🟡 Протидія домашньому насильству 🟡


 

 
Інформаційна пам'ятка щодо запобігання випадкам дискримінації за ознакою статі
 
🌐 Детальніше: https://cutt.ly/LwX9b55a

👉 Все, що треба знати про сексуальне насильство, пов'язане з конфліктом.

🌐 Детальніше: https://cutt.ly/JwZTN14n


 

❗ Інформаційна пам'ятка щодо запобігання та протидії домашньому насильству.

 

🌐 Детальніше: https://cutt.ly/cwZxGYiA


 

Дитина – свідок насильства


Значною проблемою під час реагування правоохоронців на випадки домашнього насильства є те, що дитина часто залишається поза увагою для правоохоронної системи, оскільки у більшості випадків поліція не фіксує цю обставину в протоколі.

Важливо пам’ятати, що якщо дитина стала свідком домашнього насильства – вона автоматично стає постраждалою. Необхідно наголошувати на письмовій фіксації цього факту, адже перенесений у дитинстві досвід домашнього насильства може впливати на майбутні стосунки дитини з оточуючими, її фізичне та психічне здоров’я. Крім того, це може ускладнити процес винесення судом обмежувального припису, зокрема, в обмеженні спілкування кривдника з постраждалою дитиною.

Нагадуємо також про Національну гарячу лінію для дітей та молоді від Ла Страда-Україна, де дорослі можуть отримати консультації від психологів, юристів та соціальних працівників щодо випадків порушення прав дитини.

Звертайтеся за номером 0 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного) або 116 111 (з мобільного).

Різновиди насильства


Часто прояви насильства асоціюють лише із застосуванням фізичної сили. Однак, воно може мати різні форми та маскуватися під образливі «жарти», постійний контроль, маніпуляції, обмеження або примус людини до певних дій. Законодавство України у сфері протидії домашньому насильству визначає чотири основні форми такого насильства: фізичне, сексуальне, психологічне, економічне.

Варто пам’ятати, що будь-яке насильство, навіть якщо воно не залишає слідів на тілі, є злочином та порушенням прав людини, оскільки може залишити глибокий слід у психіці і психологічному стані.

В Україні працює цілодобова і безкоштовна Гаряча лінія за номером 1547 з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей.

Життя без насильства можливе й розпочати його ніколи не пізно. Не мовчіть та не зволікайте зі зверненнями по допомогу.

Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»: прості та посильні дії, що здатні розв'язати проблему домашнього насильства

Підтримувати один одного та пліч-о-пліч протистояти насильству, не сподіватись на випадковість, а збільшити обізнаність і розуміння про форми насильства у суспільстві, привернути увагу до проблем його подолання, сприяти створенню суспільного простору, вільного від насильства – такі задачі ставить перед собою Всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства», що проводиться щороку в період з 25 листопада до 10 грудня. 
Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій з більше ніж 100 країн світу у цей період активізують свої зусилля, щоб підвищити обізнаність громадян про всі форми насильства, а також методи недопущення і комплексного реагування на будь-які його прояви.
Офіційно цей день був оголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1999 році, але відзначатися він почав із 1981 року в пам'ять про трагічну загибель жінок, які були жорстоко вбиті під час диктатури домініканського правителя Рафаеля Трухільо в 1960 році.
Із 1991 року акцію «16 днів активізму проти насильства» підтримують у 100 країнах світу.
Щорічна акція була ініційована Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства 1991 року. Власне тоді суспільство визнало зв’язок між насильством стосовно жінок та правами людей. Україна приєдналася до акції 2001 року.  
Значний вплив на реалізацію конкретних кроків щодо посилення системи реагування на домашнє насильство мають ініціативи Першої леді Олени Зеленської. Зокрема, Приєднання України до «Партнерства Біарріц», яке має на меті забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. 
Цьогоріч за ініціативи Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та за сприяння першої леді України, у співпраці з Фондом Народонаселення ООН в Україні, в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» імплементується кампанія «Зроби крок. Чуйність перемагає насильство».Акція говорить про прості та посильні дії, що здатні розв'язати велику проблему домашнього насильства та підтримати людей, які могли постраждати. 
Своєю чергою Міністерство соціальної політики разом з партнерами з «Ла Страда Україна», Організацією з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), Офісом Ради Європи в Україні та Українським Жіночим Фондом та соціально активним бізнесом, зокрема ТЦ GLOBUS, об’єднує свої зусилля і долучається до інформаційної кампанії з метою мінімізації проявів домашнього насильства. Протягом 16 днів ми будемо не просто інформувати вас про насильство, а вчитися йому протистояти.
Якщо ви зіштовхнулися або стали безпосереднім свідком насильства, – телефонуйте у поліцію за номером 102.  
Отримати консультацію щодо ситуації насильства, подальших кроків, а також контакти пунктів отримання допомоги можна за телефонами «гарячих ліній»:
•    15-47 – (Державна установа «Урядовий контактний центр») — цілодобова та безкоштовна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей;
•    0 800 500 335 або на короткий номер 116 123 (Громадська організація «Ла Страда Україна») гаряча лінія з запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерної дискримінації;
•    0 800 213 103контактний Центр системи безоплатної правової допомоги.
Також ви можете зателефонувати до місцевої територіальної громади або районної державної адміністрації, де фахівці зможуть проконсультувати та повідомити, куди звернутися за допомогою, нададуть інформацію про наявність спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі у Прилуцькому районі.

