back

20 березня 2017

Подати заяву через інтернет, одружитися за добу та не ставити штамп у паспорті – шлюбні новації в Україні

З кожним роком Україна все більше відходить від застарілих правових норм обслуговування населення. Реформується та наближається до європейських стандартів система надання медичних, освітніх, соціальних послуг. Важливо, щоб зміни у країні відповідали інтересам, менталітету та швидкому темпу життя сучасного суспільства.

Щоб полегшити життя українцям, урядовці вирішили скоригувати і процедуру реєстрації актів цивільного стану. Цю адмінпослугу роблять доступнішою для громадян, а її якість максимально наближають до європейського рівня.

Останні новації у процедурі реєстрації шлюбу розглянемо далі.

Онлайн подання заявки на одруження

Модернізувати застарілу практику реєстрації шлюбу почали ще у 2015 році, коли була запроваджена система електронного подання документів для реєстрації актів цивільного стану.

Тепер через веб-портал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» можна обрати зручний час, дату й місце проведення церемонії, сплатити платіжною карткою держмито.

Сервіс надає можливість надіслати до відділу державної реєстрації актів цивільного стану заяву про державну реєстрацію шлюбу або його розірвання та отримати ряд інших послуг.

Варто зазначити, що ця електронна послуга – своєрідний «запис на прийом до спеціаліста». Адже якщо в заявці не буде електронного підпису особи (а його має невелика кількість громадян), то доведеться підписувати звернення під час особистого візиту до відділу реєстрації актів цивільного стану.

Думки чернігівців з цього приводу такої новації розділилися.

– Вважаю, що подання заявки онлайн – прекрасна можливість зекономити час не тільки охочим взяти шлюб, а й працівникам відділу РАЦС, – висловилась Наталія Стрижкова, провідний фахівець з якості обслуговування компанії «Пошторг-Груп».

– Я дотримуюсь класичних поглядів: заяву потрібно подавати особисто і лише в письмовій формі. Так я буду впевнений, що все заповнив правильно та моє звернення не загубиться, – розповів Андрій Ларкін, студент п’ятого курсу Чернігівського національного технологічного університету.

У паспорті штамп про шлюб уже не ставлять

У липні минулого року Верховна Рада України прийняла закон про введення біометричних паспортів. У зв'язку з цим відбулися і деякі інші зміни в законодавстві: з 1 жовтня 2016 року в паспортах подружжя не ставиться штамп. В ньому раніше зазначали прізвище, ім’я, по батькові та рік народження чоловіка/дружини. Відповідно і відмітка про розірвання шлюбу також робитися не буде.

Документ про реєстрацію союзу видаватиметься у двох екземплярах – дружині та чоловіку. Раніше ж подружжя отримувало одне свідоцтво на двох. Це стосується й розірвання шлюбу.

– Перед реєстрацією актів цивільного стану працівник відділу ДРАЦС перевіряє у базі реєстру, чи дійсно на даний момент особа не перебуває в шлюбі. Проте встановити сімейний стан іноземців неможливо, сам громадянин вказує в заяві, що не одружений, і це фіксується безпосередньо в актовому записі, – повідомив В’ячеслав Хардіков, заступник начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації – начальник Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції в області.

Відгуки про таку новинку також неоднозначні.

– Ми одружились у кінці літа і штамп в паспорт поставили. Щоб на мені мій рід не закінчився, чоловік зробив весільний подарунок – взяв моє прізвище. Проте, в штампі моїх документів указане його дошлюбне прізвище, і виходить, я вийшла заміж за неіснуючого чоловіка, – розповіла Наталія Маковій, учасниця проекту «Чотири весілля».

– Ставити чи ні штамп у паспорті – особиста справа кожного. Мені здається, він як і обручка – символ кохання і узаконення стосунків, – озвучила свою думку Олена Шестак, приватний підприємець.

Пілотний проект «Шлюб за добу»

29 липня 2016 року Кабінет Міністрів України підтримав пілотний проект «Шлюб за добу», запропонований Мін’юстом. Він, зокрема, полегшує процедуру одруження для українських громадян з тимчасово окупованих територій та учасників бойових дій на сході. Закоханим більше не доводиться чекати місяць, побратися можна в день подачі всіх потрібних документів.

