15 березня 2016

 

Постанова КМУ від 3 березня 2020 р. № 166  "Деякі питання надання фінансової підтримки громадським об’єднанням осіб з інвалідністю"

В УКРАЇНІ СТАРТУВАВ НАБІР НА БЕЗКОШТОВНЕ НАВЧАННЯ ДЛЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ

З метою підвищення рівня зайнятості осіб з інвалідністю, залучення їх до участі у процесі інтеграції до суспільного життя, Міністерство соціальної політики України разом з Громадською організацією «Прометеус» та Асоціацією «Інформаційні технології України» започаткувало соціальний проект «Ти можеш усе! Можливості безмежні».

Мета проекту – надати безкоштовні можливості навчання затребуваним професіям у сфері IТ для людей  з інвалідністю і після успішного тестування та отримання сертифікатів прийняти участь у конкурсах на вакантні посади у провідних IТ компаніях України.

Проект триватиме наступні півроку у кілька етапів: з 5 лютого 2020 року відбуватиметься реєстрація охочих взяти участь у проекті. Бажаючі можуть реєструватись на https://education.msp.gov.ua/ .

Під час реєстрації учасники мають обрати обов»язкові два курси та кілька (від одного до трьох) додаткових, за власним бажанням.

Навчання розпочнеться з 5 березня 2020 року. Навчальний процес відбуватиметься протягом 14 тижнів, ще тиждень на складання тестів і отримання сертифікатів, а далі – конкурси на вакантні посади.

Організаційні питання стосовно навчання, курсів, термінів, умов – можна відправляти на електронну адресу [email protected].

Що стосується технічних питань, будь ласка, надсилайте повідомлення на адресу [email protected].

Чернігівське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів просить усіх бажаючих осіб з інвалідністю взяти активну участь у проекті.

ІНСТРУКЦІЯ Соціальний проект - Навчання ІТ спеціальностям та працевлаштування людей з інвалідністю “Ти можеш усе” Можливості безмежні!”

Постер Соціальний проект - Навчання ІТ спеціальностям та працевлаштування людей з інвалідністю “Ти можеш усе” Можливості безмежні!”

Лист Мінсоцполітики " Соціальний проект - Навчання ІТ спеціальностям та працевлаштування людей з інвалідністю “Ти можеш усе” Можливості безмежні!”

Меморандум про співробітництво між Міністерством соціальної політики України, Асоціацією “Інформаційні технології України” та Громадською організацією «ПРОМЕТЕУС»

 

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА від 27 березня 2019 р. № 309 Київ Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю

Порядок використання коштів, передбачених у державному для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27.03.2019 р. №309 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю» (зі змінами)

Увага роботодавцям!

 

Чернігівське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів звертає увагу роботодавців на термін подання звітності за формою 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів» - до 1 березня 2020 року.

Для отримання консультації з даного питання звертатися за адресою 14017, м. Чернігів, вул. В. Радченка, 14 або за телефоном (0462)77-77-71

 

Графік набору слухачів на професійну реабілітацію до державної реабілітаційної установи «Всеукраїнський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю» у 2019-2020 роках

№ з/п

Найменування робітничих професій

Початок професійної реабілітації

Термін навчання (місяців)

1.

Оператор комп’ютерного набору

Початок навчання травень 2020 року

 

10

 

 

2.

Вишивальник

Початок навчання грудень 2019

11

3.

Швачка

Початок навчання по  мірі формування групи

10

4.

Бджоляр

Початок навчання грудень 2019

6

5.

Перукар

Початок навчання по мірі формування групи

6

 

6.

Обліковець з реєстрації бухгалтерських даних

Початок навчання по  мірі формування групи

10

7.

Взуттьовик з ремонту взуття

Початок навчання жовтень 2020 року

 

10

 

8.

Манікюрник

Початок навчання по  мірі формування групи

3,8

 

 

Адреса державної реабілітаційної установи «Всеукраїнський центр комплексної реабілітації осіб з інвалідністю: с. Лютіж, Вишгородський р-н, Київська обл.

 

За направленням, для реабілітації в Центрі, просимо осіб з інвалідністю звертатись до управління соціального захисту населення Прилуцької райдержадміністрації ( каб. № 14, тел. 5 20 53). 

