

документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою відповідного цільового призначення, на якій розміщено об’єкт;

технічного паспорта.

Заяву про прийняття в експлуатацію об’єкта підписують також співвласники земельної ділянки та/або зазначеного об’єкта (у разі їх наявності).

Орган державного архітектурно-будівельного контролю розглядає вказані документи та приймає рішення про реєстрацію декларації або її повернення у 10-тиденний термін. Датою прийняття в експлуатацію об’єкта є дата реєстрації декларації про готовність об’єкта до експлуатації. Зареєстрована декларація є підставою для укладення договорів про постачання на прийнятий в експлуатацію об’єкт необхідних для його функціонування ресурсів - води, газу, тепла, електроенергії, внесення даних про такий об’єкт до державної статистичної звітності та оформлення права власності на нього.

 

Слід зазначити, що на відміну від попередніх будівельних амністій, ця носитиме безстроковий характер.

За інформацією відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації

В Чернігівській області отримувачі субсидій накопичили третину усіх боргів за газ

На початок березня мешканці Чернігівської області, що отримують субсидію, заборгували за спожитий газ 110 млн грн. При наявності у таких споживачів боргу за газ законодавство зобов`язує відмовити в нарахуванні субсидії на наступний період. З настанням опалювального сезону значно погіршився рівень розрахунків побутових споживачів за газ. Чимала кількість домогосподарств, що мають борги, користуються субсидією. На початок березня за газ боргували 94 тис. субсидіантів, із сумою неплатежів 110 млн грн. У той же час загальний борг споживачів перед «Чернігівгаз Збутом» складає 336 млн грн.

Відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій, затвердженого Постановою КМУ #848 від 21.10.1995 р., постачальник газу зі спецобов`язками ТОВ «Чернігівгаз Збут» повинен щомісяця до 10 числа подавати в управління соцзахисту списки споживачів, у яких за час отримання субсидії виникла заборгованість за газ. На підставі цих даних соцзахист позбавляє неплатників державної допомоги.

У лютому 2018 року «Чернігівгаз Збут» надав до органів соцзахисту перелік особових рахунків боржників станом на 1 січня 2018 року у кількості 4,7 тис. На жаль, цим домогосподарствам було припинено нарахування державної допомоги з лютого по всім видам житлово-комунальних послуг. У такому разі постачальник газу попереджає боржників про можливе припинення постачання газу. «Для призначення субсидії з наступного місяця споживач має звернутися до місцевого управління соцзахисту з документами, що підтверджують повне погашення заборгованості. Це можуть бути квитанції про сплату або відповідна довідка «Чернігівгаз Збуту». Для її отримання споживачу слід звернутися до Центру обслуговування клієнтів, після чого газова компанія самостійно передасть довідку до собезу», - зазначив директор «Чернігівгаз Збуту» Іван Луста.

Аби не потрапити до таких списків, субсидіантам потрібно сплачувати різницю між нарахуваннями за спожитий природний газ та сумою призначеної субсидії. Кожен господар може самостійно порахувати свій платіж, адже володіє інформацією про призначену державою соціальну норму та фактичний обсяг газу, спожитий в розрахунковому періоді.

У зв`язку з тим, що квитанції за січень споживачам надійшли із запізненням, наступний список боржників постачальник газу сформує і надасть соцзахисту у травні.

«Чернігівгаз» інвестував в газотранспортну систему регіону 35 млн грн.

ПАТ «Чернігівгаз» спрямувало 35,6 млн грн. на модернізацію об`єктів газотранспортної системи Чернігівської області. Більше половини бюджету – 55%, витрачено на забезпечення комерційного обліку природного газу у побутових споживачів.

В першу чергу, проводилися роботи по заміні аварійних ділянок газопроводів та обладнання. Так, близько 9,3 млн грн., або 26% коштів, ПАТ «Чернігівгаз» виділило на реконструкцію та ремонт 15,6 км газопроводів в Куликівському, Прилуцькому та Козелецькому районах. Ще 19,6 млн грн. спрямовано на встановлення 9,6 тис. лічильників газу населенню.

В «Чернігівгазі» підкреслюють, що існуючого на сьогодні фінансування недостатньо для забезпечення належного рівня безпеки та ефективності газорозподільної системи. У порівнянні з 2016 роком сума інвестицій зменшилась на 7 млн грн.

«З кожним роком проблема зношеності газопроводів та газорегулюючого обладнання стає дедалі гострішою. З одного боку, це впливає на безпеку газопостачання, з іншого – зумовлює збільшення втрат природного газу в процесі його доставки споживачам. Закладеного обсягу фінансування недостатньо, щоб охопити всі проблемні ділянки. Існуючий інвестиційний бюджет дозволяє лише підтримувати газорозподільну систему в робочому стані», - зауважив технічний директор «Чернігівгазу» Віталій Черчович.

З огляду на те, що план розвитку 2017 року НКРЕКП остаточно затвердила наприкінці грудня, виконання деяких заходів було відтерміновано на 2018 рік. І хоча обладнання та матеріали вже закуплені, проведенню робіт перешкоджають погодні умови.

В поточному році «Чернігівгаз» продовжить інвестувати кошти в модернізацію газотранспортної системи Чернігівського регіону. Наразі компанія подала на розгляд Нацкомісії проект плану розвитку на 2018-2027 роки (перший рік) на суму понад 150 млн грн. Довідка: Основною сферою діяльності ПАТ «Чернігівгаз» є розподіл природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить близько 600 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,8 тисяч км газопроводів. Нашими споживачами є понад 355 тисяч сімей, більше 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області.

Найкрупнішими клієнтами ПАТ «Чернігівгаз» є Чернігівська ТЕЦ, Облтеплокомуненерго, САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод, Корюківська фабрика технічних паперів.

Компанія є одним з найкрупніших платників податків регіону. Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується понад 98 мільйонів гривень податків і зборів.

Кожен шостий споживач газу Чернігівщини користується особистим кабінетом

Понад два роки тому клієнти «Чернігівгазу» отримали змогу контролювати облік газу і стан особового рахунку в особистому кабінеті. Зараз цим сервісом користуються 58 тис домогосподарств області. За минулий рік, кількість користувачів послуги зросла на 46%.

Тільки впродовж 2017 року на сайті 104.ua кабінети зареєстрували більше 17 тис клієнтів «Чернігівгазу». Кожен з них має можливість в будь-який час переглянути інформацію по власному особовому рахунку, при цьому не витрачаючи час на відвідування Центрів обслуговування.

За 2017 рік через особистий кабінет на сайті 104.ua прийнято близько 295 тис показань лічильників газу, понад 6 тис клієнтів отримали онлайн-консультації. Майже половина звернень – 47% - стосувалися розрахунків за газ та передачі показань, 24% - пільг та субсидій, 5,1% питали про реєстрацію приладів, 3,6% вирішували питання повірки, установки та заміни лічильника. Менше всього споживачів цікавили онлайн-оплати - 0,5%, та питання безпеки користування газовими приладами – 0,1% звернень. Сучасний web-сервіс є найбільш популярним серед господарів, які мають лічильники газу - майже 56,5 тис, або 99% від загальної кількості зареєстрованих. Адже це один із найзручніших та найшвидших способів передати показання. Щомісяця більше половини користувачів особистих кабінетів передають дані саме в такий спосіб. Крім того, сервіс дає можливості онлайн-оплати, завантаження рахунку, інтерактивного спілкування з фахівцями компанії, містить дані щодо встановлених газових приладів та лічильника, тощо.

У порівнянні з 2016 роком динаміка онлайн-звернень зменшилася в 1,7 разів. Газовики вбачають в цьому позитивний результат. Передусім, це свідчить про більшу обізнаність споживачів в газових питаннях. Також цьому сприяло запровадження додаткових функцій онлайн-сервісу, зокрема нової опції «Зателефонуйте мені». Тепер споживачі мають змогу оперативніше вирішувати питання, замовивши зворотній дзвінок від оператора контакт-центру.

«Виходячи з побажань самих споживачів, наша компанія постійно вдосконалює функціонал кабінетів. Одна з останніх новинок - запровадження додаткової функції замовлення зворотного дзвінку від фахівця контакт-центру. Впродовж року майже 1,4 тис клієнтів скористалися даною послугою», - повідомив начальник Управління клієнтського сервісу Дмитро Лахтіонов. Все більше чернігівців усвідомлюють зручність і переваги дистанційного спілкування з газовими компаніями - з настанням опалювального сезону активність реєстрацій збільшилася втричі. Проста процедура реєстрації займає декілька хвилин. Достатньо знати особовий рахунок, суму останньої оплати і мати електронну скриньку. Більш детально про це можна дізнатися з інструкції на сайті 104.ua.

Витяг з "Правил охорони електричних мереж", затверджених постановою КМУ вд 04.03.1997 року, № 209

П.5. Охоронні зони електричних мереж встановлюються:

уздовж повітряних ліній електропередачі - у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів за умови невідхиленого їх положення на відстань:

(для повітряних ліній напругою)

2 метрів - до 1 кВ

10 метрів - до 20 кВ

15 метрів - 35 кВ

20 метрів - 110 кВ

за периметром трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв - на відстані 3 метрів від огорожі або споруди;

П.7. Розчищення просік здійснюють енергопідприємства, у віданні яких перебувають повітряні лінії електропередачі, а у разі взаємної домовленості - підприємства, організації, приватні особи, у власності чи користуванні яких знаходяться лісові масиви, парки, заповідники, сади та інші багаторічні насадження, згідно з порядком, визначеним енергопідприємством.

У разі самочинної посадки підприємствами або приватними особами дерев й інших багаторічних насаджень в охоронній зоні електричних мереж роботи з приведення до належного стану просік виконуються за рахунок цих підприємств і осіб.

П. 8. Забороняється в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або нещасні випадки, а саме:

будувати житлові, громадські та дачні будинки;

влаштовувати будь-які звалища;

складати добрива, корми, торф, солому, дрова, інші матеріали;

розпалювати вогнища;

розташовувати автозаправні станції або інші сховища пально-мастильних матеріалів;

накидати на струмопровідні частини об'єктів електричних мереж і наближати до них сторонні предмети, підніматися на опори повітряних ліній електропередачі, електрообладнання трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв, демонтувати їх елементи;

саджати дерева та інші багаторічні насадження, крім випадків створення плантацій новорічних ялинок;

влаштовувати спортивні майданчики для ігор, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту, проводити будь-які заходи, пов'язані з великим скупченням людей, не зайнятих виконанням дозволених у встановленому порядку робіт;

П.13. Місцеві органи виконавчої влади сприяють енергопідприємствам у роботі із збереження електричних мереж, запобігання аваріям і ліквідації їх наслідків у діючих електромережах, а також у забезпеченні виконання Правил всіма юридичними та фізичними особами.

Впродовж 2017 року ПАТ «Чернігівгаз» приєднало до системи газопостачання 318 об`єктів

За минулий рік ПАТ «Чернігівгаз» підключило до системи газопостачання 318 об`єктів за спрощеною процедурою приєднання. Майже 78% замовлень виконано за схемою нестандартного приєднання, в результаті чого газ було підведено до 204 приватних будинків, 16 багатоповерхівок та 27 підприємств компобуту. Послугу стандартного приєднання отримав 71 замовник.

Загалом протягом року фахівці клієнтського сервісу газової компанії прийняли 358 заяв з подальшою видачею техумов, серед них - 123 на послугу зі стандартного приєднання і 235 - з нестандартного. З урахуванням минулих років укладено 460 договорів на приєднання до мереж. Найбільша кількість – 228 в Чернігові, в Прилуках – 47 та Ніжині – 38. Природним газом почали користуватися майже 1,2 тис побутових споживачів та 27 комунально-побутових підприємств.

Новий порядок приєднання до газових мереж, який почав діяти в Україні в 2013 році, значно спростив та скоротив строки підключення до газової мережі, при цьому мінімізувавши витрати споживачів. На сьогодні послуга доступна всім мешканцям Чернігівського регіону. В кожній філії ПАТ «Чернігівгаз» по цьому напрямку працюють менеджери по роботі з клієнтами. «Принцип роботи клієнтського сервісу - допомогти замовнику в максимально короткий термін підвести газ. Тобто, людині не потрібно перейматися окремими етапами газифікації і ходити по кабінетах для збору підписів та отримання дозволів. Достатньо подати заяву до Центру обслуговування клієнтів, заповнити опитувальний лист та укласти договір. Подальший процес координується нашими менеджерами» - поінформував начальник Управління клієнтського сервісу Дмитро Лахтіонов.

З 1 січня 2018 року Постановою від 28.12.2017 р. № 1590 Нацкомісія затвердила нові граничні рівні плати за стандартне приєднання в розрізі кожного регіону України. Зокрема, для Чернігівської області в залежності від типорозміру лічильника і місцевості, суми коливаються від 12,2 тис грн до 17,9 тис грн з ПДВ.

Із затвердженням Кодексу газорозподільних мереж процедура приєднання набула деяких змін. Так, за умови відсутності зауважень в документації на стандартне приєднання, газорозподільна компанія повинна впродовж 10 робочих днів від дня реєстрації заяви видати замовнику дозвіл, проекти договорів, техумов, та відповідні рахунки. Для виконання комплексу робіт зі стандартного приєднання об`єкта чи земельної ділянки, замість 90 днів законодавство визначило тримісячний строк, і т.і.

Детальніше про це можна дізнатися на сайті «Чернігівгазу» в підрозділі «Приєднатися до газових мереж».

Довідка: Основною сферою діяльності ПАТ «Чернігівгаз» є розподіл природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить близько 600 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,8 тисяч км газопроводів. Нашими споживачами є понад 350 тисяч сімей, близько 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області. Найкрупнішими клієнтами ПАТ «Чернігівгаз» є Чернігівська ТЕЦ, Облтеплокомуненерго, САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод, Корюківська фабрика технічних паперів.

Компанія є одним з найкрупніших платників податків регіону. Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується понад 98 мільйонів гривень податків і зборів.

На Чернігівщині борги за газ зросли на 12%

Впродовж 2017 року борг побутових споживачів Чернігівської області за газ перед ТОВ «Чернігівгаз Збут» збільшився на 39,3 млн грн і станом на 1 січня 2018 року сягнув 272,7 млн грн. Із загальної суми неплатежів 67,4 млн грн накопичили отримувачі субсидії.

Так, борги до 1 тис грн мають 150,6 тис клієнтів ТОВ «Чернігівгаз Збут», із 1 тис до 5 тис грн - 46,7 тис споживачів, а більше 5 тис грн - 3,3 тис жителів області. Найбільша сума боргу на Чернігівщини становить 234,4 тис грн.

Наразі в області налічується майже 88 тис отримувачів субсидій, які боргують за газ. Згідно чинного законодавства такі несумлінні платники можуть не тільки позбавитись адресної допомоги, а й залишитись без газу.

Головним чином ріст неплатежів пов’язаний зі зменшенням соціальної норми на обігрів приміщень - з 5,5 куб.м до 5 куб.м на кв.м площі. Якщо в попередньому опалювальному сезоні субсидія на опалення приватного будинку в середньому становила 305 куб.м газу на місяць, то теперішнього лише 277 куб.м. Чимало домогосподарств не вкладаються в зменшену норму та не поспішають оплачувати різницю за повною вартістю енергоносія.

«Щоб не виникало боргів, споживачам потрібно дотримуватися двох простих правил. По-перше, якщо не вдається вкластися в призначену соціальну норму, сплачувати все що зверх неї за повною ціною газу - 6,958 грн. за кубометр і обов`язковий платіж. Адже ми, як надавачі послуги, повинні подавати інформацію про боржників до управління соцзахисту на припинення державної допомоги. По-друге, щомісяця вчасно фіксувати і передавати показання лічильника», - порадив директор «Чернігівгаз Збуту» Іван Луста.

Аби впливати на порушників платіжної дисципліни компанія подає на боржників до суду та ініціює припинення газопостачання. На сьогодні 18,6 тис домогосподарств отримали від «Чернігівгаз Збуту» попередження на відключення. Через систематичні неплатежі в 2017 році без газу залишилися 1,6 тис помешкань із загальною сумою боргу 16 млн грн.

При неспроможності споживача заплатити борг одразу, компанія розглядає можливість його реструктуризації. Головною умовою є оплата половини суми і вартості відключення та підключення газу. Втім, як показала практика, після відновлення газопостачання чимало боржників не дотримуються зобов`язань і продовжують ігнорувати розрахунки. На думку постачальника, запровадження чіткої і зрозумілої системи нарахування пені за прострочення термінів оплати стане для порушників додатковим мотиватором для своєчасних платежів.

«Чернігівгаз» щомісяця фіксує майже 160 тис. контрольних показань лічильників

Впродовж 2017 року представники «Чернігівгазу» зафіксували понад 1,5 млн показань побутових лічильників. 108 контролерів газової компанії щомісяця в середньому обходять близько 260 тис. домоволодінь, що становить 77% від загальної кількості споживачів.

Зняття контрольних показань лічильників проводиться задля уникнення розбіжностей в розрахунках за спожитий газ та контролю за коректністю роботи приладів обліку. Воно здійснюється фахівцями відділу інспектування ПАТ «Чернігівгаз» з відповідною періодичністю. Згідно Кодексу ГРМ, контрольна перевірка проводиться не рідше аніж раз на півроку. Для цього компанія розробляє графіки обходів. Окрім того, кожен споживач має щомісяця самостійно фіксувати показання та передавати їх з 1 по 5 число до газорозподільної компанії.

«Залежно від населеного пункту, в середньому кожен контролер щодоби знімає показання 85 приладів. До цієї роботи також можуть бути задіяні фахівці інших служб – майстри, слюсарі, або персонал, що знімає лічильники на повірку. Для підтвердження достовірності даних, працівники можуть проводити фотофіксацію лічильника на мобільний телефон», - зазначив начальник відділу інспектування «Чернігівгазу» Євгеній Сахно.

Представники газової компанії радять завжди допускати фахівців до огляду приладів обліку і звірки контрольних показань, адже це передбачено законодавством і передусім важливо для самих споживачів. У випадку помилки при передачі даних, або взагалі за їх відсутності, показники лічильника, зафіксовані контролером, стають підставою для проведення перерахунку обсягів спожитого газу. В подальшому це допомагає уникнути розбіжностей в розрахунках.

Окрім індивідуальних лічильників, персонал відділу інспектування контролює облік споживання газу за будинковими лічильниками. Наприкінці місяця спеціалісти виїжджають на кожну з 267 багатоповерхівок, які не обладнані системою дистанційної передачі даних. Бути присутніми при контрольному знятті мають право представники балансоутримувача або власника будинку, ОСББ, тощо. Довідка: Основною сферою діяльності ПАТ «Чернігівгаз» є розподіл природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить близько 600 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,8 тисяч км газопроводів Нашими споживачами є понад 350 тисяч сімей, більше 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області. Найкрупнішими клієнтами ПАТ «Чернігівгаз» є Чернігівська ТЕЦ, Облтеплокомуненерго, САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод, Корюківська фабрика технічних паперів.

Компанія є одним з найкрупніших платників податків регіону. Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується понад 98 мільйонів гривень податків і зборів.

Нова графа в рахунку за спожитий газ допоможе уникнути пені та штрафів

В рахунках за газ, спожитий в листопаді, з’явилась нова графа – рекомендований платіж. В зв’язку з чим та для чого з’явилась ця графа?

Прийнятий Верховною Радою в листопаді Закон України «Про житлово-комунальні послуги» запроваджує нарахування штрафних санкцій – пені. Згідно нового закону, пеня може з’явитись при найменшому порушенні термінів платежу за комунальні послуги та газ, адже в законі передбачено, що відсотки будуть нараховуватись за кожен день несплати.

Для чого введено рекомендований платіж

В зв’язку з цим, постачальники газу в рахунках для споживачів ввели нову графу – рекомендований платіж на наступний місяць. Сплата рекомендованого платежу дозволить споживачам уникнути боргів за газ, а разом з ними – нарахування пені та штрафів.

Як розраховується рекомендований платіж

При розрахунку рекомендованого платежу по кожному споживачу враховують вартість прогнозного споживання газу в наступному місяці. Прогнозне споживання газу розраховують виходячи із середньорічного об’єму споживання, яке множиться на місячну частку (відсоток), встановлену в додатку №1 до Кодексу ГРМ для кожної групи споживання. Що стосується групи споживання, то вона визначається виходячи з того, які газові прилади встановлені та використовуються. Номер групи зазначений у нижньому лівому куті рахунку на оплату за газ.

У разі автоматичного списання коштів з рахунку через платіжні системи Приват 24 або Ощад 24, клієнт може звернутися до філії ТОВ «Чернігівгаз Збут» із заявою на повернення суми рекомендованого платежу на картку.

Тариф на розподіл газу на Чернігівщині не гарантує споживачам отримання якісних послуг

ПАТ «Чернігівгаз» на відкритих слуханнях оприлюднило проект тарифу, який дасть можливість споживачам отримувати якісні послуги. Нині діючий тариф на розподіл природного газу лише на 35% покриває ринкову вартість послуг.

Діюча система тарифоутворення позбавляє ПАТ «Чернігівгаз» можливості підвищувати якість послуг. Вартість матеріалів та робіт для забезпечення роботи газорозподільної системи щороку зростає. Але за останні півтора року НКРЕКП тричі зменшувала тариф на розподіл природного газу для компанії «Чернігівгаз».

«За останні два роки відбулося суттєве зростання цін на матеріали і устаткування, необхідних для забезпечення роботи газотранспортної системи. Інфляція тільки в цьому році вже перевищила 10%. Але регулятор тільки знижував тариф на розподіл природного газу для компанії», - говорить фінансовий директор «Чернігівгазу» Ірина Чертова.

Наприклад, повірка лічильників є невід`ємною частиною послуг, передбачених в тарифі. Річний план повірки побутових лічильників по м. Чернігову та Чернігівській області складає близько 40 тис. шт.

Втім, щоб перевіряти таку кількість лічильників ПАТ «Чернігівгаз» необхідно близько 7 млн грн. Зараз в тарифі на ці потреби передбачено менше 3 млн грн. Тому 92 тис. домогосподарств користуються лічильниками з простроченою періодичною повіркою. Для надання деяких послуг в діючому тарифі просто не існує джерел фінансування. Зокрема, для заміни індивідуальних лічильників, які визнані непридатними. Кошти на ці потреби в тарифі не передбачені взагалі. Для того щоб безкоштовно замінити всі непридатні лічильники клієнтів компанії потрібно більше 27 млн грн. на рік.

Тому в «Чернігівгазі» провели відкрите обговорення проекту тарифу на послуги розподілу природного газу, який дасть можливість підвищити якість послуг для всіх споживачів. Результати зустрічі оформлені відповідним протоколом, який направлено до НКРЕКП. Нагадаємо, державне регулювання діяльності Операторів ГРМ, в тому числі затвердження тарифів на розподіл природного газу, входить до компетенції Нацрегулятора. На вимогу Постанови НКРЕКП від 30.06.2017 року № 866, для забезпечення прозорості в прийнятті рішень щодо перегляду фінансування, газорозподільна компанія має оприлюднити обґрунтування необхідності встановлення нового тарифу. Всі бажаючі можуть ознайомитися з протоколом слухань у відкритому доступі на сайті ПАТ «Чернігівгаз» в підрозділі «Тариф на розподіл» за посиланням https://cn.104.ua/ua/files/21245/1.

Довідка: Основною сферою діяльності ПАТ «Чернігівгаз» є розподіл природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить близько 600 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,8 тисяч км газопроводів. Нашими споживачами є понад 350 тисяч сімей, близько 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області. Найкрупнішими клієнтами ПАТ «Чернігівгаз» є Чернігівська ТЕЦ, Облтеплокомуненерго, САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод, Корюківська фабрика технічних паперів.

Компанія є одним з найкрупніших платників податків регіону. Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується понад 98 мільйонів гривень податків і зборів.

За інформацією управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

Третина лічильників газу на Чернігівщині потребують негайної повірки

Потреба в повірці газових лічильників постійно зростає. Зараз в області понад 92 тис. домогосподарств користуються лічильниками з вже простроченою періодичною повіркою. Але діючі тарифи не дозволяють надавати споживачам послугу в потрібному обсязі.

Зараз в Чернігівській області встановлено 295 тис. побутових лічильників газу. Тільки за останні три роки на Чернігівщині кількість лічильників збільшилась майже на 30 тисяч. Щорічно ПАТ «Чернігівгаз» проводить повірку 35 тис. газових лічильників. Підприємству не вистачає обладнання та кадрів для надання цієї послуги в повному обсязі. Аби надолужити прострочені повірки підприємству потрібно встановити сім додаткових спецустановок. Однак НКРЕКП не врахувала пропозицію компанії закласти кошти для закупки додаткового обладнання в інвестпрограму на наступний період.

«Для точного обліку природного газу кожен лічильник підлягає перевірці його метрологічних характеристик. За статистикою, повірку не проходять 25% лічильників мембранного типу і 75% роторного. І майже в усіх випадках ми фіксуємо похибку у бік зменшення. Тобто, всі ці прилади в тій чи іншій мірі недораховують споживання, звідси розбаланси й недоплати. Тому з кожним роком ми намагаємося нарощувати темпи повірок», - поінформував технічний директор «Чернігівгазу» Віталій Черчович.

Впродовж останніх двох с половиною років тарифне фінансування повірок у зв`язку зі збільшенням кількості лічильників не переглядалося. Однак найгострішою проблемою на сьогодні залишається заміна непридатних приладів, що знаходяться у власності споживачів.

Лише цього року ПАТ «Чернігівгаз» має замінити 6 тис. таких лічильників. Але на сьогодні в тарифі облгазу такої статті не передбачено. Неодноразові пропозиції до Нацкомісії включити ці витрати в інвестпрограму компанії були відхилені.

За інформацією управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

В 2017 році з «Чернігівгазу» звільнилися понад 11% спеціалістів

З січня по жовтень 2017 року з газорозподільної компанії «Чернігівгаз» звільнилося 228 фахівців, що становить більше 11% від загальної чисельності персоналу. Звичайною вважається плинність кадрів на рівні 5%.

Компанія гостро відчуває недостачу кваліфікованих кадрів. Основною причиною відтоку кадрів стали невисокі зарплати газовиків. Середня зарплата на підприємстві складає 5,1 тис. грн., це вдвічі нижче за середню по енергетичній галузі України і на 15% по області.

«Щотижня потрібно обстежувати 200 км газопроводів та 180 споруд на них, служба «104» виїжджає на понад півтисячі викликів. Тому саме від професіоналізму нашого персоналу залежить безпека людей. Але втримати професіоналів з такою наднизькою зарплатнею ми не в змозі», - говорить технічний директор «Чернігівгазу» Віталій Черчович.

На підприємстві відкритими залишаються близько 300 вакансій. Більше половини співробітників, що звільнились були задіяні на виконанні газонебезпечних робіт. Тенденція до плинності кадрів в газовій галузі спостерігається вже не перший рік. В минулому році, коли середня зарплата працівників ПАТ «Чернігівгаз» дорівнювала 3,4 тис. грн., з компанії звільнилися 363 робітники – це 17%.

Падіння обсягів розподілу газу призводить до зниження тарифної виручки компанії. За останні три роки збитки «Чернігівгазу» склали понад 260 млн грн. За таких умов компанія не в змозі забезпечити гідний рівень зарплат. А відтік кадрів значною мірою впливає на надійність та безпеку газопостачання споживачів. На думку експертів, вирішити проблему можливо за умови введення звичайної європейської практики тарифоутворення, при якій тариф не залежить від обсягів розподілу газу.

Довідка:

Основною сферою діяльності ПАТ «Чернігівгаз» є розподіл природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить близько 600 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,8 тисяч км газопроводів.

Нашими споживачами є понад 350 тисяч сімей, більше 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області. Найкрупнішими клієнтами ПАТ «Чернігівгаз» є Чернігівська ТЕЦ, Облтеплокомуненерго, САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод, Корюківська фабрика технічних паперів.

Компанія є одним з найкрупніших платників податків регіону. Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується понад 98 мільйонів гривень податків і зборів.

За інформацією управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

Питанню збереження і надійності роботи електричних мереж належна увага

З метою забезпечення збереження і надійності роботи електричних мереж, створення належних умов їх експлуатації, а також запобігання нещасним випадкам від впливу електричного струму Правилами охорони електричних мереж, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.97 №209 (надалі – Правила), передбачено встановлення відповідних охоронних зон електричних мереж. При цьому п. 5 зазначених Правил передбачено, що охоронні зони електричних мереж встановлюються:

• уздовж повітряних ЛЕП – у вигляді земельних ділянок та повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів за умови невідхильного їх положення на відстань:

- 2 метрів – для повітряних ліній напругою до 1кВ;

- 10 метрів – до 20 кВ;

- 15 метрів – 35 кВ;

- 20 метрів – 110 кВ;

• за периметром трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів і пристроїв – на відстані 3 метрів від огорожі або споруди;

• уздовж підземних кабельних ЛЕП – у вигляді земельної ділянки, обмеженої вертикальними площинами, віддаленими по обидві сторони лінії від крайніх кабелів на відстань 1 метра;

• уздовж підземних кабельних ЛЕП до 1 кВ, прокладених у містах під тротуарами – у вигляді земельної ділянки, обмеженої вертикальними площинами від крайніх кабелів на відстань 0,6 метра у напрямку будинків і споруд та на відстань 1 метра у напрямку проїжджої частини вулиці;

• уздовж переходів повітряних ЛЕП через водоймища (ріки, водосховища тощо) – у вигляді повітряного простору над поверхнею водоймища, обмеженого вертикальними площинами, віддаленими по обидві сторони лінії від крайніх проводів за умови невідхиленого їх положення на відстань, передбачену для встановлення охоронних зон уздовж повітряних ЛЕП, що проходять по суші.