Проект планувався як соціальний, тому першочергово спрямований на прифронтові регіони. Стартував він у Сєвєродонецьку та ще п’яти містах України — Києві, Львові, Одесі, Херсоні та Маріуполі. Під кінець року до ініціативи приєдналися ще вісім міст — Вінниця, Дніпро, Луцьк, Миколаїв, Кам'янець-Подільський, Рівне, Житомир і Харків.

У 2017 році цей список поповнили Ужгород, Чернівці, Івано-Франківськ, Суми, Тернопіль та Чернігів.

Читати також: Для охочих швидко одружитися — «шлюб за добу».

– З першого лютого по 15 березня у рамках проекту в Чернігівській області одружилося 38 пар. Серед молодят – два учасники антитерористичної операції та шість іноземців. Громадяни України можуть побратися за чотири години з моменту подання заявки, іноземці – до чотирьох днів, адже перевіряється легальність їх перебування на території України, – розповіла Анна Даневич, помічник з юридичних питань директора Чернігівського КП «Міський Палац культури».

В області урочисте відкриття пілотного проекту «Шлюб за добу» відбулося 14 лютого. У Чернігівській міській раді того дня одночасно одружилися три пари. Своїми враженнями поділилась одна з них – подружжя Тураш:

– Ми планували весілля на весну чи літо. Отримавши пропозицію взяти участь в проекті, ми погодились, не вагаючись довго, адже цей наш крок виважений та обдуманий. Весільна реєстрація обійшлася нам в 980 гривень, а урочисто святкувати ми плануємо після вінчання.

З першого березня вартість такої послуги на Чернігівщині зросла. Мінімальна ціна становить 1500 гривень, це так званий «експрес-шлюб». Урочисте одруження в робочі години з вівторка по п’ятницю – від 1866 гривень, у суботу – 2826 гривень. Така церемонія відбувається у святково оформленій залі Чернігівського Міського Палацу культури. Залежно від додаткових побажань заявників вартість весілля може змінюватись. Для учасників бойових дій в зоні АТО процедура безкоштовна, необхідно лише сплатити офіційне держмито у розмірі 85 копійок.

Проект «Шлюб за добу» виявився досить успішним по всій країні. Лише за перші місяці в областях-учасницях проекту зареєстровано понад три тисячі шлюбів.

Цікаво: Закохані, як і раніше, побоюються народних прикмет, тому не проявляють великого бажання одружуватись у високосні роки (як приклад – 2012, 2016).

При порівнянні інформації з офіційних сайтів Головних управлінь статистики (таб. 1) в областях з приблизно однаковою кількістю населення (таб. 2) простежується схожа тенденція укладення шлюбів та їх розірвання.

У рік, коли лютий має не 28, а 29 днів – одружень найменше. Проте, вже у наступні роки показник зареєстрованих актів цивільного стану зростає.

У 2015 році середній вік чоловіків, які вперше взяли шлюб у Чернігівській та Херсонській областях, становив 28 років, жінок – 25. На Тернопільщині та Волині молодь одружується раніше: чоловіки у 26 років, жінки у 23.

– 40% розлучень припадає на перші три роки подружнього життя. Пропорційно можна сказати, що на три укладені шлюби – два розлучення. Але хочеться відзначити, що з початком антитерористичної операції на сході країни кількість одружень в області зросла. Можливо, це тому, що в біді люди більше відчувають єднання, – зазначила Наталія Іванцова, начальник Чернігівського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в області.

На сьогодні розірвання шлюбу державним органом РАЦС здійснюється лише для подружжя, яке не має дітей. У випадку, коли в родині виховуються неповнолітні діти, розлучення – лише у судовому порядку. Цю процедуру прискорювати не планують.

Сучасні новації спрощують та наближають до населення послуги, передбачені сімейним законодавством. Проте важливо пам’ятати, що легкість та доступність сервісу – не причина для зміни сімейного стану. Підходити до цього питання потрібно виважено та обмірковано.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/