back

16 травня 2018

В Україні стартувала велика президентська програма із реформування сільської медицини

Президент Петро Порошенко взяв участь у відкритті нового фельдшерсько-акушерського пункту зі службовим житлом в селі Боденьки Вишгородського району Київської області.

«Щиро вітаю вас з цією урочистою подією, яка є результатом всіх наших зусиль», - звернувся до присутніх Президент.

«Третина українців проживають на селі. Це майже 14 мільйонів українців, які були позбавлені якісних медичних послуг. І здавалося, що ця проблема є такою, яку не можна вирішити», - зазначив Глава держави. Він додав, що лікаря «дуже важко калачем заманити в село».

Президент зазначив, що обговорював тему якісного медичного обслуговування мешканців сіл та невеликих міст із партнерами з Канади, Франції, Німеччини, з представниками Світового банку. «Я запропонував абсолютно унікальну модель - модель телемедицини. Коли ми будемо поєднувати в сільській лабораторії якісного медичного працівника, у сільській амбулаторії буде знаходитись найнеобхідніше обладнання для першого швидкого аналізу і діагностики», - розповів Президент.

За його словами, інформація про пацієнта далі надходитиме до медичного хабу або в район, де лікар вже прочитає кардіограму, проаналізує необхідні дані, побачить симптоми, а якщо потрібно зв’яжеться із обласним центром чи Києвом, залучить спеціалістів і поставить якісний діагноз.

«Це дозволить зберегти «платинові чи золоті хвилини і години». Бо в більшості випадків медична допомога, яка буде надана протягом першої години часто-густо рятує життя», - сказав Петро Порошенко, додавши, що коли українці були позбавлені цієї допомоги вони були приречені.

Президент нагадав про повернуті до Дежравного бюджету 1,5 млрд доларів, що були вкрадені у народу України попередньою владою. «Я одразу ж, як тільки ці гроші були повернуті, запропонував декілька надзвичайно важливих програм. Першою з них була сільська медицина», - сказав Глава держави.

Президент відзначив, що у новому будинку фельдшерсько-акушерського пункту, створеному за проектом французького архітектора, буде розміщена апаратура, а також є приміщення для проживання фельдшера, автомобіль. За його словами, при необхідності за вказівкою лікаря будуть надаватися ліки і будуть зроблені відповідні процедури, або пацієнта буде транспортовано до районної чи обласної лікарні, де будуть надані всі необхідні послуги.

«Чому цього не робилося раніше? Я не приймаю ніяких пояснень. Але кажуть, що грошей не було», - розповів Президент. Водночас, він нагадав, що нині під час війни і рішучих заходів із реалізації цілої низки важливих програм, починаючи від будівництва армії і завершуючи будівництвом доріг, програмою децентралізації, були знайдені кошти на розвиток сільської медицини.

«Хтось пропонував в старих будинках поставити телефон і телефоном питати, що робити. Так вони бачили телемедицину. «Теле» – це не від слова телефон. Ми бачимо, що у нас на сьогоднішній день це має бути оснащено сучасним широкосмуговим інтернетом», - наголосив Петро Порошенко. Він нагадав, що цього року був проведений конкурс по відкриттю в Україні зв’язку четвертого покоління, і широкосмуговий інтернет має бути в кожному селі, школі, сільраді і в медичній лабораторії. «Тоді лікар подивиться на пацієнта, нехай без приїзда в село, побачить аналізи, встановить діагноз і швидко буде надана медична допомога», - зазначив він.

«Здавалось, а чому саме в Київській області, у Вишгородському районі? Бо ви є піонерами, першим пріоритетом, першими, де починає реалізовуватись програма Президента - сільська медицина», - наголосив Президент. Він подякував французьким колегам за допомогу. За його словами, комп’ютерні програми, які будуть забезпечувати телемедицину, надійдуть з Канади, своїм досвідом поділиться Німеччина, Хорватія надіслала фахівців, які допоможуть запроваджувати цю систему. Додатково до бюджетних грошей, коштів місцевого самоврядування, фінансування цього проекту, на прохання Президента, надасть Світовий банк. «Для того, щоб у Вишгородському районі з’явилася ця будівля працював весь світ», - підкреслив Глава держави.

Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон зазначила, що сьогоднішнє відкриття ФАПу дуже важливе. «Ми це зробили разом. Франція, яка підтримує Україну. Французький архітектор, який створив цей проект», - зазначила вона, додавши, що будівля пункту є також енергоефективною.

«Все це стало можливо, тому що були люди, які підтримували проект - мер, лікарі, Міністерство регіонального розвитку та голова Київської обласної адміністрації», - підкреслила Посол. Вона додала, що весь проект був реалізований за один рік.

Глава держави вручив сертифікат на медичне обладнання фельдшеру ФАП села Боденьки Ользі Омельчук.

Президент оглянув приміщення ФАПу та приміщення обладнане для проживання лікаря.

Глава держави також ознайомився з тестовою роботою засобів телемедицини, які дозволяють дистанційно проводити діагностику різних захворювань, зокрема серцевого-судинних. Була проведена дистанційна діагностика кільком місцевим мешканцям.

Глава держави наголосив, що всі мешканці зможуть отримати лікарські засоби за програмою «Доступні ліки».

Прес-служба Президента України

https://legalaid.gov.ua/