Згідно з п. 8 Правил в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів і пристроїв забороняється виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або нещасні випадки, а саме:

• перебувати стороннім особам на території і в приміщеннях трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів та пристроїв, відчиняти двері та люки цих споруд здійснювати самовільне переключення апаратів та здійснювати самовільне підключення до електричних мереж;

• влаштовувати будь-які звалища;

• складати добрива, корми, торф, солому, дрова, інші матеріали;

• розпалювати вогнища;

• розташовувати автозаправні станції або інші сховища паливно-мастильних матеріалів;

• накидати на струмопровідні частини об’єктів електричних мереж і наближати до них сторонні предмети, підніматися на опори повітряних ліній електропередачі, електрообладнання трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів і пристроїв, демонтувати їх елементи;

• саджати дерева та інші багаторічні насадження, крім випадків с творення плантацій новорічних ялинок;

• проводити будь-які заходи, пов’язані з великим скупченням людей, не зайнятих виконанням дозволених у встановленому порядку робіт;

• виконувати в охоронних зонах підземних кабельних ліній електропередачі роботи із застосуванням ударних механізмів, скидати вантажі масою понад 5 тон, скидати і зливати їдкі речовини та ті, що спричиняють корозію, паливно-мастильні матеріали.

Згідно зі ст. 27 Закону України «Про електроенергетику» від 16.10.97 №575/97-ВР (зі змінами та доповненнями), правопорушення в галузі енергетики тягнуть за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальності.

Відповідальність за порушення Правил охорони електричних мереж (далі – Правил), передбачена ст.93 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тягне за собою накладання на порушника значних штрафів. При цьому сплата штрафу не позбавляє правопорушника від усунення наслідків порушення та відшкодування енергопостачальнику заподіяних майнових збитків. На підставі п. 23 Правил, контроль за виконанням Правил здійснюється енергопостачальником. У разі виявлення порушень Правил енергопостачальник має право припинити або обмежити електропостачання споживачів, які порушили Правила. Відновлення електропостачання споживача здійснюється після усунення ним порушень та відшкодування енергопостачальнику заподіяних матеріальних втрат, а також вартості робіт з ввімкнення до електромережі згідно з укладеними договорами.

Роботи у межах охоронних зон здійснюються відповідно до Умов проведення робіт у межах охоронних зон електричних мереж, що є додатком до Правил. Підприємства, установи, організації та окремі громадяни:

• що мають намір виконувати роботи у межах охоронних зон електричних мереж, повинні не пізніше, як за 3 доби письмово повідомити про це енергопостачальника для своєчасного одержання письмового дозволу на виконання відповідних робіт.

Згідно з п. 18 Правил підприємства, установи, організації та громадяни повинні негайно повідомляти енергопідприємства або місцеві органи виконавчої влади про виявлені обірвані або провислі проводи, пошкоджені опори або небезпеку їх падіння, пошкодження кабелів та інших об’єктів і елементів електричних мереж.

Відповідно вимогам Правил улаштування електроустановок відстань по вертикалі від неізольованих проводів ПЛ 0,4 кВ до поверхні землі в населеній і ненаселеній місцевостях і до проїжджої частини вулиці за найбільшої стріли провисання становить не менше ніж 6,0 м. Відстань по вертикалі від проводів ПЛ 6-110 кВ до поверхні землі в ненаселеній місцевості становить не менше ніж 6,0 м. Відстань по вертикалі від проводів ПЛ 6-110 кВ до поверхні землі в населеній місцевості становить не менше ніж 7,0 м. Допустима відстань до струмоведучих частин, які знаходяться під напругою від механізмів та вантажопідіймальних машин у робочому та транспортному положеннях, від стропів, вантажозахватних пристосувань та вантажів:

- для ПЛ від 1 до 35 кВ 1,0 м;

- для ПЛ 110 кВ 1,5 м.

В зв’язку з вищевикладеним з метою недопущення аварійних ситуацій в електричних мережах, травмування людей та худоби електричним струмом під час організації робіт в охоронних зонах електричних мереж потрібно враховувати їх габарити та неухильно дотримуватись вимог вказаних нормативних документів.

За інформацією відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації

«Чернігівгаз» визначив фіналістів конкурсу дитячого малюнку та передав благодійну допомогу у зону АТО

ПАТ «Чернігівгаз» визначило переможців конкурсу дитячих малюнків «Безпечна Україна» до Дня захисника України. Разом з кращими малюнками, газовики передали військовим благодійну допомогу.

В конкурсі дитячих малюнків «Безпечна Україна» взяли участь 450 школярів з усієї Чернігівської області. Клієнти «Чернігівгазу» визначили трьох переможців у відкритому онлайн-голосуванні.

Впродовж тижня кожен бажаючий міг у відкритому доступі на сайті «Чернігівгазу» залишити свій голос за вподобані твори 20 номінантів. За підсумками інтернет-голосування І місце виборола робота Свириденко Анни з Линовиці – вихованиці Прилуцького районного будинку школяра з результатом 596 голосів. Другу сходинку посіла Бондар Єкатерина з Коропа, отримавши 427 балів. Третє місце зайняла також вихованиця Прилуцького будинку школяра з с.Івківці – Заболотна Лілія, яка набрала 221 голос.

«Через малюнки діти можуть донести до захисників свої почуття, емоції і водночас продемонструвати власний талант, - зазначила голова правління «Чернігівгазу» Алла Ярова. - В кожну роботу вкладено душу. І саме така підтримка для наших бійців, які зараз знаходяться на передовій, є безцінною. Сподіваємося, що ці послання дійсно стануть для них оберегами і додадуть впевненості у власних силах і в перемозі».

Переможиця отримала сучасний смартфон Xiaomi Redmi 4x, срібна призерка - павербанк для заряджання смартфону та навушники, третя фіналістка - павербанк. Всім учасникам благодійного проекту «Чернігівгазу» будуть вручені заохочувальні призи – альбоми з символікою конкурсу.

Паралельно компанія зібрала для передачі на Схід теплі ковдри і медикаменти. Благодійну допомогу разом з 20-ма кращими малюнками волонтери передадуть бійцям АТО. За словами голови правління компанії, така акція є найбільш вдалим способом підтримати українських воїнів.

Від дня оголошення часткової мобілізації свій військовий обов`язок виконали 53 співробітника «Чернігівгазу». На сьогодні 10 газовиків мобілізовані до лав збройних сил України, три з них служать за контрактом.

Довідка: Основною сферою діяльності ПАТ «Чернігівгаз» є розподіл природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить близько 600 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,8 тисяч км газопроводів Нашими споживачами є понад 350 тисяч сімей, більше 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області. Найкрупнішими клієнтами ПАТ «Чернігівгаз» є Чернігівська ТЕЦ, Облтеплокомуненерго, САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод, Корюківська фабрика технічних паперів.

Компанія є одним з найкрупніших платників податків регіону. Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується понад 98 мільйонів гривень податків і зборів.

За інформацією управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

На Чернігівщині виявлено в два рази більше крадіжок газу, ніж рік тому

За січень-липень 2017 року фахівцями ПАТ«Чернігівгаз» було виявлено 1340 фактів незаконного споживання газу у побуті. Внаслідок таких дій порушники завдали державі збитків на суму на 3 млн грн.

За вісім місяців 2016 року на Чернігівщині було зафіксовано 750 порушень, пов’язаних з несанкціонованим використанням газу. А цього року вже 1340 подібних фактів. Фахівці «Чернігівгазу» виявили понад сотню випадків, коли споживачами було самовільно відновлено газоспоживання, 940 фактів некоректної роботи лічильників та 19 врізок в газопровід. Але частіше за все, порушники різними способами втручаються в роботу лічильника, свідомо намагаючись зменшити показання приладу. Лише за червень та липень поточного року було задокументовано 120 таких випадків, в зв’язку з чим порушникам було нараховано збитків на суму 90 тис грн. У «Чернігівгазі» констатують, що після здорожчання енергоносія, споживачі все частіше вдаються до маніпуляцій з газом. Але одночасно застерігають споживачів від таких дій, адже врешті –решт факт виявляється, а за новим законодавством суми штрафів за несанкціоноване газоспоживання також суттєво збільшились. До того ж, некваліфіковане втручання в систему газопостачання несе небезпеку життю як самого власника, так і оточуючих мешканців.

«Споживачам слід розуміти, що факт несанкціонованого відбору газу все одно буде виявлений. Наші фахівці проводять постійні перевірки, застосовуючи при цьому сучасне обладнання. Також ми аналізуємо обсяги споживання палива. Наприклад, якщо в якомусь домоволодінні споживання суттєво знизилося та не відповідає встановленим газовим приладам – є підстави провести перевірку. Окрім того, інколи інформація про порушення надходить від небайдужих громадян», - поінформував технічний директор «Чернігівгазу» Віталій Черчович.

У багатьох випадках до незаконного використання палива вдаються заможні власники великих обійсть, які вже відключені від газу через борги, або приватні підприємці. Нещодавно газовики провели 4 експертизи підозрілих промислових приладів обліку і по всім було доведено стороннє втручання.

«Як правило, незаможні люди більш законослухняні. Натомість бізнесмени за допомогою різних махінацій з газом намагаються збільшити свої статки. Так, у липні цього року на Новгород-Сіверському підприємстві-виробнику молочної продукції «Чернігівгаз» виявив крадіжку на півмільйона кубометрів. При перевірці вузла обліку експертизою було доведено порушення його конструкції», - розповів Віталій Черчович.

Усі факти порушень правил газоспоживання розглядає спеціальна комісія у складі технічних фахівців компанії, представників держрегулятора НКРЕКП та державного підприємства «Чернігівстандартметрологія». На розгляд запрошується споживач, або його представник. Розглянувши всі матеріали, комісія вислуховує кожну зі сторін та робить висновок - мало місце порушення чи ні. Для прикладу, за результатами 2017 року по більше 1 тис справ комісія прийняла рішення не нараховувати споживачам штрафні санкції.

Довідка: Основною сферою діяльності ПАТ «Чернігівгаз» є розподіл природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить близько 600 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,8 тисяч км газопроводів Нашими споживачами є понад 350 тисяч сімей, більше 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області. Найкрупнішими клієнтами ПАТ «Чернігівгаз» є Чернігівська ТЕЦ, Облтеплокомуненерго, САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод, Корюківська фабрика технічних паперів.

Компанія є одним з найкрупніших платників податків регіону. Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується понад 98 мільйонів гривень податків і зборів.

За інформацією управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

Держенергоефективності опублікувало рекомендації місцевій владі щодо впровадження системи енергетичного менеджменту в бюджетних установах

Держенергоефективності спільно з Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» розробило для місцевої влади узагальнене Положення про впровадження системи енергетичного менеджменту в бюджетних установах:

.

ENERGY_MANAGEMENT_14_08_2017.docx

«Енергоменеджмент – фундамент, на якому потрібно будувати майбутню роботу з ефективного використання енергоресурсів. Як відомо, завдяки лише енергоменеджменту, без додаткових капіталовкладень, можна досягти до 20% зменшення енергоспоживання в установах», - повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

«Агентство всебічно підтримує місцеву владу у цьому напрямі. На III Форумі енергоефективного партнерства підписано 37 меморандумів про співпрацю, згодом проведено цілий цикл роз’яснювальних семінарів для понад 2 тис. представників місцевих громад. Тепер ми підготували та надаємо місцевим органам влади рекомендації, як впроваджувати енергоменеджмент, як проводити енергомоніторинг, як фінансово стимулювати енергоменеджерів тощо. Це положення - готовий документ, який можна брати за основу під час роботи», - прокоментував С. Савчук.

Нагадаємо, що в рамках підписаних з Держенергоефективності меморандумів місцеві органи влади мають затвердити положення про впровадження системи енергоменеджменту, започаткувати інститут енергоменеджерів у бюджетних установах, забезпечити їхню навчальну підготовку, контролювати процес реформ.

«Агентство й надалі допомагатиме муніципалітетам ставати енергонезалежними. Місцеві органи влади можуть безперешкодно звертатися в Агентство за консультацією щодо впровадження енергоменеджменту», – зауважив Голова Агентства.

За інформацією управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

Сергій Савчук: Програму «теплих кредитів» відновлено

Сьогодні, 14 серпня, державні банки відновили видачу «теплих кредитів» для населення та ОСББ.

«Тепер всі охочі утеплити своє житло, замінити газовий котел на твердопаливний та створити енергоефективний дім можуть долучатися до Урядової програми. Цією нагодою скористалося вже близько 300 тисяч родин. Безповоротна державна фінансова допомога гарантована. Головне – свідомо підійти до питання енергоощадності та підготовки до зими», - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Завдяки програмі можна значно заощадити при впровадженні енергоефективних заходів і згодом зменшити комунальні платежі. Найкращий ефект досягається при повному утепленні будинку. Зокрема, за даними ОСББ-учасників програми, після комплексної термомодернізації рахунки за опалення зменшуються вдвічі і навіть більше.

Окрім цього, учасників програми тішитиме комфорт в оселях, а вартість утепленого будинку зросте в ціні.

З початку дії програми «теплих кредитів» нею скористалося близько 300 тисяч домогосподарств, залучивши на енергоефективні заходи майже 4 млрд гривень. Уряд, у свою чергу, відшкодував їм близько 1,6 млрд гривень.

Нагадуємо, що Уряд нещодавно додатково виділив 400 млн грн. на програму «теплих кредитів».

За інформацією управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

 

 

Сергій Савчук: Інвестори із Швейцарії розглядають можливість виробництва інноваційних сонячних панелей в Україні

 

 

Цьому питанню була присвячена зустріч Голови Держенергоефективності Сергія Савчука з Даніелем Лепорі – засновником та генеральним директором швейцарської компанії-стартапу «Designergy» (www.designergy.ch), яка займається виробництвом та встановленням інноваційних сонячних панелей на дахах будинків.

Як повідомив Д. Лепорі, компанія створила унікальну технологію інтеграції сонячних панелей в дахове покриття будинку. Так звана «TCR system» має три важливі для кожного домогосподарства переваги: забезпечення високої термоізоляції будинку завдяки ізоляційним матеріалам усередині системи, водонепроникність даху і найголовніше – можливість виробляти електроенергію з енергії сонця.

«Завдяки цій технології вирішуються такі проблеми, як скорочення втрат тепла у будинку та зменшення залежності від традиційних енергоресурсів. Наразі ми розширюємо горизонти та шукаємо нові ринки. У полі зору – Україна, яка має величезний потенціал для електрогенерації з енергії сонця та сприятливі кліматичні умови», - прокоментував Даніель Лепорі та представив зразок «TCR system».

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук запевнив Д. Лепорі у тому, що в Україні існують значні можливості для виробників сонячних панелей. Зокрема, у 2015 році разом з Держенергоефективності розроблено та Парламентом прийнято Закон України № 514-VIII, яким встановлено та прив’язано до курсу євро «зелений» тариф на електроенергію, вироблену сонячними установками приватних домогосподарств потужністю до 30 кВт.

«Цей Закон став стимулюючим фактором для населення встановлювати сонячні панелі. З початку його дії попит на «сонячну» електроенергію почав щоквартально зростати на 40-50%. Рекордні показники становили 77,4% в IV кварталі 2016 року та 84,8% в IV кварталі 2015 року. Наразі більше 1600 домогосподарств встановили сонячні панелі. Якщо говорити про потенціал ринку, то він величезний і становить 6,5 млн приватних домогосподарств», - повідомив С. Савчук.

Також, Голова Агентства нагадав про те, що зазначений Закон передбачає надання надбавки до «зеленого» тарифу за використання обладнання українського виробництва.

Можливості запровадження виробництва швейцарських інноваційних сонячних панелей також обговорювали партнери зазначеної компанії: Стела Шенвізнер -генеральний директор німецької консалтингової компанії з реалізації проектів сонячної енергетики «StellarS Consult» (stellarconsultllc.com), та Крістіан Шенвізнер - генеральний директор компанії «Seraphim Power», що займається розробкою, виробництвом та продажем сонячних панелей.

За результатами зустрічі сторони домовилися опрацювати фінансову модель виробництва в Україні сонячних панелей за технологією швейцарської компанії «Designergy» та й надалі розвивати співпрацю у цьому напрямі.

За інформацією управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

 

 

Сергій Савчук: Щотижня 20-30 ОСББ залучають «теплі кредити», щоб вигідно утеплити багатоповерхівки та заощадити на комунальних платежах

 

 

Початок серпня 2017 року демонструє невгамовний інтерес ОСББ до утеплення житла та підготовки до зими. Минулого тижня ще 20 ОСББ скористалися «теплими кредитами» через Ощадбанк та Укргазбанк і залучили 3,3 млн грн. на енергоефективні заходи. Для порівняння минулого року таку суму коштів ОСББ залучали за весь серпень-місяць.

«Як бачимо, цьогоріч все більше ОСББ завчасно готуються до зими. Їх у цьому переконують ті ОСББ, які вже взяли участь у програмі та пересвідчилися у тому, що енергоефективні заходи – оптимальний спосіб зменшити витрати на комунальні послуги. Наприклад, завдяки комплексній термомодернізації будинку можна вдвічі й більше зменшити рахунки за опалення», - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

За два роки дії програми «теплих кредитів» нею скористалося вже 1036 ОСББ, залучивши в державних банках на енергоефективні заходи 161 млн гривень.

Нагадаємо, що населення та ОСББ, охочі до енергоощадності, можуть звертатися і до місцевих програм здешевлення «теплих кредитів». Наразі в регіонах повноцінно діють 140 таких програм. Участь як в державній, так і місцевих програмах - нагода отримати подвійну і навіть потрійну безповоротну фінансову допомогу на енергоефективні заходи. Дізнатися, де саме чинні такі програми, можна за допомогою Інтерактивної карти на сайті Держенергоефективності: http://saee.gov.ua/uk/programs/map.

За інформацією управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

 

 

Понад 10 тисяч бюджетних установ в Україні відібрано для термомодернізації за ЕСКО-механізмом

 

 

Завдяки тісній співпраці Держенергоефективності з місцевими органами влади вже відібрано понад 10 тисяч бюджетних закладів, що потребують термомодернізації та можуть зацікавити ЕСКО-інвесторів. Інформацію про такі школи, дитсадки, лікарні та інші установи узагальнено у національній базі потенційних об’єктів енергосервісу на сайті Держенергоефективності:

http://saee.gov.ua/uk/content/energoservis_1

«Окрім підготовки законодавчої бази для ЕСКО-механізму та просвітницької роботи у регіонах, ми ініціювали створення бази потенційних об’єктів енергосервісу. Ця база – першоджерело інформації для інвестора, завдяки якій він може порівняти енергоспоживання різних установ та обрати найбільш інвестиційно-привабливі об’єкти для впровадження енергоефективних заходів», - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Наразі найактивніше ЕСКО-інвесторів шукають такі регіони, як Київська, Харківська та Чернігівська області. Так, на Київщині вже відібрано близько 2500 закладів, на Харківщині – майже 1200, а на Чернігівщині – понад 900.

Завдяки такій базі бізнес може ознайомитися з технічними та енергетичними характеристиками об’єктів соціальної сфери, проаналізувати їхнє енергоспоживання, дізнатися про особливості тепло- та водозабезпечення, про наявність приладів обліку тощо. Всі ці вихідні дані разом з контактами місцевих органів влади – дороговказ для ЕСКО-інвесторів.

Нагадаємо, що сьогодні тривають роботи за 20-ма укладеними ЕСКО-контрактами в 5 регіонах: Києві, Вінниці, Миргородському районі Полтавської області, Савранському районі Одеської області та м. Канів на Черкащині. Проекти успішно реалізуються, а інвестори вже почали отримувати повернення вкладених коштів.

За інформацією управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

 

 

Зміни в містобудівному законодавстві.

 

 

З 10 червня 2017 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності» № 1817-VIIІ завдяки якому спрощено дозвільну систему для будівництва та одночасно посилено ефективність боротьби держави з незаконними забудовами.

Зокрема, Законом скасовано визначення категорії складності об’єктів будівництва, а оцінюватися об'єкти будуть лише за класами наслідків - це характеристика рівня можливої небезпеки для здоров’я і життя людей, які постійно або періодично перебуватимуть на об’єкті або які знаходитимуться зовні такого об’єкта, матеріальних збитків чи соціальних втрат, пов’язаних із припиненням експлуатації або з втратою цілісності об’єкта.

Клас наслідків визначатиметься відповідно до вимог будівельних норм, стандартів, нормативних документів і правил, затверджених згідно із законодавством, для кожного об’єкта - будинку, будівлі, споруди будь-якого призначення, їхніх частин, лінійних об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури. Віднесення об’єкта до певного класу наслідків (відповідальності) здійснюватиметься проектною організацією за погодженням із замовником будівництва. Правильність визначення класу наслідків перевірятиметься під час проведення експертизи проектів, якщо здійснення такої експертизи є обов’язковим відповідно до закону.

Окрім того, Законом внесено зміни до деяких законодавчих актів у сфері містобудівної діяльності, які передбачають заміну процедури реєстрації декларації на здійснення будівництва та прийняття в експлуатацію об’єктів із середнім та значним класом наслідків на підставі дозволу на виконання будівельних робіт та сертифікату відповідно, а об’єктів із незначними класами наслідків - виконання будівельних робіт на підставі повідомлення.

На рівні закону встановлено чіткі вимоги до містобудівних умов і обмежень, а саме, сформовано виключний перелік документів, що подаються замовником, визначені підстави для відмови і скасування містобудівних умов, термін видачі містобудівних умов продовжено з 7 до 10 днів, запроваджено відкритий реєстр містобудівних умов.

Поряд з цим Законом передбачено суттєве підвищення відповідальності за всіма видами правопорушень в галузі містобудування, також посилено вимоги до якості містобудівної документації.

По населених пунктах Прилуцького району генеральні плани розроблялись у 60-х, 70-х роках минулого століття, і хоча всі вони актуалізовані, через відсутність планів зонування територій не відповідають вимогам чинного на сьогоднішній день законодавства. Застаріла містобудівна документація гальмує будівництво нових об’єктів, в тому числі і тих, що фінансуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів. Це фактично зупиняє розвиток населених пунктів Прилуччини.

Однак, протягом останніх років робота з оновлення містобудівної документації населених пунктів району активізувалась, так, починаючи з 2011 року в Чернігівській області розроблено 22 генеральних плани, в тому числі 1 по Прилуцькому району (с. Білещина), також станом на 01 липня 2017 року здійснюється розроблення генеральних планів по 56 населених пунктах області, з них 30 – селища та села Прилуцького району. Зокрема, генеральні плани та зонінги селищ Линовиця і Мала Дівиця розробляються з 2014 року, в стадії завершення роботи з оновлення містобудівної документації сіл Замістя, Івківці та Голубівка.

Але, нажаль слід констатувати, що не всі органи місцевого самоврядування працюють в даному напрямку, тож звертаємо увагу, що статтею 1861 Земельного Кодексу України передбачено, що проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок усіх категорій та форм власності у межах населеного пункту або земельної ділянки за межами населеного пункту, на якій розташовано об’єкт будівництва або планується розташування такого об’єкта, подається на погодження до структурних підрозділів містобудування та архітектури районних державних адміністрацій. Зазначені органи зобов’язані протягом десяти робочих днів з дня одержання проекту землеустрою чи його копії безоплатно надати або надіслати рекомендованим листом з повідомленням розробнику свої висновки про погодження проекту або про відмову в такому погодженні з обов’язковим посиланням на закони та прийняті відповідно до них нормативно-правові акти, що регулюють відносини у відповідній сфері. Підставою для відмови у погодженні проекту землеустрою може бути лише невідповідність його положень вимогам законів та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, документації із землеустрою або містобудівній документації.

Згідно з вимогами статті 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» забудова земельної ділянки здійснюється в межах її цільового призначення, встановленого відповідно до законодавства.

У разі відсутності затвердженого плану зонування або детального плану території населеного пункту, передача та надання земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у власність чи користування фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб забороняється. Зміна цільового призначення земельної ділянки, яка не відповідає плану зонування території або детальному плану території також забороняється.

Отже, для відновлення можливості здійснення будівництва в селах та селищах району органам місцевого самоврядування необхідно активізувати роботу з розроблення та затвердження у відповідності до вимог чинного законодавства України містобудівної документації (генеральних планів та планів зонування підвідомчих території).

 

 

Рекордний липень 2017: ОСББ скористалися «теплими кредитами» майже на 30 млн грн., що в 4 рази більше ніж у липні 2016 року

 

 

Влітку 2017 року ОСББ вразили своєю активністю та високим інтересом до енергоефективних заходів. Так, у липні 86 ОСББ та ЖБК залучили «теплих кредитів» на суму 29,1 млн гривень. Це в 4 рази перевищує показник аналогічного періоду минулого року, коли ОСББ використали на енергоощадність лише 7 млн гривень.

«Цього літа щомісяця маємо нові рекорди. Сума коштів, що ОСББ залучили у липні, у півтора рази більша, ніж у червні, коли банки видали «теплих кредитів» для ОСББ на 18,5 млн гривень», - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Як пояснив С.Савчук, такий шалений попит на «теплі кредити» з боку ОСББ означає одне: держава запропонувала дійсно ефективну програму стимулювання до енергоефективності, а ОСББ усвідомили всі її переваги. Це відшкодування половини і більше витрат при утепленні, зменшення комунальних рахунків вполовину і більше, підвищення комфорту у квартирах та багато іншого.

Сергій Савчук також відзначив, що за два роки дії програми «теплих кредитів» нею скористалося понад 1000 ОСББ та ЖБК з різних регіонів України. Вони отримали в державних банках більше 157 млн грн. на впровадження різних енергоефективних заходів: утеплення будинків, заміну вікон на енергоефективні, встановлення ІТП, модернізацію освітлення тощо.

У розрізі регіонів найбільшу суму коштів на утеплення, а саме – 31 млн грн., залучили ОСББ Волинської області. Також до трійки лідерів за обсягом взятих ОСББ «теплих кредитів» увійшли Київська та Запорізька області.

За інформацією управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

На Чернігівщині провели тренування для бригад аварійної служби газу

На навчально-тренувальному полігоні ПАТ «Чернігівгаз» відбулися обласні змагання бригад аварійно-диспетчерських служб газу. В конкурсі взяли участь майже сотня фахівців, що входять до складу 26 бригад, які обслуговують Чернігівську область. Для газовиків такі тренування стали перевіркою навиків їх роботи під час ліквідації аварійних ситуацій. Найкращі результати показала бригада із Ніжинського району, яка посіла у змаганнях перше місце.

Основне завдання конкурсу полягало в оперативному відпрацюванні фахівцями екстреної служби трьох ситуацій. Перша з них – це ліквідація загоряння на фланцевому з`єднанні газопроводу житлового будинку. Окрім того, бригади служби «104» мали виявити та якнайшвидше усунути виток газу на засувці газового колодязя та прорив газу на підземному газогоні низького тиску. Для більш реального відтворення ситуацій на полігоні навіть було збудовано імітацію стіни житлового будинку.

«Основне завдання компанії – це безперебійна та безаварійна доставка газу споживачам Чернігівської області. Тому, такі тренування, у вигляді змагань, дуже важливі. Адже бригади аварійної служби відпрацьовують навички оперативного реагування та ліквідації аварійних ситуацій в реальних умовах. Наприклад, лише в опалювальний сезон служба «104» в середньому виїжджає на 80 викликів за добу. А за перше півріччя 2017 року фахівці вже опрацювали 7,6 тис. викликів, в ході яких було усунуто 5,8 тис. витоків газу», - розповів начальник аварійно-диспетчерської служби «Чернігівгазу» Євгеній Денисенко.

Швидкість та якість реагування спеціалістів АДС в екстрених ситуаціях залежить від рівня їх професійної майстерності та оснащення. Тому під час змагання конкурсна комісія також оцінює злагодженість роботи фахівців в команді, оперативність, їх теоретичні знання, готовність спецтехніки, вміння застосовувати рятувальні засоби та відповідність дій регламентам і нормативним документам.

В цьогорічному конкурсі найкращу підготовку показала бригада з Ніжинського відділення у складі майстра Сергія Самойла, слюсаря Валерія Косовських та водія Андрія Помпури. На виконання практичних дій з усунення витоків газу - доїзд до місця аварійної ситуації та ліквідації витоків, бригаді знадобилося близько години. Другим за оперативністю та фаховістю став результат газовиків із Бобровиці, Чернігова та Прилук, а третю сходинку посіла бригада з Лосинівки Ніжинського відділення.

Вже найближчим часом фахівці ПАТ «Чернігівгаз» покажуть свої вміння на Всеукраїнських змаганнях аварійних служб, у яких візьмуть участь бригади АДС із семи областей. Чернігівський регіон представлятиме команда з міста Чернігова, яка протягом трьох останніх років демонструвала на конкурсах кращий результат. Під час Всеукраїнських змагань газовики зможуть не лише показати свої навики, а також обмінятися досвідом із колегами-аварійниками з інших областей.

За інформацією управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

Цього тижня Держенергоефективності відшкодувало 13 млн грн. за «теплими кредитами»

Чергове відшкодування у розмірі майже 13 млн грн. здійснило Держенергоефективності в рамках Урядової програми «теплих кредитів». Так, 25 липня з держбюджету перераховано 7,2 млн грн. компенсацій тим, хто купував енергоефективні матеріали для утеплення індивідуального житла.

Ще 5,2 млн грн. отримали ОСББ та ЖБК, які впроваджували енергоефективні заходи у багатоповерхівках.

Півмільйона гривень виплачено домогосподарствам, які встановили твердопаливні котли за цією програмою.

«Гарантоване повернення коштів учасникам програми «теплих кредитів» продовжується. Крім того, гарною новиною є те, що висока популярність програми серед населення спонукала Уряд виділити додаткові 400 млн грн. на допомогу при утепленні житла та підготовці до зими. Тож, всі охочі зможуть сміливо впроваджувати енергоефективні заходи. Учасники програми отримують чималу компенсацію витрат, згодом заощаджують на енергоспоживанні та навіть підвищують вартість своїх осель», – зауважив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Загалом, з початку дії програми «теплих» кредитів її учасники отримали з держбюджету 1,5 млрд грн. безповоротної фінансової допомоги на енергоефективні заходи.

За інформацією управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

Понад 20 «теплих кредитів» видано для ОСББ та ЖБК цього тижня за Урядовою програмою з утеплення житла

У липні попит ОСББ на "теплі кредити" триває. Так, цього тижня учасниками Урядової програми стали 23 ОСББ/ЖБК. Вони залучили на енергоефективні заходи 3,8 млн. гривень.

