04 січня 2016

ОБЕРЕЖНО, ПІРОТЕХНІКА.

Напередодні Новорічних та Різдвяних свят актуальності набуває питання придбання піротехнічних засобів та небезпека, пов’язана необережним поводженням з ними.

Піротехніка – це яскраве дійство, яке здатне зачарувати всіх. При правильному використанні воно захоплює, приносить тільки радість та незабутні враження. Але кожного року через необережне поводження з феєрверками та іншими піротехнічними засобами гинуть та травмуються як діти, так і дорослі.

Щоб не сумніватися в якості і безпеці, купувати піротехнічні засоби необхідно виключно у фірмових магазинах, а не на ринках, зупинках громадського транспорту або у сумнівних торговців.

Звертаємо увагу, щоб не травмувати ні себе, ні оточуючих, треба чітко дотримуватися інструкцій, якими повинні бути забезпечені всі піротехнічні вироби. Інструкція має бути українською мовою! В іншому разі – не купуйте. Це означає, що виріб – не сертифікований і користуватися ним небезпечно.

При купівлі піротехнічного виробу поцікавтесь у продавця наявністю сертифікату якості на товар, перевірте термін придатності та зверніть увагу на упаковку. Ні в якому разі не використовуйте піротехнічні вироби з дефектами: розірвані, зім’яті, підмочені, з тріщинами та іншими пошкодженнями корпусу або гніту.

Піротехнічні засоби повинні купуватись дорослими, діти можуть користуватися ними тільки під наглядом батьків.

Пам’ятайте, горючі речовини та порох, які входять до складу піротехнічних виробів, дуже небезпечні. При необережному поводженні з ними або неправильному зберіганні вони легко розгоряються, що може призвести до пожежі. Тому, існують загальні правила, які обов’язково необхідно виконувати:

• піротехнічні вироби зберігати слід в недоступних для дітей місцях, подалі від нагрівальних приладів та відкритого вогню;

• відстань від місця феєрверку до поруч розташованих будівель, споруд, повинна бути не менше ніж 100 метрів;

• кидати приведені в дію піротехнічні вироби під ноги перехожих, із вікон та балконів, здійснювати феєрверки з дахів та інші дії, від яких можуть постраждати люди або майно;

• небезпечно влаштовувати феєрверк перебуваючи у нетверезому стані та при цьому палити.

ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПОВОДЖЕННЯ З НАЙПОШИРЕНІШИМИ З ПІРОТЕХНІЧНИХ ВИРОБІВ:

- навіть хлопавку не можна спрямовувати в обличчя або на освітлювальні прилади;

- не можна застосовувати піротехнічні вироби поблизу полум'я свічок або розпалених спіралей;

- дітям можна користуватися хлопавками лише у присутності дорослих;

- забороняється носіння піротехнічних виробів в кишенях, за гніт і без пакування;

- не можна розбирати піротехнічні вироби;

- піротехнічний виріб ручного запуску повинен мати сповільнювач, що забезпечує безпеку запуску і час, за який необхідно встигнути покинути небезпечну зону;

- навіть бенгальські вогні не можна застосовувати поблизу легкозаймистих і горючих речовин.

Не намагайтесь виготовити феєрверки самостійно в домашніх умовах.

ПАМ'ЯТАЙТЕ: НЕАКУРАТНЕ ПОВОДЖЕННЯ З ПІРОТЕХНІЧНИМИ ЗАСОБАМИ МОЖЕ ПРИЗВЕСТИ ДО ПОЖЕЖІ АБО ЗАВДАТИ ШКОДИ ЗДОРОВ'Ю!

Ігор Огар Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області

 

 

Обережно, ожеледиця!

 

 

Щорічно Міністерством охорони здоров'я України реєструється сумна статистика травмувань, пов'язаних з ожеледдю: за небезпечний сезон лікарі надають допомогу тисячам громадян, які постраждали на льоду.

Ми пропонуємо вам прості рекомендації, як уберегтися від значних неприємностей у період ожеледиці.

Перед виходом із будинку.

Змайструйте на підошви та каблуки вашого взуття "льодоступи":

- прикріпіть на каблук перед виходом шматок поролону (за розмірами каблука) або лейкопластиру;

- наклейте лейкопластир чи ізоляційну стрічку на суху підошву і каблук (хрест-навхрест або східцем) і перед виходом натріть піском (на один - два дні вистачає);

- натріть наждаковим папером підошву перед виходом, а краще прикріпіть його на підошву (але від води піщини наждакового паперу рано або пізно обсипаються);

- намажте на підошву клей типу "Момент" та поставте взуття на пісок, після цього сміливо виходьте на вулицю.

