back

22 червня 2017

7 МІФІВ ПРО ЗЕМЕЛЬНУ РЕФОРМУ:

Міф 1. Земля буде скуплена місцевими олігархами або іноземцями.

Принципова позиція Уряду – право купувати і продавати землю матимуть лише фізичні особи – громадяни України. Проте буде обмеження – одна людина зможе купити не більше 200 гектарів землі, що дозволить убезпечити надмірну концентрацію землі в одних руках. Жодного сантиметру української землі не буде продано іноземцям, так само, як і великим агрохолдингам. Але кожна людина, яка має пай, зможе вільно ним розпоряджатися: обробляти самостійно, передати в оренду, або продати будь-якому українцю.

Міф 2. Прості селяни програють від запровадження ринку землі.

Насправді саме мораторій на продаж землі щорічно «краде» у 6,9 мільйонів власників паїв до 50% потенційного доходу. Особливо через низьку вартість оренди землі, яка в нашій країн є однією з найнижчих в Європі. За даними Держгеокадастру, середній орендний платіж у 2016 році за використання земель сільськогосподарського призначення склав 1093,4 грн. за гектар. А в країнах Євросоюзу середня вартість оренди одного гектара складає 300 євро. Зараз власникам паїв платять за оренду копійки. В той же час, як свідчить досвід країн Центральної та Східної Європи, ціна на земельні ділянки і вартість оренди після відкриття ринку землі зростає – за три роки після введення продажу землі у цих країнах зростання склало 76%. Окрім того, власники паїв зможуть продати сою землі і використати кошти н власний розсуд. Адже, далеко не всі хочуть бути фермерами і здатні ефективно працювати на землі.

Міф 3. Мораторій на продаж землі – гарантія суверенітету і економічного розвиту держави.

Не відповідає дійсності. Через дію мораторію знищується важливий державний ресурс, економіка недоотримує мільярди, а громадяни залишаються безправними власниками земельних ділянок, які можна тільки здавати в оренду за копійки. У жодній країні Європи немає мораторію на продаж землі, він діє лише в п’яти країнах світу: Північній Кореї, Конго, Венесуелі, Кубі, Таджикистані. Україна – шоста у цій компанії. Мораторій і орендні відносини призводять до споживацького використання землі і роблять селян біднішими. Натомість, запровадження вільного ринку землі стане потужним поштовхом для зростання економіки і добробуту сільського населення. В аграрну галузь прийдуть інвестиції, що сприятиме технологічному переоснащенню та підвищенню конкурентоздатності продукції фермера.

Міф 4. Землю скуплять за безцінь, селяни залишаться ні з чим.

Введення ринку землі відновлює право 6,9 мільйонів власників паїв, яке зараз порушено. Закон надасть їм право продавати свою власність – земельний пай. І використати отримані кошти на власний розсуд. 1 мільйон власників паїв померли, не дочекавшись такої можливості. Але, право продавати землю – це лише право, до цього ніхто не примушуватиме. Тільки сам селянин визначить, коли та за яку ціну продати свій пай, і чи робити це взагалі. За даними соціологічних досліджень, лише 10-20% власників паїв хочуть їх продати. Інші планують і надалі обробляти свою землю і передати її в спадок нащадкам. Більше того, чимало селян мріють ще трохи прикупити землі. І після запровадження вільного ринку вони матимуть таку можливість.

Міф 5. Рівень безробіття на селі зросте, оскільки селян зженуть з землі.

Навпаки. Проведенням земельної реформи Уряд прагне сприяти створенню невеликих фермерських господарств, що забезпечить появу нових робочих місць на селі. Відкриття ринку землі зруйнує монополію агрохолдингів. Всі, хто прагне зайнятись фермерством, зможуть вільно придбати землю і розпочати бізнес. Ті, хто не має хисту до роботи на землі, зможуть продати свій пай, а отримані кошти використати як стартовий капітал для заснування іншого виду підприємницької діяльності. А отже, в селах з'являться нові робочі місця, не пов’язані з обробкою землі, і мешканці матимуть можливість знайти собі роботу до душі.

Міф 6. Країну очікує екологічна катастрофа, оскільки власники землі нещадно її експлуатуватимуть.

Навпаки. Саме мораторій і орендні відносини сприяють неефективному та споживацькому використанню землі. Орендар, який взяв ділянку у користування на кілька років, не зацікавлений у збереженні її родючості. Він прагне за цей час отримати максимальний прибуток і вижме з землі все можливе, не гребуючи надмірним застосуванням пестицидів та вирощуванням рослин, що руйнують грунт. Натомість власник землі буде берегти її, оскільки вона його годує і годувати його нащадків. Він не отруюватиме грунт хімічним добривами і не знищуватиме родючість. Він – господар і дбайливо ставитиметься до свого майна.

Міф 7. Відкриття ринку землі лобіюють олігархи та агрохолдинги.

Власників великих агрохолдингів нинішній стан справ цілком влаштовує – вони орендують землю у власників і сплачують їм за це копійки. Після проведення земельної реформи, яку пропонує Уряд, орендна плата за землю зросте, а на аграрному ринку з’являться нові гравці, які конкуруватимуть з діючими агрокомпаніями. Окрім того, фермери отримають доступ до дешевих кредитів, оскільки зможуть використовувати землю в якості застави, а, отже, отримають додаткові кошти на розвиток бізнесу. Натомість, агрохолдинги не матимуть можливість купувати землю, тільки орендувати і сплачувати власникам паїв справедливу ціну.

За інформацією управління агропромислового розвитку райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/