back

21 серпня 2015

Незалежна і вільна держава - творіння української нації

21 серпня у фойє райдержадміністрації розгорнута виставка, присвячена Дню Прапора України та Дню незалежності України.

Виставка, яку підготувала центральна районна бібліотека та архівний відділ апарату райдержадміністрації має назву «Незалежна і вільна держава - творіння української нації». В експозиціях представлені різного роду експонати з поля бою вже сучасної України, фото тих хто в даний момент стоїть за незалежність нашої держави та багато літератури, присвяченої становленню вільної України.

Символ державності та єдності нації

Одним з найважливіших елементів процесу становлення державності країни є визначення національної символіки, як невід’ємної ознаки незалежності. Кожен народ, маючи свою історію, має і свої історичні святині – герб, прапор та гімн.

Український національний прапор прийшов до нашого народу тернистими шляхами. Під час історичних звершень він став символом боротьби за національні і соціальні права. 24 серпня 1991 року було проголошено Акт про незалежність України і над будинком Верховної Ради замайорів синьо-жовтий прапор.

В архівному фонді Прилуцької районної ради є документи, які свідчать про те , що підняття синьо-жовтого прапора над приміщенням Прилуцького райвиконкому відбувалося за складних і суперечливих обставин.

На засіданні 9 сесії Прилуцької районної ради 1 скликання, яка відбулася 13 вересня 1991 року, в контексті розгляду суспільно-політичної ситуації в країні і зокрема в районі, було розглянуто питання про підняття національного синьо-жовтого прапора над приміщенням райвиконкому.

Відповідно до стенограми в роботі сесії взяли участь 57 депутатів з 70 обраних. За пропозицію підняти синьо-жовтий прапор проголосувало 46 депутатів, проти – 4, утрималось – 2, не голосувало – 5. За результатами голосування було прийнято таке рішення: „У зв’язку з проголошенням Верховною Радою України Акта про незалежність України підняти тимчасово, до прийняття нової державної символіки, над будинком районної ради синьо-жовтий прапор поряд з державним прапором”.

28 січня 1992 року сесія Верховної Ради прийняла Постанову „Про Державний прапор України”. Ним став саме національний синьо-жовтий стяг.

З метою вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги до державних символів, відповідно до Указу Президента України встановлено День Державного прапора, який з 2004 року відзначається щороку - 23 серпня.

Український національний прапор має здатність кликати не тільки на урочисті мітинги, а й на боротьбу за честь і свободу нації. Це наш історичний дух, наша совість і символ нашої незламності. Під цим прапором український народ на весь світ засвідчив своє прагнення до свободи, незалежності, гідного життя у єдиній сім’ї європейських народів.

Архівний відділ райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/