Іформація щодо набору слухачів на навчання у державну реабілітаційну установу «Всеукраїнський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю» в 2019 році.

Положення обласного фестивалю Сіверські Барви Життя

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.03.2019 р. №309 «Про затвердження Порядку використання у 2019 році коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу».

Постанова Кабінету Міністрів України від 14 березня 2018 р. № 238 Про внесення змін у порядок забезпечення технічними засобами реабілітації осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю

Постанова Кабінету Міністрів України від 14 березня 2018 року №189 "Деякі питання використання коштів, пердбачених у державному бюджеті для придбання спеціально обладнаних автомобілів для перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату".

Щодо пприйому звернень громадян, які користуються жестовою мовою

Інформація щодо доступності об’єктів житлового та громадського призначення по населених пунктах району для забезпечення вільного доступу людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення з метою отримання послуг

Забезпечення санаторно-курортними путівками осіб з інвалідністю

Прес-реліз

Чернігівське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів щодо забезпечення санаторно-курортними путівками осіб з інвалідністю в межах бюджетної програми КПКВК 2507030 «Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів»

Чернігівське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» є відповідальним виконавцем бюджетної програми КПКВК 2507030 «Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів».

Забезпечення санаторно-курортними путівками осіб з інвалідністю здійснюється згідно з Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.06 №187 із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.16 №140. Починаючи з 2016 року закупівля та видача санаторно-курортних путівок для лікування, відповідно до медичних рекомендацій, особам з інвалідністю здійснюється структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних держадміністрацій та міських рад за місцем перебування осіб на обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням.

З початку 2017 року органами соціального захисту населення Чернігівської області забезпечено путівками 245 осіб з інвалідністю.

Виплата особам з інвалідністю компенсації замість санаторно-курортного лікування

Прес-реліз

Чернігівське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів щодо виплати особам з інвалідністю компенсації замість санаторно-курортного лікування в межах бюджетної програми КПКВК 2507030 «Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів»

Чернігівське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» є відповідальним виконавцем бюджетної програми КПКВК 2507030 «Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів».

Виплата грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та вартості самостійного санаторно-курортного лікування осіб з інвалідністю проводиться відповідно до Порядку, затвердженому постановами Кабінету Міністрів України від 07.02.07р. №150 та № 785 від 17.06.14р, на підставі медичних рекомендацій відповідно до законодавства, що визначає право особи з інвалідністю на безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням.Виплата здійснюється структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних держадміністрацій та міських рад за місцем перебування осіб з інвалідністю на обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням у розмірах, відповідно Постанови № 150: особам з інвалідністю I і II груп - 75 відсотків, III групи - 50 відсотків розміру середньої вартості путівки; відповідно Постанови № 785: особам з інвалідністю I і II груп - 100 відсотків, III групи - 75 відсотків розміру середньої вартості путівки.

Наказом Мінсоцполітики від 27.03.17 № 475 встановлена середня вартість санаторно-курортної путівкидля виплати грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки в межах обсягу бюджетних коштів, виділених відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», у сумі 440 гривень.

Грошова компенсація за путівку виплачується особі з інвалідністю, якщо вона упродовж попередніх трьох календарних років ( відповідно до постанови № 150) та двох календарних років (відповідно до постанови № 785) не одержувала безоплатної санаторно-курортної путівки (не рахуючи рік, коли особа з інвалідністю звернулася за нею).

Витрати, пов'язані з виплатою грошової компенсації за путівку та за самостійне лікування, особам з інвалідністю, які перебувають на обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням, покриваються за рахунок коштів державного бюджету в межах видатків, передбачених Мінсоцполітики на цю мету.

З початку року компенсаційні виплати отримали 1226 особи з інвалідністю, яким перераховано кошти на їх особисті рахунки, відкриті у банківських установах або через відділення поштового зв`язку.

Фінансова допомога особам з інвалідністю на оплату професійного навчання

Прес-реліз

Чернігівське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів щодо фінансової допомоги особам з інвалідністю на оплату професійного навчання та перекваліфікації в межах бюджетної програми КПКВК 2507030 «Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів»

Чернігівське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» є відповідальним виконавцем бюджетної програми КПКВК 2507030 «Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів».