Пам'ятайте, що кращими для льоду є підошви з мікропористої чи іншої м'якої основи та без великих каблуків.

Людям похилого віку краще в "слизькі дні" взагалі не виходити з будинку. Але якщо потреба змусила, не соромтеся взяти палицю з гумовим наконечником або з шипом. Якщо у вас з собою торба, то вона повинна бути тільки такою, що можна носити через плече. Пам'ятайте, що дві третини травм люди старші 60 років одержують при падінні.

Прогулянки вагітних жінок в ожеледицю без супроводження - небезпечні для здоров'я.

Не виходьте без потреби на вулицю, якщо ви слабкі та неспритні. Зачекайте поки не приберуть сніг і не розкидають пісок на обмерзлий тротуар.

Як можна зменшити ризик травм у ожеледицю.

1. Будьте напоготові про всяк випадок під час ходьби в такі дні - впасти.

2. Ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах, а ступайте на всю підошву. Руки повинні бути не зайняті торбами. Пам'ятайте, що поспіх збільшує небезпеку слизоти, тому виходьте із будинку не поспішаючи.

3. При порушенні рівноваги - швидко присядьте, це найбільш реальний шанс утриматися на ногах.

4. Падайте в ожеледицю з мінімальним збитком для свого здоров'я. Відразу присядьте, щоб знизити висоту. У момент падіння стисніться, напружте м'язи, а доторкнувшись до землі, обов'язково перекотіться - удар, спрямований на вас, розтягнеться і витратить свою силу при обертанні.

5. Не тримайте руки в кишенях - це збільшує можливість не тільки падіння, але і більш важких травм, особливо переломів.

6. Обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони покриті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, що додає травмувань.

7. Не прогулюйтеся з самого краю проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо. Можна впасти та вилетіти на дорогу, а автомобіль може виїхати на тротуар.

8. Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та у ожеледицю. Пам'ятайте, що у ожеледицю значно збільшується гальмовий шлях машини і падіння перед автомобілем, що рухається, приводить як мінімум до каліцтв, а можливо і до загибелі.

Небезпечні прогулянки в ожеледицю в нетверезому стані. У стані сп'яніння травми частіше всього важкі, всупереч переконанню, що п'яний падає завжди вдало. У стані сп'яніння люди не так чутливі до болю і при наявності травми своєчасно не звертаються до лікаря, що завдає згодом додаткові проблеми та неприємності.

Якщо ви впали і через деякий час відчули біль в голові, нудоту, біль в суглобах, утворилися пухлини - терміново зверніться до лікаря в травмпункт, інакше можуть виникнути ускладнення з поганими наслідками.

Тримайтеся подалі від будинків - ближче до середини тротуару. Взимку, особливо в містах, дуже велику небезпеку являють собою бурульки. Найбільшу небезпеку бурульки становлять у період танення льоду та снігу.

БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВ’Я І ЖИТТЯ!

Відділ з питань цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами, оборонної і мобілізаційної роботи райдержадміністрації Навчально-консультаційний пункт у м. Прилуки

 

 

НЕБЕЗПЕКА ТОНКОГО ЛЬОДУ

 

 

 

 

Всесвітній День пам`яті жертв ДТП

 

 

Щорічно в Україні, як і в усьому світі, відповідно до Резолюції ООН, в третю неділю листопада проводяться заходи, присвячені Всесвітньому дню пам`яті жертв ДТП. Цього року ця дата припадає на 20 листопада.

Таке рішення було зумовлене занепокоєнням урядів і міжнародних співтовариств щорічним зростанням у світі кількості дорожньо-транспортних пригод. Адже за даними ООН дорожні аварії є у всьому світі другою причиною смерті серед молодих людей у віці 5-29 років і третьою причиною смерті людей у віці 30-44 років. В автопригодах щорічно гине більш ніж 1,3 мільйони осіб, ще 50 мільйонів людей одержують травми або стають інвалідами. І, як наголошено у резолюції ООН, якщо не вживати невідкладних заходів щодо поліпшення безпеки дорожнього руху, то до 2020 року в країнах з низьким і середнім рівнем доходу кількість людей, які гинуть внаслідок дорожньо-транспортних пригод, зросте на 80 %.

