22 травня 2019

Символіка Прилуцького району уособлює вчорашнє і сьогоднішнє Прилуччини, є віддзеркаленням її історичних віх. Місто Прилуки, яке є центром району, має давні геральдичні традиції. І нині його гербом є історичний герб Прилуцької ратуші 17-18 століття, затверджений Катериною II в 1782 році (на синьому щиті золота із золотими рогами голова бика, пронизана золотою шаблею). На зеленому із золотою окантівкою прапорі міста зображені в центрі - св. Георгій на білому коні, який лівою рукою вражає списом поверженого змія, а в правій тримає щит із зображенням міського герба, по кутах - крилаті голівки херувимів. 

gerb praporГерб Прилуцького району складається з прямокутного із закругленими нижніми кутами геральдичного щита зеленого кольору із золотою облямівкою, в центрі якого розміщено малий щиток із золотою окантівкою із зображенням золотої голови бика, яка зліва направо пронизана золотою шаблею навкоси так, що кінець її виходить біля правого вуха. На великому щиті у лівому верхньому та у нижньому правому кутах зображене золоте пшеничне колосся, оперезане стрічками синього кольору, у лівому нижньому куті - шестерні золотого кольору, у верхньому правому куті - нафтова вишка та крапелька нафти золотого кольору. Зелена барва на гербі символізує надію, достаток, волю, синя уособлює вірність і чесність, золото втілює знатність та багатство.

praporПрапор Прилуцького району - прямокутне синьо-зелене полотнище із співвідношенням сторін 2:3, посередині якого проходить біла горизонтальна смуга (шириною 1/5 ширини прапора), а у верхньому від древка білому квадратному крижі (сторона якого 3/5 ширини прапора) зображений сучасний герб Прилуцького району. Горішня зелена смуга полотнища означає щедру прилуцьку землю, а також вбирає в себе частину прапора Чернігівської області. Нижня синя смуга означає Лісостеп - в цій зоні розташований Прилуцький район, уособлює воду, життя, небо, безмежний простір та втілює вірність і чесність. Біла смуга символізує річку Удай.

https://legalaid.gov.ua/