Надання фінансової допомоги особам з інвалідністю на оплату професійного навчання та перекваліфікації здійснюється шляхом укладання трьохстороннього договору між навчальним закладом, відділенням Фонду та особою з інвалідністюзгідно з Законом України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.07 № 70 та наказом Мінсоцполітики від 06.09.10 №270,зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 20 жовтня 2010 р. за № 954/18249.

З початку року профінансовано навчання 11 студентів-інвалідів на суму 117 983 грн.

РОЗ`ЯСНЕННЯ

вимог законодавства України стосовно створення робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю

В силу ст.19, 20 Закону №875-XII роботодавці в яких за основним місцем роботи працює 8 і більше осіб самостійно:

- реєструються у відповідних відділеннях Фонду;

- розраховують кількість робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до нормативу, встановленого ч.1 ст.19 зазначеного Закону;

- забезпечують працевлаштування осіб з інвалідністю;

- подають Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів до відповідного відділення Фонду до 1 березня року, що настає за звітним;

- сплачують адміністративно-господарські санкції в разі невиконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю до 15 квітня року, що настає за звітним;

- сплачують пеню в разі несвоєчасної сплати адміністративно-господарських санкцій.

Для реєстрації роботодавці подають (надсилають рекомендованим листом) відділенню Фонду відповідну Заяву за формою, що затверджена Наказом Мінпраці від 14.03.07 N 98, зареєстрованим у Мін’юсті від 29.03.07 N 290/13557, та копію Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи або фізичної особи - підприємця (далі - Свідоцтво).

Підприємства, установи, організації, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, подають також копію Довідки про включення їх до реєстру неприбуткових установ, виданої органом державної фіскальної служби (далі - Довідка).

Реєстрація роботодавців проводиться безоплатно.

Роботодавці подають форму звітності №10-ПI “Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів”, що заповнюється з використанням Інструкції з її заповнення, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України 10.02.07 № 42, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 13.02.07 року за № 117/13384 (далі - Наказ № 42).

Даний Звіт подається (або надсилається рекомендованим листом) роботодавцями щороку не пізніше 1 березня року, що настає за звітним до відповідних регіональних відділень Фонду соціального захисту інвалідів, в яких вони зареєстровані.

Підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, де середньооблікова чисельність працюючих осіб з інвалідністю менша, ніж установлено нормативом, передбаченим ст.19 Закону, щороку сплачують адміністративно-господарські санкції відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів.

Сума санкції визначається в розмірі середньорічної заробітної плати на відповідному підприємстві, установі, організації, фізичної особи, яка використовує найману працю, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування особи з інвалідністю і не зайняте такою особою.

Для роботодавців, у яких працює від 8 до 14 осіб включно, сума адміністративно-господарських санкцій за робоче місце, призначене для працевлаштування особи з інвалідністю і не зайняте такою особою, визначається в розмірі половини середньої річної заробітної плати штатних працівників, що працювали в них протягом звітного року.

Відповідно до п.4, п.5 ст.20 Закону №875-ХІІ, адміністративно-господарські санкції розраховуються та сплачуються роботодавцями самостійно в строк до 15 квітня року, наступного за роком, у якому відбулося порушення нормативу, встановленого ч.1 ст.19 цього Закону.

За більш детальною інформацією можна звернутися до Чернігівського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів: 14017, м.Чернігів, вул.В.Радченка,14

Тел.факс (0462) 67-28-51

E-mail: [email protected],

Роз’яснення Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації щодо Порядку забезпечення жінок протезами молочної залози Методична література з питань соціальної реабілітації дітей з інвалідністю

Постанову Кабінету Міністрів України від 14.02.2007 року № 228 «Про порядок виплати та розміри грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування» зі змінами, внесеними згідно з Постановою Кабінету Міністрів України №945 від 14.12.2016 року та Постанову Кабінету Міністрів України від 19.07.2006 року №999 «Про затвердження Порядку забезпечення інвалідів автомобілями» зі змінами, внесеними згідно з Постановою Кабінету Міністрів України №939 від 14.12.2016 року.

