back

20 січня 2017

У районі відбулися урочисті заходи до Дня Соборності України

20 січня за участі в.о. голови райдержадміністрації Дениса Росовського, заступника голови райдержадміністрації Володимира Бобошка, керівника апарату райдержадміністрації Лілії Голосової, голови районної ради Василя Малика, заступника голови районної ради Наталії Єгорової, керівників структурних підрозділів райдержадміністрації, районних організацій і служб, учнівської та студентської молоді, громадськості відбулося покладання делегацією району квітів до пам’ятника Т. Шевченку та до Пам’ятного знаку загиблим воїнам АТО в м. Прилуки.

Цього ж дня у актовій залі Ладанської гімназії за участю керівництва району відбулися районні урочистості з нагоди Дня Соборності України, присвячені 98 -ій річниці проголошення Акта злуки українських земель в єдиній державі.

На урочистому зібранні присутнім було продемонстровано відеоматеріали - екскурс до історичних подій проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки, що стало втіленням мрії на етнічне та територіальне об’єднання України, а також дало надію на побудову нового спільного майбутнього та утвердження ідеалів свободи.

Керівник апарату райдержадміністрації Лілія Голосова, вітаючи усіх присутніх зі святом, зазначила, що це свято нагадує нам, що український народ реалізував своє багатовікове прагнення жити у соборній державі, сповідувати єдині національні і суспільні цінності. Відзначаючи його, ми не просто згадуємо події, які відбулися 98 років тому, ми віддаємо належне політичній мудрості тодішніх лідерів, бо саме їх діяльність привела до ухвалення доленосного документа. Акт Злуки став історичним прикладом єднання народу, сотні літ розділеного державними кордонами.

Сьогодні, на початку 3-го тисячоліття ідея соборності постала з новою нагальністю й силою. Після подій 2013-го - 2014-го року: революції Гідності і трагедії початку неоголошеної війни Росії проти України, окупації Кримського півострова і декількох обласних центрів на сході України «братнім російським народом» ми повинні ще більше об’єднатися навколо стрижневої ідеї творення – державності. Наш обов’язок — кожному на своєму місці, в силу своїх можливостей дбати про подальший розвиток Української держави, збереження цілісності її території.

Дуже прикро, наголосила Лілія Голосова, що і сьогодні під національним Прапором кращі сини народу змушені зі зброєю в руках захищати державну незалежність і суверенітет від зовнішнього втручання сусідньої Росії.

Про це говорила у своєму виступі і Наталія Єгорова, заступник голови районної ради.

Хвилиною мовчання було вшановано пам'ять усіх, хто віддав своє життя за українську, суверенну державу.

Під час урочистостей прозвучали вірші, пісні, музичні твори у виконанні учнів гімназії, дитячої музичної школи та працівників Ладанського Будинку культури.

По закінченню урочистостей учні гімназії виконали патріотичний флеш-моб.

З нагоди 98-ї річниці проголошення Акту Злуки УНР та ЗУНР, відзначення Дня Соборності України у населених пунктах району 20- 22 січня будуть проведені збори громадськості, тематичні заходи.

https://legalaid.gov.ua/