«Популярність програми у літню пору легко пояснюється. Це найоптимальніший період для термомодернізації будівель та підготовки до опалювального періоду. Як бачимо, найбільша активність у питанні утеплення житла спостерігається серед ОСББ. Це і не дивно, тому що учасники вбачають вигоду. Першочергово – це гарантована державна фінансова допомога, що дозволяє заощадити половину і більше коштів при впровадженні енергоефективних заходів», – зауважив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук. Також мешканці утеплених багатоповерхівок заощаджують в подальшому на платіжках за комунальні послуги, а їхні оселі наповнюються затишком, комфортом, та навіть зростають в ціні.

Нагадаємо, з початку липня ОСББ залучили на енергоефективні заходи понад 20 млн грн. за програмою «теплих кредитів». Для порівняння за весь червень на ці цілі ОСББ спрямували 18,5 млн гривень.

Загалом з початку дії програми «теплих кредитів» нею скористалося 997 ОСББ. Вони залучили понад 152 млн грн. на впровадження різних енергоефективних заходів: утеплення, заміну вікон на енергоефективні у під’їздах, встановлення ІТП, модернізацію освітлення тощо.

До речі, видачу "теплих кредитів" для ОСББ розпочато в Укрексімбанку.

За інформацією управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

Закон України «Про енергетичну ефективність будівель» підписано Президентом України

20 липня 2017 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон України «Про енергетичну ефективність будівель».

«Цей Закон стане основою державної політики щодо скорочення енергоспоживання у будівлях та залучення інвестицій у цю сферу. Саме сектор будівель – один з найбільш енергоємних в Україні», - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та нагадав, що Закон розроблено у тісній співпраці з Агентством на виконання 31-ої Директиви ЄС про енергетичну ефективність будівель.

Враховуючи досвід європейських країн, Законом визначено основні заходи із підвищення енергетичної ефективності будівель та, що важливо, інструменти їх фінансування. Також планується реалізація національних планів збільшення кількості будівель з близьким до нульового споживанням енергії.

Закон передбачає запровадження сертифікації енергетичної ефективності будівель. В сертифікатах зазначатимуться дані про енергоспоживання будівлі та рекомендації щодо підвищення рівня енергоефективності в ній. Завдяки цьому власники або покупці будинків чи квартир володітимуть актуальною інформацією про енергетичні характеристики будівель.

Також, відповідно до Закону буде створено відкриті бази даних енергетичних сертифікатів будівель, звітів про результати обстеження інженерних систем будівель. Вестиметься і перелік атестованих енергоаудиторів.

В цілому, Закон запроваджує механізм стимулювання підвищення рівня енергоефективності у будівлях, а також передбачає відповідальність за це.

За інформацією управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

Клієнти «Чернігівгаз Збуту» заборгували за газ майже 250 млн грн

З початку року ТОВ «Чернігівгаз Збут» було вимушене надіслати письмові попередження для понад 13 тис. боржників, щодо можливого відключення їхніх осель від газопостачання. Загальна сума боргу таких злісних неплатників складає більше 36 млн грн. Рекордна заборгованість у розмірі 126 тис. грн. зафіксована у мешканця м. Прилуки.

Станом на 1 липня 2017 року сумарна заборгованість побутових споживачів Чернігівської області за газ становить понад 247 млн грн. Це майже на 14 млн грн. або 5,6% більше аніж було на початку року.

Найчисельнішою є категорія споживачів з боргами до 500 грн. – це майже 156 тис. від загальної кількості боржників. Неплатежі розміром понад 1 тис. грн. мають 26,5 тис. сімей, від 5 до 10 тис. грн. - майже 2 тис. А особливо великі борги – понад 10 тис. грн. накопичила тисяча споживачів.

Так, у березні 2017 року працівники газової компанії провели чергове відключення газопостачання злісного боржника, який мешкає в смт Варва по вул.Пилипенка. За понад рік господар заборгував за газ майже 47 тис. грн. Попри неодноразові попередження та пропозиції оформити субсидію, власник обійстя не зробив жодного кроку для вирішення питання. Відтак, газовій компанії довелося вдатися до радикальних мір – відключити газопостачання шляхом механічного від`єднання на підвідному газопроводі.

Впродовж 2017 року через системні неплатежі від газопостачання були відключені понад 800 побутових споживачів, за якими обліковувалися борги на загальну суму майже 10 млн грн. На сьогодні без газу залишаються 1,4 тис. мешканців області. Але газовики зазначають, якби споживачі вчасно звернулися до компанії із заявою про реструктуризацію боргу, відключення газу можна було б уникнути.

«Законодавство вимагає від нас, як постачальника енергоресурсу застосовувати до затятих боржників крайню і непопулярну міру – відключення від газу. Але до цього ми, звісно, робимо всі можливі від нас кроки, аби цього не допустити. Від моменту попередження до власне відключення проходить достатньо часу аби вирішити проблему – сплатити кошти або звернутися до компанії із заявою на можливість погашення боргу частинами», - повідомив директор «Чернігівгаз Збуту» Іван Луста.

На відміну від попередніх років, цьогоріч спостерігається тенденція до нарощення боргів в літній період. Це відбувається через високу ціну на енергоносій та зменшення соціальних норм при розрахунку пільг та субсидій.

Загалом, зниження рівня розрахунків спостерігається по всій області. Однак традиційно, найбільша кількість несумлінних споживачів проживає в Чернігові та прилеглому районі, а також в Прилуцькому та Ніжинському районах. Їхні борги складають майже 175 млн грн., близько 15 млн грн. та 13 млн грн. відповідно.

Прес-реліз ТОВ «Чернігівгаз Збут»

Сергій Савчук: Для ЕСКО-інвесторів зібрали понад 7 тис. потенційних об’єктів, що потребують термомодернізації

У тісній співпраці з місцевими органами влади Держенергоефективності сформувало національну інформаційну базу потенційних ЕСКО-об’єктів: http://saee.gov.ua/uk/content/energoservis_1. Наразі вона налічує понад 7 тис. бюджетних установ, що потребують термомодернізації і можуть бути найбільш цікавими для ЕСКО-компаній з точки зору інвестування.

«Ця база об’єктів – це результат роботи 20 облдержадміністрацій та 16 міст-обласних центрів, які у співпраці з Держенергоефективності проаналізували енергоспоживання різних бюджетних установ та відібрали найбільш прийнятні для ЕСКО-проектів. Очоливши роботу у цьому напрямі та допомагаючи владі на місцях, Держенергоефективності опублікувало загальнонаціональну базу потенційних об’єктів на своєму сайті», - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

База ЕСКО-об’єктів демонструє готовність місцевої влади залучати інвесторів, а також полегшує компаніям пошук об’єктів та аналіз необхідних капіталовкладень.

На сьогодні найбільшу кількість установ, де необхідно впровадити енергосервіс, запропонували Київська та Харківська області. У цих регіонах відібрано понад тисячу об’єктів для ЕСКО-інвестицій.

Широкий вибір бюджетних установ для роботи за ЕСКО-контрактами є у Запорізькій, Рівненській, Миколаївській областях.

Нагадаємо, що енергосервіс дозволяє залучати приватні інвестиції в термомодернізацію бюджетних установ. ЕСКО-компанія зацікавлена впровадити найефективніші заходи з енергозбереження, щоб отримати найбільшу економію енергоспоживання. Від цього залежить обсяг повернення інвестицій.

«На сьогодні вже реалізується 20 ЕСКО-контрактів. Інвестори зацікавлені впровадити ще близько 300 проектів. Законодавча база для цього є, роз’яснювальна робота з місцевою владою та громадою триває. Закликаю інвесторів шукати нові об’єкти енергосервісу в різних регіонах країни», - повідомив С. Савчук.

За інформацією управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

25 млн грн. на енергоощадність – чергове відшкодування Уряду учасникам програми «теплих» кредитів

17 липня Держенергоефективності виплатило чергове відшкодування учасникам Урядової програми «теплих» кредитів. Цього разу майже 25 млн грн. перераховано тим, хто залучав кошти на енергоефективні заходи у ПриватБанку у травні.

Найбільшу суму коштів - 24,5 млн грн. – виплачено тим, хто займався утепленням індивідуального житла. Таких домогосподарств налічується понад 5500.

Ще 400 тис. грн. отримало 96 родин, які замінили газові котли на твердопаливні.

«Цього року для всіх, хто хоче скористатися державною програмою безповоротної фінансової допомоги на енергоефективні заходи, створено ще більше можливостей. Стати учасником програми можна через чотири державні банки. Крім цього, нагадую, що програму продовжено. Уряд виділив додатково 300 млн грн. на її фінансування. Тож, усім радимо підготуватися до опалювального сезону. Уряд готовий Вам допомогти у цьому», - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

З початку дії програми «теплих» кредитів її учасники отримали з держбюджету близько 1,5 млрд грн. відшкодування.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

На Чернігівщині за рахунок промислових споживачів майже на 1,5% зросли обсяги споживання газу

Впродовж першого півріччя 2017 року на Чернігівщині було протранспортовано 345 млн куб. м газу, що на 1,4% (5 млн куб.м) перевищило обсяги споживання порівняно з аналогічним періодом 2016 року.

Єдиною категорією споживачів, що наростила обсяги газу стала промислова сфера - приблизно на 9 млн кубометрів або 36,7%. Майже на рівні попереднього року залишилися побутові споживачі, використавши на 3,6 млн куб.м (-1,8%) менше газу, бюджетники - на 209 тис куб.м (-1,7%) та релігійні організації – на 1 тис кубометрів (-1,1%). Відчутно зменшили споживання тепловики – близько 3,5 млн куб.м (-4%), передусім через раннє закінчення опалювального сезону.

Незважаючи на те, що показники споживання газу залишилися на рівні попереднього року, надходження від тарифної виручки «Чернігівгазу» за послуги з розподілу блакитного палива не стали рівномірними. Головна причина – це сезонність споживання газу, коли в літній період воно в середньому зменшується на 89% порівняно із холодними порами року. Окрім того, на надходження виручки також впливають борги населення та недосконалість системи субсидіювання.

«Найбільш невдалим періодом у фінансовому плані для «Чернігівгазу» видається міжопалювальний сезон. Для порівняння, при однаковій завантаженості та кількості персоналу, в один із літніх місяців компанія може отримати до 10 разів менше виручки, аніж в зимовий період. Через такі нерівномірні надходження коштів неможливо покрити витрати компанії, передбачені в тарифі», - повідомила фінансовий директор «Чернігівгазу» Ірина Чертова.

Наприклад, у листопаді 2016 року обсяг споживання газу промисловими споживачами сягнув 24 млн куб.м газу, натомість у червні він становив всього 3 млн куб.м. Така ж ситуація простежується в усіх категоріях споживачів. Як результат, у теплу пору року падіння споживання газу призводить щонайменше до 7–кратного скорочення тарифних надходжень, в той час коли кошти на обслуговування системи газопостачання потрібні цілорічно.

Ще складнішою є ситуація з побутовими споживачами. Адже майже дві третини з них, а це 220 тис сімей, отримують державну допомогу у вигляді пільг або субсидій. Вони покриваються не «живими грошима», а лише взаєморозрахунками, тому компанія не може використати їх для фінансування поточної діяльності, закупівлі необхідної техніки чи матеріалів.

«Понад 60% газу споживається саме у побуті. З урахуванням поточних боргів населення та недофінансування державою коштів по субсидіям, на сьогодні «Чернігівгаз» недоотримав майже 97 млн грн. за послуги з розподілу енергоносія, що значно ускладнює наші взаєморозрахунки з іншими учасниками ринку», - констатувала Ірина Чертова.

За нині діючої системи тарифоутворення, з однієї тисячі кубометрів розподіленого газу «Чернігівгаз» отримує 753 грн. Левова частка коштів, а саме – 45,4%, йде на оплату природного газу на виробничо-технологічні витрати, 40,4% - на зарплату робітників, решта – на забезпечення функціонування аварійних служб, організацію роботи центрів обслуговування клієнтів, встановлення, заміну та повірку лічильників, обслуговування мереж, тощо. За таких умов фінансування робіт з ремонту та модернізації газових мереж проводиться за остаточним принципом, а це призводить до того, що рівень надійності та безпеки газотранспортної системи стає дедалі гіршим.

За інформацією ПАТ «Чернігівгаз»

Уряд дав «зелене» світло на утеплення багатоповерхівок із автономною системою теплопостачання

Відтепер ОСББ/ЖБК у будинках, що не приєднані до системи централізованого теплопостачання, зможуть безперешкодно брати участь у програмі «теплих» кредитів та отримувати відповідну державну фінансову допомогу на проведення енергоефективних заходів.

Про це йдеться у постанові Уряду, яку підготовлено спільно з Держенергоефективності та прийнято сьогодні, 12 липня, на засіданні Кабінету Міністрів України.

Справа в тому, що раніше для всіх ОСББ та ЖБК обов’язковою умовою участі у програмі «теплих» кредитів був будинковий облік тепла. Запровадження обліку є передумовою для енергоефективної поведінки мешканців будинків та реалізації заходів з утеплення житла.

«Водночас, все більше бажання скористатися державною допомогою на утеплення житла висловлюють ОСББ у будинках з автономним опаленням, де немає лічильників тепла, але є облік споживання газу. Тепер ми ліквідували перешкоду і ОСББ з автономним опаленням можуть залучати «теплі» кредити та отримувати відшкодування частини витрат на утеплення», - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Нагадаємо, що у 2017 році програма «теплих» кредитів надзвичайно популярна серед ОСББ. Якщо у 2016 році учасниками програми ставали 10-15 ОСББ у тиждень, то цьогоріч - вже 20-30 ОСББ. До речі, минулого тижня залучено найбільший в Україні «теплий» кредит для ОСББ на суму майже 10 млн гривень.

За два роки дії програми нею скористалося 960 ОСББ, залучивши на енергоефективні заходи понад 144 млн. гривень.

За інформацією управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

Видано найбільший в Україні «теплий» кредит для ОСББ на суму майже 10 млн гривень

Не лише червень побив всі рекорди за популярністю «теплих» кредитів серед ОСББ, але й початок липня засвідчив чималий попит на Урядову програму.

Так, лише за перший тиждень липня 30 ОСББ скористалися «теплими» кредитами на суму 16,1 млн. грн для впровадження енергоефективних заходів у багатоповерхівках. Для порівняння за весь червень сума взятих «теплих» кредитів сягнула 18 млн гривень.

Крім цього, минулого тижня взято найбільший за всю історію програми «теплий» кредит у розмірі 9,7 млн гривень. Його оформило одне із київських ОСББ. Як повідомляє Укргазбанк, кредитні кошти строком на 5 років надано на комплексну термомодернізацію багатоквартирного будинку. Заплановано роботи з утеплення зовнішніх стін, заміни вікон на енергоефективні, а також повна реконструкція систем теплопостачання та гарячого водопостачання із використанням відновлюваних джерел енергії.

«Завдяки програмі «теплих» кредитів ОСББ щоразу заощаджують вполовину і навіть більше коштів при утепленні багатоповерхівок. Це одна з причин популярності програми серед ОСББ. Крім цього, мешканці термомодернізованих будинків сплачують набагато менше за комунальні послуги, а вартість утепленої квартири стрімко зростає», – прокоментував результати щотижневого моніторингу програми Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Нагадаємо, що ОСББ-учасники програми «теплих» кредитів отримують з держбюджету відшкодування частини залучених на утеплення коштів, а саме – від 40% до 70%. Також ОСББ можуть скористатися місцевими програмами здешевлення «теплих» кредитів і одержати подвійну, а інколи й потрійну компенсацію.

Загалом, за два роки дії програми нею скористалося 960 ОСББ, залучивши на енергоефективні заходи понад 144 млн. гривень. Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

Рекордний червень 2017 року: за місяць ОСББ взяли «теплих» кредитів на 18 млн грн, що майже у 5 разів більше ніж у червні 2016 року

 

Червень 2017 року ознаменувався абсолютним рекордом з точки зору попиту ОСББ на програму «теплих» кредитів. Цього місяця 93 ОСББ з різних регіонів країни залучили на впровадження енергоефективних заходів у багатоповерхівках 18,5 млн грн. Це майже в 5 разів більше за суму коштів, залучену ОСББ за аналогічний період 2016 року.

 

«У 2017 році ОСББ демонструють надзвичайно високий інтерес до «теплих» кредитів. Вражає не лише сума залучених на утеплення коштів, а й кількість нових ОСББ, які долучаються до програми. Якщо у 2016 році учасниками програми ставали 10-15 ОСББ у тиждень, то цьогоріч - вже 20-25 ОСББ. Більше того, у червні 2017 року кількість нових учасників ОСББ за тиждень сягнула 34», - прокоментував результати щотижневого моніторингу програми Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Статистика свідчить, що ОСББ усвідомлюють цілу низку переваг участі у програмі «теплих» кредитів. По-перше, за умовами програми ОСББ отримують з держбюджету чимале відшкодування своїх витрат на утеплення, а саме – від 40% до 70%.

По-друге, ОСББ можуть скористатися місцевими програмами здешевлення «теплих» кредитів і одержати подвійну, а інколи й потрійну компенсацію коштів. Так вчинило, наприклад, харківське ОСББ «Злагода». Встановивши ІТП на суму 231 тис. грн, ОСББ отримало 92 тис. грн з держбюджету, 46 тис. грн з обласного бюджету і ще 46 тис. грн. з міського бюджету Харкова. Фактично ОСББ придбало ІТП за 20% від його ринкової вартості.

Тож, завдяки програмі «теплих» кредитів ОСББ заощаджують половину і більше своїх коштів при впровадженні енергоефективних заходів. На цьому позитивні моменти не закінчуються. Мешканці будинків значно менше сплачуватимуть за комунальні послуги, а в оселях пануватиме тепло і комфорт.

Важливий і той факт, що після впровадження енергоефективних заходів вартість квартири стрімко зростає.

Загалом, за два роки дії програми її учасниками стали 930 ОСББ, які залучили в державних банках 128,6 млн грн. на реалізацію енергоефективних заходів у багатоповерхівках.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

Понад третина отримувачів субсидій Чернігівської області боргують за газ

До 1 червня ТОВ «Чернігівгаз Збут» з особових рахунків споживачів повернуло до бюджету частку невикористаних субсидій за опалювальний період 2016-2017 р.р. на суму 313,5 млн грн. Після перерахунку з`ясувалося, що з 220 тис одержувачів субсидій, більше третини – 82 тис. мають борги за газ на загальну суму 60 млн грн. За новими правилами, у разі несплати заборгованості протягом двох місяців, такі споживачі будуть позбавлені державної допомоги.

Постановою КМУ від 26.04.2017 р. №300 внесено зміни до 848 Постанови, якою регламентовано «Порядок надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг». Згідно нового порядку, субсидіанти, які отримали від місцевого управління соцзахисту повідомлення щодо простроченої двомісячної заборгованості і протягом двох місяців з дати інформування не врегулювали даного питання, з 1 травня поточного року можуть залишитись без державної допомоги. Суттєвим є те, що наявність боргу позбавляє права на отримання субсидії в цілому, а не лише на послугу з газопостачання.

В газовій компанії пояснюють, що за умови своєчасної і 100% сплати вартості фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії, або, якщо сім`я користувалася зекономленою субсидією і нічого не платила, після повернення до бюджету невикористаних коштів, боргів виникнути не повинно. Платіжки за газ із заборгованістю можуть прийти в декількох випадках. «Заборгованість може з`явитися, якщо людина не сплатила послугу за травень, або споживала більше за надані соціальні норми і не доплачувала цієї різниці, або заборгованість існувала ще до початку опалювального сезону 2016-2017 років і не була погашена впродовж зими. Таким споживачам ми радимо не зволікати і сплатити борг, а у разі необхідності звертатися за консультаціями до центрів обслуговування клієнтів газової компанії», - повідомив директор «Чернігівгаз Збуту» Іван Луста.

Перерахунок невикористаних субсидійних коштів, за аналогією з минулим роком, стосується тих помешкань, які користуються газом для опалення житла, та у яких станом на 1 травня обліковувалась переплата за послугу. Сума перерахунку окремо по кожному споживачу буде врахована в поточному балансі та квитанції за травень, а її розмір зазначено у примітці до рахунку. Загалом, в поточному році зекономити на газовому опаленні вдалося понад 94 тис домогосподарств регіону. Звернувшись із заявою до місцевого органу соцзахисту, такі споживачі мають змогу отримати грошову компенсацію за невикористаний енергоносій. Навіть після повернення до бюджету невикористаних субсидій, сума непрофінансованих державою субвенцій за послуги ТОВ «Чернігівгаз Збут» залишається значною - близько 683 млн грн.

Довідка:

Основною сферою діяльності ТОВ «Чернігівгаз Збут» є постачання природного газу. Компанія законодавчо визначена постачальником газу зі спеціальними обов`язками всім побутовим споживачам на території Чернігівської області.

Нашими клієнтами є близько 350 тисяч сімей, 1162 підприємства промисловості та компобуту, 541 бюджетна установа та 71 релігійна організація. З них найкрупніші - ТОВ Агрофірма «Обрій LTD», ПАТ «ЧеЗаРа», ПрАТ «Чернігівський автозавод», ПАТ «Лосинівський маслосирзавод», ТОВ «Праця Стольне».

За додатковою інформацією звертатися Тел.: +380 462 61 63 04; +380 462 65 16 45

Держенергонагляд наголошує на своєчасній та якісній підготовці до опалювального періоду

В області триває підготовка до осінньо-зимового періоду 2017-2018 років.

Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії у Чернігівській області наголошує суб’єктам електроенергетики, суб’єктам відносин у сфері теплопостачання та споживачам електричної енергії про необхідність належної підготовки до опалювального сезону. Аби пройти його належним чином, забезпечивши стале функціонування об'єднаної енергетичної системи України, надійне постачання енергії споживачам.

Держенергонагляд пропонує виконати наступні заходи:

— своєчасно провести ремонтні роботи на енергетичних установках та мережах;

— провести навчання персоналу, що обслуговує енергетичні установки;

— привести схеми електропостачання до нормального режиму роботи, передбаченого проектними рішеннями;

— виконати промивку трубопроводів теплових мереж внутрішньобудинкових систем теплопостачання;

— перевірити технічний стан пристроїв релейного захисту та автоматики;

— перевірити технічний стан теплових пунктів, рамок управління внутрішньобудинковою системою опалення, насосних агрегатів, водопідігрівачів, вузлів обліку теплової енергії, контрольно-вимірювальних пристроїв та автоматики;

— перевірити технічний стан ізоляції трубопроводів теплових мереж, інженерних об'єктів та під'їздів житлових будинків.

Серед окремих рекомендацій:

— провести протиаварійні тренування з відповідним технічним персоналом;

— укомплектувати робочі місця виробничого персоналу оперативною та технічною документацією;

— переглянути та за необхідності внести зміни до Положення про взаємовідносини між споживачем та електропередавальною організацією стосовно оперативного керування ПС 35-110(150) кВ, у тому числі при включенні автономних електростанцій.

Інформаційний лист щодо підготовки енергетичних господарств до роботи та їх проходження опалювального періоду 2017-2018 років

За інформацією Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії у Чернігівській області

Детальний план території щодо розміщення комплексу з виробництва електроенергії з біогазу на земельній ділянці за межами с. Богданівки Прилуцького району Чернігівської області.

Розпорядженням в.о. голови районної державної адміністрації від 21 квітня 2017 року за № 156 затверджено детального плану території щодо розміщення комплексу з виробництва електроенергії з біогазу на земельній ділянці за межами с. Богданівки Прилуцького району Чернігівської області (далі – детальний план).

Метою розроблення детального плану є визначення відповідності функціонального призначення території та параметрів розміщення комплексу з виробництва електроенергії з біогазу вимогам державних будівельних норм.

Детальний план розроблений ТОВ «ПРОЕКТГЕНПЛАН» відповідно до вимог Державних будівельних норм України: ДБН 360-92** «Планування і забудова міських і сільських поселень»; ДБН В.2.3-5-2001 «Споруди транспорту. Вулиці та дороги населених пунктів»; ДБН В.2.2-17:2006 «Доступність будинків і споруд для мало мобільних груп населення»; ДБН В.2.3-15:2007 «Автостоянки й гаражі для легкових автомобілів»; ДБН В.2.2-9-2009 «Громадські будівлі та споруди»; ДБН Б.2.2-5:2011 «Благоустрій територій»; ДБН В.2.5-64:2012 «Внутрішній водопровід та каналізація»; ДБН В.2.5-74:2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди»; ДБН В.2.5-75:2013 «Каналізація. Зовнішні мережі та споруди. Основні положення проектування»; ДСТУ-Н Б Б.2.2-9:2013; ДБН Б.1.1-14:2012 «Склад та зміст детального плану території».

Будівництво комплексу з переробки органічних відходів і силосу в біогаз для виробництва електричної та теплової енергії належить до ІІІ категорії складності будівництва та передбачається на ділянці, що розташована на північний схід від смт Линовиця Прилуцького району Чернігівської області.

Детальний план розроблено у відповідності з технологічною схемою та вимогами нормативних документів з урахуванням можливості прокладання інженерних мереж мінімальної довжини.

Матеріали детального плану території щодо розміщення комплексу з виробництва електроенергії з біогазу на земельній ділянці за межами с. Богданівки Прилуцького району Чернігівської області знаходяться на зберіганні у відділі містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Прилуцької районної державної адміністрації за адресою:

вул. Київська, 220 м. Прилуки Чернігівська область

тел. (04637)52315

E-mail: [email protected]

 

Клієнти ПАТ «Чернігівгаз» можуть розрахувати споживання газу в трьох одиницях енергії

ПАТ «Чернігівгаз» оприлюднило інформацію про маршрути переміщення газу до споживачів Чернігівської області, а також середньозважену теплоту згорання за кожним із маршрутів. З допомогою цих даних клієнти компанії зможуть самостійно розрахувати споживання газу в трьох енергетичних одиницях - кіловат-годинах (кВт/год), гігакалоріях (Гкал) та мегаджоулях (МДж). Відповідно до постанови НКРЕКП №84 від 26 січня 2017 року «Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКП щодо запровадження на ринку природного газу використання одиниць енергії», у травні для розрахунку спожитого газу ПАТ «Чернігівгаз» ввело використання енергетичних одиниць. Такі дані для споживачів мають лише інформаційний характер, а розрахунок спожитого газу буде надалі проводитися за спожиті кубометри. Однак, маючи інформацію про теплотворні властивості газу, споживач зможе порівняти його використання з іншими видами енергоресурсів та обрати для себе більш економний. Наприклад, якщо порівнювати вартість опалення будинку розміром у 100 м кв. газовим та електричним котлами з однаковою потужністю 10 кВт/год, то за опалювальний сезон газ для споживача коштуватиме близько 13,5 тис. грн., натомість електрика удвічі дорожче - понад 29,8 тисяч грн.

«Застосування енергоодиниць дозволить споживачам ефективніше використовувати сам енергоресурс. Адже до цього часу обсяг газу визначався лише в кубометрах, хоча при його використанні для споживача важливі теплотворні властивості газу. Тепер, маючи такі дані, наші клієнти зможуть отримати більш прозорий аналіз ефективності використання ресурсу порівняно з іншими видами палива», - пояснив технічний директор «Чернігівгазу» Віталій Черчович.

Для перерахунку газу з кубометрів в одиниці енергії споживачі не потребуватимуть додаткових затрати чи встановлення якихось приладів. Використовуючи просту формулу Vc×Hcз=E вони можуть самостійно розрахувати обсяг спожитого газу в одиницях енергії. У ній E – обсяг (кількість) енергії газу, кВт•год. Vc – об’єм газу, зведений до стандартних умов, м3. Hcз – середньозважене значення вищої теплоти згорання газу, кВт•год/м3. Спершу обсяг газу, зафіксований лічильником, зводиться до стандартних умов шляхом множення на відповідний коефіцієнт. Інформацію про застосування коефіцієнту для розрахункового періоду можна отримати на сайті компанії в розділі «Коефіцієнти приведення». А застосування існуючого показника вищої теплоти згорання, розміщеного на сайті у розділі «Якість газу», дозволить обчислити об'єм енергії.

Окрім того, узагальнені дані по середньозваженій теплоті згорання, маршрутам переміщення газу по області та коефіцієнти приведення компанія передає постачальнику газу зі спецобов`язками, який в свою чергу розміщує відповідні дані в платіжних документах споживачів.

Більш детально з новою інформацією споживачі можуть ознайомитися на сайті газорозподільної компанії ПАТ «Чернігівгаз» https://cn.104.ua/ в розділах «Наші послуги» та «Інформація для клієнтів».

Довідка: Основною сферою діяльності ПАТ «Чернігівгаз» є розподіл природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить близько 600 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,8 тисяч км газопроводів. Нашими споживачами є 349,5 тисяч сімей, більше 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області. Найкрупнішими клієнтами ПАТ «Чернігівгаз» є Чернігівська ТЕЦ, Облтеплокомуненерго, САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод, Корюківська фабрика технічних паперів.

Компанія є одним з найкрупніших платників податків регіону. Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується понад 98 мільйонів гривень податків і зборів

За додатковою інформацією звертатися до фахівця із зв`язків з громадськістю Наталії Свириденко Тел./факс: +380 462 65 20 07 вн. Моб.: +380 67 244 96 46 E-mail: [email protected] http://cn.104.ua/

_Із 1 квітня Кабмін затвердив нову ціну на газ для побутових споживачів

Борг бюджету перед «Чернігівгаз Збутом» перевищив 1 млрд грн

Станом на середину травня 2017 року загальна заборгованість держави перед ТОВ «Чернігівгаз Збут» по пільгах та субсидіях становить понад 1 млрд грн, в т.ч. непрофінансованими залишаються вже підписані протокольні рішення на суму майже 604 млн грн. Це унеможливлює своєчасні розрахунки за газ, що негативно впливає на якість газопостачання регіону.