Інформація про проведення таборів фізкультурно-спортивної реабілітації інвалідів на базі ЗРСЦ НКСіУ у Львівський області.

Про активізацію роботи щодо забезпечення прав людей з інвалідністю

КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ ПЛАНОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ ТЕХНІКУМ-ІНТЕРНАТ ОГОЛОШУЄ ПРИЙОМ АБІТУРІЄНТІВ НА 2016-2017 РІК ЗА СПЕЦІАЛЬНОСТЯМИ:

 

1. Бухгалтерський облік на 1 і 2 курси денного відділення.

2. Економіка підприємства на 2 курс денного відділення.

3. Соціальна робота на 1 курс денного відділення.

УМОВИ ПРИЙОМУ:

Прийом до технікуму осіб з обмеженими фізичними можливостями (інваліди І-ІІІ груп та інваліди з дитинства) та вступників за кошти фізичних та юридичних осіб, які вступають на основі базової загальної середньої освіти (9 класів) проводиться на І курс на конкурсній основі за результатами наступних вступних випробувань.

на спеціальність “Бухгалтерський облік”

1. Українська мова – диктант;

2. Математика – усно.

на спеціальність “Соціальна робота»

1. Українська мова –диктант;

2. Історія України – усно.

Для конкурсного відбору вступників на основі повної загальної середньої освіти з числа інвалідів І-ІІІ групи, дітей-інвалідів та осіб, які вступають до технікуму за кошти юридичних та фізичних осіб, приймальною комісією навчального закладу зараховуються результати зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень підтверджені сертифікатами Українського центру оцінювання якості освіти з української мови і літератури та історії України, виданими у 2016 році.

На всі спеціальності ведеться прийом абітурієнтів без фізичних вад на контрактній основі. Вартість навчання 4500 грн. на рік.

ДО ВСТУПУ В ТЕХНІКУМ ПОДАЮТЬСЯ:

а) Заява;

б) Документ державного зразка про освіту, за особистим вибором оригінал або його завірена ксерокопія (ксерокопія завіряється за оригіналом в технікумі);

в) Медична довідка (Форма № 086-о), (оригінал або завірена копія);

г) Направлення на навчання міського (районного) управління праці та соціального захисту населення, погоджене з міським (районним) центром зайнятості населення;

д) 6 кольорових фотокарток розміром 3х4 см.;

е) Виписка з трудової книжки, завірена керівником підприємства для осіб, що мають стаж роботи;

є) Пенсійна книжка і довідка МСЕК (Форма № 4 або 4-а про групи інвалідності) з діагнозом хвороби і висновком про те, що навчання та робота з обраної спеціальності не протипоказані;

Примітка: Інваліди з дитинства до 18-літнього віку повинні пред’явити свідоцтво на одержання щомісячної допомоги від органів соціального захисту або пенсійне свідоцтво та медичне заключення на дитину – інваліда з дитинства у віці до 18 років.

ж) Довідка про склад сім’ї та документи, що дають право на пільги;

з) Особисто пред’являється паспорт (свідоцтво про народження осіб, які не мають паспорта), військовий квиток (посвідчення про приписку до призовної дільниці), оригінал документа про освіту (при поданні його копії), оригінал медичної довідки за формою 086-У (при поданні її копії);

ПРИЙОМ ЗАЯВ, ВСТУПНІ ВИПРОБУВАННЯ, ЗАРАХУВАННЯ:

ЗАЯВИ ПРИЙМАЮТЬСЯ: від вступників які вступають на основі базової загальної середньої освіти – з 11 липня по 20 липня. Вступні екзамени з 21 липня по 27 липня. Від осіб, які вступають на основі повної загальної середньої освіти заяви приймаються з 11 липня по 27 липня. Оголошення рекомендацій на місця держзамовлення – 1 серпня.

Зараховані на навчання до технікуму (інваліди І-ІІІ груп та інваліди з дитинства) забезпечуються стипендією та знаходяться на державному утриманні (безкоштовне чотирьохразове харчування, проживання в гуртожитку, безкоштовна цілодобова медична допомога та оздоровлення в літній період в лікувально-оздоровчому центрі). Студентам технікуму пенсії виплачуються в повному обсязі.

