back

25 травня 2017

Дипломатичні представництва України мають допомагати українцям, які вперше виїдуть за кордон – Президент

Президент Петро Порошенко наголосив на важливості забезпечення належного захисту прав та інтересів українців, які поїдуть до Європи, скориставшись можливістю безвізового режиму.

Під час наради в рамках робочої поїздки до Волинської області Президент окреслив низку питань, які мають бути обгорнені та вирішені для створення належних умов для реалізації громадянами України права на безвізове відвідування країн Європейського Союзу на міжнародних пунктах пропуску через кордон.

За словами Петра Порошенка, це забезпечення належного захисту прав і інтересів громадян України під час перебування закордоном. «Безвіз передбачає, що багато людей виїдуть за кордон вперше і наші дипломатичні та консульські установи мають бути повністю готовими до забезпечення захисту їх інтересів», - звернувся Президент до Міністра закордонних справ Павла Клімкіна.

Глава держави наголосив на важливості вдосконалення прикордонного та митного контролю, модернізації інфраструктури пунктів пропуску. Крім того, важливим є вирішення проблемних питань при видачі закордонних паспортів. Він окремо наголосив, що потрібно проаналізувати нормативну базу і підстави для видачі закордонних паспортів громадянам, які знаходяться на окупованих територіях, або в Криму.

Петро Порошенко також підкреслив, що прикордонні пункти пропуску мають бути облаштовані належним чином і кошти на їх модернізацію може виділити місцева влада. За його словами, необхідно створити нормальні санітарні умови, облаштувати місця відпочинку та харчування, щоб для людини «були створені нормальні європейські умови». «Я це буду вимагати. Тут потрібна координація зусиль для того, щоб вийти на відповідний результат», - сказав він.

Глава держави також зазначив, що Україна має позитивний досвід щодо гармонізації українського і європейського законодавства. Президент звернувся до МЗС з проханням долучитися до цього процесу і надати йому на затвердження графік дорожньої карти: що і коли ми маємо забезпечити у процесі гармонізації законодавства з Євросоюзом.

Прес-служба Президента України

https://legalaid.gov.ua/