Через борги по пільгах та субсидіях ТОВ «Чернігівгаз Збут» не в змозі розрахуватися за придбаний протягом 2017 року газ з НАК «Нафтогаз України» на суму понад 648 млн грн, з «Укртрансгазом» за послуги з транспортування енергоносія - 6,9 млн грн, і з газорозподільної компанією «Чернігівгаз» - 98,5 млн грн. З огляду на це, всі компанії - дебітори вправі застосувати до «Чернігівгаз Збуту» відповідні правові важелі: від зниження тиску газу в мережах, до мільйонних штрафних санкцій за невиконання зобов'язань. Однак в компанії констатують, що це не єдина проблема, яка потребує нагального вирішення з боку держави.

«Через дефіцит тарифної виручки не в повній мірі фінансуються робота з підготовки та оформлення рахунків за газ, претензійна робота, організація клієнтських сервісів і т.і.», - зазначив директор «Чернігівгаз Збуту» Іван Луста.

До того ж субсідіанти не в повній мірі оплачують обов'язкові платежі за газ. У Чернігівській області з 225,8 тис одержувачів субсидій, майже по 118,5 тис є заборгованість на загальну суму 106,6 млн. грн. У зв'язку з цим слід нагадати, що відповідно до постанови КМУ від 26.04.2017 р № 300, в разі заборгованості за 2 місяці, виплата субсидії припиняється. Зараз, на вимогу Управління соцзахисту, «Чернігівгаз Збут» готує списки таких боржників.

Постанова №300 вносить зміни в порядок розрахунку і повернення до бюджету невикористаних субсидій. У травні постачальник газу повинен повернути до держбюджету суми невикористаних субсидій, за мінусом зекономлених коштів, еквівалентних вартості 100 кубометрів газу. Цю суму споживачі зможуть отримати грошима, написавши заяву в місцеве управління соцзахисту. За попередніми даними, на Чернігівщині таких споживачів буде близько 146 тис.

Довідка:

Основною сферою діяльності ТОВ «Чернігівгаз Збут» є постачання природного газу. Компанія законодавчо визначена постачальником газу зі спеціальними обов`язками всім побутовим споживачам на території Чернігівської області.

Нашими клієнтами є близько 350 тисяч сімей, 1162 підприємства промисловості та компобуту, 541 бюджетна установа та 71 релігійна організація. З них найкрупніші - ТОВ Агрофірма «Обрій LTD», ПрАТ «Чернігівський автозавод», ПАТ «Лосинівський маслосирзавод», ТОВ «Праця Стольне».

За додатковою інформацією звертатися Тел.: +380 462 61 63 04; +380 462 65 16 45

Незаконно споживаєте газ? Чекайте чималі штрафи!

Українське законодавство передбачає застосовування штрафних санкцій до порушників, які незаконно споживають блакитне паливо. Середній розмір відшкодувань за збитки, завдані державі через крадіжку газу, може коливатися від 20 до 200 тис. грн. Минулого року на Чернігівщині було виявлено понад 85 фактів незаконного споживання газу. Серед них – самовільне під’єднання до газових мереж, зрив пломби, втручання в роботу газових лічильників, самовільні врізки у газопровід. Своїми діями порушники завдали державі збитків на понад 1,3 млн. грн. Тому, для їх відшкодування, до крадіїв законодавство зобов’язує застосовувати штрафні санкції.

У «Чернігівгазі» констатують: випадки незаконного споживання все частіше виявляють після здорожчання газу. Але одночасно застерігають споживачів від таких дій, адже суми штрафів за крадіжки газу також суттєво збільшились. «Наші фахівці проводять постійні перевірки для виявлення фактів крадіжок газу. Для цього застосовують як сучасне обладнання, так і проводять аналіз за обсягами споживання палива. Наприклад, якщо в якомусь домоволодінні обсяги споживання суттєво знизилися та не відповідають встановленим газовим приладам – є підстави провести перевірку», - розповідає начальник відділу інспектування Євген Сахно. Так, лише за три місяці 2017 року фахівці газової компанії зафіксували 55 випадків, коли споживачами було самовільно відновлено газоспоживання, понад три сотні фактів некоректної роботи лічильників та три врізки в газопровід. Усі факти порушень розглядає спеціальна комісія, за її результатами в цьому році уже на понад півсотні горе-споживачів накладені штрафні санкції на суму 755 тис. грн.

Отож, вдаючись до незаконного використання газу, споживачам слід розуміти, що з часом ці факти все одно будуть виявлені. Тому, наголошують фахівці, набагато дешевше споживати блакитне паливо легально. 130 тисяч за незаконну врізку…

Для прикладу, минулого року фахівці компанії зафіксували крадіжку газу в Чернігівському районі села Ковпита. Споживач, який раніше був відключений за борги, самовільно відновив газопостачання та зірвав пломбу на газопроводі-вводі. Ще один випадок, де разом із самовільним відновленням газопостачання було виявлено втручання в роботу лічильника, зафіксовано у тому ж районі в селі Іванівка. Під час огляду лічильника, фахівці газорозподільної компанії помітили відсутність заводської пломби та вільний доступ до лічильного механізму приладу. Отож, таким не хитрим чином споживач намагався зменшити показання свого приладу. За завданні державі збитки обидвом порушникам нараховано по 20 та понад 45 тис. грн. компенсації відповідно.

Проте, найбільші суми штрафних санкцій отримують споживачі, які облаштовують незаконні врізки. Так, мешканець села Данине Ніжинського району облаштував врізку у ввідний газопровід в обхід лічильника. Такими діями порушник не лише завдав суттєвих збитків державі, але й поставив під загрозу життя оточуючих мешканців. Оскільки самовільне втручання в систему газопостачання може призвести до витоків, накопичення газу і, як наслідок, вибуху. Завдяки вчасному виявленню такого факту, фахівцям «Чернігівгазу» вдалося попередити аварійну ситуації. А порушнику, згідно вимог законодавства, доведеться заплатити за два роки незаконного споживання понад 130 тис. грн. як відшкодування збитків.

Що говорить закон?

У 2015 році Національна комісія, яка регулює сфери енергетики та комунальних послуг затвердила Кодекс газорозподільних систем. У документі зібрані усі правила, яких повинні дотримуватися на ринку природного газу, як газорозподільна компанія, так і споживачі. Ними, зокрема, визначені критерії несанкціонованого споживання палива, за які останнім варто очікувати покарання визначеного законодавством. Серед основних - наявність у споживача незаконного газопроводу, самовільне відновлення газопостачання, втручання в роботу лічильника або незаконне встановлення газових приладів.

Сьогодні найчастішими порушеннями є втручання у роботу лічильника, коли споживачі намагаються свідомо зменшити показання приладу. У таких випадках законодавство передбачає фінансове покарання за порушення монтажної пломби та пломби заводу-виробника, виявлення на лічильнику сторонніх предметів, ознак втручання в газовий лічильник або обліковий механізм чи порушення цілісності приладу. Суми відшкодувань за завдані збитки розраховуються на підставі встановлених у споживача газових приладів та за граничними нормами споживання, що затверджені Кодексом газорозподільних систем. Наприклад, якщо в помешканні є газова плита та центральне гаряче водопостачання, гранична норма буде становити 9,8 куб.м, за відсутності централізованого гарячого водопостачання - 18,3 куб.м, а за умови встановленого водонагрівача - 23,6 куб.м.

Якщо ж у споживача встановлений котел або конвектор, то під час опалювального сезону для нього за порушення застосовується норма 11 м куб газа на кв. м опалювальної площі, а в міжопалювальний – 30% від граничної норми, тобто 3,3 м куб. на м кв. Усі донарахування проводяться починаючи від останнього контрольного зняття показань, але не більше аніж за півроку. У компанії також акцентують, якщо споживач не втручався в роботу лічильника, але помітив несправності: повну зупинку приладу або проблеми в лічильному механізмі, потрібно якнайшвидше повідомити про це у «Чернігівгаз». Якщо ж споживач не надасть цьому значення, а проблему зафіксує контролер – це також буде вважатися порушенням та підставою для відшкодування збитків. Впустіть контролера!

А от не допустити контролера чи іншого представника газової служби для перевірки приладів або лічильника теж не вихід. Таким чином споживачу не вдасться ані приховати порушення, ані уникнути покарання. Оскільки в разі недопуску, контролер складає відповідний акт, який знову ж таки дає підставу для зміни режиму нарахувань на граничні норми споживання. Щоб вирішити це питання законодавство дає споживачу 20 днів. За цей час він може звернутися у газову компанію та у зручний спосіб викликати контролера для зняття контрольних показань лічильника та перевірки роботи приладу.

Перед нарахуванням штрафних санкцій кожне порушення окремо розглядає спеціальна комісія. Процедура виглядає так: спершу представники газорозподільної компанії фіксують ознаки порушення у відповідному акті, який підписує кожна із присутніх сторін. В окремих випадках, для уникнення суперечливих ситуацій, процес також фіксується на відео. Після цього, акт розглядає комісія у складі технічних фахівців компанії, представників державного регулятора НКРЕКП та державного підприємства «Чернігівстандартметрологія». На розгляд запрошується споживач, або його представник. Розглянувши всі матеріали, комісія вислуховує кожну зі сторін та робить висновок - мало місце порушення чи ні. Для прикладу, за результатами 2017 року у більшості справ комісія прийняла рішення не нараховувати споживачам штрафні санкції.

Якщо штраф все ж призначений, на його погашення споживачу дається 15 днів. Втім, якщо порушник не визнає своєї провини і відмовляється компенсувати заподіяні збитки, його справа передається до суду. У разі прийняття рішення про відшкодування збитків, споживач має оплатити ще й судовий збір. Проте, як наголошують у «Чернігівгазі», у більшості випадків споживачі визнають свою провину ще до судового засідання. Так, у цьому році на розгляді в суді опинилося всього дві справи щодо крадіжок газу.

«Чернігівгаз» організував спецвишкіл для бригад служби «104»

20 квітня 2017 року на навчально-тренувальному полігоні ПАТ «Чернігівгаз» провело змагання з ліквідації надзвичайної ситуації. В ході змагань бригади аварійної служби газу відпрацювали взаємодію під час локалізації пожежі на газифікованому об`єкті та надання першої медичної допомоги постраждалій особі.

За легендою навчань, на газифікованому об`єкті трапилась пожежа. Випадковий перехожий зазнав поранень – переламав гомілку. За лічені хвилини на місце події прибула аварійна бригада. Газовики ліквідували пожежу та надали долікарську допомогу постраждалому – провели огляд, знеболили місце переламу, наклали шину та транспортували до машини швидкої допомоги. В газовій компанії періодична перевірка знань та оперативності роботи спеціалістів, в тому числі їх медична підготовка, проводиться раз на рік. Однак, володіти лише теоретичними знаннями – недостатньо. Саме тому «Чернігівгаз» проводить практичні тренування під час яких фахівці можуть відпрацювати свої навики та застосувати знання на практиці.

«Фахівці аварійної служби повинні бути готовими до різних ситуацій. І саме такі змагання дають змогу показати свої вміння на практиці. Коли трапляється надзвичайна ситуація пов`язана з газом, то аварійна служба «104» опиняється на місці події однією з перших, і дії фахівців мають бути безпомилковими. При цьому, фахівцям потрібно оперативно перекрити газопостачання, щоб не допустити вибуху й руйнувань, та разом з тим, врятувати постраждалих – у разі потреби евакуювати, надати першу допомогу», - розповідає начальник аварійно-диспетчерської служби «Чернігівгазу» Євген Денисенко.

Захід був приурочений відзначенню всесвітнього Дня охорони праці. З огляду на те, що технічному персоналу «Чернігівгазу» доводиться постійно працювати в умовах підвищеної небезпеки, компанія приділяє значну увагу популяризації даної теми. «За нинішніх умов, коли Україна заявила про свій намір приєднатися до Європейського Союзу, кожен роботодавець зобов`язаний тримати курс на впровадження європейських систем та методик управління охороною праці. Тому «Чернігівгаз» робить все можливе, аби створити належні умови праці співробітникам. Адже якими б вагомими не були виробничі результати, вони не можуть компенсувати людині втраченого здоров'я, а тим більш життя», - підкреслила голова правління «Чернігівгазу» Алла Ярова. Окрім контролю за дотриманням правил безпеки на робочому місці, підприємство фінансує низку програм, спрямованих на попередження виробничого травматизму та покращення умов праці газовиків. Так, в 2016 році на їх реалізацію було витрачено понад 1,5 млн грн. Найбільші статті витрат – це придбання спецодягу, спецвзуття і засобів індивідуального захисту - майже 1 млн грн., проведення медичних оглядів – 66,5 тис грн., а також цільові навчання з охорони праці – 36 тис. грн.

Довідка: Основною сферою діяльності ПАТ «Чернігівгаз» є розподіл природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить близько 600 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,8 тисяч км газопроводів. Нашими споживачами є майже 350 тисяч сімей, більше 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області. Найкрупнішими клієнтами ПАТ «Чернігівгаз» є Чернігівська ТЕЦ, Облтеплокомуненерго, САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод, Корюківська фабрика технічних паперів. Компанія є одним з найкрупніших платників податків регіону. Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується понад 98 мільйонів гривень податків і зборів.

Впродовж минулого року «Чернігівгаз» інвестував в газові мережі 13,3 млн гривень. На обслуговування було прийнято 20,5 км новозбудованих газогонів та газопроводів-вводів, газифіковано понад 1,5 тис помешкань, безкоштовно обладнано лічильниками газу понад 7,2 тис квартир і 356 багатоповерхівок. Планово-технічним обслуговуванням газових приладів охоплено 15 тис домогосподарств, виконано 17 тис заявок щодо витоків газу, видано 682 технічні умови на газифікацію. В трьох найбільших містах області – Чернігові, Прилуках та Ніжині відкрито сучасні Центри обслуговування клієнтів.

Відкритий лист учасників газового ринку щодо загрози припинення функціонування галузі

Асоціація газового ринку України та майже півсотні газорозподільних і газопостачальних компаній звернулися до Президента України, Прем'єр-міністра України та Голови НКРЕКП з відкритим листом щодо можливого виникнення колапсу із розрахунками за спожитий природний газ та послуг з його транспортування і розподілу, що ставить під загрозу функціонування галузі.

Як йдеться у відкритому зверненні: на сьогодні в Україні утворилася патова ситуація, коли вся нормативно-правова база, яка передбачає проведення розрахунків споживачів за природний газ та послуги з його транспортування і розподілу, втратила чинність.

Учасники ринку пояснюють, що такі обставини виникли через скасування 10 квітня Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг свого рішення щодо встановлення тарифів за послуги із доставки газу та обслуговування мереж, які були розраховані як плата за приєднану потужність. Такі дії державного регулятора були продиктовані безпрецедентним політичним тиском, не заважаючи на те, що тарифи були прийняті відповідно до вимог Закону України «Про ринок природного газу», а також у зв’язку із взятими Україною зобов’язаннями перед МВФ, що закріплені у меморандумі від 22.03.2017 р. та підписані Президентом та Прем’єр-міністром України.

Через скасування затверджених тарифів на транспортування і розподіл газу, і в той же час, відсутність нових правил взаєморозрахунків на ринку, сьогодні підприємства галузі залишаються без фінансування. Як наслідок - це унеможливлює виконання робіт з експлуатації та ремонту газорозподільної системи, ставить під загрозу виплату заробітної плати тисячам працівників та призводить до вимушеного припинення постачання газу споживачам України.

«Ми, керівники підприємств газорозподільної галузі України, підприємств постачальників газу, на яких Кабінетом Міністрів України покладені спеціальні обов’язки з постачання природного газу побутовим споживачам, усвідомлюючи свою відповідальність перед громадянами України за безпечну та надійну експлуатацію газових розподільних систем для постачання газу, збереження трудових колективів газових підприємств, стурбовані загрозою виникнення колапсу розрахунків за спожитий природний газ та послуги з його транспортування та розподілу, і як наслідок, фактичне припинення функціонування галузі», - йдеться у спільному зверненні.

Акцентуючи на тому, що надійна та безпечна робота газорозподільної системи сьогодні є однією із ключових для забезпечення життєдіяльності населених пунктів України, Асоціація газового ринку України спільно з керівниками газорозподільних та газопостачальних компаній закликали Президента України, Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України в термін до 25 квітня 2017 року прийняти будь-яке законне рішення щодо встановлення тарифів за послуги розподіл природного газу. Окрім того, поновити повноваження НКРЕКП щодо встановлення алгоритму розподілу коштів на банківські рахунки із спеціальним режимом використання.

 

До відповідного звернення долучилися голови правлінь: Вінницягаз, Волиньгаз, Гадячгаз, Дніпрогаз, Дніпропетровськгаз, Житомиргаз, Закарпатгаз, Запоріжгаз, Івано-Франківськгаз, Київоблгаз, Криворіжгаз, Кременчукгаз, Лубнигаз, Львівгаз, Миколаївгаз, Одесагаз, Полтавагаз, Рівнегаз, Сумигаз, Тисменицягаз, Харківгаз, Харківміськгаз, Херсонгаз, Хмельницькгаз, Чернівцігаз, Чернігівгаз, а також диретори постачальників зі спеціальними обов'язками Вінницягаз Збут, Волиньгаз Збут, Дніпропетровськгаз Збут, Житомиргаз Збут, Закарпатгаз Збут, Запоріжгаз Збут, Івано-Франківськгаз Збут, Київоблгаз Збут, Кременчукгаз Постачання, ТД Лубнигаз, Львівгаз Збут, Миколаївгаз Збут, Полтавагаз Збут, Одесагаз Постачання, Рівнегаз Збут, Сумигаз Збут, Харківгаз Збут, Херсонрегіонгаз, Хмельницькгаз Збут, Чернігівгаз Збут, Чернівцігаз Збут.

 

Повний текст звернення читайте у PDF-файлі:Відкритий лист до найвищого керівництва держави через винекнення загрозливої ситуації в газовій галузі.pdf

За рік аварійна служба ПАТ «Чернігівгаз» подолала півмільйона кілометрів, щоб опрацювати 17 тис. викликів

Аварійна служба ПАТ «Чернігівгаз» провела спільний із журналістами виїзд для ліквідації витоку на одному із газорозподільних пунктів. Окремо фахівці провели обслуговування газового обладнання у помешканні споживача. Таким чином в компанії продемонстрували лише частину робіт, які щодня виконуються для забезпечення безаварійної доставки газу для 350 тис. споживачів Чернігівської області.

Із загальної кількості персоналу газорозподільної компанії сьогодні понад 1,7 тис. спеціалістів або 86% задіяні до обслуговування усієї газорозподільної системи Чернігівської області. А це понад 10,8 тис. газових мереж, 2,1 тис. газорозподільних та шафових пунктів, які регулюють подачу тиску до споживача, та ще понад 69 тис. будинкових регуляторів тиску, що потребують постійного обслуговування або ремонту. Щоб підтримувати систему в робочому стані, фахівці компанії щотижня обстежують 200 км газових мереж та 180 споруд на них, аварійна служба виїжджає на більше ніж півтисячі викликів. Для оперативної роботи та ліквідації аварій працівники повинні мати усе необхідне – від матеріалів і обладнання, до заправленого автомобіля. Наприклад, у минулому році аварійна служба «104» виїжджала більше 17 тис. разів на виклики споживачів. Подолавши майже півмільйона кілометрів, вона витратила понад 73 тис. літрів пального. Окрім того, щоб провести періодичну повірку 35 тис. побутових лічильників працівники проїхали понад 240 тис. км, витративши більше як 43 тис. літрів палива.

«Незважаючи на суттєве здорожчання газу в останні роки, тарифна виручка компанії залишається незмінною. Так, із вартості 6,8 грн. за м куб., компанія отримує всього 75 копійок, решта - вартість газу, як товару, - говорить технічний директор «Чернігівгазу» Віталій Черчович. Через постійний дефіцит коштів, компанія не може забезпечити працівникам гідний рівень зарплати, що призводить до значного відтоку кадрів. Так, у 2016 році середня зарплата по підприємству становила 3,3 тис. грн., що на 30 % нижча від промисловості області. Тому минулого року з компанії звільнилося понад сотню технічних працівників». Окрім того, тарифна виручка компанії прив’язана до річних обсягів споживання газу. Тому з їхнім зменшенням, щороку знижується рівень надходжень для обслуговування та ремонту газових мереж, споруд на них, ліквідації аварійних ситуацій, повірки та встановлення лічильників. Особливо це відчутно у літній період, коли обсяги споживання газу суттєво падають, а компанія змушена переводити персонал на скорочений робочий тиждень. Нагадаємо, за результатами 2014-2016 років, через значне скорочення споживання газу, ПАТ «Чернігівгаз» недоотримало понад 79 млн грн., з яких левова частка мала бути спрямована на модернізацію газових мереж.

Довідка: Основною сферою діяльності ПАТ «Чернігівгаз» є розподіл природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить близько 600 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,8 тисяч км газопроводів. Нашими споживачами є майже 350 тисяч сімей, більше 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області. Найкрупнішими клієнтами ПАТ «Чернігівгаз» є Чернігівська ТЕЦ, Облтеплокомуненерго, САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод, Корюківська фабрика технічних паперів. Компанія є одним з найкрупніших платників податків регіону. Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується понад 98 мільйонів гривень податків і зборів.

Впродовж минулого року «Чернігівгаз» інвестував в газові мережі 13,3 млн гривень. На обслуговування було прийнято 20,5 км новозбудованих газогонів та газопроводів-вводів, газифіковано понад 1,5 тис помешкань, безкоштовно обладнано лічильниками газу понад 7,2 тис квартир і 356 багатоповерхівок. Планово-технічним обслуговуванням газових приладів охоплено 15 тис домогосподарств, виконано 17 тис заявок щодо витоків газу, видано 682 технічні умови на газифікацію. В трьох найбільших містах області – Чернігові, Прилуках та Ніжині відкрито сучасні Центри обслуговування клієнтів.

За інформацією фахівця із зв`язків з громадськістю та пресою Наталії Свириденко

ПАТ «Чернігівгаз» підсумувало результати діяльності за минулий рік

2 квітня 2017 року ПАТ «Чернігівгаз» провело чергові загальні збори акціонерів, під час яких були підсумовані результати діяльності компанії та затверджені основні напрямки подальшої роботи. Вперше за останні три роки ПАТ «Чернігівгаз» вийшов на чистий прибуток 78,6 млн. грн, який буде скерований на покриття збитків за минулі роки.

В ході зібрання акціонери заслухали і затвердили річний баланс та визначили основні напрямки роботи компанії на поточний рік. Серед них – дотримання затвердженої НКРЕКП структури тарифу, підвищення ефективності виробництва за рахунок оптимізації та модернізації газорозподільних систем, підвищення ефективності обліку газу в області та інше.

Загальними зборами обрано і затверджено новий склад Наглядової ради та Ревізійної комісії, а також схвалено нову редакцію Статуту Товариства. Акціонери прийняли рішення 100% розміру чистого прибутку компанії за 2016 рік спрямувати на покриття збитків минулих років.

«В 2016 році компанії вдалося отримати прибуток. Передусім це стало можливим завдяки зростанню обсягів транспортування газу порівняно із затвердженим річним обсягом в структурі тарифу. Але зважаючи на те, що сумарні збитки трьох останніх років склали майже 267 млн грн, акціонери вирішили усі прибуткові кошти направити на їх покриття», - повідомила голова правління ПАТ «Чернігівгаз» Алла Ярова.

Впродовж минулого року «Чернігівгаз» інвестував в газові мережі 13,3 млн гривень. На обслуговування було прийнято 20,5 км новозбудованих газогонів та газопроводів-вводів, газифіковано понад 1,5 тис помешкань, безкоштовно обладнано лічильниками газу понад 7,2 тис квартир і 356 багатоповерхівок. Планово-технічним обслуговуванням газових приладів охоплено понад більше 145 тис домогосподарств, виконано 10,3 тис заявок щодо витоків газу, видано 682 технічні умови на газифікацію. В трьох найбільших містах області – Чернігові, Прилуках та Ніжині відкрито сучасні Центри обслуговування клієнтів. Компанією було забезпечено належний рівень відрахувань до бюджетів, не допущено затримок або заборгованості з виплати заробітної плати.

Проаналізувавши звіт Правління, Наглядової Ради та Ревізійної комісії за 2016 рік, акціонери в цілому визнали роботу компанії задовільною. В поточному році «Чернігівгаз» в рамках інвестиційної програми планує продовжити реалізацію проектів з модернізації та технічного переоснащення газогонів, забезпечувати своєчасне виконання регламентних робіт на газопроводах, спорудах та приладах обліку, впроваджувати заходи зі скорочення технологічних втрат газу.

На чергових зборах були зареєстровані власники та представники майже 79% голосуючих акцій. Основними акціонерами «Чернігівгазу» відповідно до реєстру власників цінних паперів, є: ПАТ НАК «Нафтогаз України» - 25% акцій, ТОВ “Омега-Капітал» - 19,65%, ПАТ «Газтек» - 23,08% акцій статутного капіталу, ТзОВ «Ласфано Україна» - 13,28% акцій.

Довідка: Основною сферою діяльності ПАТ «Чернігівгаз» є розподіл природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить близько 600 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,8 тисяч км газопроводів. Нашими споживачами є 349,5 тисяч сімей, більше 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області.

Найкрупнішими клієнтами ПАТ «Чернігівгаз» є Чернігівська ТЕЦ, Облтеплокомуненерго, САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод, Корюківська фабрика технічних паперів.

Компанія є одним з найкрупніших платників податків регіону. Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується понад 98 мільйонів гривень податків і зборів

За інформацією фахівця із зв`язків з громадськістю Наталії Свириденко

ПАТ «Чернігівгаз» підсумувало результати діяльності за минулий рік

2 квітня 2016 року ПАТ «Чернігівгаз» провело чергові загальні збори акціонерів, під час яких були підсумовані результати діяльності компанії та затверджені основні напрямки подальшої роботи. Вперше за останні три роки ПАТ «Чернігівгаз» вийшов на чистий прибуток 78,6 млн. грн, який буде скерований на покриття збитків за минулі роки.

В ході зібрання акціонери заслухали і затвердили річний баланс та визначили основні напрямки роботи компанії на поточний рік. Серед них – дотримання затвердженої НКРЕКП структури тарифу, підвищення ефективності виробництва за рахунок оптимізації та модернізації газорозподільних систем, підвищення ефективності обліку газу в області та інше.

Загальними зборами обрано і затверджено новий склад Наглядової ради та Ревізійної комісії, а також схвалено нову редакцію Статуту Товариства. Акціонери прийняли рішення 100% розміру чистого прибутку компанії за 2016 рік спрямувати на покриття збитків минулих років.

«В 2016 році компанії вдалося отримати прибуток. Передусім це стало можливим завдяки зростанню обсягів транспортування газу порівняно із затвердженим річним обсягом в структурі тарифу. Але зважаючи на те, що сумарні збитки трьох останніх років склали майже 267 млн грн, акціонери вирішили усі прибуткові кошти направити на їх покриття», - повідомила голова правління ПАТ «Чернігівгаз» Алла Ярова.

Впродовж минулого року «Чернігівгаз» інвестував в газові мережі 13,3 млн гривень. На обслуговування було прийнято 20,5 км новозбудованих газогонів та газопроводів-вводів, газифіковано понад 1,5 тис помешкань, безкоштовно обладнано лічильниками газу понад 7,2 тис квартир і 356 багатоповерхівок. Планово-технічним обслуговуванням газових приладів охоплено понад більше 145 тис домогосподарств, виконано 10,3 тис заявок щодо витоків газу, видано 682 технічні умови на газифікацію. В трьох найбільших містах області – Чернігові, Прилуках та Ніжині відкрито сучасні Центри обслуговування клієнтів. Компанією було забезпечено належний рівень відрахувань до бюджетів, не допущено затримок або заборгованості з виплати заробітної плати.

Проаналізувавши звіт Правління, Наглядової Ради та Ревізійної комісії за 2016 рік, акціонери в цілому визнали роботу компанії задовільною. В поточному році «Чернігівгаз» в рамках інвестиційної програми планує продовжити реалізацію проектів з модернізації та технічного переоснащення газогонів, забезпечувати своєчасне виконання регламентних робіт на газопроводах, спорудах та приладах обліку, впроваджувати заходи зі скорочення технологічних втрат газу.

На чергових зборах були зареєстровані власники та представники майже 79% голосуючих акцій. Основними акціонерами «Чернігівгазу» відповідно до реєстру власників цінних паперів, є: ПАТ НАК «Нафтогаз України» - 25% акцій, ТОВ “Омега-Капітал» - 19,65%, ПАТ «Газтек» - 23,08% акцій статутного капіталу, ТзОВ «Ласфано Україна» - 13,28% акцій.

Довідка: Основною сферою діяльності ПАТ «Чернігівгаз» є розподіл природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить близько 600 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,8 тисяч км газопроводів. Нашими споживачами є 349,5 тисяч сімей, більше 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області.

Найкрупнішими клієнтами ПАТ «Чернігівгаз» є Чернігівська ТЕЦ, Облтеплокомуненерго, САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод, Корюківська фабрика технічних паперів.

Компанія є одним з найкрупніших платників податків регіону. Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується понад 98 мільйонів гривень податків і зборів

За інформацією Свириденко Наталія Олександрівна, фахівеця із зв`язків з громадськістю та пресою

У березні бюджетні установи в чотири рази скоротили борги за газ перед «Чернігівгаз Збутом»

Скорочення заборгованості стало можливим лише після потепління, коли бюджетники скоротили споживання газу і рівень оплати рахунків за газ досяг 91%. Існуючі правила оплати за газ не дозволяють бюджетним організаціям повноцінно розраховуватися за паливо під час опалювального сезону.

У січні і лютому 2017 року борги за газ бюджетних організацій Чернігівської області зросли на 24,4 млн грн і на початок березня досягли майже 26 млн грн. Активно оплачувати рахунки бюджетники почали тільки в березні.

Борги виникли через недосконалість законодавства, що регулює закупівлі та розрахунки бюджетників за енергоресурс. Внаслідок значного збільшення споживання газу в зимові місяці відбувається розходження між фактичними і плановими обсягами використання палива. Невідповідність сум, передбачених річним кошторисом, призводить до некоректних розрахунків і накопичення боргів. «При нинішньому законодавчому регулюванні установи не в змозі повноцінно провести оплату за газ, за той обсяг, який вони спожили протягом розрахункового періоду. Склалося так, що річний кошторис бюджетників рівномірно розбитий по місяцях, тому взимку їм мало грошей на газ», - пояснив директор «Чернігівгаз Збуту» Іван Луста.

