back

22 березня 2017

Можемо переходити від тактики виживання до спільної державної стратегії розвитку України – Президент

Президент Петро Порошенко переконаний, що Україна демонструє позитивний розвиток за всіма напрямками проведення реформ: підвищення рівня мінімальної зарплати та її впливу на бізнес і бюджет, відновлення банківського кредитування, децентралізації, розвитку дорожньої інфраструктури, реформи системи охорони здоров’я та змін у загальній середній освіті.

«Розвиток». Це слово у назві нашого організаційного та дискусійного майданчику і є ключовою темою сьогоднішньої зустрічі. Воно логічно об’єднує, воно зводить до спільного знаменника всі пункти порядку денного нашої сьогоднішньої зустрічі», - зазначив Петро Порошенко під час виступу на п’ятому засіданні Ради регіонального розвитку.

За його словами, ще півтора роки тому ситуація в країні була такою, що про перспективи розвитку ми могли лише мріяти. «Зараз вже є підстави говорити про те, що почалося реальне відновлення економіки і є можливість починати перехід від тактики виживання до нашої спільної державної стратегії розвитку», - підкреслив Президент.

Глава держави зазначив, що ще три роки тому дефолт і повний крах видавалися майже неминучими. Тоді по економіці синхронно вдарили війна, закриття російського ринку і падіння світових цін на основні продукти українського експорту. Нереформована економіка та розбалансована фінансова система, не залишали шансів витримати такий шок, додав він.

Президент також зазначив, що всі українські Уряди – два Кабміни Арсенія Яценюка і третій, Володимира Гройсмана – не мали іншого вибору, ніж йти на дуже жорсткі, принципові й непопулярні кроки. Ці заходи узгоджувались з міжнародними фінансовими організаціями, які підтримали Україну у цей складний час. Ці кроки були надзвичайно важкими для людей, але без них було би набагато важче.

«Але саме ці важкі рішення дозволили переламати тренд. ВВП за підсумками 2016 року збільшився на 2,2%. В четвертому кварталі зростання навіть прискорилося майже до 5% на рік. Може це й не так багато, як хотілося би, але в 2015 році, коли ефект російської агресії вже дався взнаки повною мірою, економіка впала на 10%», - зауважив Петро Порошенко.

Глава держави наголосив: «Зараз оживає промисловість – демонструє зростання на 2,8% за підсумками 2016-го. Впевнений у 2017 році ми матимемо такі самі позитивні перспективи». За його словами, промисловість найбільше постраждала від війни, адже втрачено до 20% індустріального потенціалу країни. Втім, промислове зростання припинилося ще за три роки до агресії у 2011 році. Тим більше, що наслідки так званої блокади Донбасу, в першу чергу позначаться саме на цій галузі, промисловості, констатував він.

Петро Порошенко висловив сподівання, що інфляція цього року вимірюватиметься вже однозначною цифрою – менше 10%. «До 2019 року, це наше спільне завдання, ми маємо вийти на показник близько 5% річної інфляції», - сказав він і додав, що позаминулого року вона становила 43%, але її вдалося приборкати.

Президент також зауважив, що золотовалютні резерви сьогодні становлять 15,5 млрд доларів, у порівнянні з 5 млрд у лютому 2015 року. Він також підкреслив, що кошти, отримані від міжнародних фінансових організацій, і 100% коштів від Міжнародного валютного фонду спрямовані у золотовалютні резерви держави і працюють на стабільність національної грошової одиниці, на довіру до Української держави, української економіки, української фінансово-банківської системи.

«Всі чули, як безвідповідальні політикани стверджують про те, що гроші МВФ проїдені, вкрадені, або використані не за призначенням. Це суцільна, тотальна і безвідповідальна брехня. Кожна копійчина, яку Україна отримала від МВФ, дбайливо зберігається», - наголосив Петро Порошенко.

Глава держави також зазначив, що вже третій рік курс гривні «тримається гнучким, але відносно незмінним», незважаючи на горе-прогнози про курс на рівні 35, 40, чи то 50 грн.

Петро Порошенко також зазначив, що практично завершено болісний і масштабний процес оздоровлення банківської системи, очищення від хворих і небезпечних для усієї системи банків, яких було більше 80. В інтересах десятків мільйонів клієнтів було проведено націоналізацію «Приватбанку», забезпечено і далі буде забезпечуватись його стабільна робота.

Президент зауважив, що зростають показники у галузі будівництва: «Понад 17% за минулий рік означає, що ця галузь, будівництво, потягне за собою суміжні, а головне, що інвестори вже відчувають майбутній попит на офісні та житлові приміщення». Кадрові агенції повідомляють про розширення кількості вакансій, тобто робочих місць, збільшується заробітна платня, яка пропонується на ці вакансії. Позитивні очікування вже самі собою є матеріальною силою, яка стимулює економічні зростання, додав він.

«Так, ті тенденції, які я щойно описав, жодної ейфорії вони не викликають. Вони поки що не відчутні для переважної більшості українців. Досягнуті результати ще не призвели до покращення рівня життя людей. В цьому плані ми лише починаємо використовувати першу-ліпшу нагоду, робити перші кроки, такі як: підвищення мінімальної зарплати до рівня 3200 гривень; збільшення заробітних плат лікарів, вчителів тощо; нарощувати витрати на дорожнє будівництво, і це кожен в Україні вже може відчути; надавати фінансові можливості для розвитку місцевих громад і багато іншого», - наголосив Петро Порошенко.

Прес-служба Президента України

https://legalaid.gov.ua/