back

«Вересаєве свято» — продовження кращих традицій українського кобзарства

20 червня 2018

Понад 200 бандуристів з усієї України минулими вихідними взяли участь у VII Всеукраїнському фестивалі кобзарського мистецтва «Вересаєве свято», що традиційно проходить у Сокиринцях на Срібнянщині. Тут знайшов свій останній прихисток та вічний спокій уродженець Чернігівської землі, знаний в усьому світі сліпий музикант Остап Вересай.

Цьогоріч участь у культурно-мистецькому заході взяли голова обласної ради Ігор Вдовенко, народний депутат України Олександр Кодола, директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Олександр Левочко.

Відкриваючи фестиваль, Ігор Вдовенко висловив щиру вдячність усім, хто долучився до його організації і проведення, та побажав, щоб неповторна мистецька аура і самобутній колорит свята стали для кожного учасника і гостя джерелом натхнення, залишили в серцях незабутні враження.

Крім музичної програми, на гостей Сокиринець чекала екскурсія парковою алеєю до Палацу Галаганів. Всі охочі також завітали у «Містечко майстрів», оглянули виставку народної творчості, ознайомилися з презентацію «Чернігівщина туристична – 2018» та експозицію підприємств територіальних громад Срібнянського району.

У раках заходу відбувся патріотичний флешмоб — виконання безсмертного твору Великого Кобзаря Тараса Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий».

До речі, Чернігівщину на фестивалі представляли 27 творчих колективів та солістів, зокрема капела бандуристів імені Остапа Вересая та балетна група академічного народного хору обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Довідково. Остап Вересай народився у 1803 році в селі Калюжинці Прилуцького повіту Полтавської губернії (нині Срібнянський район Чернігівської області).

У ранньому дитинстві майбутній музикант осліп, але це йому не завадило бездоганно опанувати мистецтво гри на бандурі. Творчістю Вересая захоплювалися Тарас Шевченко, Микола Лисенко, Пантелеймон Куліш, Павло Чубинський, Олександр Русов, Левко Жемчужников, Григорій Галаган та інші. Щоб записати думи й пісні Вересая, Микола Лисенко спеціально приїздив до Сокиринець.

Після смерті у 1890 році Остап Вересай був похований у Сокиринцях.

У 50-х роках ХХ століття засновано Сокиринський історико-етнографічний музей імені Остапа Вересая, що нині розміщується в палаці, побудованому на початку ХІХ століття родиною графів Галаганів.

У 1988 році засновано Всеукраїнський фестиваль кобзарського мистецтва «Вересаєве свято», що вперше відбувся у Сокиринцях, і відтоді став візитівкою Чернігівщини та подією загальнодержавного значення у культурно-мистецькому житті України.

 

 

За інформацією прес-центру Чернігівського обласного
 філармонійного центру фестивалів та концертних програм,
фоторепортаж районної газети «Срібнянщина»

https://legalaid.gov.ua/