❗️Міністерство юстиції України запускає інформаційну кампанію системи надання безоплатної правової допомоги для постраждалих від сексуального насильства під час війни та домашнього насильства.
👉Мета кампанії – висвітлити проблему насильства в умовах війни, поінформувати про можливість отримати кваліфіковану допомогу від держави, у тому числі правову, та мотивувати постраждалих звертатися по допомогу та діяти, щоб захистити себе.
📌Інформаційні матеріали знаходяться за посиланням👇
https://drive.google.com/drive/folders/1qtchCHTvUTlC323IoocZIRtiIw2aYavv?usp

 

Щодо роботи Урядової гарячої лінії 1547

 

Рішенням Уряду Урядовий контактний центр включено до кола суб’єктів взаємодії, які здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі.

„Гаряча лінія” 1547 забезпечує ефективне реагування на кожне звернення щодо домашнього насильства та насильства за ознакою статі, торгівлі людьми, насильства стосовно дітей, а саме:

– інформує протягом доби орган Національної поліції для забезпечення відповідного реагування (за згодою постраждалої особи);

– викличе бригаду швидкої медичної допомоги у разі необхідності:

– невідкладно повідомить службу у справах дітей, у випадку, якщо постраждалою або кривдником є дитина, задля вжиття вичерпних заходів стосовно захисту прав дитини;

– повідомить відповідні органи та служби, якщо постраждалою особою є недієздатна особа або цивільна дієздатність якої обмежена, та інші заходи реагування;

– а в разі неналежного реагування відповідними службами або органами на звернення, „гаряча лінія” 1547 передає таку інформацію до Національної соціальної сервісної служби України для відповідного реагування та вжиття вичерпних заходів задля забезпечення прав постраждалих осіб.

Окрім цього, повідомляємо, що „гаряча лінія” 1547 надає у разі необхідності:

• першу невідкладну психологічну допомогу або консультацію;

• актуальні контакти загальних та спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб;

• вичерпну інформацію про права постраждалих осіб, механізм отримання соціальної, медичної, психологічної, безоплатної правової допомоги та інших необхідних послуг;

• інформацію про право вимагати відшкодування кривдником завданих матеріальних збитків і шкоди здоров’ю.

Нагадуємо, що:

Урядова гаряча лінія 15-47 є швидким засобом повідомлення про вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі та насильства стосовно дітей, його запобіганню та протидії.

Даний сервіс є безкоштовним, цілодобовим та доступним на всій території України.

 

 

Уряд розширив повноваження спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі

Уряд розширив повноваження спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі, враховуючи виклики повномасштабної агресії рф проти України.