Адреса технікуму: 32300 м. Кам’янець-Подільський, Хмельницької області, вулиця Годованця, 13. Тел. 3-26-51, 3-26-22,0966494550, 0507175887 Web-сайт: www.peti.km.ua

 

Рівень матеріальної підтримки інвалідів з дитинства І групи підгрупи А буде збережено

2 червня 2015 року Верховною Радою України прийнято Закон України № 495 «Про внесення зміни до ст. 18 Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям - інвалідам» щодо встановлення щомісячної доплати інвалідам з дитинства підгрупи А 1 групи».

Змінами передбачено, що у разі, якщо щомісячний розмір державної соціальної допомоги з надбавкою на догляд інвалідам з дитинства 1-ї групи підгрупи А не досягає розміру державної соціальної допомоги з надбавкою на догляд, що виплачується на дітей-інвалідів підгрупи А віком від 6 до 18 років, здійснюється щомісячна доплата у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Тобто даним Законом з 1 січня 2016 року передбачено збільшення розміру державної соціальної допомоги з надбавкою на догляд інвалідам з дитинства підгрупи А 1 групи до розміру даного виду допомоги на дітей – інвалідів підгрупи А віком від 6 до 18 років.

На даний час згідно з чинним законодавством розмір державної соціальної допомоги на дитину – інваліда віком від 6 до 18 років складає 1950,30 грн.: 664,30 грн. - розмір допомоги на дитину – інваліда, 1286,00 грн. - надбавка на догляд за дитиною – інвалідом віком від 6 до 18 років. Водночас, як тільки дитина-інвалід досягає 18-річного віку, розмір допомоги знижується майже на 300 грн і становить 1660,75 грн.

Розмір державної соціальної допомоги залежить від прожиткового мінімуму, затвердженого Державним бюджетом України на поточний рік. Із збільшенням розміру прожиткового мінімуму зростає розмір державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям – інвалідам.

Закон набуде чинності з 1 січня 2016 року.

 

Пільги у новому форматі

Законом України від 28 грудня 2014 року №76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» з 1 червня 2015 року право на пільговий проїзд у приміському та міському автомобільному пасажирському транспорті мають наступні категорії громадян:

- інваліди війни 1-3 групи,

- учасники бойових дій,

- ветерани військової служби та органів внутрішніх справ,

- діти-інваліди та особи, які супроводжують інваліда I групи,

- постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС 1 категорії та ліквідатори аварії на ЧАЕС 2 категорії;

- пенсіонери за віком;

- інваліди загального захворювання 1-2 групи.

Особи, які належать до категорій учасників війни, жертв нацистських переслідувань, дітей війни, ветеранів праці, інвалідів, з 1 червня цього року можуть і надалі реалізувати своє право на безоплатний проїзд у міському і приміському транспорті відповідно до зазначених урядових рішень як пенсіонери за віком або інваліди.

Також повідомляємо, що з 1 липня 2015 року пільги на житлово-комунальні послуги будуть надаватись у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (1710,00 грн). Пільги на житлово-комунальні послуги з урахуванням доходів будуть надаватися наступним пільговим категоріям громадян:

- звільненим зі служби за віком, у зв'язку з хворобою або за вислугою років працівникам міліції, особам начальницького складу податкової міліції, особам рядового і начальницького складу кримінально-виконавчої системи; дітям (до досягнення повноліття) працівників міліції, осіб начальницького складу податкової міліції, рядового і начальницького складу кримінально-виконавчої системи, загиблих або померлих у зв’язку з виконанням службових обов’язків, непрацездатних членів сімей, які перебували на їх утриманні);

- дітям-інвалідам, яким встановлено інвалідність, пов'язану з Чорнобильською катастрофою; дружинам (чоловікам) та опікунам (на час опікунства) дітей померлих громадян з числа учасників ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС віднесених до категорії 3;

- учасникам війни; членам сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни; особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною; вдовам (вдівцям) та батькам померлих (загиблих) осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;

- особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною; вдовам (вдівцям) та батькам померлих (загиблих) осіб, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;

- жертвам нацистських переслідувань;

- багатодітним сім'ям, дитячим будинкам сімейного типу та прийомним сім’ям, в яких не менше року проживають відповідно троє або більше дітей, а також сім’ям (крім багатодітних сімей), в яких не менше року проживають троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування;

- дітям війни;

- особам, звільненим зі служби цивільного захисту за віком, через хворобу або за вислугою років, та які стали інвалідами під час виконання службових обов’язків; батькам та членам сімей осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, які загинули (померли) або зникли безвісти під час виконання службових обов’язків.

