back

15 травня 2018

Новий сезон — нові правила: як зміниться розрахунок субсидії з 1 травня

За статистикою, на Чернігівщині нараховується близько 440 тисяч домогосподарств, 252,5 тисячі з яких отримувало житлові субсидії на кінець опалювального періоду. З 1 травня цього року зазначена державна допомога розраховуватиметься но-новому.

Про урядові нововведення детально розповів сьогодні, 14 травня, під час прес-брифінгу директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Олег Русін.

Відтепер субсидія призначатиметься двічі на рік: у травні (на неопалювальний період з 1 травня по 30 вересня) та жовтні (на опалювальний період із 1 жовтня по 30 квітня).

Для більшості домогосподарств, які вже користуються державною допомогою при оплаті за житлово-комунальні послуги, субсидії перепризначатимуть автоматично. Втім, для деяких сімей вже у травні призначення житлової субсидії здійснюватиметься лише після подання нових заяви і декларації. Кому необхідно звернутися до управлінь соціального захисту — у прямій мові Олега Русіна:

Також збільшився перелік умов, за яких субсидія не призначається:

– набуття права власності (отримання в спадщину, подарунок тощо) на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб, інші товари довгострокового вжитку на суму 50 тисяч гривень упродовж 12 місяців перед зверненням;

– загальна площа квартири перевищує 120 м2; індивідуального будинку — 200 м2 (крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, а також сімей, в яких не менше року проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування);

– будь-хто зі складу домогосподарства або член сім’ї особи зі складу домогосподарства має у володінні автомобіль, якому менше п’яти років (крім мопеда або автомобіля, наданого органом соціального захисту населення);

– у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, що досягли 18-річного віку, в яких відсутні доходи або доходи менше мінімальної заробітної плати.

Пряма мова

Варто зазначити, що з 1 травня необхідно декларувати доходи всіх членів сім’ї (чоловіка, дружини та неповнолітніх дітей), навіть тих, які зареєстровані за іншими адресами.

Як і раніше, продовжує діяти порядок монетизації зекономлених коштів (для приватного житлового сектору).

Втім, Кабмін запровадив низку змін і стосовно споживачів газу, які отримують державну компенсацію у вигляді пільг та субсидій. Відтепер повернення державі частки невикористаних сум субсидій відбуватиметься по всім без виключення домогосподарствам, що користуються природним газом. Тобто не лише для тих, хто споживає газ на опалення, а й на підігрів води, приготування їжі.

— До 1 червня «Чернігівгаз Збут» надасть списки із зазначенням сум невикористаних субсидій до органів соціального захисту, які до 1 вересня забезпечать повернення на рахунки споживачів суми у розмірі до 700 гривень, — коментує директор «Чернігівгаз Збуту» Іван Луста. — Решті домогосподарств, які користуються водонагрівачами та плитами, зекономлені субсидії компенсуватися не будуть.

Уряд також зменшив соціальну норму на обігрів приміщень природним газом: з 5 кубічних метрів до 4,5 на квадратний метр опалювальної площі.

Також отримувачі субсидії щомісячно мають сплачувати обов’язковий платіж незалежно від обсягу спожитих послуг та залишку коштів на особовому рахунку. У разі несплати надання субсидії припиняється.

Департамент інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/