До того ж Закон України «Про державні закупівлі» зобов'язує організації, які отримують бюджетне фінансування, проводити відкриті торги для закупівлі газу. Проблема в тому, що ця процедура часом розтягується до 2 місяців, що також унеможливлює проведення своєчасних розрахунків.

Недоплати бюджетної сфери впливають на можливості «Чернігівгаз Збуту» закуповувати потрібний обсяг природного газу, що ставить під загрозу стабільне газопостачання регіону.

Ще одним проблемним питанням стало об'єднання в Чернігівській області великої кількості громад, що пов'язано з перепідпорядкуванням між місцевими бюджетами шкіл, дитсадків та медичних закладів. Нововведення співпало з опалювальним сезоном, коли відключати об'єкти соціальної сфери від газу неможливо. Разом з тим «Чернігівгаз Збут» не має права постачати газ споживачам, не отримавши документів на передачу майна і без проведення тендерів.

Зараз на Чернігівщині за борг або відсутність лімітів без газу залишаються 7 установ. З початку року 265 об'єктів бюджетної сфери були попереджені про можливе відключення від газоспоживання за порушення Правил поставки природного газу.

Довідка: Основною сферою діяльності ТОВ «Чернігівгаз Збут» є постачання природного газу. Компанія законодавчо визначена постачальником газу зі спеціальними обов`язками всім побутовим споживачам на території Чернігівської області.

Нашими клієнтами є близько 350 тисяч сімей, 1162 підприємства промисловості та компобуту, 541 бюджетна установа та 71 релігійна організація. З них найкрупніші - ТОВ Агрофірма «Обрій LTD», ПрАТ «Чернігівський автозавод», ПАТ «Лосинівський маслосирзавод», ТОВ «Праця Стольне».

 

Сергій Савчук: Україна та Казахстан підписали Договір про участь нашої країни у Міжнародній спеціалізованій виставці «ЕКСПО-2017»

23 лютого 2017 року у Міністерстві закордонних справ Казахстану відбулося підписання Договору про участь України у Міжнародній спеціалізованій виставці «ЕКСПО-2017», яка проходитиме у м. Астана з 10 червня по 10 вересня цього року. Тема виставки – «Енергія майбутнього».

«Підписання договору – ключовий момент підготовки країни до участі у події міжнародного масштабу. Для нас надзвичайно важливо показати всім учасникам виставки – делегатам з понад 100 країн світу – Україну, її значний ресурсний потенціал, перспективи ведення «зеленого» бізнесу. Ми цінуємо можливість продемонструвати всім, що інвестувати в Україні варто і вигідно», – повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, передаючи договір на підписання казахській стороні.

«Ми маємо що розповісти і чим зацікавити інвесторів та бізнесменів. Україна – сильна держава, яке протягом останніх кількох років гідно відповідає на всі енергетичні виклики, які постають перед нею, і активно розбудовує сферу відновлюваних джерел енергії. Сьогодні ми зацікавлені у залученні міжнародних партнерів та реалізації спільних інвестиційних проектів в сферах відновлюваної енергетики, альтернативних видів палива та енергоефективності», – пояснив С.Савчук.

Як повідомив Сергій Савчук, в рамках Виставки буде облаштовано національний стенд України. Ключове завдання – презентувати перспективи впровадження технологій енергії майбутнього та переваги інвестування в українські «зелені» проекти. На стенді буде представлено вітчизняні інновації в сфері сонячної, вітрової та біоенергетики, а також у сфері енергоефективності будівель.

Крім того, 15 червня 2017 року заплановано проведення Національного дня України. Цього дня відбудеться бізнес-форум, присвячений презентації досягнень українських компаній і інвестиційного потенціалу України в сфері відновлюваної енергетики. Бізнес-форум пропонується провести із залученням перших осіб України, а також представників українських та зарубіжних ділових кіл.

Довідково:

Договір про участь України у Міжнародній спеціалізованій виставці «ЕКСПО-2017» з боку України підписав Геннадій Зубко, Віце-прем’єр-міністр України-Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України – Комісар Національної секції України, з боку Казахстану – Ахметжан Єсімов, Голова правління ТОВ «Національна компанія «Астана ЕКСПО-2017», та Рапіль Жошибаев, Комісар Виставки, що представляє Уряд Республіки Казахстан.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

Сергій Савчук: Український ринок «зелених» проектів може бути цікавий для інвесторів Казахстану

21 лютого Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, очолюючи українську делегацію, прибув до м. Астана (Казахстан) і провів зустріч з представниками Національного агентства з питань експорту та інвестицій «KAZNEX INVEST», з якими обговорив інвестиційний потенціал відновлюваної енергетики в Україні та ефективні шляхи залучення інвестицій у цю сферу.

«Впродовж останніх двох років темпи розвитку відновлюваної енергетики в Україні пожвавилися. Зокрема, у 2016 році введено 120 МВт нових потужностей об’єктів, що генерують «зелену» електроенергію та працюють за «зеленим» тарифом. Це в 4 рази більше ніж у 2015 році. Аби зберегти таку тенденцію, ми продовжуємо удосконалювати законодавчу базу та створювати інвестиційно-сприятливі умови у цій сфері», - відзначив у ході розмови Сергій Савчук.

Голова Держенергоефективності розповів казахській стороні про стан розвитку відновлюваної енергетики в Україні та ключові закони, які активізували бізнес у цій сфері. Також, повідомив про значний ресурсний потенціал «зеленої» енергетики, наявний у кожному регіоні Україні.

«Звертаю Вашу увагу на те, що наразі в Україні існують численні розроблені проекти з виробництва електроенергії та тепла з альтернативних джерел, які вже мають техніко-економічне обґрунтування. Всі ці проекти перспективні і можуть бути цікаві для інвесторів Казахстану», - підкреслив С.Савчук та запевнив, що всі інвестори та девелопери проектів можуть отримати консультації щодо законодавства та особливостей впровадження проектів в Україні у спеціальному Центрі залучення «зелених» інвестицій, який створено при Держенергоефективності.

У свою чергу, представники агентства «KAZNEX INVEST» поділилися власним досвідом залученню прямих іноземних інвестицій у цю сферу.

Загалом, сторони дійшли згоди щодо необхідності співпрацювати та обмінюватися актуальною інформацією щодо розвитку відновлюваної енергетики та інвестиційного клімату у цій сфері в обох країнах. Наприкінці зустрічі Сергій Савчук запросив представників агентства «KAZNEX INVEST» відвідати виставковий стенд України, який буде представлено на Міжнародній спеціалізованій виставці «ЕКСПО-2017», та взяти участь у бізнес-семінарі, який відбудеться в рамках Національного дня України.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

Сергій Савчук: Енергоефективні заходи обійдуться у рази дешевше завдяки Урядовій та місцевим програмам здешевлення «теплих» кредитів

Урядова програма «теплих» кредитів зруйновує міф про те, що енергоефективність – це дороге задоволення, на окупність якого треба чекати роками. Механізм співфінансування енергоефективних заходів - з державного, обласного чи місцевого бюджетів - дає змогу населенню швидко провести енергомодернізацію житла з мінімальними власними капіталовкладеннями й на виході отримати зменшені комунальні рахунки.

Усім ОСББ та ЖБК, які прагнуть модернізувати свої будинки, встановити ІТП, замінити вікна в під’їздах тощо, Держава надає безповоротну фінансову допомогу на енергоефективні заходи. З державного бюджету надається відшкодування від 40% до 70% суми «теплого» кредиту, з місцевих бюджетів – ще частина відсотків чи суми кредиту, - пояснив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук. - У тому, що таке співфінансування з різних джерел вигідне, переконалося вже 660 ОСББ. Вони скористалися програмою «теплих» кредитів і залучили більше 80 млн гривень на утеплення житла».

Переконливими та мотивуючими є історії утеплення цих ОСББ. Наприклад, ОСББ «АЛЬМА-ЦЕНТР», що у м. Харкові, залучило спочатку 360 тис. грн. на утеплення будинку, з яких 46%, а саме - 168 тис. грн., повернула держава. Вдруге ОСББ скористалося програмою, встановивши ІТП на 104 тис. грн. З них з державного бюджету відшкодовано 44,6 тис. грн., з обласного – 20 тис. гривень. Тобто, встановлення ІТП обійшлося ОСББ у 39,4 тис. гривень – у 2,6 разів дешевше. І найголовніше – вартість опалення 1м2 у будинку зменшилася у 3,6 разів: з 32 грн/м2 до 9 грн/м2.

Інше ОСББ «Стрийська, 87», що у місті Львові, замінило вікна, залучивши 237 тис. грн. З них Уряд компенсував 110 тис. грн.., а місто – 71,1 тис. гривень. Фактично встановлення енергоефективних вікон стало більш ніж у 4 рази дешевшим ніж планувалося. Крім того, завдяки заміні вікон споживання тепла зменшилося на 16%.

Потрійну фінансову допомогу отримало ОСББ «Злагода», що у місті Харкові. Залучивши 231 тис. грн. на встановлення ІТП, держава повернула 92 тис. грн., область – 46 тис. грн., місто – 47 тис. грн. Витрати ОСББ склали лише 46 тис. грн. Фактично ОСББ придбало ІТП за 20% від його ринкової вартості. Крім цього, ІТП дозволило будинку контролювати подачу та споживання такого дорогого на сьогодні тепла.

Проста арифметика вражає і не залишає місця сумнівам. Завдяки Урядовій та місцевим програмам здешевлення «теплих» кредитів можна вигідно впроваджувати енергоефективні заходи за половину та менше їх ринкової вартості. При цьому, основним результатом робіт будуть не лише зекономлені на матеріалах кошти, а й скорочене споживання енергоресурсів і, як наслідок, менші рахунки за комунальні послуги.

Дізнавайтеся, чи працюють у Вашій області, районі, місті місцеві програми здешевлення «теплих» кредитів, за допомогою Інтерактивної карти на сайті Держенергоефективності: http://saee.gov.ua/uk/programs/map.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

Про збереження доріг загального користування у весняний період 2017 року

Прилуцький район має досить розгалужену транспортну мережу, а саме: 172 км доріг державного значення, 254 км обласних та 104 км районних доріг загального користування місцевого значення, власником яких є «Служба автомобільних доріг у Чернігівській області». Окрім того 906 км доріг перебуває у комунальній власності сільських та селищних рад.

З настанням періоду весняного відтавання ґрунтів при перезволоженні земляного полотна та покриття доріг виникає загроза їх руйнувань та деформацій. Для запобігання виникнення ямковості та інших деформацій протягом березня-квітня 2017 року рух великовагового транспорту на дорогах загального користування району буде тимчасово обмежений.

Розпорядженням в. о. голови райдержадміністрації від 21 лютого 2017 року за № 69 затверджені заходи щодо збереження автомобільних доріг на території Прилуцького району і вулиць в населених пунктах в період весняного відтавання ґрунтів, якими рекомендується:

1. Виконкомам селищних та сільських рад на підпорядкованих територіях запровадити заходи щодо збереження автомобільних доріг і вулиць комунальної власності в період з 01 березня по 01 травня 2017 року

2. Філії «Прилуцька ДЕД» ДП «Чернігівоблавтодор» організувати інформування учасників дорожнього руху щодо обмеження руху великовагового транспорту загальною фактичною масою понад 12 т, встановлення відповідних обмежувальних дорожніх знаків на початку і в кінці доріг та в місцях перетину чи примикання доріг з інтенсивним рухом великовагових транспортних засобів за погодженням з Прилуцьким ВП ГУНП у Чернігівській області – до 01 березня 2017 року.

3. Прилуцькому ВП ГУНП у Чернігівській області:

3.1. Посилити контроль за дотриманням перевізниками та водіями транспортних засобів «Правил дорожнього руху України», у тому числі вимог до перевезення вантажів протягом березня – квітня 2017 року.

3.2. Посилити габаритно-ваговий контроль за рухом великовагових транспортних засобів на ділянках доріг, рух на яких обмежений відповідними дорожніми знаками, протягом березня – квітня 2017 року.

4. Відділу економічного розвитку та інвестиційної діяльності, управлінню агропромислового розвитку райдержадміністрації забезпечити інформування власників великовагового транспорту, перевізників, власників сільськогосподарських підприємств про тимчасове обмеження проїзду великовагового транспорту по дорогах району – до 01 березня 2017 року.

Відділ містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації

Сергій Савчук: Участь ПриватБанку у програмі «теплих» кредитів – додаткова можливість для громадян залучити дешевші кошти на утеплення

16 лютого 2017 року Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та Голова правління ПриватБанку Олександр Шлапак підписали Договір про взаємодію в рамках Урядової програми «теплих» кредитів. Таким чином, цьогоріч українці зможуть залучати дешеві кошти по програмі на впровадження енергоефективних заходів у своїх будинках у 4-ох державних банках: ПриватБанку, Укргазбанку, Укрексімбанку та Ощадбанку. Держава та місцева влада, як і в попередні роки, відшкодує населенню частину цих коштів.

«Тепер всі, хто планує реалізувати заходи з енергоефективності за підтримки держави, матимуть ще більше свободи вибору щодо банку та м’яких умов отримання коштів на утеплення. ПриватБанк вже готовий запропонувати учасникам програми вигідні та сучасні технології кредитування: низькі відсоткові ставки, online оформлення, веб-платформу для пошуку виробників та постачальників енергоефективних матеріалів та обладнання та багато іншого», - пояснив журналістам цьогорічні перспективи дії програми Голова Агентства Сергій Савчук у ході прес-конференції у Будинку Уряду.

«Головне те, що участь ПриватБанку у програмі «теплих» кредитів посилить конкуренцію між банками. Це, у свою чергу, стимулюватиме їх здешевлювати вартість коштів для домогосподарств та ОСББ і забезпечувати якісніше обслуговування», - наголосив С.Савчук.

У свою чергу, Голова правління ПриватБанку Олександр Шлапак розповів про розроблену сучасну технологію кредитування в рамках державної програми, завдяки якій реальна вартість «теплих» кредитів для населення та ОСББ становитиме не більше 18% річних, а в деяких випадках розстрочка на придбання енергоефективних товарів буде взагалі безвідсотковою.

«Ми ведемо перемовини з виробниками та постачальниками енергоефективної продукції задля максимального здешевшання вартості позики. Максимальна кредитна ставка не перевищуватиме 18% річних, тому отримувати «теплі» кредити в ПриватБанку з урахуванням компенсації частини позики від держави буде вигідно, – зазначив Олександр Шлапак. – Крім того, наш торговельний майданчик «ПриватМаркет» гарантуватиме чесні ціни та співпрацю з постачальниками якісної продукції».

Запроваджена ПриватБанком технологія видачі «теплих» кредитів дозволяє оформляти їх через Інтернет без необхідності надання паперових документів і довідок.

Олександр Шлапак оголосив, що вже наступного понеділка у ПриватБанку розпочнеться видача «теплих» кредитів для громадян та ОСББ.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

Сергій Савчук: Завдяки Урядовій та місцевій підтримці впроваджувати енергоефективні заходи в оселях стає в рази дешевше та вигідніше

«Учасники програми «теплих» кредитів на власному прикладі розвінчують міф про те, що енергоефективність – це дорого та невигідно. Реальні приклади утеплення будинків, особливо багатоповерхівок, доводять: завдяки Урядовій та місцевій фінансовій допомозі енергоефективні заходи стають в 2-3 рази дешевші і швидше окуповуються», - повідомив журналістам Голова Держенергоефективності Сергій Савчук під час спільної прес-конференції з Головою правління ПриватБанку Олександром Шлапаком, яка відбулася 16 лютого 2017 року у Будинку Уряду.

«Наприклад, ОСББ «Злагода», що у місті Харкові, взяло кредит на встановлення індивідуального теплового пункту на 230 тисяч гривень і отримало потрійну компенсацію: 92 тис. грн – від Уряду, 46 тис. грн – з обласного бюджету, 47 тис. грн. – з міського бюджету. Фактично, вартість ІТП для цього ОСББ склала лише 46 тис. грн. Вартість такого енергоефективного проекту окупилася за два місяці», - розповів Сергій Савчук.

Ще одна успішна історія утеплення з Харкова – це ОСББ «Альма-центр», яке двічі скористалося програмою «теплих» кредитів. Спочатку ОСББ утеплило будинок, у результаті чого споживання тепла скоротилося на 15%. Пересвідчившись у тому, що держава дійсно надає фінансову допомогу і кредит було легко повернути, ОСББ вирішило вдруге скористатися програмо та залучило 104 тис. грн. кошти на встановлення ІТП. Більше половини цієї суми відшкодовано державою, зокрема, 44650 грн. - з державного бюджету, ще 20 тис. грн. – з обласного бюджету. Фактично, із суми 104 тис. грн. ОСББ сплатило трохи більше 39 тис. грн. У результаті проведених робіт сьогодні вартість опалення 1 м2 у цьому будинку складає лише 9 грн, що у 3,6 разів менше, ніж в інших неутеплених будинках міста, де вартість опалення 1 м2 становить 32 гривні.

Славнозвісним показовим прикладом комплексної термомодернізацію багатоповерхівки є ОСББ «Явір-2011» у м. Луцьку. ОСББ наважилося на великий кредит на утеплення будинку на суму 1,9 млн грн. Держава відшкодувала 620 тис. грн., а Луцька міська рада сплатила відсотки за кредитом. У результаті проведених робіт мешканці будинку зменшили свої витрати на опалення у 2,2 рази.

«Це ті яскраві приклади, які говорять самі за себе. Вони доводять, що люди готові долучатися до енергоощадності та вкладати в це кошти для того, щоб зменшити свої комунальні платіжки, щоб покращити свій комфорт, щоб разом зменшувати енергетичну залежність свого будинку, району, міста, і загалом – держави», - наголосив С. Савчук.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

Сергій Савчук: У 2016 році значно зросла кількість ОСББ-учасників Урядової програми «теплих» кредитів і термомодернізації їх будинків стала глибшою

Впродовж останніх двох років завдяки запровадженій Урядовій програмі з енергоефективності рівень ефективного споживання енергоресурсів серед громадян значно зріс. На сьогодні вже 215 тисяч українських родин, скориставшись безповоротною державною фінансовою допомогою, зробили свої домівки більш енергоощадними, завдяки чому тепер вполовину менше сплачують за комунальні послуги.

Про це заявив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук у ході спільної прес-конференції з Головою правління ПриватБанку Олександром Шлапаком, яка відбулася 16 лютого 2017 року у Будинку Уряду і була присвячена приєднанню ПриватБанку до Урядової програми «теплих» кредитів.

«Сьогодні держава виходить на якісно та кількісно новий рівень надання фінансової допомоги громадянам на утеплення житла. До нас долучається одна з потужних державних фінансових установ – ПриватБанк. Збільшення кількості банків-учасників програми – це додаткова конкуренція між ними. Це дозволить здешевити кошти на енергоефективні заходи, надати фінансування ще більшій кількості громадян та підвищити якість обслуговування», – наголосив Сергій Савчук.

За словами С. Савчука, саме спільна діяльність Уряду, місцевої влади, населення та банків дозволяє ефективно інвестувати в енергоощадні заходи і боротися з ринковими тарифами. «Населення приймає рішення впроваджувати заходи з економії енергоресурсів, держава надає співфінансування, а банк – ті кошти, яких не вистачає», – пояснив Голова Агентства.

Про дієвість програми, про довіру громадян до неї красномовно говорить статистика. «Зверніть увагу, у 2016 році збільшилася одночасно і кількість ОСББ, які долучаються до програми, і суми, які вони витрачають на утеплення, тобто, енергомодернізація будівель стала глибшою», – відзначив С. Савчук.

«У минулому році українці, що мешкають в ОСББ, реалізували у 2,2 рази більше енергоефективних заходів у порівнянні з 2015 роком. Майже в чотири рази зросли інвестиції як держави, так і цих громадян в енергоефективність житлового сектору. У 2016 році Урядова допомога для ОСББ збільшилася в п’ятеро у порівнянні з 2015 роком та склала 23, 4 млн гривень», – наголосив Сергій Савчук.

Голова Держенергоефективності також повідомив, що за останні два роки відбувся прорив і в питанні залучення місцевої влади до співфінансування енергоефективних заходів. У 2016 році кількість місцевих програм здешевлення «теплих» кредитів збільшилася у 2,7 разів, порівняно з 2015 роком. Суми коштів, які виділяє місцева влада на фінансову допомогу населенню, зросли у 2,1 рази. Крім цього, у 2016 році місцева влада виплатила громадянам у 3,2 рази більше відшкодування ніж у 2015 році.

«Це сигнал для всіх громадян активніше спілкуватися зі своїми місцевими депутатами і нагадувати їм, що в рамках децентралізації кошти, які є у розпорядженні місцевої влади, значно збільшилися. Закликайте їх розробляти та приймати такі програми на обласному, районному, міському рівнях», - підсумував С. Савчук.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

Сергій Савчук: Інвестиції населення в енергоефективні заходи активізують роботу українських виробників енергоефективних матеріалів та обладнання

Урядова програма з енергоефективності, якою за два роки скористалося більше 215 тисяч родин, дозволила залучити близько 2,7 млрд грн. в економіку країни та стимулювала розвиток малого та середнього бізнесу в Україні. Про це повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук у ході спільної прес-конференції з Головою правління ПриватБанку Олександром Шлапаком, яка відбулася 16 лютого 2017 року у Будинку Уряду.

За його словами, два роки роботи Урядової програми з енергоефективності довели: енергоощадні заходи, які українці активно впроваджують у своїх домівках, сприяють не лише підвищенню комфортності житла й зменшенню комунальних рахунків, але й розвитку українського бізнесу та внутрішнього ринку товарів і послуг.

«Держава, органи місцевого самоврядування, банки та населення – всі разом співфінансують енергоефективні заходи, таким чином, інвестуючи у виробництво нових твердопаливних котлів, вікон, приладів обліку, теплоізоляційних матеріалів тощо. Все це сприяє створенню нових робочих місць в Україні та стимулює розвиток внутрішнього ринку вітчизняного виробництва», – наголосив С.Савчук.

Голова Агентства висловив впевненість у тому, що із залученням до програми «теплих» кредитів ще одного потужного державного банку, а саме – ПриватБанку, малий та середній бізнес в Україні отримає ще більше замовлення та можливостей для розвитку. «Інвестиції в енергоефективність житлового сектору важко переоцінити. З однієї сторони це віддача людям у вигляді зменшених рахунків за опалення та підвищення комфорту у власних оселях, включаючи збільшення вартості житла. З іншої – це точка росту української економіки, коли завдяки стимулюванню енергонезалежності населення розвивається бізнес і виграють від цього всі: і люди, і місцева громада, і держава, і підприємці», – резюмував Сергій Савчук.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

Сергій Савчук: З початку лютого цього року ОСББ залучили вже більше 1 млн. грн на енергомодернізацію своїх багатоповерхівок

Урядова програма "теплих" кредитів для ОСББ з року в рік набирає швидких обертів, навіть у такі періоди, як новорічні свята та початок нового бюджетного року. Так, у 2015 році програмою скористалося майже 200 ОСББ, у 2016 році – додатково ще 435. Із початку 2017 року, незважаючи на очікування прийняття рішення щодо продовження програми, ще 30 ОСББ поспішили за "теплими" кредитами та залучили 2,6 млн гривень. Для порівняння за аналогічний період 2016 року лише 12 ОСББ взяли участь у програмі і залучили більше 800 тис гривень.

"Всі ці ОСББ безумовно отримають належне їм більше 40% відшкодування з державного бюджету", - наголосив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та додав, що з початку лютого цього року ОСББ залучили більше 1 млн грн по програмі «теплих» кредитів на впровадження енергоефективних заходів у своїх будинках.

Сергій Савчук наголосив, що нещодавнє рішення Уряду щодо продовження дії програми "теплих" кредитів на 2017 рік є сигналом для всіх, що безповоротна фінансова державна допомога на енергоефективні заходи для населення знаходиться у пріоритеті Уряду та надаватиметься і надалі.

Нагадаємо, що у 2017 році для учасників програми розширено можливості отримання "теплих" кредитів. До уповноважених на видачу таких позик банків приєднався ПриватБанк.

«Впевнений, що участь чотирьох банків у програмі, а саме – Ощадбанку, Укргазбанку, Укрексімбанку та ПриватБанку, посилить між ними конкуренцію та дозволить зробити кредити дешевшими, якіснішими та доступнішими для громадян», - підкреслив Голова Агентства.

Загалом, з початку дії програми до неї приєдналося 659 ОСББ з різних регіонів країни. Вони залучили більше 80 млн грн. на впровадження заходів з економії енергоресурсів у багатоповерхівках. У результаті мешканці таких будинків менше сплачують за комунальні послуги та мають поліпшені умови проживання.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

Сергій Савчук: Законопроект, який зніме бар’єри на шляху приєднання нових об’єктів відновлюваної енергетики до мереж, вже зареєстровано у Верховній Раді України

13 лютого 2017 року у Верховній Раді Україні за №6081 зареєстровано розроблений спільно з Держенергоефективності та депутатським корпусом проект Закону України «Про внесення зміни до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо покращення інвестиційних можливостей у сфері виробництва електричної енергії з альтернативних джерел» (ТУ - 3 роки).

«Законопроект вирішує так звану проблему безстрокового «резервування» потужностей, які не використовуються. Справа в тому, що наразі з можливих 5,2 ГВт потужностей об’єктів відновлюваної енергетики вже на 4,4 ГВт видано технічних умов на приєднання. При цьому, будівництво більшості об’єктів навіть не розпочато. Все це зумовлено безстроковою дією технічних умов на приєднання об’єктів до мереж», - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та додав, що, як наслідок, на ринку виник штучно створений дефіцит потужностей для підключення нових об’єктів відновлюваної енергетики.

Зазначеним законопроектом передбачається обмежити строк дії технічних умов на приєднання об’єктів до електричних мереж до 3 років. Водночас безстрокові ТУ, видані до набрання чинності цим Законом, діятимуть 3 роки з моменту набрання чинності цим Законом.

«Встановлення конкретного строку дії технічних умов стимулюватиме компанії швидше завершувати будівництво об’єктів та не зловживати правом безстрокового володіння точкою приєднання до мережі. Зазначене сприятиме також залученню нових інвесторів, на ринкових умовах без зловживань, в ті компаніі, які вже володіють технічними умовами», - пояснив С. Савчук.

Позитивними наслідками прийняття законопроекту буде:

 стимулювання завершення будівництва у визначені терміни;

 подальше залучення інвестицій у відновлювану енергетику;

 вивільнення резервованих потужностей;

 запобігання спекуляціям з безстроковими технічними умовами.

Законопроект підтримано та подано на реєстрацію у ВРУ такими народними депутатами України: Домбровський О.Г., Галасюк В.В., Гопко Г.М., Лівік О.П., Підлісецький Л.Т., Мірошниченко І. В., Острікова Т.Г., Юрик Т.З., Лабазюк С.П., Кацер-Бучковська Н.В., Кривенко В.М., Писаренко В.В., Козаченко Л.П., Демчак Р.Є., Спориш І.Д., Мельничук С.П., Македон Ю.М.

Деталі за посиланням: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=61140.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

Сергій Савчук: ОСББ, які впровадили енергоефективні заходи за програмою «теплих» кредитів, тепер в 2-3 рази менше сплачують за опалення

За три роки дії Урядової програми «теплих» кредитів нею скористалося 656 ОСББ. Вони впровадили заходи з енергоефективності і тепер менше сплачують за комунальні послуги. Про успішно термомодернізовані ОСББ Голова Держенергоефективності Сергій Савчук розповів у прямому ефірі програми «Інформаційний день» на 5 каналі: https://www.facebook.com/saeeUA, https://youtu.be/oBYEHWt9Qpk

«Сьогодні вже не потрібно переконувати громадян у тому, що теплі кредити – це не фейк, а справжня допомога населенню у зменшенні своїх комунальних платіжок. В кожному регіоні, кожному місті є конкретні приклади успішної участі ОСББ у програмі. Більше того, деякі ОСББ вдруге і втретє звертаються до програми», - зауважив Сергій Савчук.

«Наприклад, харківське ОСББ «Злагода» скористалося програмою, взяло «теплий» кредит на суму 231 000 грн, у вересні 2016 року встановило в будинку індивідуальний тепловий пункт і одержало потрійну фінансову допомогу від держави. Від Уряду ОСББ отримало 40%-ве відшкодування, а саме - 92 000 грн, з обласного бюджету - 20%-ву компенсацію, а це - 46 000 грн, і з міського бюджету Харкова – ще 20%, тобто 46 000 грн. У результаті ОСББ залишилося сплатити лише 46 тисяч гривень, - навів приклад Голова Агентства. – Завдяки потрійній допомозі від держави, ОСББ швидко виплатило кредит і за період жовтень-листопад 2016 року зекономило 51 тис. грн. Іншими словами, окупність встановлення ІТП склала лише 2 місяці».

Сергій Савчук запевнив, що у більшості ОСББ, які впровадили енергоефективні заходи, вартість опалення впала в два рази: з 18-15 грн за Гкал/м2 до 7-8 грн за Гкал/м2. Окрім цього, вартість квартир в термомодернізованих будинках зросла приблизно на 25%. Приємним бонусом є тепло та затишок в оселях.

Про те, як зменшити витрати сімей на споживання тепла, як працює програма «теплих» кредитів, чому сонячні панелі стали популярні серед приватних домогосподарств, як держава стимулюватиме інвесторів вкладати кошти у виробництво тепла «не з газу» - про все це детально інформував глядачів 5 каналу Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

Сергій Савчук: На Дніпропетровщині пересвідчуються у перевагах використання біомаси для виробництва тепла

Нещодавно в селі Знаменівка Новомосковського району Дніпропетровської області введено в експлуатацію теплоелектростанцію на біомасі. Її теплопродуктивність 12 Гкал/год. Електрична потужність установки складає 3,6 МВт. Це не перший в регіоні об’єкт, який працює на альтернативних джерелах енергії і який, таким чином, дозволяє заміщувати газ та економити кошти.

