back

22 лютого 2018

Цього року пенсія військовим зросте в середньому на півтори тисячі гривень

Учора, 21 лютого, на засіданні Кабінету Міністрів ухвалено постанову про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям. Документ розробило Міністерство соціальної політики на виконання доручення Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Постанова передбачає поетапне підвищення пенсій представникам силових органів, починаючи з 1 січня 2018 року. Процедура перегляду пенсій розпочнеться 1 березня цього року. На першому етапі, з 1 січня 2018 року, пенсії підвищаться в середньому на 1500 гривень. З 1 січня 2019 року — зростуть не менш ніж на 750 гривень, а з 1 січня 2020 року — ще на таку ж суму. Таким чином за два роки пенсії військовим зростуть щонайменше удвічі (наразі середня пенсія — майже 2900 гривень).

Крім того, ухвалений документ враховує вимоги Закону «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій осіб» у частині перерахунку пенсій колишнім працівникам МВС відповідно до Закону «Про Національну поліцію України». Пенсії їм перерахують з 1 січня 2016 року з розстрочкою виплати коштів за попередній період. Тобто з 1 січня 2018 року колишні працівники МВС отримуватимуть нові пенсії, а сума за попередній період їм виплачуватиметься, починаючи з 1 січня 2019 року.

Загалом пенсії переглянуть для 12 силових відомств. Підвищені пенсії мають отримати майже 498 тисяч осіб. Для цього у бюджеті Пенсійного фонду передбачено 7,8 мільярда гривень.

Однак, вирішення всіх питань пенсійного забезпечення військовослужбовців можливе тільки з ухваленням відповідного закону. Зокрема, лише законом може бути передбачено більш високі пенсії для військовослужбовців, які перебували в зоні бойових дій. Законопроект щодо підвищення пенсій військовим Кабінет Міністрів уже розробив. Наразі документ обговорюється в Раді національної безпеки і оборони України.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету міністрів України

https://legalaid.gov.ua/