Надання пільг на житлово-комунальні послуги інвалідам війни, учасникам бойових дій, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, ветеранам військової служби і органам внутрішніх справ та інвалідам військової служби здійснюватиметься на попередніх умовах без декларування доходів.

Щоб отримати пільгу, потрібно звернутися до сільської/селищної ради за місцем проживання, заповнити декларацію про доходи разом з довідками про доходи свої та членів сім’ї, подати до управління соціального захисту населення.

Додаткову інформацію стосовано питань отримання пільг можна отримати за телефоном 5-02-56, або особисто на прийомі в кабінеті № 12 управління соціального захисту населення.

 

Право на працю інваліда

Працевлаштування та застосування праці інвалідів – питання, яке потребує особливої уваги кожного роботодавця, принаймні для тих підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності і виду діяльності, а також фізичних осіб-підприємців, що використовують найману працю (надалі – підприємства), в яких працюють за основним місцем роботи вісім і більше осіб, а також для всіх без винятку підприємств, де працює хоча б одна особа, визнана у встановленому порядку інвалідом.

Особливості працевлаштування та застосування праці інвалідів відображені у низці норм чинного законодавства України, які встановлюють певні вимоги до цього питання та містять аспекти фінансового та адміністративного характеру, що підлягають пильній увазі та врахуванню з боку роботодавців.

Передусім згадаємо, що інвалід– це особа зі стійким розладом функцій організму, що під час взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, унаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист

Працевлаштування інвалідів – це обов’язок роботодавців, передбачений низкою законодавчих норм, зокрема, стаття 172 Кодексу законів про працю України, стаття 18 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», стаття 12 Закону України «Про охорону праці». Крім того, згідно з положеннями цих нормативних актів, підприємства не тільки зобов’язані створювати для працевлаштування інвалідів робочі місця, зокрема, спеціальні робочі місця, але й вживати додаткових заходів безпеки праці, які відповідають специфічним особливостям цієї категорії працівників, а також створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші встановлені для інвалідів соціально-економічні гарантії. Разом з цим підбір робочого місця для інваліда повинен здійснюватись підприємством з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертизи, зазначених в його індивідуальній програмі реабілітації. Крім того, у передбачених законодавством випадках роботодавець повинен організувати навчання та перекваліфікацію працюючого інваліда відповідно до медичних рекомендацій стосовно його інвалідності.

Під час працевлаштування інвалід має надати підприємству, установі, організації, або фізичній особі, яка використовує найману працю (далі — роботодавцю), поряд з іншими документи (паспорт, трудова книжка (за наявності), тощо) подати також документи, які підтверджують інвалідність. Зокрема, пільги інвалідам надаються на підставі посвідчення, яке підтверджує відповідний статус. Також, працівник-інвалід під час працевлаштування має надати індивідуальну програму реабілітації інваліда, яка є обов’язковою для виконання роботодавцем.

Відповідно до зазначеного у разі застосування праці інвалідів роботодавець зобов'язаний враховувати рекомендації МСЕК, оскільки невиконання цих рекомендацій може призвести до погіршення стану здоров'я працівника-інваліда, за що він нестиме відповідальність.

Згідно з частиною п'ятою статті 6 Закону України «Про охорону праці» працівника, який за станом здоров'я відповідно до медичного висновку потребує надання легшої роботи, роботодавець повинен перевести за згодою працівника на таку роботу на термін, зазначений у медичному висновку, і у разі потреби встановити скорочений робочий день та організувати проведення навчання працівника з набуття іншої професії відповідно до законодавства.