Так, у місті Дніпро за адресою: вул. Космічна, 17Б вже другий рік поспіль працює твердопаливна котельня, яка постачає тепло п’яти медичним закладам. Котельня загальною потужністю 10,5 МВт використовує в якості палива гранули з біомаси, а саме - пелети з лушпиння соняшника. Така котельня дозволяє заміщувати до 2 млн м3 газу в рік. Крім встановлення котельні, було споруджено нові теплові мережі. Це дозволило зменшити втрати тепла на етапі транспортування до мінімуму.

"Дніпропетровщина своїм прикладом демонструє, що перехід на альтернативні джерела енергії – шлях до зменшення газової залежності, до економічного розвитку регіону, до надання споживачам справді якісних послуг із забезпечення теплом, гарячою водою та електроенергією", - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та пояснив, що кошти, які раніше витрачалися на закупівлю дорогого газу, сьогодні залишаються на території Дніпропетровської області, поповнюють місцеві бюджети та пожвавлюють розвиток малого і середнього бізнесу. Крім цього, створюються ринки виробництва та споживання місцевих видів палива, з’являються нові робочі місця.

Голова Агентства також зауважив, що досвід Дніпра потрібно широко популяризувати серед громадськості, представників інших регіонів та роз’яснювати переваги встановлення БіоТЕЦ, твердопаливних котелень. З цією метою 24 березня цього року у м. Дніпрі Держенергоефективності планує провести масштабний семінар на тему: «Тепло з альтернативних джерел енергії – крок до економічного розвитку регіонів України». У ході семінару заплановано огляд зазначеної твердопаливної котельні загальною потужністю 10,5 МВт.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

Завдяки заходам з енергоефективності минулого року в області зекономлено понад 28 мільйонів гривень

Протягом 2016 року на Чернігівщині активно впроваджувалися заходи з енергозбереження. Так, для зменшення використання природного газу на 59 об’єктах (промислові підприємства, що надають теплову енергію, теплопостачальні підприємства, бюджетні установи) проведено реконструкцію котелень для використання альтернативних видів палива. Очікуваний від цього обсяг економії природного газу складає 2,7 мільйона кубометрів на рік або 3,1 тисячі тонн умовного палива.

На 63 об’єктах минулого року проведено роботи з утеплення фасадів, заміни вікон та дверей на металопластикові. Станом на перше січня 2017-го на 875 з 3140 будівель бюджетної сфери частково проведені роботи з термомодернізації (27,9% від загальної кількості), а на 246 будівлях (7,8%) такі роботи завершено.

На даний час рівень впровадження енергозберігальних джерел світла у зовнішньому освітленні населених пунктів складає 67,6%. Прогнозований економічний ефект від використання цих освітлювальних приладів сягає 700 тисяч гривень на рік.

В області постійно розширюються виробничі потужності з випуску альтернативних видів палива. Так, у 2016 році за рахунок коштів інвестора побудовано завод з виробництва паливних брикетів. Потужність виробництва — 2000 тонн на рік. У якості сировини використовують відходи деревообробки та сільськогосподарського виробництва. Загальна сума капіталовкладень — 15 мільйонів гривень.

Все активніше до енергозбереження долучається населення області. На виконання заходів Програми стимулювання до запровадження енергоефективних заходів населення, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів Чернігівської області на 2016-2017 роки в обласному бюджеті передбачено 2 мільйони гривень. А відповідно до урядової ініціативи понад 1700 фізичних осіб у обласному управлінні АТ «Ощадбанк», обласній дирекції АБ «Укргазбанк» та філії АТ «Укрексімбанк» отримали на впровадження енергоефективних заходів кредити, загальна сума яких майже сягнула 25 мільйонів гривень.

Тож у цілому за 2016 рік завдяки запровадженню заходів енергозбереження в області зекономлено енергетичних ресурсів на рівні 30,5 тисяч тонн умовного палива на загальну суму 28,3 мільйона гривень.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

 

Соціальні ролики про енергоефективні заходи

 

 

Держенергоефективності спільно з Міністерством соціальної політики України за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа» розроблено соціальні відеоролики для інформування населення про ефективне використання паливно-енергетичних ресурсів.

Посилання для завантаження відеороликів:

1. Отримав субсидію – бережи енергоресурси! https://www.youtube.com/watch?v=gj524UFGzJo

2.Користуйтеся ресурсами ефективно і сплачуйте менше https://www.youtube.com/watch?v=mO1MW_Ih6Y8

3.У чому сила ОСББ? https://www.youtube.com/watch?v=lq0C9-NYBTs

4.Енергоефективні поради для багатоквартирних будинків https://www.youtube.com/watch?v=KHcOm6d6MR0

5.Енергоефективні поради для квартир https://www.youtube.com/watch?v=FfpShjDrRqw

6.Енергоефективні поради для приватних будинків https://www.youtube.com/watch?v=pEZaeHO4S3A

Директор Департаменту А. Ф. Подорван

 

 

Сергій Савчук: Продовжено дію Урядової програми «теплих» кредитів на 2017 рік

 

 

«Сьогодні Уряд продовжив дію вже популярної програми «теплих» кредитів на 2017 рік та удосконалив порядок надання відшкодування за нею. Найближчим часом українці вже зможуть у повному обсязі використовувати можливості цієї програми та залучати безповоротну фінансову допомогу від держави на заходи з енергоефективності» - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук відповідне рішення Кабінету Міністрів України, яке прийнято сьогодні, 8 лютого, на засіданні Уряду.

У цьому році, як і раніше, українці зможуть отримати державну безповоротну фінансову допомогу на впровадження енергоефективних заходів у розмірі: 20% - на придбання «негазових» котлів, 35% – для утеплення індивідуального житла, 40% - для ОСББ і 70% - для отримувачів субсидій, які входять у склад цих ОСББ.

Серед нововведень цього року – розширено перелік банків-учасників програми. Тепер «теплі» кредити можна буде отримати не лише в Ощадбанку, Укргазбанку та Укрексімбанку, а й в Приватбанку. Відтак, у громадян буде більше свободи вибору щодо банку, місця розташування його філії, оптимальних умови кредитування тощо. Головне, завдяки підключенню ще одного потужного банку з новітніми технологіями буде посилено конкуренцію у банківському секторі, що дасть змогу здешевити вартість кредитів для домогосподарств та ОСББ та залучити більшу кількість учасників.

Також, цьогоріч стане обов’язковим впровадження комерційного обліку при проведенні заходів з термомодернізації багатоквартирних будинків. Таким чином, ОСББ зможуть контролювати фактичне споживання енергоресурсів по будинку та оцінювати ефективність впровадження енергоефективних заходів. На такі заходи ОСББ зможуть, як і раніше, отримувати 40% безповоротної фінансової допомоги.

«Нагадаю, Державним бюджетом України на реалізацію програми у 2017 році виділено 400 млн грн. За нашими розрахунками, це дозволить ще сотні тисяч українців скористатися Урядовою допомогою на утеплення житла та врази зменшити свої витрати на комунальні платежі», - повідомив Голова Агентства.

Сергій Савчук також зауважив, що продовження дії державної програми допомоги є важливою умовою для забезпечення дії місцевих програм. Сьогодні місцева влада в регіонах активно приймає подібні програми. Наразі вже працює 204 місцеві програми здешевлення «теплих» кредитів. Для громадян це додаткова фінансова допомога, оскільки можливо отримати відшкодування одразу з державного та місцевого бюджетів, що безумовно врази здешевлює вартість необхідних матеріалів та обладнання для утеплення. Нагадаємо, що населення та ОСББ, які беруть участь у програмі, отримують безповоротну фінансову допомогу на проведення енергоефективних заходів таких, як утеплення будинків, встановлення вузлів обліку води та тепла, радіаторів опалення з терморегулятором, заміну вікон на енергоефективні, модернізацію освітлення, облаштування ІТП тощо.

З початку дії програми, а саме – з жовтня 2014 року і по теперішній час, її учасниками стали понад 215 тисяч родин, які залучили на енергоефективні заходи більше 2,7 млрд. грн. Від Уряду вони отримали близько 1,16 млрд. грн відшкодування.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

 

 

Сергій Савчук: У січні 2017 року ОСББ вдвічі активніше утеплюють свої багатоповерхівки порівняно з аналогічним періодом минулого року

 

 

Все більше нових ОСББ приєднується до Урядової програми з енергоефективності. Так, у січні 2017 року 25 ОСББ стали її учасниками та залучили на впровадження енергоефективних заходів у своїх будинках 1,6 млн. гривень. Це у 2,2 рази більше ніж за аналогічний період минулого року, коли лише 10 ОСББ використали на ці цілі близько 700 тис гривень.

«Позитивна динаміка попиту ОСББ на програму чітко відображає, що користуватися Урядовою підтримкою при утепленні дійсно вигідно. Фінансова допомога у розмірі щонайменше 40% від суми залучених кредитних коштів допомагає ОСББ значно здешевити вартість обладнання та матеріалів, необхідних для утеплення будинку», - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук дані щотижневого моніторингу Урядової програми з енергоефективності.

Сергій Савчук також нагадав, що у разі проживання у будинку сімей-отримувачів субсидій, розмір допомоги буде ще більшим – від 40% до 70% у залежності від кількості таких родин.

Готова підтримати ОСББ на шляху до енергоощадності і місцева влада. Станом на сьогодні місцеві програми співфінансування заходів з енергоефективності для ОСББ та ЖБК вже прийнято у 12 регіонах. Наприклад, у Вінницькій, Донецькій, Івано-Франківській, Львівській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Черкаській та Чернігівській областях ОСББ отримають з місцевих бюджетів часткову компенсацію відсотків за «теплими» кредитами. У Луганській, Миколаївській та Житомирській областях місцева влада додатково відшкодує ОСББ частину суми кредиту.

Загалом, за весь час дії Урядової програми з енергоефективності нею скористалося 654 ОСББ, які залучили 79,1 млн. грн на утеплення багатоповерхівок.

Нагадаємо, що з умовами отримання додаткової фінансової допомоги на утеплення житла від місцевої влади можна ознайомитися на Інтерактивній карті на сайті Держенергоефективності: http://saee.gov.ua/uk/programs/map.

Про те, як взяти участь в Урядовій програмі з енергоефективності та наскільки це вигідно, дізнавайтеся у Call-центрі при Держенергоефективності за тел.: (044) 296-71-60, 292-32-57 та e-mail: [email protected], [email protected], [email protected].

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

 

 

Сергій Савчук: Майже у 4 рази збільшилася кількість домогосподарств, що встановили сонячні панелі у 2016 році, порівняно з 2015 роком

 

 

2016 рік став проривним з точки зору переходу українців на чисті джерела енергії. Так, за рік кількість домогосподарств, що встановили сонячні панелі, збільшилася майже у 4 рази порівняно з 2015 роком, а саме - з 244 до 1109 домогосподарств.

«Важливим є той факт, що обсяг потужності сонячних панелей зріс майже у 7 разів: з 2,2 МВт станом на кінець 2015 року до 16,7 МВт наприкінці 2016 року. Тобто, домогосподарства почали встановлювати більш потужні панелі, ніж раніше», - прокоментував статистичні дані Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Таким вражаючим результатам сприяла активна державна політика у сфері відновлюваної енергетики. Зокрема, стимулом став введений у 2015 році Законом України №514-VIII «зелений» тариф на закупівлю електроенергії, виробленої сонячними електроустановками приватних домогосподарств потужністю до 30 кВт, який прив’язано до курсу євро.

«Завдяки дії цього Закону домогосподарствам стало вигідно встановлювати сонячні панелі та дбати про свою енергонезалежність, - наголосив Сергій Савчук. - Для усіх, хто встановив у 2016 році сонячні електроустановки потужністю до 30 кВт, діє досить високий «зелений» тариф у розмірі 19 євроцентів за 1 кВт*год. Саме за цим тарифом ті домогосподарства, які споживають електроенергії менше, ніж виробляють, можуть продавати її надлишок у мережу, тобто заробляти».

Показовою є динаміка збільшення кількості приватних домогосподарства, що перейшли на сонячну електроенергію. Так, у 1-му кварталі 2016 році їхня кількість зросла на 22,1 % порівняно з попереднім періодом, у 2-му кварталі – на 44,3%, у 3-му кварталі – ще на 45,4%, і, що цікаво, у 4-му кварталі - на 77,4 %.

«Всі ці статистичні дані – яскраве відображення ефективності дій держави, зокрема прийняття по-справжньому ефективного Закону України. Це дієвий механізм залучення населення до використання відновлюваних джерел енергії», - прокоментував Голова Агентства та нагадав, що вищезазначений Закон було розроблено спільно з Держенергоефективності.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

 

 

В 2016 році на Чернігівщині споживання газу зросло на 7%

 

 

Приріст споживання газу в Чернігівській області пов'язаний зі збільшенням використання газу для опалення домівок. Крім холодів, на це вплинуло значне збільшення кількості отримувачів субсидій.

Протягом 2016 року на Чернігівщині було протранспортовано 630,5 млн м куб. газу, що на 7% (44,6 млн куб.м) більше аніж в 2015 році.

Відчутно збільшилося споживання газу в побуті - майже на 46,4 млн куб.м, що становить 15%. Також наростила об`єми промислова сфера - приблизно на 10 млн кубометрів або 11%. Використання енергоресурсу бюджетними установами та релігійними організаціями залишилося на рівні попереднього року. Скорочення відбулося лише в сфері теплокомуненерго – близько 12 млн куб.м (-7%),через те, що Чернігівська ТЕЦ для виробітку тепла використовує вугілля.

На зростання споживання газу в побуті вплинули холодні погодні умови, та особливості системи субсидування, якіфактично стимулюють надлишкове споживання газу. Що стосується промисловості, то в основному це пов`язано з сезонними роботами зерносушильних підприємств, яких з кожним роком на Чернігівщині стає дедалі більше.

Втім, навіть збільшення споживання не вирішує проблем газорозподільної компанії. Адже при значній кількості отримувачів субсидій затримки в бюджетному фінансуванні цієї сфери призводять до дефіциту коштів у «Чернігівгазу».

«Станом на кінець 2016 року по двом третинам побутових споживачів, а це понад 234 тис всіх особових рахунків, було призначено пільгу або субсидію. На ці нарахування, які по суті не є «живими грошима», компанія повинна сплачувати державі ПДВ зі своєї тарифної виручки, що призводить до катастрофічної нестачі обігових грошей для провадження виробничої діяльності. Через це ми змушені спрямовувати кошти лише на невідкладні статті», - наголосила фінансовий директор «Чернігівгазу» Ірина Чертова.

Окрім цього, за існуючої системи тарифів, коли ключовим є саме об`єм споживання газу, в літній період тарифна виручка мінімальна. Це заважає «Чернігівгазу» планомірно виконувати обслуговування газових мереж, що є основоположним чинником для гарантії безперебійної та безаварійної поставки газу споживачам.

«Міжопалювальний період для експлуатаційних компаній завжди був доволі складним в фінансовому плані. Саме тоді,коли потрібно проводити основні ремонти, ми маємо дефіцит грошей. Через це змушені наздоганяти виконання планів восени і навіть переносити роботи на зимовий період. Звичайно, це незручно не лише для наших робітників, а й для споживачів» - пояснив технічний директор «Чернігівгазу» Віталій Черчович.

Нагадаємо, в 2015 році на Чернігівщині було зафіксовано рекордне падіння споживання газу - на 18%, або на 127,6 млн м куб. Загалом протягом 2013 – 2015 р.р. споживання газу на Чернігівщині зменшилося на 225 млн куб.м.

Довідка:

Основною сферою діяльності ПАТ «Чернігівгаз» є розподіл природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить близько 600 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,8 тисяч км газопроводів

Нашими споживачами є 349,5 тисяч сімей, більше 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області. Найкрупнішими клієнтами ПАТ «Чернігівгаз» є Чернігівська ТЕЦ, Облтеплокомуненерго,САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод, Корюківська фабрика технічних паперів.

Компанія є одним з найкрупніших платників податків регіону. Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується понад 98 мільйонів гривень податків і зборів.

З повагою

Свириденко Наталія Олександрівна

Фахівець із зв`язків з громадськістю та пресою

 

 

Сергій Савчук: Співпраця України та Фінляндії активізує бізнес та інвесторів впроваджувати спільні проекти з енергоефективності та відновлюваної енергетики

 

 

24 січня 2017 року у ході офіційного візиту Президента України Петра Порошенка до Фінляндської Республіки підписано Меморандум про взаєморозуміння у сферах енергоефективності, відновлюваної енергетики та альтернативних видів палива між Держенергоефективності та Міністерством закордонних справ Фінляндії.

Меморандум має на меті налагодити тісну взаємовигідну співпрацю України та Фінляндії, щоб спільними зусиллями сприяти збільшенню виробництва енергії з відновлюваних джерел та підвищенню енергоефективності економіки.

«Для України велика честь обмінюватися досвідом, інформацією та знаннями з однією з провідних країн Євросоюзу у використанні чистих джерел енергії – Фінляндією. Наприклад, частка «зеленої» енергії в кінцевому енергоспоживанні Фінляндії складає вже 38,7%. Серед амбітних цілей Фінляндії – заборонити використання вугілля у виробництві електроенергії до 2030 року. Тож, напрацювання цієї країни стане у нагоді Україні, якій вкрай важливо нарощувати темпи розвитку відновлюваної енергетики», - прокоментував подію Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Сергій Савчук також висловив переконання, що виконання меморандуму сприятиме удосконаленню українського законодавства та активізує бізнес-процеси у сферах енергоефективності та відновлюваної енергетики.

В рамках Меморандуму сторони обмінюватимуться досвідом та знаннями щодо державної політики та механізмів підтримки розвитку сфер відновлюваної енергетики та енергоефективності, щодо забезпечення сталої роботи енергосистеми при збільшенні частки «зеленої» електроенергії. Особливу увагу буде приділено розробці політики використання альтернативних видів палива.

Також сторони сприятимуть реалізації спільних проектів у сферах енергоефективності, відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива, надаватимуть підтримку організаціям та компаніям обох країн у розробці проектів, у проведенні спільних семінарів, курсів та зустрічей.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

 

 

Сергій Савчук: Технічні умови із визначеним терміном дії стимулюватимуть інвесторів вчасно завершувати будівництво об’єктів відновлюваної енергетики

 

 

Удосконалена у 2015 році система «зелених» тарифів дозволила пожвавити темпи розвитку відновлюваної енергетики в країні, активізувати приватні домогосподарства у використанні сонячної енергії. Обрано правильний напрямок руху і Держенергоефективності продовжує удосконалювати законодавство, аби стимулювати виробництво електроенергії з чистих джерел. Про це повідомив Голова Агентства Сергій Савчук, виступаючи 23 січня в НЕК «Укренерго» на зустрічі, присвяченій проблемам та перспективам «зеленої» електроенергетики в Україні.

«Ми виокремили ключові проблеми на цьому ринку та наразі працюємо над їх вирішенням. Одна з них – це «резервування» потужностей та затягування процесу будівництва об’єктів відновлюваної енергетики», - повідомив Голова Агентства.

Як пояснив С. Савчук, справа в тому, що на сьогодні технічні умови видаються девелоперам проектів на безстроковій основі. У результаті склалася така ситуація: гранична потужність об’єктів відновлюваної електроенергетики, що можуть працювати в об’єднаній енергетичній системі, складає 5,2 ГВт. Наразі видано вже 4,4 ГВт технічних умов на приєднання об’єктів відновлюваної енергетики, з яких лише 37% було введено в експлуатацію впродовж 2013-2015 років.

«

Для вирішення цієї проблеми Держенергоефективності розроблено законопроект щодо обмеження терміну дії технічних умов для об’єктів відновлюваної енергетики. Пропонується видавати технічні умови строком на 2 роки з можливістю їх подовження до 5 років. Це має стимулювати компанії, які їх отримали, до завершення будівництва об’єктів у визначений строк», - наголосив С.Савчук.

 

При видачі технічних умов з обмеженим періодом дії суттєво знівелюється проблема незавершеного будівництва об’єктів відновлюваних джерел енергії та «резервування потужностей». Зазначене сприятиме залученню інвестицій у ці проекти в Україні.

У свою чергу, керівник Укренерго Всеволод Ковальчук також наголосив на необхідності вирішення проблем, пов’язаних з виконанням договорів на підключення: «Нами укладено 9 договорів з інвесторами вітрових та сонячних електростанцій на загальну потужність понад 1600 МВт. Але лише за одним договором умови виконані повністю, 1 об’єкт готується до підключення. Решта проектів гальмується на етапі проектування. Маємо намір посилити відповідальність за несвоєчасне виконання інвесторами взятих на себе зобов’язань щодо будівництва об’єктів».

 

Окрім кроків законодавчого характеру, Держенергоефективності розробляє інструменти, які полегшать роботу виробників «зеленої» електроенергії. Так, Агентством розроблено Дорожню карту розвитку відновлюваної енергетики на період до 2020 року. Завдяки цій карті інвестор зможе отримати детальну інформацію про порядок впровадження «зеленого» проекту в Україні, можливі точки приєднання нових генеруючих потужностей відновлюваної електроенергетики в розподільних мережах та місця їх розміщення. Наразі проект Дорожньої карти оприлюднено на офіційному веб-сайті Держенергоефективності для публічного обговорення.

Щоб спростити взаємодію з виробниками «зеленої» енергії, Укренерго також запроваджує низку ініціатив, завдяки яким механізми видачі технічних умов будуть максимально публічними та простими. Зокрема, з 1 січня цього року в тестовому режимі працює «єдине вікно» для потенційного інвестора, що має намір встановлювати новий об’єкт. Ще одна ініціатива – «зелений калькулятор», завдяки якому інвестор зможе онлайн визначити вартість підключення та технічних умов. Планується запровадити інтерактивну карту мережі Укренерго, за допомогою якої інвестор отримає повну інформацію щодо наявності технічної можливості щодо підключення об’єктів.

Довідково:

З проектом Дорожньої карти розвитку відновлюваної енергетики в Україні на період до 2020 року можна ознайомитися за посиланням: http://saee.gov.ua/uk/pressroom/1133.

Захід організовано ДП «НЕК «Укренерго». В обговоренні проблем розвитку відновлюваної енергетики взяло участь близько 50 представників бізнес-середовища.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

Сергій Савчук: Початок 2017 року демонструє позитивну динаміку попиту ОСББ на Урядову допомогу при утепленні житла

Незважаючи на початок нового року, ОСББ продовжують свідомо та активно залучати кошти на заходи, спрямовані на підвищення енергоефективності у своїх будинках. Так, з 1 по 23 січня спостерігається зростання попиту ОСББ на Урядову програму з енергоефективності.

"Якщо у перший та другий тиждень січня учасниками програми стало по 5 ОСББ, то у період з 16 по 23 січня – додатково ще 9 ОСББ. Свята, погодні умови не злякали громадян. Це означає лише одне – населення серйозно ставиться до Урядової програми, усвідомлює власну вигоду та наслідки впровадження енергоефективних заходів, що позитивно вплинуть на зменшення комунальних платіжок та підвищення комфорту проживання у квартирах", – прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук дані щотижневого моніторингу Урядової програми з енергоефективності.

Сергій Савчук також спрогнозував значно більший попит на програму серед ОСББ у 2017 році ніж у попередні роки.

"Лише за три тижні січня вже 19 ОСББ долучилися до програми та залучили на енергоефективні заходи більше 1,1 млн. грн, що у півтора рази більше ніж за весь січень-місяць 2016 року", - зауважив Голова Агентства – "Зважаючи на стрімкий ріст популярності програми серед ОСББ восени минулого року та позитивну динаміку попиту на початку 2017 року, можемо зробимо логічний висновок: програма фінансової допомоги отримає ще більше прихильників ніж торік".

Загалом, з початку дії програми її учасниками стали 648 ОСББ, які залучили більше 78,6 млн. грн. на утеплення своїх будинків.

С. Савчук також нагадав, що минулого тижня Урядовим комітетом вже схвалено проект постанови Кабінету Міністрів України щодо продовження програми у цьому році. Найближчим часом очікується його розгляд та прийняття на засіданні Уряду.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

Сергій Савчук: Данія планує надати Україні технічну допомогу для розвитку відновлюваної енергетики та підвищення енергоефективності

19 січня 2017 року Голова Держенергоефективності Сергій Савчук провів зустріч з представниками Міністерства закордонних справ Данії та данської компанії, з якими обговорив можливості залучення технічної допомоги Данії у сферах енергоефективності та відновлюваної енергетики України.

«Україна слідує загальносвітовим трендам. Так, відповідно до взятих перед Європейським Союзом зобов’язань, ми розробили та прийняли Національний план дій з відновлюваної енергетики до 2020 року і поставили амбітну ціль - досягти 11% частки «зеленої» енергії у кінцевому енергоспоживанні. Реалізація плану потребує залучення більше 16 млрд. євро інвестицій. Для цього ми удосконалюємо законодавство», - зауважив Голова та пояснив, що, наприклад, удосконалена у 2015 році система «зелених» тарифів дозволила зробити «зелені» проекти більш інвестиційно-привабливими. У перспективі можна говорити про створення енергетичних кластерів у кожному регіоні країни.

У ході зустрічі Сергій Савчук презентував данській стороні державну політику України у сферах енергоефективності та відновлюваної енергетики, акцентуючи увагу на пріоритетному завданні Уряду – заміщення та скорочення споживання газу. Як він пояснив, для досягнення мети впродовж 2014-2016 років було розроблено та прийнято низку важливих законів та підзаконних актів та досягнуто чималих результатів.

У свою чергу, представники данської сторони повідомили: «Данія розпочинає четвертий етап Данської програми сусідства, одна з цілей якої – сприяти економічному розвитку країн-сусідів ЄС, у тому числі використанню відновлюваних джерел енергії та підвищенню енергоефективності. Наразі стоїть завдання – з’ясувати пріоритетні напрями розвитку цих сфер в Україні для подальшого залучення інвестицій».

Як пояснила представник Міністерства закордонних справ Данії Дарріанн Рібер, програма передбачена для України та Грузії на період з 2017 по 2021 роки. Передбачається, що загальний обсяг фінансування п’ятирічної програми складе близько 800 млн. данських крон.

Під час зустрічі данські експерти виявили особливу зацікавленість щодо особливостей роботи інвесторів з місцевою владою, прикладів вже діючих проектів в регіонах. Наприкінці зустрічі С. Савчук наголосив, що Агентство готове надавати консультаційну допомогу як інвесторам, так і девелоперам проектів.

Сторони дійшли згоди щодо необхідності продовження діалогу, обміну актуальною інформацією та визначення найбільш перспективних напрямів співробітництва у сферах відновлюваної енергетики та енергоефективності.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

Впродовж 2016 року «Чернігівгаз» безкоштовно повірив понад 35 тис лічильників газу

 

 

Протягом 2016 року ПАТ «Чернігівгаз» спільно з ДП «Чернігівстандартметрологія» безкоштовно повірило 35,3 тис побутових лічильників газу. З них майже третина – 12 тис були визнані непридатними до подальшої експлуатації через невідповідність метрологічних характеристик вимогам нормативних та експлуатаційних документів.

Нині понад 284 тис сімей Чернігівської області, а це 80,2 % від загальної кількості газифікованих домоволодінь мають лічильники газу. За останні 5 років кількість лічильників збільшилась щонайменше на 25 тисяч. Відповідно збільшила потреба в їх повірці. Для порівняння - в 2013 році було повірено лише 15 тис приладів обліку.

Достовірний обліку газу може забезпечити лише повірений лічильник з підтвердженими метрологічними характеристиками, тому кожні 5-8 років, в залежності від класу точності лічильника, його необхідно повіряти. Це дає споживачу впевненість, що він сплачує лише за те, що реально спожито. Відхилення від допустимої похибки призводить до неточних показань і нарахувань, і як слідство - до неефективного споживання енергоресурсу.

В переважній більшості в ході періодичної повірки вибраковуються лічильники роторного типу. Передусім це пов’язано з відносно нетривалим, у порівнянні з мембранним механізмом, терміном експлуатації, а також з механічною зношеністю складових лічильника. До речі, якщо роторний обліковий пристрій відпрацював 15-річний термін, навіть завод-виробник не візьметься його ремонтувати.

Несправності в роботі приладу можуть спровокувати неправильні або погані умови експлуатації (вологе повітря, температурні коливання, тощо), а також зовнішні втручання. Хибні дані можливі як у бік збільшення, так і зменшення. Тому повірка важлива саме для споживачів.

«Лічильник газу є складним обчислювальним механізмом і з часом може давати неточні показання, адже при експлуатації робочі деталі зношуються. Тому споживачам потрібно самостійно звертати увагу на роботу лічильника і не чекати поки газовики зафіксують і складуть акт про порушення. Навіть при малому горінні однієї конфорки газової плити, останній цифровий ролик повинен плавно обертатися – без ривків та заїдань. У разі виявлення некоректного обчислення потрібно негайно звертатися із заявою до Центру обслуговування клієнтів «Чернігівгазу» для перевірки роботи лічильника», - пояснив технічний директор «Чернігівгазу» Віталій Черчович.

Періодична повірка приладів обліку газу та їхнє технічне обслуговування в ході повірки проводиться для побутових споживачів безкоштовно. Якщо за результатами повірки не буде виявлено порушень або відхилень в роботі приладу, то він вважається придатним до експлуатації і його повернуть споживачу.

Якщо споживач зауважить, що у нього підходить термін періодичної повірки лічильника, то він може не чекати повідомлення газовиків, а самостійно звернутись до компанії і узгодити дату її проведення.

Аби дотримуватись графіка і забезпечувати більшу кількість повірок, «Чернігівгаз» протягом останніх років суттєво удосконалив матеріальну базу Сервісних центрів.

Компанія придбала додаткове повірочне обладнання на суму 1,2 млн грн, модернізувала комп`ютеризовані установки для повірки побутових лічильників газу типу "Темпо-3", що дозволяє одночасно повіряти п`ять приладів.

Довідка:

Основною сферою діяльності ПАТ «Чернігівгаз» є розподіл природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить близько 600 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,8 тисяч км газопроводів.