За поданням Мінсоцполітики відповідною постановою Кабінету Міністрів  передбачено:

- розширення повноважень спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі, щодо надання послуг особам, які постраждали від насильства, у тому числі сексуального, пов’язаного зі збройним конфліктом;

- залучення до роботи волонтерів для надання соціально-психологічних послуг;

- забезпечення підготовки та облаштування приміщень, придатних для укриття та безпечного перебування постраждалих осіб і персоналу;

- організація проведення під час дії воєнного або надзвичайного стану перевірки систем опалення, водопостачання спеціалізованих служб підтримки, постачання електроенергії, наявності необхідного запасу продуктів харчування, води, лікарських засобів, засобів гігієни, одягу, взуття тощо;

- можливість продовження перебування у притулках постраждалих осіб до закінчення дії на території України надзвичайного або воєнного стану;

- можливість надання працівниками спеціалізованих служб підтримки допомоги постраждалим за місцем перебування працівника під час дії на території України чи адміністративно-територіальної одиниці, на якій розміщено спеціалізовану службу підтримки, надзвичайного або воєнного стану;

- здійснення контролю та оцінки ефективності надання допомоги постраждалим особам;

- надання постраждалим особам соціальної послуги представництва інтересів при наданні їм необхідної допомоги;

- надання спеціалізованими службами підтримки послуг внутрішньо переміщеним особам, громадянам інших держав та особам без громадянства.

Нагадаємо, в Україні створена та діє мережа спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі, яка включає:

- мобільні бригади соціально-психологічної допомоги;

- притулки, що забезпечують цілодобове перебування (до 90 днів);

- денні центри соціально-психологічної допомоги (з кризовими кімнатами, що забезпечують цілодобове перебування (до 10 днів);

- спеціалізовані служби первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі;

- регіональні та місцеві „гарячі лінії” з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей;

- інші заклади та установи, призначені для надання допомоги постраждалим особам   (соціальні квартири, центри соціально-психологічної допомоги, ресурсний центр примирення та корекційно-відновлювальних програм, пункти невідкладної анонімної медико-психологічної допомоги для осіб, постраждалих від домашнього насильства). Постанова Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2022 року № 1372 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі».

 

Як уберегтися від сексуального насильства (під час війни)

З початком бойових дій на території нашої держави життя мільйонів її жителів докорінно змінилося.

Головним пріоритетом кожного стало завдання, як вижити та захистити себе, своїх близьких і майно. Використовуючи вразливий стан значної кількості людей, маніпулюючи болючими для кожного питаннями, майже одразу знайшлися й ті, для кого воєнний стан – додаткові умови для здійснення злочинної діяльності.

Тому пропонуємо пам’ятки, в яких наводяться практичні рекомендації громадянам щодо зменшення можливості стати потерпілим від кримінальних правопорушень, зокрема: ЯК УБЕРЕГТИСЯ ВІД СЕКСУАЛЬНОГО НАСИЛЬСТВА (під час війни).

 
 
 
 
 
 

 

Спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству

Домашнє насильство – це порушення прав і свобод конкретної людини. Якщо своєчасно не вжити обмежувальних спеціальних заходів щодо кривдника, це може призвести до погіршення ситуації і становити загрозу життю та здоров`ю потерпілої особи.

Застосовуються такі юридичні інструменти:

  • терміновий заборонний припис;
  • обмежувальний припис.

Терміновий заборонний припис – це спеціальний захід протидії домашньому насильству, що вживається уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України як реагування на факт домашнього насильства та спрямований на негайне припинення домашнього насильства, усунення небезпеки для життя і здоров’я постраждалих осіб та недопущення продовження чи повторного вчинення такого насильства. Припис виноситься у разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров’ю постраждалої особи з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення.

На відміну від термінового заборонного припису, обмежувальний припис виноситься судом на підставі звернення зацікавлених осіб, а тому допускає значно ширше коло можливих обмежень прав кривдника і їх більш тривалі строки.

