back

24 серпня 2016

Прилуччина відзначає 25 років Незалежності України.

Свято Короваю Прилуцького краю.

Україна святкує свої 25 років Незалежності! 25 років – це розквіт молодості, а молодість – це повнота життя. Це свято – привід для кожного з нас, незалежно від віку, досвіду, політичних переконань, відчути себе молодим, а отже – сповненим рішучості та енергії до праці та самоствердження. Україна – це всі ми, зі своїми турботами, орієнтирами, перемогами та невдачами.

24 серпня за участі делегацій від району, міста, депутатів обласної ради Олега Авер’янова, Олени Шинкаренко, Сергія Пащенка відбулося покладання квітів до пам’ятника Т.Г.Шевченку в м. Прилуки, пам’ятних знаків загиблим воїнам АТО, ліквідаторам аварії на ЧАЕС, загиблим воїнам-інтернаціоналістам м. Прилуки під час міськрайонного заходу з нагоди 25-ої річниці незалежності України.

Цього ж дня на центральній площі міста Прилуки відбувся загальнорайонний захід з нагоди 25-ї річниці незалежності України «Свято Короваю Прилуцького краю» за участю керівництва району, представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадськості, молоді, гостей та жителів міста та району.

Голова райдержадміністрації Валентина Ковтун у вітальному слові зазначила, що за 25 років ми можемо з гордістю сказати, що у нас є національна культура, є прекрасна мова, є історична пам'ять. Це все називається національною свідомістю нації. Також голова райдержадміністрації підкреслила, що хлібороби Прилуччини добре підготувалися до свята - урожай ранніх зернових на полях успішно зібраний і складає близько 60 тисяч тонн. Подякувала керівникам сільгосппідприємств, трударям ланів та всім, хто причетний до збирання врожаю, за хліборобський труд, любов до землі, взаєморозуміння, чудові результати.

Учасники свята хвилиною мовчання вшанували пам'ять всіх, хто віддав своє життя за нашу свободу і незалежність.

На святі громадою Прилуцького району встановлено новий національний рекорд України з найбільшої кількості короваїв, зібраних на одній локації. Президент Національного реєстру рекордів України, заслужений журналіст України, відомий спортивний коментатор, засновник всесвітньої агенції Валентин Щербачов зареєстрував національний рекорд і урочисто вручив голові райдержадміністрації Валентині Ковтун сертифікат.

Гостям та жителям міста та району представлений Парад святкових короваїв. Дивлячись на витвори людських рук – 99 короваїв, які лежали на столах, серця учасників та гостей свята сповнювало почуття гордості за нашу рідну Прилуччину, за її волелюбний і працелюбний народ.

На святі вшановано кращих хліборобів та майстринь – коровайниць Прилуччини, проведено дегустацію короваїв, випечених з борошна нового врожаю. Частину випечених короваїв разом з гуманітарною допомогою буде направлено нашим військовим в зону АТО.

Свято було насичене незабутнім українським колоритом, щирим українським словом, обрядовими дійствами, старовинними та сучасними українськими піснями.

На міській площі діяв музей під відкритим небом «Від зерна до короваю». Учасники свята з цікавістю розглядали етнографічну експозицію старовинних знарядь праці, предметів побуту; виставку сучасної сільськогосподарської техніки.

Прилучанам та численним гостям свята представили свою виконавську майстерність аматорські та фольклорні колективи територіальних громад району. Усі шанувальники пісенної творчості мали нагоду насолодилися талантами приудайського краю, відпочити душею і пройнятися глибоким пошануванням до творчих витоків Прилуччини, її багатющої історії та культури.

22 – 24 серпня у сільських, селищних радах пройдуть урочисті зібрання, концертні програми, спортивні змагання за участю представників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, депутатів усіх рівнів, діячів науки та культури, громадських діячів, представників релігійних організацій, політичних партій, учасників антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях, громадських організацій. Священики в православних храмах району відслужили молебні за Україну, за український народ.

За інформацією відділу інформаційної діяльності та комунікацій

з громадськістю апарату райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/