back

18 травня 2015

ПРИЛУЦЬКА РАЙОННА ДИТЯЧА БІБЛІОТЕКА – КРАЩА В ОБЛАСТІ!

Бібліотекарі з нетерпінням чекають весни не тільки через сонячні дні, але й тому, що в цей час підбиваються підсумки обласного конкурсу «Краща бібліотека року». Отож тепер можна сміливо похвалитися тим, що за минулий 2014 рік у номінації «Краща бібліотека для дітей» перемогла Прилуцька районна дитяча бібліотека, що входить до ЦБС.

Усе значне і велике починається з маленького. Велика, повноводна ріка бере свій початок з малесенького джерельця чи струмка. Так і районна дитяча бібліотека Прилуцької ЦБС розпочиналася з маленької районної дитячої бібліотеки, заснованої в 1947 році. Сьогодні дитяча бібліотека знаходиться у приміщенні центральної через недостатнє фінансування галузі культури. В одному приміщенні знаходиться література як для дорослих, так і для дітей. Але для бібліотекарів – це тільки зіграло на руку. Сьогодні до бібліотеки приходять за книгами цілими сім’ями. А тому виникла «Бібліотека сімейного читання». І це радує душу, коли бачиш, як мама приводить із собою дітей, які, наслідуючи приклад, також тягнуть руки до яскравої дитячої літератури.

Вирує книжкове життя. Усім хочеться переглянути, почитати новеньку книжку чи журнал. Бібліотечні виставки, тематичні стелажі та полички — все тут доступне дитині, все для неї. А бібліотекарі стараються допомогти кожному читачеві вибрати потрібну книжку, підібрати матеріал для реферату, ознайомитися з новими книжками.

Бібліотеки постійно доводять свою значимість і важливість, а суспільство повинно саме розуміти роль бібліотек у своєму розвитку. Бібліотека - це та головна ланка, на якій будується не лише громадське і культурне життя, але і вся культурна політика.

Сьогодні, щоб зацікавити дітей, дитяча бібліотека проводить масову роботу: тематичні заходи, свята, концерти, ігри, казкові вистави. Все це зацікавлює дитину і робить її дозвілля різноманітним і насиченим. Зокрема при бібліотеці діють такі два дитячі клуби: «Дивосвіт», учасниками якого є всі охочі школярі, а також «Духовні роси», учасники - діти Прилуцької спеціалізованої школи – категорія дітей, які потребують посиленої уваги.

У районній дитячій бібліотеці Прилуцької ЦБС за підтримки органів державної влади проводяться різноманітні конкурси, зустрічі з юристами, презентації збірок молодих авторів.

Також районна дитяча бібліотека Прилуцької ЦБС співпрацює з громадськими організаціями, установами, міськрайонним управлінням юстиції, краєзнавчим музеєм, дендрологічним парком «Прилуцький», Центром творчості дітей та юнацтва м. Прилуки, школами, дитячими садками та ін. Зокрема, проводяться екскурсії, тренінги, вистави, які сприяють дитячому розвитку.

На погляд бібліотекарів, активізувати читання влітку допомагають театралізовані екскурсії. Так, в рамках програми на 2011-2020 рр. «Десятиліття дій з безпеки дорожнього руху» працівниками бібліотеки було підготовлено театралізовану виставу «Школа світлофора Моргайка». І таке дійство мало успіх, адже в день проводилося по 2-3 вистави, а діти до бібліотеки йшли не тільки з міста, але й їхали з сіл району!

Бібліотекарі розуміють, що нині ера інформаційного та електронного суспільства, а тому активно розміщує необхідну для користувачів інформацію на сайті та у соцмережі «Фейсбук».

Про успіхи бібліотеки можна говорити ще довго, але головне визнання – це любов читачів. Коли бачиш, як після школи до книгарні йдуть діти, як приходить сюди з батьками малеча – то це і є успіх! І нехай не говорять, що сьогодні мало читають, дитину просто треба заохотити до книги, показати їй цей чудовий світ друкованого слова!

За матеріалами газети "Прилуччина"

https://legalaid.gov.ua/