Сутність неповного робочого часу полягає в тому, що працівник працює менше за звичайну тривалість робочого часу і при цьому оплата його праці здійснюється пропорційно до відпрацьованого часу або залежно від виробітку. Причому таке зменшення може встановлюватися шляхом:

- зменшення тривалості щоденної роботи;

-зменшення кількості днів роботи протягом тижня або одночасного зменшення кількості днів і тривалості щоденної роботи. Усе залежатиме від домовленості між роботодавцем і працівником-інвалідом. Так, це можуть бути і дві години на день, і дві години на тиждень. Однак при цьому має бути дотримано мінімальних державних гарантій щодо оплати праці. Більше того, якщо індивідуальною програмою інваліда передбачено зменшену тривалість робочого часу, роботодавець просто зобов’язаний створити такі умови.

Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників (ст. 56 КЗпП). Залучення інвалідів до роботи у нічний час та до надурочних робіт допускається лише за їхньої згоди та за умови, що це не суперечить рекомендаціям МСЕК.

Щоб уникнути спірних ситуацій роботодавцеві варто пам’ятати, що для інвалідів 1 і 2 груп, передбачена подовжена відпустка тривалістю 30 календарних днів, а інвалідам 3 групи – 26 календжарних днів (стаття 6 Закону України «Про відпустки»).

Також за заявою працівника-інваліда 1 та 2 груп інвалідності роботодавець зобов’язаний надавати йому відпустку без збереження заробітної плати на строк до 60 календарних днів у році, а інваліду 3 групи- тривалістю до 30 календарних днів щорічно (стаття 25 Закону України «Про відпустки»). Роботодавці зобов’язані надати відпустку без збереження заробітної плати, якщо працівник, котрий має статус інваліда, висловив таке бажання (подав відповідну заяву).

Працівники-інваліди, які нещодавно влаштувалися на роботу та ще не відпрацювали перших шести місяців на підприємстві, мають право піти в щорічну оплачувану відпустку повної тривалості до настання шестимісячного терміну їх безперервної роботина цьому підприємстві. Ті працівники-інваліди, які працюють на підприємстві вже тривалий час, за своїм бажанням мають право піти у щорічну відпустку в зручний для них час.

У разі, якщо колективний договір підприємства встановлює додаткові відпустки, або інвалід має право на додаткові відпустки на інших підставах, то кількість днів додаткової відпустки додається до основної щорічної відпустки. Оскільки тривалість відпустки встановлено з розрахунку на рік, то працівник з інвалідністю може за своїм бажанням розбити і використати її частинами протягом року.

Крім того, як і всі інші працівники, працівники з інвалідністю можуть претендувати на неоплачувану відпустку за згодою сторін тривалістю не більше за 15 днів на рік (стаття 26 Закону України «Про відпустки»).

Відмова в укладенні трудового договору або в просуванні по службі, звільнення за ініціативою власника або уповноваженого ним органу, переведення інваліда на іншу роботу без його згоди з мотивів інвалідності не допускається, за винятком випадків, коли за висновком медико-соціальної експертизи стан його (інваліда) перешкоджає виконанню професійних обов’язків, загрожує здоров’ю і безпеці праці інших осіб або продовження трудової діяльності чи зміна її характеру та обсягу загрожує погіршенням здоров’я інвалідів.

Однак, законодавство не забороняє звільняти з роботи працівників з інвалідністю з причин не пов`язаних з інвалідністю – прогул, порушення трудової дисципліни тощо. Працівники, які отримали на підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання, мають переважне право на залишення на роботі при скороченні штату або чисельності працівників, якщо за кваліфікацією та продуктивністю праці вони не поступаються іншим працівникам.

Головний державний інспектор

відділу з питань додержання законодавства про працю,

зайнятість та інших нормативно-правових актів

управління Держпраці у Чернігівській області Антоненко Олена Петрівна

 

Графік набору слухачів на професійну реабілітацію до Всеукраїнського центру професійної реабілітації інвалідів у 2015 році

ПРАВИЛА ВСТУПУ ДО КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКОГО ПЛАНОВО-ЕКОНОМІЧНОГО ТЕХНІКУМ-ІНТЕРНАТУ НА 2015.

 

https://legalaid.gov.ua/