Нашими споживачами є майже 350 тисяч сімей, близько 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області. Найкрупнішими клієнтами ПАТ «Чернігівгаз» є Чернігівська ТЕЦ, Облтеплокомуненерго,САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод, Корюківська фабрика технічних паперів.

Компанія є одним з найкрупніших платників податків регіону. Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується понад 98 мільйонів гривень податків і зборів.

З повагою

Свириденко Наталія Олександрівна

Фахівець із зв`язків з громадськістю та пресою

Урядова програма з енергоефективності діє, і навіть у новорічні свята ОСББ вже залучили більше 400 тис. грн на утеплення будинків

Сергій Савчук: Україна удосконалює систему "зелених" тарифів, щоб використання "зеленої" електроенергії було вигідним та доступним кожному домогосподарству

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук взяв участь у 7-му засіданні Генеральної асамблеї Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA).

У передноворічний період ще 13 ОСББ стали учасниками Урядової програми з енергоефективності, залучивши 1,6 млн грн на утеплення багатоповерхівок

З 26 по 30 грудня 2016 року, незважаючи на наближення новорічних свят, до Урядової програми з енергоефективності приєдналося ще 13 ОСББ. Разом вони залучили 1,6 млн. грн на впровадження заходів з енергоефективності у багатоповерхівках.

Як бачимо, попит на державну фінансову допомогу при утепленні не вщухає, навіть у передноворічний період. Це в черговий раз демонструє, з одного боку, наскільки затребуваною є Урядова програма, а з іншого – наскільки свідомо ОСББ почали опікуватися питанням енергоощадності, аби зменшити фінансове навантаження на мешканців будинку при оплаті комунальних платежів.

Загалом, за весь час дії Урядової програми з енергоефективності нею скористалося 629 ОСББ, а це близько 50 тисяч родин. Всього, ОСББ залучили 77,5 млн. грн кредитних коштів на проведення різних заходів з енергозбереження: утеплення фасадів, підвалів, горищ, покрівель, фундаменту, облаштування ІТП, встановлення приладів обліку, заміну вікон та дверей, модернізацію освітлення у під’їздах тощо.

Нагадаємо, що найактивніше займаються енергозбереженням ОСББ Дніпропетровської області. У цьому регіоні 67 ОСББ взяли участь у програмі. Водночас, найбільшу суму коштів на енергоефективні заходи, а саме – 16,62 млн. грн, залучили ОСББ у Волинській області.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

Сергій Савчук: 28 грудня п.р. майже 17 млн грн. чергової фінансової допомоги надано учасникам Урядової програми на заміну газових котлів

«28 грудня Держенергоефективності здійснено чергове відшкодування тим, хто скористався програмою заміни газових котлів. Сума компенсацій склала 16,6 млн гривень. Отже, за 2016 рік відшкодування виплачено всім домогосподарствам, хто залучав кошти по програмі на придбання "негазових" котлів у цьому році», - повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

За весь час дії Урядової програми з енергоефективності більше 19 тисяч власників приватних будинків відмовилися від газу та придбали котли на альтернативних видах палива, залучивши для цього 322 млн гривень. Уряд, у свою чергу, повернув їм 97,76 млн гривень.

«Стимулювання населення до заміни газових котлів було першим напрямком роботи Урядової програми з енергоефективності і, при цьому, дуже результативним. З моменту старту програма швидко набула популярності. Домогосподарства своїм вибором на користь «негазових» котлів підтримали державу у прагненні зменшувати споживання газу», - зазначив Сергій Савчук та додав, що, зі свого боку, держава надала таким родинам компенсацію 20% від суми кредиту, залученого на котли, що працюють на місцевих видах палива.

Варто зауважити, що розрахунки експертів підтверджують, що переходити на альтернативні джерела енергії вигідно. Так, використання замість газового твердопаливного котла протягом опалювального періоду дозволяє заощадити від 10 до 15 тис. гривень. Крім цього, сучасні модифіковані твердопаливні котли легкі в експлуатації та мають високий ККД – на рівні 90-95%. Також, відсутні складні дозвільні процедури на їх встановлення, а споживач вільний у виборі палива.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

Сергій Савчук: У 2016 році майже 60 млн. грн залучено ОСББ на енергоефективні заходи у багатоповерхівках

У 2016 році ОСББ та ЖБК, які стали учасниками Урядової програми з енергоефективності, залучили майже 60 млн. грн кредитних коштів на утеплення своїх будинків, що в 3,6 разів більше ніж торік. У 2015 році ОСББ використали на ці цілі 16,50 млн гривень. На цьому наголосив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, коментуючи щотижневий моніторинг дії програми. «Такі дані в черговий раз свідчать, що ОСББ почали довіряти Державі і відчули переваги запропонованого механізму співфінансування енергоефективних заходів. Якщо спочатку ОСББ залучали незначні суми коштів – від 100 тис. на енергоефективні заходи, то сьогодні вони вже вдруге та втретє йдуть за Урядовою допомогою і беруть великі суми коштів для проведення комплексних заходів енергомодернізації та утеплення всього будинку», - прокоментував Голова Агентства.

Підвищена увага ОСББ до енергозбереження пояснюється також можливістю отримати ще додаткову фінансову допомогу з місцевих бюджетів. Для цього завдяки тісній співпраці Держенергоефективності та місцевої влади вже прийнято 215 місцевих програм. Відповідно до них ОСББ можуть отримати подвійну та навіть потрійну допомогу на енергоефективні заходи. Найбільшу додаткову фінансову допомогу у розмірі від 20-55% від суми «теплого» кредиту надають у таких містах: Новоград-Волинський, Краматорськ, Івано-Франківськ, Харків, Херсон, Одеса, Маріуполь, Вінниця, Київ, Львів, Моршин, Чернігів, Ужгород.

Лідером за обсягом коштів, залучених на утеплення багатоквартирних будинків, є Волинська область, де взято «теплих» кредитів для ОСББ на суму більше 15 млн грн. За Волинню слідують Львівський та Запорізький регіони.

Нагадаємо, що з початку дії програми 616 ОСББ скористалися нею та залучили більше 75 млн. грн на підвищення енергоефективності у своїх будинках. Уряд відшкодував їм 28,3 млн. гривень.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

Сергій Савчук: У 2016 році кількість ОСББ-учасників Урядової програми з утеплення зросла вдвічі порівняно з 2015 роком

Вже сьогодні можна констатувати факт: у 2016 році попит на Урядову програму з енергоефективності з боку ОСББ зріс щонайменше удвічі порівняно з 2015 роком. Так, цьогоріч ще 410 ОСББ приєдналося до програми, тоді як минулого року охочих скористатися державною допомогою на утеплення було 194. Всього, за весь час дії програми більше 600 ОСББ скористалося урядовою безповоротною фінансовою допомогою на енергоефективні заходи, залучивши разом більше 74,50 млн. гривень.

Так прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук дані моніторингу дії Урядової програми з енергоефективності, яке Агентство проводить щотижня.

«Результати моніторингу доводять, що хвиля утеплення багатоповерхівок, започаткована ще у травні 2015 року, набрала нових висот. ОСББ повірили Державі, у дієвість програми, у те, що Уряд справді надає безповоротну фінансову допомогу на утеплення, і, головне, у те, що енергоефективні заходи дійсно дозволяють в рази менше витрачати коштів на оплату рахунків за спожиті енергоресурси. Деякі з ОСББ навіть вже вдруге та втретє почали звертатися до програми і впроваджувати комплексні заходи з термомодернізації багатоповерхівок. Своїми власними коштами їх мешканці голосували «за» програму. Це додатковий доказ того, що Уряд обрав та запровадив прозорий і дієвий механізм співфінансування заходів з енергоефективності», - прокоментував Голова Агентства.

Сергій Савчук пояснив усі переваги механізму, покладеного в основу програми. По-перше, для учасників програми повністю виключено потребу контактувати з чиновниками – усі питання вирішуються в межах банківської установи. Також, відсутня можливість штучного завищення вартості енергоефективних товарів учасниками, оскільки члени ОСББ співфінансують зазначені заходи, а Держенергоефективності надає компенсацію лише частково.

По-друге, учасники не обмежені у виборі виробників чи продавців енергоефективних товарів, надавачів послуг і робіт з їх встановлення. Цим виключено можливість лобіювання інтересів окремих компаній або виробників.

По-третє, відшкодування надається в максимально короткі терміни, а саме – впродовж 1-2 місяців з моменту оформлення кредиту.

По-четверте, для ОСББ та ЖБК передбачено найбільший розмір допомоги – 40% від обсягу залучених на утеплення кредитних коштів.

Якщо у багатоповерхівці проживають сім’ї-отримувачі субсидії, то компенсація може сягнути 70%. І найцікавіше, завдяки налагодженій співпраці Держенергоефективності з місцевою владою Урядова програма з енергоефективності інтегрується з такими ж місцевими. Це означає, що ОСББ може отримати додаткову фінансову допомогу на енергоефективні заходи не лише з державного бюджету, а ще з місцевого. Перевірити, чи діє в області, районі чи місті місцева програма з відшкодування за «теплими» кредитами, можна за допомогою Інтерактивної карти на сайті Держенергоефективності:

http://saee.gov.ua/uk/programs/map.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

 

 

Сергій Савчук: Впроваджувати енергоощадні заходи у багатоповерхівках за підтримки Уряду та місцевої влади економічно доцільно

 

 

У цьому переконалися ОСББ-учасники Урядової програми з енергоефективності, яких на сьогодні вже 593. При цьому, стрімке зростання попиту з боку ОСББ на програму відзначається у другій половині 2016 року. Якщо навесні цього року суми залучених на утеплення коштів становили 2-4 млн грн у місяць, то у вересні ОСББ використано вже 13 млн. грн, у листопаді – 14 млн. гривень. Відповідно в рази зросла і кількість ОСББ-учасників програми.

Пояснення такої шаленої популярності «теплих» кредитів серед ОСББ просте: впроваджувати заходи з енергоефективності за підтримки держави дійсно вигідно. По-перше, Уряд відшкодовує щонайменше 40% суми кредиту, а якщо є субсидіанти - до 70%. По-друге, додаткову компенсацію ОСББ можуть отримати від місцевої влади. По-третє, у результаті проведених робіт мешканці багатоповерхівки значно заощаджують на рахунках за комунальні послуги та мають комфортні умови проживання.

Економічну доцільність участі ОСББ у програмі доводять результати проведеного Держенергоефективності спільно з проектами USAID та IFC дослідження.

«Якщо взяти «теплий» кредит сумою 1 млн. грн разом з відсотками на 10 років, то витрати ОСББ складуть лише 55% цього кредиту, а решта – це державна та місцева допомога. Кожна квартира сплачуватиме максимум 129 грн у місяць за кредитом, а заощаджуватиме 413 грн у місяць. Це прямий інвестиційний ефект для ОСББ-учасників програми», - пояснив Сергій Савчук.

Голова Агентства також нагадав, що, залучаючи близько 1 млн. грн, ОСББ зазвичай проводять комплексну термомодернізацію будинку, що у результаті дозволяє його мешканцям вдвічі зменшити рахунки за опалення.

Загалом, як свідчать дані дослідження, за будь-якої суми «теплого» кредиту та за наявності місцевої допомоги ОСББ сплатить трохи більше половини кредиту. Таким чином, надання Урядового та місцевого відшкодування дозволяє значно здешевити для ОСББ вартість енергоефективних заходів.

Нагадаємо, що з початку дії Урядової програми з енергоефективності 593 ОСББ скористалися нею та залучили більше 73,3 млн грн на реалізацію заходів з економії енергоресурсів. Станом на сьогодні, Уряд відшкодував їм близько 17,6 млн гривень.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

 

 

Сергій Савчук: Законопроект №4334 щодо стимулювання виробництва тепла з альтернативних джерел економічно вигідний інвесторам, споживачам та країні в цілому

 

 

Законопроект №4334 щодо стимулювання виробництва тепла з альтернативних джерел вже прийнято за основу у першому читанні у Верховній Раді України. Нагальним є його розгляд та прийняття Парламентом у другому читанні. Саме цьому питанню була присвячена нарада, яка відбулася 29 листопада в Держенергоефективності під головуванням Голови Агентства Сергія Савчука за участю народних депутатів України.

На початку засідання Сергій Савчук повідомив про положення законопроекту, ключове з яких – це встановлення тарифів на тепло, що виробляється з відновлюваних джерел, на рівні 90% від діючого тарифу на тепло з газу для потреб бюджетних установ та населення.

«Якою б не була вартість тепла з газу, цим законопроектом ми даємо інвестору, який планує встановлювати котельню на альтернативних видах палива, чітко визначений тариф з 10-відсотковим дисконтом для того, щоб він зміг заздалегідь прорахувати рентабельність та окупність свого проекту», - наголосив Голова Агентства та додав, що таким чином передбачається надати інвестору гарантії повернення вкладених коштів у виробництво тепла з альтернативних джерел. Це саме те, чого так довго чекають інвестори.

С. Савчук також зауважив, що від прийняття законопроекту виграють усі. Наприклад, населення матиме на 10% нижчий тариф на тепло «не з газу». Для країни прийняття законопроекту означає можливість замістити місцевими видами палива щонайменше 3 млрд м3 газу в рік у сфері виробництва тепла.

Також, позитивними наслідками стане створення конкурентних умов для виробників тепла з альтернативних видів палива, розвиток ринків виробництва та споживання місцевих видів палива, поява нових робочих місць, збільшення надходжень до місцевих бюджетів.

У ході обговорення її учасники дійшли згоди щодо необхідності розгляду законопроекту на засіданні Комітету ВРУ з питань ПЕК, яке відбудеться 7 грудня 2016 року.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

 

 

Впровадження енергоефективних заходів у приватному будинку за Урядовою допомогою дає змогу його мешканцям майже вдвічі зменшити платіжки за газ

 

 

Про це повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, презентуючи 2 листопада учасникам VIII Міжнародного інвестиційного бізнес-форуму результати національного дослідження "Ефективність державної підтримки енергоефективних заходів у приватних домогосподарствах", проведеного Агентством спільно з проектами IFC та USAID.

"За даними дослідження, власники приватних домогосподарств, які провели утеплення житла за Урядовою програмою, на третину зменшили споживання газу, а в деяких випадках – навіть вдвічі", - повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та додав, що такі результати – це відповідь усім скептикам та популістам, хто не вірить у європейські дієві механізми співфінансування енергоефективних заходів.

Крім цього, результати проведеного дослідження підтверджують, що програма прозора та ефективна, що її учасники дійсно відповідально та свідомо залучають кошти на проведення енергоефективних заходів. Певний скепсис щодо можливого зловживання ліберальними умовами програми не виправдався. Жодних таких випадків немає, а факт економії за кожним типом енергоефективного заходу є.

Як повідомив Сергій Савчук, за два роки дії програми нею скористалися більше 155 тис. громадян – власників приватних будинків. 43% цієї кількості – родини, які отримують субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Це ще одна відповідь на заклики тих, які вважали, що програма не для малозабезпечених родин. Загалом учасники залучили 2,8 млрд грн в енергоефективні заходи. Уряд, у свою чергу, надав їм на ці цілі 1 млрд грн безповоротної фінансової допомоги, а місцева влада – більше 40 млн грн.

"Досягнення значної економії енергоспоживання залежить від обраного заходу з енергоефективності. Так, за даними опитаних учасників програми, економія газу для приватного будинку після термомодернізації складає в середньому 29%", - зауважив Голова та повідомив, що в країні чимало таких успішних історій. Наприклад, мешканець Хмельниччини залучив більше 30 тис. грн на утеплення будинку, отримав від держави відшкодування на суму 9 450 грн та зменшив споживання газу на 46%.

Сергій Савчук повідомив і про ефект від впровадження інших заходів. Після заміни вікон на енергоефективні економія газу для приватного будинку складає 12%, а економія тепла для квартири - 16%. Модернізація системи опалення і вентиляції дає в середньому 21% економії газу.

Загалом за результатами дослідження майже 100% опитаних учасників програми відчули позитивні зміни після реалізації енергоефективних заходів, а 65% - досягли значної економії енергоресурсів та зменшили витрати на оплату комунальних послуг, 84% - відчули підвищення комфорту в оселях.

Успішність програми свідчить про необхідність її продовження. «Очікуємо, що Урядом буде продовжено дію програми. Вже ініційовано її удосконалення, а саме – посилення моніторингу та верифікації. Користуючись іноземним досвідом, буде запроваджено обов’язкову фотофіксацію реалізації заходів. Також планується розширити дію програми на управителів житла та ЕСКО-компанії», - наголосив Голова Агентства.

Довідково:

Презентація дослідження "Ефективність державної підтримки енергоефективних заходів у приватних домогосподарствах" відбулася 2 листопада в м. Київ в рамках VIII Міжнародного інвестиційного бізнес-форуму "Енергоефективність та відновлювана енергетика".

 

 

Сергій Савчук: Держенергоефективності спільно з органами місцевого самоврядування працюватиме над реалізацією проектів із заміщення газу

 

 

1 листопада 2016 року ключовою подією VIII Міжнародного інвестиційного бізнес-форуму "Енергоефективність та відновлювана енергетика" стало підписання Меморандумів про співробітництво між Держенергоефективності та головами міських рад у сфері розвитку відновлюваної енергетики.

В рамках підписаних меморандумів Держенергоефективності бере на себе зобов’язання надавати містам всебічну підтримку у пошуку інвестора для реалізації проектів, спрямованих на заміщення газу та використання альтернативних джерел енергії.

"Від реалізації таких проектів міста лише виграють, адже мова йде не тільки про зменшення газової залежності, а й про соціально-економічний розвиток міста, створення нових робочих місць, збільшення надходжень до місцевих бюджетів", - прокоментував подію Голова Держенергоефективності та додав, що потрібно нагально поширювати такі проекти, як, наприклад, введена в експлуатацію у Вінниці твердопаливна котельня загальною потужністю 5,2 МВт, що забезпечує теплом і гарячою водою не тільки бюджетні установи, а й 51 багатоповерхівку.

Голова Агентства нагадав і про нещодавно підписаний з мером міста Умані Олександром Цебрієм меморандум, в рамках якого заплановано будівництво та введення в експлуатацію БіоТЕЦ електричною потужністю 7 МВт та тепловою - 16 МВт.

В рамках Форуму підписано Меморандуми із мерами таких міст: Хмельницький, Кременчук, Моршин, Малин, Кам’янське, Вознесенськ, Чугуїв, Славута, Ніжин, Хотин.

Станом на 01 листопада 2016 року вже виявили бажання підписати Меморандум 40 міських рад.

Отже, робота щодо зміцнення співпраці з місцевою владою у напрямку розвитку відновлюваної енергетики продовжується.

 

 

 

 

 

 

Чергове відшкодування за Урядовою програмою з енергоефективності: українцям виплачено 18,17 млн грн. державної фінансової допомоги на утеплення

 

 

Держенергоефективності здійснено чергове відшкодування учасникам Урядової програми з енергоефективності.

30 вересня 2016 року з державного бюджету виплачено 18,17 млн грн. фінансової допомоги родинам, які в рамках програми залучили кредитні кошти на проведення енергоефективних заходів у своїх приватних будинках.

Варто зазначити, що у 2016 році спостерігається надзвичайно високий попит населення на державну допомогу при утепленні індивідуального житла. Цьому також сприяє і можливість скористатися додатковими місцевими програмами співфінансування енергоефективних заходів, яких в країні вже 199. Як наслідок, через такий шалений попит цей напрямок програми був тимчасово призупинений. Але ті, хто встиг скористатися програмою, обов’язково отримує належне від держави відшкодування.

Загалом, у 2016 році учасникам програми, а саме - фізичним особам, які оформлювали «теплі» кредити на енергоефективні матеріали та обладнання, перераховано відшкодування на суму 529,73 млн гривень.

З початку дії програми Урядова допомога населенню при утепленні індивідуального житла складає 784,72 млн гривень.

Довідково:

З питань участі в Урядовій програмі з енергоефективності звертайтеся до Call-центру при Держенергоефективності за тел.: (044) 296-71-60, 292-32-57 та e-mail: [email protected], [email protected], [email protected]. Дізнатися, чи працює місцева програма здешевлення «теплих» кредитів в області, районі чи місті, де Ви проживаєте, можна на Інтерактивні карті на сайті Держенергоефективності: http://saee.gov.ua/uk/programs/map.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

 

 

Уряд бере на себе більшу частину витрат малозабезпечених родин на утеплення

 

 

Мешканці багатоквартирних будинків, які об’єднались в ОСББ та вирішили утеплюватися, можуть отримати від Уряду значну фінансову допомогу на проведення енергоефективних заходів у розмірі від 40% від суми залучених коштів. Якщо серед жителів є родини, які отримують субсидії на житлово-комунальні послуги, то розмір допомоги буде значно вищий – до 70% у залежності від кількості субсидіантів.

"Все це передбачено Урядовою програмою з енергоефективності, яка враховує фінансові можливості різних верств населення. Адже при її розробці особливу увагу ми зосередили на малозабезпечених верствах населення. У результаті субсидіанти, члени ОСББ, мають право на найбільший розмір допомоги при утепленні", - коментує Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Як зазначає Голова Агентства, програма користується значним попитом серед ОСББ. Деякі з них, задоволені першим досвідом участі у програмі, вже вдруге беруть "теплий" кредит.

"До речі, за результатами моніторингу програми, 49% ОСББ мають у своїх будинках субсидіантів. Тому тим, хто досі вагається, не варто боятися того, що через значну кількість малозабезпечених родин у будинку Ви не зможете взяти участь у програмі. Навпаки – не тільки зможете взяти участь у програмі, а ще й отримаєте більший розмір допомоги, у тому числі і від місцевих органів влади", - зауважує С. Савчук.

Як наслідок, популярність "теплих" кредитів серед ОСББ продовжує зростати. За останній тиждень, з 5 по 11 вересня, учасниками програми стали ще 8 ОСББ, які разом залучили близько 800 тис грн. на енергоефективні заходи у своїх багатоповерхівках.

Загалом, з моменту старту програми нею скористалося вже 359 ОСББ, залучивши більше 38 млн грн. на утеплення житла.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Найкращий спосіб заощадити на енергоносіях та комунальних платежах – провести комплексну термомодернізацію будинку

 

 

Майже вдвічі зменшити рахунки за комунальні послуги допоможе комплекс енергоефективних заходів: встановлення індивідуального теплового пункту, вузлів обліку, повне утеплення будинку. І сьогодні держава надає населенню на ці цілі безпрецедентну грошову допомогу. Нею скористалося вже понад 340 ОСББ з різних регіонів країни. На цьому наголосив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, коментуючи дані щотижневого моніторингу Урядової програми з енергоефективності.

Сергій Савчук підкреслив, що запорука досягнення значної економії – це правильний підхід до проведення заходів з енергоефективності. Так, перш ніж, замінити вікна та утеплити стіни, варто встановити індивідуальний тепловий пункт (ІТП), регулятор теплового потоку та лічильник тепла.

"Крім того, найпоширеніша та небезпечна помилка, яку потрібно уникати, – це «клаптикове» утеплення багатоповерхівки. Цього не можна робити, адже призведе до появи тріщин, затікання води, плісняви, руйнування і ви не отримаєте очікуваної економії тепла. Особливо шкідливе «клаптикове» утеплення на панельних будинках", - поінформував Голова та зазначив, що потрібно проводити утеплення не окремих квартир, а всієї будівлі одночасно.

"Одна з найуспішніших історій утеплення - це Луцьке ОСББ "Явір - 2011", яке скористалося нашою програмою, облаштувало ІТП та провело комплексну термомодернізацію будинку, залучивши 2 млн грн. З них 40% відшкодувало Держенергоефективності, а відсотки за кредитом – Луцька міська рада. У результаті проведеної модернізації витрати на опалення для мешканців будинку зменшилися у 2,2 рази", - нагадав С.Савчук.

За його словами, таких історій чимало і з часом їх буде все більше. Про це свідчить всезростаючий попит на програму. За останній тиждень її учасниками стали ще 5 ОСББ, які залучили 453 тис. грн. на енергоефективні заходи. Загалом, Урядовою допомогою скористалося вже 341 ОСББ, освоївши разом майже 34 млн грн. на утеплення.

Нагадуємо, що за умовами Урядовою програми з енергоефективності мешканці багатоповерхівок, які об’єднались в ОСББ, отримують з держбюджету відшкодування 40% суми "теплого" кредиту. Якщо серед членів ОСББ є отримувачі субсидій, то компенсація буде значно більшою. Окрім державної, додаткову допомогу на утеплення можна одержати ще й від органів місцевого самоврядування. Таким чином, ОСББ може придбати необхідне енергоефективне обладнання чи матеріали майже за половину їхньої ринкової ціни.

Довідково:

З питань участі в Урядовій програмі з енергоефективності звертайтеся до Call-центру при Держенергоефективності за тел.: (044) 296-71-60, 292-32-57 та e-mail: [email protected], [email protected], [email protected].

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

 

 

Більше півмільйона гривень допомоги на утеплення отримало 21 ОСББ від Уряду у серпні

 

 

Держенергоефективності здійснено чергове відшкодування частини суми «теплих» кредитів, взятих ОСББ і ЖБК в Ощадбанку та Укргазбанку за Урядовою програмою з енергоефективності. Цього разу 21 ОСББ отримало з держбюджету компенсацію своїх витрат на утеплення у розмірі близько 640 тис. гривень.

«На сьогодні Урядова програма з енергоефективності - єдиний в Україні механізм співпраці влади та населення у напрямку термомодернізації багатоповерхівок, який довів свою ефективність. Уряд співфінансує енергоефективні заходи, зменшуючи таким чином фінансове навантаження на сімейні бюджети, а населення проводить роботи з утеплення, у результаті чого заощаджує на комунальних платежах та вже у всеозброєнні зустрічає черговий опалювальний сезон», - коментує Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

С. Савчук також звертає увагу на прозорість програми. «Умови програми дозволяють пересвідчитися у тому, що ОСББ дійсно впроваджує енергоефективні заходи у будинку. Адже банки вносять дані про ОСББ у реєстри позичальників тільки після того, як отримають документи, які підтверджують цільове використання коштів. На основі цих реєстрів Агентство і здійснює відшкодування», - інформує Голова.

Також Голова Агентства нагадує, що ОСББ та ЖБК можуть звертатися до органів місцевого самоврядування за додатковим відшкодування частини суми «теплих» кредитів.

Загалом, у 2016 році ОСББ-учасникам програми перераховано відшкодування на суму 3,78 млн гривень.

За весь час дії програми мешканці багатоповерхівок, які об’єднались в ОСББ та взяли участь у програмі з енергоефективності, отримали від Уряду безповоротну фінансову допомогу на проведення енергоефективних заходів у розмірі 8,74 млн гривень.

Довідково:

З питань участі в Урядовій програмі з енергоефективності звертайтеся до Call-центру при Держенергоефективності за тел.: (044) 296-71-60, 292-32-57 та e-mail: [email protected], [email protected], [email protected]. Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

 

 

Все більше мешканців багатоповерхівок, об’єднаних в ОСББ, поспішають утеплитися до зими

 

 

З 8 по 14 липня 2016 року, учасниками Урядової програми з енергоефективності стали ще 10 ОСББ, які разом залучили 1,72 млн грн. на проведення різних енергоефективних заходів у будинках. Приймають рішення "за" участь у програмі і співмешканці-субсидіанти.

«49% ОСББ - учасників програми, а це майже половина, мають у своїх будинках сім'ї, які отримують субсидії на оплату комунальних послуг. Це означає, що умови участі у програмі настільки зручні, що навіть малозабезпечені родини, які мешкають у багатоповерхівці, погоджуються на «теплі» кредити», - наголосив Сергій Савчук, коментуючи дані моніторингу дії Урядової програми з енергоефективності.

За його словами, ця статистика в черговий раз підтверджує, що було обрано правильний підхід до формування програми, враховуючи потреби різних верств населення, особливо малозабезпечених родин.

«Під час розробки програми ми передбачили високий розмір безповоротної грошової допомоги для ОСББ на утеплення - 40%. Якщо у складі ОСББ є субсидіанти, то таке ОСББ отримає більше відшкодування у середньозваженому розмірі між 40% і 70% - залежно від кількості субсидіантів у багатоповерхівці, - в черговий раз наголосив Сергій Савчук. - Ми прийняли таке рішення, адже розуміли, наскільки важко інколи головам ОСББ переконати усіх співвласників багатоповерхівки залучати досить значні кошти на утеплення будинку. Особливо не легко зважитися на "теплий" кредит малозабезпеченим сім'ям».

Окрім компенсації з державного бюджету, ОСББ можуть отримати додаткову грошову допомогу на утеплення ще й з місцевих бюджетів. В країні прийнято вже 184 місцеві програми з відшкодування частини суми або відсотків за кредитами на енергоефективні заходи. У деяких регіонах для ОСББ передбачено відшкодування до 30% суми «теплого» кредиту.

Загалом, вже 327 ОСББ взяли участь у програмі з енергоефективності, залучивши майже 33 млн грн. на утеплення багатоповерхівок.

 

 

Місцева влада в регіонах допомагає населенню утеплити житло та підготуватися до зими

 

 

За сім місяців 2016 року вже більше 76 тисяч українських родин скористалися Урядовою програмою з енергоефективності та одержали безповоротну фінансову допомогу на утеплення житла. Майже третина цих сімей, а саме - 22,3 тис. домогосподарств, скористалися ще й місцевою підтримкою та отримали додаткове відшкодування своїх витрат на енергоефективні заходи з місцевих бюджетів на суму 19 млн грн.

За місцевою підтримкою звертаються і ОСББ. Цього року більше 70 ОСББ отримали компенсації з місцевих бюджетів на суму близько 1 млн грн.

Можливість скористатися відразу декількома програмами підтримки стимулює українців займатися енергозбереженням. Адже подвійна, а інколи й потрійна допомога на утеплення (з державного, обласного чи районного/міського бюджетів) значно здешевлює вартість енергоефективного обладнання та матеріалів, таким чином зменшуючи фінансове навантаження на бюджет родин при утепленні.