За 10 місяців 2016 року на території Чернігівської області скоєно 616 дорожньо-транспортних пригод, в яких 109 осіб загинуло та 727 осіб отримали тілесні ушкодження. Найбільша кількість автоаварій сталася через перевищення водіями безпечної швидкості руху - 224 ДТП, в яких 68 осіб загинуло та 282 особи травмовані. Через керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння сталося 104 дорожньо-транспортні пригоди, в яких 17 осіб загинуло та 139 травмовані. За видами дорожньо-транспортних пригод найбільше аварій сталося через зіткнення транспортних засобів - 207 пригод та наїзд на пішохода 150 пригод. Дорожньо-транспортні пригоди за участю пішоходів мають найтяжчі наслідки. Найпоширеніші порушення правил - це перехід дороги у невстановленому місці, раптовий вихід на дорогу перед автомобілем, що близько рухається, перехід дороги на заборонений сигнал світлофора.

Значна кількість ДТП, в яких загинули пішоходи, були здійснені через те, що пішоходи раптово вибігали на дорогу перед транспортом, що близько рухається, знаходилися на проїжджій частині в темний час доби, рухалися по неосвітленій дорозі в попутному напрямку (це в основному заміські дороги).

Як свідчить аналіз дорожньо-транспортних пригод, однією з причин дорожньо-транспортного травматизму на території області є низька дисципліна учасників дорожнього руху, насамперед водіїв та пішоходів, відсутність елементарного взаєморозуміння між ними. Якби кожна людина замислилась над цінністю свого життя, життя своїх близьких, змінила своє ставлення до правил поведінки на дорозі та неухильно їх дотримувалась, тоді можна було б розраховувати на позитивний результат.

Хай Всесвітній день пам`яті жертв ДТП стане ще одним попередженням в справі безпеці дорожнього руху і в великих містах, і в маленьких селах.

Поліція звертається до водіїв з проханням бути обачними на дорогах, не порушувати Правила дорожнього руху. Пам'ятайте, що безпека на дорозі залежить від неухильного дотримання правил та відповідальності всіх учасників дорожнього руху.
 

ОБЕРЕЖНО – ОЖЕЛЕДИЦЯ!

Аналіз виробничого травматизму показує, що абсолютна більшість випадків виробничого травматизму трапляється в результаті падінь під час пересування працівників .Наслідком такого травмування є тривала втрата працездатності та інвалідність. В осінньо-зимовий період вірогідність падінь значно зростає.

Щоб уберегтися від травм під час ожеледиці, фахівці закликають дотримуватись певних рекомендацій:

• обирайте взуття на підошві з мікропористої чи іншої м’якої основи без підборів;

• не тримайте руки в кишенях – це збільшує можливість падіння, а також важких травм, особливо переломів та струсів мозку;

• не поспішайте під час ходіння, не соромтесь "човгати" ногами, наступайте на всю підошву, коли робите крок, не піднімайте високо ноги (так краще відчувається рельєф покриття);

• при порушенні рівноваги відразу зігніть ноги в колінах, це також допоможе вам знизити висоту, якщо відчуваєте, що падіння не можна уникнути;

• при ходьбі під час ожеледиці центр тяжіння тіла спрямовуйте вперед;

• спускаючись чи піднімаючись сходами, тримайтеся за поручні, обов’язково ставте на сходинку обидві ноги;

• будьте морально готові до падіння;

• обходьте металеві кришки люків – як правило, вони покриті льодом;

• очікуючи на громадський транспорт, тримайтеся подалі від краю зупинки, адже ви, або хтось поруч, можете ненароком послизнутися та потрапити під колеса;

• будьте уважні на тротуарі – автомобіль може занести або водієві не вдасться вчасно загальмувати;

• враховуйте, що гальмівний шлях автомобіля на слизькій дорозі збільшується в 4-5 разів, тому варто переходити вулицю лише на зелене світло або через підземні переходи;

• небезпечними є прогулянки в ожеледицю в нетверезому стані, адже сповільнюється реакція та чутливість до болю, а при наявності травми постраждалі своєчасно не звертаються до лікаря;

• людям похилого віку краще у "слизькі дні" не виходити на вулицю, проте за потреби вийти візьміть із собою палицю з гумовим наконечником або з шипом;

• якщо через деякий час після падіння ви відчули головний біль, нудоту, біль у суглобах, з’явилися набряки або різкий сильний біль у місці забиття, терміново зверніться до лікаря у травмпункт, щоб уникнути ускладнень.

https://legalaid.gov.ua/