back

21 травня 2017

Втрачені покоління. Пам’ятаємо, допоки живі!

Сьогодні в Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій — наших співвітчизників, які були закатовані та вбиті радянським тоталітарним режимом. З метою знищення будь-якого вільнодумства, залякування населення та формування у нього страху перед державою протягом 1937 — 1938 років в СРСР за політичними звинуваченнями заарештовано близько двох мільйонів осіб. Майже третину з них було страчено. Вироки вирізнялися особливою жорстокістю. Переважна більшість звинувачень була сфальсифікована. За висновками дослідників, кількість заарештованих в Україні у часи «Великого терору» у 1937—1938 роках перевищує 290 тис. осіб. А на Чернігівщині лише протягом 1937 року було репресовано майже 9 тисяч осіб.

У березні цього року Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про заходи у зв’язку з 80-ми роковинами Великого терору — масових політичних репресій 1937-1938 років». Головною метою документу є гідне вшанування пам’яті жертв та донесення до українського суспільства та світової спільноти об'єктивної інформації про злочини, вчинені у XX столітті комуністичним тоталітарним режимом на території України.

Пам’ять жертв політичних репресій, безжально закатованих радянським тоталітарним режимом, щорічно вшановують у третю неділю травня. 21 травня Прилуччина вшановувала пам'ять жертв політичних репресій. Цього дня при приспущених державних прапорах ми згадували трагічні сторінки української історії – злочини тоталітарної системи проти людини. Ми висловлювали солідарність у відстоюванні прав кримсько-татарського народу, адже сьогодні, в повній окупації «дружнім сусідом» корінний народу Криму переживає нелегкі часи.

Пам’ятний захід: покладання квітів до хреста в пам'ять про жертви голодоморів та політичних репресій в смт Линовиця провів селищний голова Олександр Назарко разом з депутатами селищної ради, працівниками виконкому Линовицької селищної ради, учнями Линовицької ЗОШ І-ІІІ ступенів, громадськістю селища.

Учасники церемонії згадали найжахливіші політичні репресії 20-го століття, коли тисячі громадян зазнали переслідувань і знищень лише за те, що мали інше бачення того, як жила країна. Сотні тисяч розкуркулених селян, справжніх господарів, в тому числі і нашої прилуцької землі, тисячі української інтелігенції, знищеної в 30-40-і та і в пізніші роки, чиї могили в Биківні, інших катівнях режиму застерігають – таке ніколи не повинно повторитися в нашій історії.

Також, у всіх загальноосвітніх навчальних закладах проведені лінійка – реквієм « У жорнах політичних репресій», тематичні інформаційні години, години спілкування «Розстріляне покоління», «У білій стужі сонце України», «Розп’яті на чорному хресті». На будівлях державних установ населених пунктів району в цей день приспустили прапори. В шкільних бібліотеках та бібліотечних закладах діяли книжково-інформаційні експозиції «Пам'ять людства», «Трагічні сторінки історії».

За інформацією відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/