Так, завдяки ініціативі Держенергоефективності у 2016 році прийнято 184 місцеві програми, за якими відшкодовується частина відсотків чи суми "теплого" кредиту. Зокрема, прийнято 24 обласні програми, дія яких поширюється на всі райони та міста відповідного регіону (у тому числі обласний центр). Додатково у цих регіонах запроваджено 93 районні та 67 міських програм.

На сьогодні вже виділено фінансування 14 обласних, 31 районної, 43 міських програм у розмірі 62,6 млн грн. З них майже половину коштів передбачено на реалізацію обласних програм.

Місцеві програми спрямовані на різні категорії учасників: одні надають компенсацію як фізичним особам, так і ОСББ, інші передбачають надання допомоги тільки одній категорії позичальників.

Держенергоефективності продовжує співпрацювати з органами місцевого самоврядування у напрямку прийняття місцевих програм відшкодування за «теплими» кредитами, їх розширення на усі категорії позичальників та головне - виділення коштів на їх фінансування.

Довідково:

Стан прийняття місцевих програм відшкодування відсотків за "теплими" кредитами:

http://saee.gov.ua/sites/default/files/Local_EE_Programs_12_08_16.xls

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

 

 

Інформація про хід виконання Програми «Питна вода Прилуцького району на 2006-2020 роки».

 

 

На виконання Закону України «Про загальнодержавну Програму «Питна вода України» в районі розроблена і затверджена рішенням 21 сесії районної ради 4 скликання Прилуцької районної ради від 23 грудня 2005 року Програма «Питна вода Прилуцького району на 2006-2020 роки». На її виконання щороку проводиться відповідна робота. Станом на 01 липня 2016 року за оперативними даними на території Прилуцького району обліковується 49 водокористувачів підземних вод, використовується 106 артезіанських свердловин, 4 з яких (смт. Ладан) потребують тампонажу .

Централізованими системи водопостачання забезпечені 30 населених пунктів, загальна протяжність водогонів складає 203,7 км, з них у 2015 році збудовано 1,5 км вуличних мереж в с. Івківці. Щороку в населених пунктах району виконується ремонт та заміна аварійних водогонів. За минулий рік найбільший обсяг робіт проведено в селищі Ладан, де до мережі центрального водопостачання, загальною протяжністю 37,5 км, підключено 1130 житлових будинків (1067 – приватний сектор), обліковується 2758 абонентів. Силами КП «Водоканал» Ладанської селищної ради відремонтовано більше 110 м ділянок аварійних мереж, приведено до належного стану зони санітарної оxорони артезіанських свердловин (обкошування територій, вирубка дикої порослі та прибирання сміття), виконано ремонт та дезінфекцію центральної водонапірної башти, ремонт надкаптажних будівель та обладнання 2 свердловин (№10 та 11). Проте, на даний час потребують заміни близько 10 км водогонів (28%), найбільш проблемним залишається ділянка водопровідної мережі по вул. Машинобудівників, де роботи з ліквідації аварій виконуються майже щороку. Селищній раді та керівництву КП «Водоканал» рекомендується запланувати кошти на виконання робіт.

Відповідно до заходів Програми та з метою збільшення відсотку забезпечення населення якісною питною водою в поточному році вирішується питання залучення коштів з державного бюджету в сумі 1,0 млн. грн. і співфінансування з місцевого бюджету в сумі 111,2 тис. грн. для буріння водозабірної свердловини в с. Голубівка.

Окрім того, для забезпечення якісної послуги з централізованого водопостачання в смт Ладан необхідне проведення капітального ремонту свердловини №8. Також в селищі є 4 водозабірні свердловини, які за призначенням не використовуються і потребують тампонажу. Селищній раді рекомендується провести відповідну роботу з забезпечення розроблення проектно – кошторисної документації.

Програмою передбачено виконання реконструкції очисних споруд в селищі Ладан. За кошти місцевого бюджету розроблено проектно-кошторисну документацію, отримано позитивний висновок експертизи, підготовлений бюджетний запит на отримання фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища обласного бюджету та лист – звернення до народного депутата щодо включення даного об’єкту до переліку, що передбачає фінасування за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевих бюджетів для здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. На даний час питання перебуває в стадії вирішення.

Програмою заплановано завершення будівництва каналізаційного колектора від КНС Линовицької районної лікарні до полів фільтрації. У 2011 році проведено заміну обладнання насосної станції, проте стічні води для очищення до полів фільтрації самоплинно не потрапляють. Тому Линовицькій селищній раді необхідно вирішувати питання проведення проектно-вишукових робіт та винайти кошти на завершення реконструкції каналізаційної мережі.

На даний час дозволи на спецводокористування надаються лише суб’єктам господарської діяльності, які мають відповідну ліцензію. Для вирішення проблеми обслуговування комунальних мереж і об’єктів водопостачання відділом містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації відповідно до чинної законодавчої бази розроблені методичні матеріали та надані для використання сільським і селищним радам. Питання надання послуг з централізованого водопостачання та обслуговування водогонів розглядалось на семінарі з селищними та сільськими головами 11 травня 2016 року.

Всі заходи Програми спрямовані на вирішення основного питання - забезпечення населення району якісною питною водою.

Контроль за якістю води здійснюється Прилуцьким міськрайонним відділом ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» За 6 місяців 2016 року проведено аналізи шляхом дослідження 79 проб з мереж централізованого водопостачання на хімічні показники, з них 75 (95%) відповідали вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10, на бактеріологічні – з 64 проб відповідали санітарним нормам 54 (84%).

З колодязів громадського користування на бактеріологічні показники було досліджено 17 проб води, з якиx 2 виявлено з відхиленням, що становить 11,8%. На хімічні показники досліджено 28 проб води, з якиx 4 виявлено з відхиленням, що становить 14,3%.

Постійно проводяться дослідження якості води ПАТ «Линовицький цукрокомбінат «Красний», укладені договори, але дослідження води проводять не постійно КП «Водоканал», ТОВ «Райсількомунгосп» та ТОВ «Житлобудсеріс»-, сільськими та селищними радами договори на проведення лабораторниx досліджень питної води не заключались.

На якість питної води суттєво впливає і виробнича діяльність людини. Так, за сприяння спеціалістів Південного сектору охорони навколишнього середовища була розроблена карта місць потенційного забруднення водоносних горизонтів, де видно, що найбільш забруднені підземні води на територіях де розташовані місцях зберігання отрутохімікатів, локалізації стічних вод, в зонах впливу об’єктів нафто-газовидобувного комплексу. На території Івковецької сільської ради на прикінці 90 років з продуктопроводу проводився несанкціонований відбір нафтопродуктів. Через вилив нестабільного бензину було забруднено значні площі сільгоспугідь, в пробах колодязної води періодично фіксується наявність нафтопродуктів, чого в природі взагалі бути не може. Тому Програмою передбачалось улаштування свердловин для забезпечення питного водопостачання на території сіл Івківці та Голубівка.

Отже, для покращення якості питної води в централізованих мережах водопостачання необхідно проводити ремонт, чистку та дезінфекцію башт і мереж із застосуванням дезинфікуючиx засобів, особливо після виконання ремонтних робіт, забезпечувати утримання санітарно-заxисних зон свердловин відповідно до санітарних вимог. Виконувати благоустрій, ремонт і дезинфекцію колодязів громадського та особистого користування. Оскільки каналізаційна мережа в населених пунктах відсутня, при улаштуванні індивідуальних колодязів необхідно дотримуватись вимог ДБН 360-92 щодо забезпечення необхідних відстаней від інших об’єктів, розміщених на території домоволодіння. При проектуванні нових промислових та сільськогосподарських об’єктів власникам необхідно передбачати улаштування локальних очисних споруд і при експлуатації існуючих об’єктів – не допускати потрапляння неочищених стічних вод у водоносні горизонти.

Оскільки Програма «Питна вода Прилуцького району на 2006-2020 роки» є довгостроковою, для забезпечення її виконання на наступний рік необхідно:

1. В населених пунктах району здійснювати будівництво новиx водогонів та розширення діючиx.

2. Проводити хлорування та чистку шаxтниx колодязів не рідше ніж два рази на рік, хлорування водогонів - не рідше одного разу на рік. Особливу увагу приділяти цим питанням при ліквідації поривів.

3. При будівництві промисловиx або сільськогосподарськиx об’єктів передбачати проектування та будівництво очисниx споруд.

4. Особливо важливо - звернути увагу на забезпечення дітей віком до 3-x років, що споживають питну воду з децентралізованиx джерел водопостачання (колодязі та каптажі джерела), якісною питною водою в достатній кількості шляхом використання альтернативниx джерел водопостачання.

Відділ містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації.

 

 

Держенергоефективності підтримує нову ініціативу ЄБРР з фінансування енергоефективних проектів у житловому секторі України

 

 

7 квітня Голова Держенергоефективності Сергій Савчук взяв участь в офіційному відкритті в Україні програми Європейського банку реконструкції та розвитку з підтримки енергоефективної модернізації житла "IQ energy".

"Ми вітаємо нову ініціативу ЄБРР, спрямовану на підвищення енергоефективності в одному з найбільш енергоємних секторів України – житловому секторі. Окрім вже діючої та популярної державної програми "теплих" кредитів, ця ініціатива стане додатковим джерелом фінансування енергоефективних заходів для наших співвітчизників", - прокоментував подію Голова Агентства.

На переконання Сергія Савчука, державна програма з енергоефективності, яку розробило Агентство, стала початком розбудови українського ринку утеплення житла. "Програма показала, що в Україні займатися енергоефективними проектами реально та вигідно. Це той поштовх, який дозволив активізувати зусилля міжнародної спільноти, фінансових установ, експертного середовища у сфері енергоефективності. І вже сьогодні ми спостерігаємо відкриття нових програм за участю різних банків", - повідомив він та додав, що започаткування нової програми із більшою кількістю банків створює між ними конкуренцію щодо умов кредитування. І, в першу чергу, це стосується встановлення розміру процентної ставки за цими кредитами.

Так, ЄБРР виділяє 75 млн євро на впровадження програми "IQ energy" та долучає до її реалізації три українські банки-партнери ("УкрСиббанк", "ОТП Банк" та "Мегабанк").

Програма передбачає, що позичальникам, фізичним особам, які беруть участь у програмі та дотримуються її критеріїв, буде компенсовано від 15% до 20%, а ОСББ – від 25% до 35% загальної суми інвестицій у рекомендовані технології та матеріали.

Кредити надаватимуться на реалізацію широкого спектру заходів з енергоефективності, зокрема, термоізоляцію стін, дахів та підлоги перших поверхів; встановлення сучасних енергоефективних вікон, котлів на біомасі; модернізацію систем теплопостачання; встановлення сонячних систем опалення тощо. Розроблено каталоги енергоефективних матеріалів та обладнання, які можна переглянути за посиланням: http://www.iqenergy.org.ua/technologies.

Також у рамках програми "IQ energy" буде надаватися технічна допомога проектам для багатоповерхових будинків.

Довідково:

ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. Станом на середину березня 2016 року банк узяв на себе зобов'язання щодо надання понад 11 мільярдів євро в рамках 363 проектів у країні.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

 

 

Охорона ліній електропередач - завдання державної ваги

 

 

Електроенергетична галузь України потерпає від розкрадання її майна, зокрема, крадіжок масла з трансформаторних підстанцій та повітряних ліній електропередач.

Такі крадіжки призводять не лише до знеструмлення помешкань громадян, але й до серйозних збоїв у функціонуванні великих підприємств, установ та організацій. Особливу небезпеку становить знеструмлення лікарень та пологових будинків, де на кону стоїть людське життя.

Слід звернути увагу, що відповідальність за викрадення, демонтаж та пошкодження майна енергокомпаній передбачена статтями 185 та 194-1 Кримінального кодексу України, а саме:

1. Відповідальність за пошкодження або руйнування об'єктів електроенергетики кваліфікується як умисне знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах і карається виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

2. За таємне викрадення чужого майна зловмисник притягається до відповідальності накладенням штрафу у розмірі 850 грн. або позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

3. Крадіжка, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб карається арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Діями, що завдали особливо тяжкі наслідки, вважаються дії, якщо вони спричинили загибель людини, перерву в забезпеченні споживачів електричною енергією та послугами зв’язку, внаслідок якої припинена діяльність промислових підприємств, порушена діяльність органів влади, державних установ, лікарських закладів, правоохоронних органів, частин пожежної охорони, збройних сил, порушено функціонування залізничного, морського, річного, повітряного, автомобільного транспорту та електротранспорту.

Пам’ятайте, електричний струм є дуже небезпечним!

Цінуйте своє життя та спокій своїх близьких.

 

 

Як платити за тепло?

 

 

19 грудня 2015 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2015 року № 1037 «Про запровадження перерахунку вартості послуги з централізованого опалення залежно від температури зовнішнього повітря», якою внесено зміни в Порядок нарахування (визначення) плати за послуги з централізованого опалення у разі відсутності у квартирі (будинку садибного типу) та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку тепла. Для мешканців таких будинків нарахування здійснюватиметься «з розрахунку за 1 кв. метр (куб. метр) опалюваної площі (об’єму) квартири (будинку садибного типу) та з урахуванням фактичної температури зовнішнього повітря та фактичної кількості днів надання цієї послуги в місяці, який є розрахунковим».

Як пояснює Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, новоприйняті зміни передбачають механізм нарахування споживачам (у яких відсутні прилади обліку теплової енергії) щомісячної плати за послуги з централізованого опалення, що враховує відхилення фактичної температури зовнішнього повітря та тривалості опалювального сезону від нормативних показників, які взято до розрахунків тарифів на послуги з централізованого опалення.

При цьому необхідно зазначити, що відповідно до пункту 18 «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення» (далі - Правила), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 630, розрахунковим періодом для оплати послуг є календарний місяць. Плата за послуги вноситься не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим, якщо договором не встановлено інший строк. Враховуючи те, що плата за грудень 2015 року нараховуватиметься споживачам у період, коли набрала чинності постанова КМУ від 30 листопада 2015 року № 1037, а також зважаючи на те, що розрахунковим періодом є календарний місяць, плата за послуги з централізованого опалення за грудень 2015 року повинна нараховуватись відповідно до нової методики.

Окрім цього, відповідно до пункту 46 Правил середня фактична температура зовнішнього повітря у розрахунковому періоді визначається як середньозважений показник на підставі офіційних даних Українського гідрометеорологічного центру (або іншої організації, що має право на представлення метеорологічної інформації) щодо температури зовнішнього повітря в кожній з діб розрахункового періоду, протягом яких фактично надавалася послуга з централізованого опалення.

Враховуючи це, при нарахуванні плати за послугу з централізованого опалення виконавці мають використовувати виключно офіційні дані Українського гідрометеорологічного центру (або іншої організації, що має право на представлення метеорологічної інформації) щодо фактичної температури зовнішнього повітря.

Таким чином, новий механізм дає підстави підприємствам нараховувати плату за принципом, який максимально відображає реально спожите тепло, а споживачі сплачуватимуть кожного місяця за фактично спожиті послуги.

Відділ містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку,як форма обслуговування житла.

Хто відповідає за стан димарів та вентканалів?

З настанням холодів особливої актуальності набуває питання придатності до експлуатації димоходів та вентиляційних каналів в газифікованих житлових приміщеннях. Хто повинен надавати послуги з перевірки та прочищення, заміряти рівень СО, перевіряти наявність тяги, платно це чи безкоштовно? Саме такі питання хвилюють споживачів газу.

Одразу підкреслимо - послугу з перевірки на придатність димовентканалів можуть надавати тільки спеціалізовані організації, що мають відповідні ліцензії - "Чернігівгаз" такий вид послуг не надає. Під час планових обходів газівники лише перевірять наявність тяги в ДВК за допомогою листа паперу, до того ж безкоштовно. Кожен працівник ПАТ "Чернігівгаз" має службове посвідчення відповідного зразка, де міститься логотип компанії, назва, підпис голови правління, а також фотографія і посада фахівця. Тож запропонувавши спеціалісту пред`явити документ, ви можете пересвідчитись хто саме до вас прийшов - газівник або пічник.

Який вигляд має посвідчення ПАТ "Чернігівгаз" можна побачити за посиланням - http://cn.104.ua/ua/services/zaplatiti-za-gaz/target-figures/id/kontrolni-pokazannja-2262#sub14271

Хто такі пічники і що вони мають робити

Комплекс заходів для забезпечення правильної роботи димових та вентиляційних каналів виконують спеціалізовані організації, які мають на них дозвіл і ліцензію. Цих фахівці ще називають "пічниками". Подібні організації обслуговують димовентиляційні системи за гроші. У них є своя бухгалтерія, калькуляція. При перевірках вони мають використовувати спеціальне обладнання і після виконання робіт видавати споживачу документ, який підтверджує оплату послуги. Як спецорганізації вираховують вартість тієї чи іншої послуги, ПАТ "Чернігівгаз" не відомо.

Згідно п. 6.2 Правил безпеки систем газопостачання України при перевірці димових і вентиляційних каналів визначають:

1. Відповідність конструкції і використаних матеріалів вимогам проектної документації;

2. Прохідність каналів (відсутність засмічення і наявність тяги);

3. Герметичність;

4. Відокремленість;

5. Наявність і справність протипожежних розсічок від горючих конструкцій;

6. Наявність поблизу оголовків встановлених приладів, обладнання у зоні вітрового підпору, що заважає належному повітрообміну;

7. Справність та правильність розташування оголовку димоходу відносно даху і розташованих поблизу споруд і дерев з урахуванням зони вітрового підпору;

8. Відсутність сажі і смоли - на внутрішніх поверхнях і тріщин - на зовнішніх.

Тобто, це той обсяг робіт, який дає споживачу впевненість, що його димовентиляційні конструкції справні і користуватися газовими приладами можна.

На Чернігівщині зазначені роботи виконують близько 38 організацій, які мають діючий дозвіл, підготовлений персонал і спецобладнання. Ознайомитися з переліком цих організацій ви можете на сайті Держгірпромнагляду України або на сайті ПАТ «Чернігівгаз».

Хто відключає або підключає газопостачання

У разі виявлення представником спецорганізації будь-якої несправності каналів, споживачу під розписку видається попередження про небезпечність користування газовими приладами. Також складається акт перевірки, який терміново передається до газового господарства для вжиття відповідних заходів щодо відключення газових приладів.

У разі відсутності акту ДВК або отриманні акту з негативним висновком, облгаз вправі ініціювати відключення споживачів від газопостачання, адже ця ситуація розцінюється як порушення Правил, що загрожує виникненням аварійної ситуації з непередбачуваними наслідками.

Тобто, надавати попередження про відключення, відключати або підключати газопостачання має право лише "Чернігівгаз".

За справність ДВК відповідає власник

Напередодні опалювального сезону усі власники будинків повинні подбати про своєчасне надання актів на ДВК до газового господарства. Якщо власник будинку ЖЕК - він самостійно організовує і виконує роботу власними силами або для здійснення перевірок залучає сторонні організації. Порядок оплати визначає також ЖЕК.

Якщо будинок має іншу форму власності (ОСББ, ЖЕП, ЖБК тощо) цим питанням займається голова об’єднання співвласників будинку. В будинках, які належать громадянам на правах особистої власності, господар має право самостійно перевіряти, прочищати димоходи і вентиляційні канали, але за умови, що він пройшов інструктаж і отримав пам'ятку в організації житлово-комунального господарства. Щоб вчасно запобігти обмерзанню і закупорці оголовків димоходів в зимовий період, домовласник зобов'язаний оглядати їх не рідше одного разу на місяць.

Як показує практика, переважно в селах, люди похилого віку зневажають цими правилами або взагалі не в змозі самостійно перевірити димоходи. В такому разі цю функцію беруть на себе спеціалізовані організації. Щоб споживачі були готові до візиту пічників, керівники спецорганізацій мають заздалегідь погоджувати перевірку із сільською радою, розклеювати оголошення. Під час обходу подвір`їв спеціалісти повинні пред’являти посвідчення своєї організації і пояснювати споживачам, які роботи вони оплачують.

Кому не потрібні послуги пічників

Акт на придатність ДВК не потрібен тоді, коли в житловому приміщенні встановлений опалювальний котел, конвектор парапетного типу або двоконтурний навісний котел з герметичною камерою згорання, в яких подача повітря для горіння палива та відвід продуктів згорання відбувається через зовнішню стіну будівлі, але за умови відсутності в приміщенні, де встановлені газові прилади димового чи вентиляційного каналу. Але в таких випадках споживачам слід звернути увагу на вимоги паспортів заводів – виробників вищезгаданого газового обладнання, в яких зазначається про необхідність щорічного обслуговування котлів перед початком опалювального сезону. Крім загального обстеження приладу, в комплекс робіт з обслуговування входить перевірка й прочищення повітро – димових патрубків.

УВАГА! При наявності в приміщенні вентиляційного або димового каналу проведення періодичної перевірки ОБОВ`ЯЗКОВЕ. Детальніше про перевірку і періодичність обстеження ДВК читайте тут.

ПАТ "Чернігівгаз" буде вдячний споживачам за небайдужість і оперативний сигнал за телефоном довіри (0462) 64-42-97 щодо будь-яких випадків, що засвідчують перевищення працівниками своїх повноважень або недобросовісного виконання робіт, пов`язаних з газопостачанням.

Про механізм стимулювання ОСББ/ЖБК до впровадження енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках

Відповідно до Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2010 року № 243 (зі змінами), Держенергоефективності України розроблено механізм стимулювання ОСББ/ЖБК до впровадження енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках.

Механізм передбачає компенсацію 40% суми кредитів на придбання:

- матеріалів для проведення робіт з термоізоляції/тепломодернізації зовнішніх стін житлового будинку, підвальних приміщень, горищ, покрівлі та фундаменту;

- енергозберігаючих двокамерних склопакетів для вікон, які знаходяться в місцях загального користування;

- засобів обліку теплової енергії та води;

- регуляторів теплового потоку за погодними умовами;

- обладнання та матеріалів для облаштування індивідуальних теплових пунктів;

- матеріалів та обладнання для модернізації систем освітлення місць загального користування.

Наразі Держенергоефективності України розроблено канкулятор для розрахунку вартості та економії від модернізації багатоквартирного будинку із залученням кредиту для ОСББ, який розміщено на сайті облдержадміністрації у вкладці Державна підтримка енергозбереження.

Інформація про хід виконання Програми «Питна вода Прилуцького району на 2006-2020 роки»

Програма «Питна вода Прилуцького району на 2006-2020 роки”, затверджена рішенням 21 сесії районної ради 4 скликання від 23 грудня 2005 року.

Розроблена Програма на виконання Закону України „Про загальнодержавну Програму „Питна вода України”. По її виконанню у районі щороку проводиться відповідна робота.

У поточному році виконано інвентаризація об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства району. Станом на 01.06.2015 обліковується 34 водокористувачі підземних вод; використовується 78 артезіанських свердловин, які забезпечують населення централізованим питним та господарським водопостачанням; 5123 особистих та 156 громадський колодязів.

33 населені пункти району забезпечені централізованими системи водопостачання. Загальна протяжність водопровідних мереж складає 211,2 км

З часу прийняття Програми протяжність централізованих мереж водопостачання в районі зросла на 40,2 км., пробурені та введені в експлуатацію по дві нових свердловини в селах Івківці та Товкачівка, одна в с. Дідівці.

Для контролю за якістю питної води централізованого водопостачання, лабораторією Прилуцького міськрайонного управління Держсанепідслужби у Чернігівській області проводяться дослідження на хімічні та бактеріологічні показники.

Так у 2014 році на бактеріологічні показники була досліджена 71 проба води з водогонів, з яких 1 виявлена з відхиленнями. З початку поточного року досліджено 27 таких проб, в яких відхилень від нормативних показників не встановлено. На хімічні показники минулого року досліджено 67 проб, з яких 5 (7,5%) виявлено з відхиленнями.

Відсоток охоплення централізованим водопостачанням населення в районі становить 45%. Значна частина жителів сіл і селищ використовує воду з колодязів громадського користування, якість такої води – значно гірша.

Так за минулий рік на бактеріологічні показники було досліджено 34 проби води з колодязів, з них 3 виявлено з відхиленнями. У 2015 році досліджено 7 таких проб, з яких у 3 пробах виявлені відхилення від нормативів. З 49 проб, в яких проводилось дослідження на хімічні показники – 24 (49%) з відхиленнями.

В результаті досліджень якості води у децентралізованих джерелах водопостачання, основне перевищення нормативних показників зафіксовано по вмісту нітратів.

Така ситуація складається в зв’язку з тим, що колодязі не благоустроєні, не систематично проводяться їх ремонти та дезинфекція. Негативно впливає на стан водоносних горизонтів і відсутність в населених пунктах систем очищення стоків, а саме - каналізаційних мереж та очисних споруд. Також маються факти порушення нормативів при розміщенні та облаштуванні на приватних подвір’ях вигрібних ям (як правило всі вони - фільтруючі), гноєсховищ, приміщень для утримання худоби. В результаті таких порушень стічні води потрапляють у верхні водоносні горизонти та забруднюють воду, яку населення використовує для власних питних і господарських потреб.

Для уникнення таких явищ, при облаштуванні водопостачання та каналізації власних осель, необхідно чітко дотримуватись чинних будівельних нормативів, систематично (не рідше 2 разів на рік) проводити дезинфекцію колодязів, водозабірних споруд і мереж.

Також слід продовжувати роботу по будівництву мереж централізованого водопостачання.

Програмою передбачено проведення реконструкції очисних споруд в селищі Ладан. На даний час за кошти місцевого бюджету – Ладанської селищної ради, завершується виготовлення проектно-кошторисної документації, яку найближчим часом буде передано на експертизу, після чого можливо буде залучення коштів на реалізацію даного проекту.

Також Прогамою заплановано завершення будівництва каналізаційного колектора від КНС Линовицької районної лікарні до полів фільтрації. У 2011 році проведено заміну обладнання насосній станції, проте стічні води для очищення до полів фільтрації самоплинно не потрапляють. Тому Линовицькій селищній раді необхідно вирішувати дане питання, забезпечити проведення проектно-вишукових робіт, та винайти кошти на завершення реконструкції каналізаційної мережі.

Щороку в населених пунктах району проводиться ремонт та заміна аварійних ділянок водогонів. Найбільший обсяг робіт виконується в селищі Ладан, за минулий рік відремонтовано більше 100 м таких водогонів, проте проблемним залишається ділянка водопровідної мережі по вул. Машинобудівників, де роботи з ліквідації аварій виконуються майже щороку. Тому селищній раді необхідно звернути на цю проблему увагу та запланувати кошти на заміну аварійної ділянки водогону.

Для забезпечення якісної послуги з централізованого водопостачання в смт Ладан силами КП «Водоканал» з залученням спонсорської допомоги проводиться капітальний ремонт свердловини №8. Також в селищі є 4 водозабірні свердловини, які за призначенням не використовуються і потребують тампонажу. Селищній раді необхідно провести відповідну з забезпечення розроблення кошторису та визначення виконавця даного виду робіт.

Також складно вирішується питання буріння водозабірних свердловин в с. Голубівка. ПКД розроблена ще у 2009 році, вартість робіт на той час становила більше 3,0 млн. грн.. Кожного року цей об’єкт подається, як такий що потребує першочергового фінансування за державними програмами, але поки що питання залишається відкритим.

Дозволи на спец водокористування – надаються лише суб’єктам господарської діяльності, які мають відповідну ліцензію. Сільські та селищні ради таких дозволів отримати на даний час не можуть.

Взагалі з 28 пунктів розділу «Водопостачання» Програми «Питна вода Прилуцького району на 2006-2020 роки» на даний час виконано 12, з 9 пунктів розділу «Водовідведення» виконано 6. Інші – потребують подальшого виконання відповідно до термінів, визначених програмою

Відділ містобудування, архітектури

та житлово-комунального господарства

райдержадміністрації

До уваги жителів району!

Реалізація урядової програми по енергозбереженню

В умовах сьогодення гостро стоять питання ощадливого використання енергоресурсів, заміщення природного газу альтернативними видами палива, як в різних галузях промисловості, так і в побуті.

Підтримка впровадження енергозберігаючих заходів здійснюється завдяки реалізації однієї з фінансових програм підтримки кінцевого споживача, розроблена Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України.

З жовтня 2014 року в державної підтримки населення до переходу на альтернативне опалення країні запроваджено програму державної підтримки населення до переходу на альтернативне опалення, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2011 року №1056 «Деякі питання використання коштів у сфері енергоефективності та енергозбереження». Цей механізм забезпечує відшкодування 20% тіла кредиту, отриманого населенням в ПАТ «Ощадбанк», на придбання твердопаливних та електричних котлів.

Також агентством розроблені та на засіданні Уряду 08 квітня поточного року прийняті зміни до програми державної підтримки населення до переходу на альтернативне опалення, які спрямовані на стимулювання населення, зокрема власників індивідуальних будинків, ОСББ та житлово-будівельних кооперативів до впровадження енергоефективних заходів.

Механізм забезпечує відшкодування частини суми кредитів, залучених на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів у багатоквартирних та одноквартирних будинках за такими напрямками у таких розмірах:

- 30% (але не більше 10,0 тис. грн.) – для фізичних осіб (населення) для впровадження заходів у одноквартирних будинках (та квартирах багатоквартирних будинків);

- 40% - для ОСББ (ЖБК) для впровадження заходів у багатоквартирних будинках.

За детальною інформацією стосовно отримання кредитів на впровадження енергозберігаючих заходів звертатись до кредитного відділу відділення ПАТ «Ощадбанк» в м. Прилуки, вул. Київська, 313, тел. 30107.

ПАМ’ЯТКА ЗАБУДОВНИКУ.doc

РОЗ’ЯСНЕННЯ ЩОДО ПРОЦЕДУР ОТРИМАННЯ ДОКУМЕНТІВ, НЕОБХІДНИХ ВІДПОВІДНО ДО ЗАКОНОДАВСТВА ДЛЯ ЗДІЙСНЕННЯ БУДІВНИЦТВА ОБ’ЄКТІВ (ЗАЛЕЖНО ВІД КАТЕГОРІЇ СКЛАДНОСТІ)

Таблиця розміщення матеріалів містобудівної документації.doc

https://legalaid.gov.ua/