Дізнайтесь більше: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2229-19#Text

 

 

Міністерство соціальної політики, як загальнодержавний координатор з питань запобігання  та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на виконання завдань і заходів, визначених Державною соціальною програмою запобігання  та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на період до 2025 року для застосування в роботі в рамках проведення Всеукраїнської щорічної акції "16 днів проти насильствапропонує макет інформаційних матеріалів.

16 днів проти насильства - Натисни тут

 

 

Інформація щодо контактних даних спеціально уповноважених служб для отримання консультацій в режимі онлайн для попередження та протидії домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, жорстокого поводження з дітьми під час карантинного періоду

  • управління соціального захисту населення Прилуцької районної державної адміністрації, начальник – БОНДАР Олександр Іванович, телефон: (04637) 3-11-49, email: pladm_sobez@cg.gov.ua;
  • відділ освіти Прилуцької районної державної адміністрації, начальник — БОБРЕНКО Микола Миколайович, телефон: (04637)3-11-49, e-mail: [email protected];
  • управління соціального захисту населення Прилуцької районної державної адміністрації, начальник відділу обслуговування громадян, підтримки сім’ї та координації надання соціальних послуг – ДЕМІДОВА Тетяна Олександрівна, телефон (04637)3-11-49, email: pladm_sobez@cg.gov.ua;
  •  служба у справах дітей Прилуцької районної державної адміністрації, начальник — ЯЩЕНКО Лариса Миколаївна, телефон: (099)250-75-82, e-mail: [email protected];
  • сектор ювінальної превенції відділу превенції Прилуцького РВП Головного управління Національної поліції в Чернігівській області, начальник — КУЗЬМЕНКО Тетяна Миколаївна, телефон (04637)3-42-61;
  • КНП "Прилуцька центральна районна лікарня", головний лікар — КОЛЕЙКО Володимир Миколайович, телефон: (04637)7-12-32, e-mail: [email protected];
  • Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області, голова суду — ІЛЬЧЕНКО  Олександр Іванович, телефон: (04637)3-11-92;
  • Прилуцька окружна  прокуратура,  керівник – Голубинський Ігор Леонідович, телефон:  (04637) 3-01-04; e-mail: [email protected] 

Перелік організацій, до яких можна звернутися за консультацією та допомогою:

  • Національна «гаряча лінія» з питань запобігання насильству та захисту прав дітей – 0 800 500 335
  • Національна «гаряча лінія» для осіб, які постраждали від домашнього насильства - 15-47
  • Правоохоронні органи – 102
  • Служба у справах дітей Прилуцької районної державної адміністрації – (04637)31143

Що таке домашнє насильство?

Насильство в сім’ї – будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого члена сім’ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному та психічному здоров’ю. (ст. 1 Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» від11.11.2001 №2789-I)

Домашнє насильство - це всі акти фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, які відбуваються в лоні сім`ї чи в межах місця проживання або між колишніми чи теперішніми подружжями або партнерами, незалежно від того, чи проживає правопорушник у тому самому місці, що й жертва, чи ні або незалежно від того, чи проживав правопорушник у тому самому місці, що й жертва, чи ні. (ст.3 Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами)

Види насильства

Фізичне насильство:

  • Побої, стусани, штовхання
  • Перешкоджання вільному пересуванню
  • Примус до вживання алкоголю чи наркотичних речовин
  • Створення ситуацій, що несуть ризик чи загрозу життю та здоров`ю
  • Погрожування зброєю чи іншими речами, що можуть завдати фізичної шкоди
  • Позбавлення допомоги під час хвороби чи вагітності
  • Перевезення до іншого місця в межах країни чи за кордон шляхом обману або примусу

Психологічне насильство:

  • Погрози вбити чи скалічити (в тому числі дітей)
  • Словесні образи та приниження жестами й мімікою
  • Погрози відібрати дітей
  • Шантаж та маніпуляції, введення в оману для власної вигоди
  • Булінг (цькування, переслідування, залякування)
  • Постійний та цілковитий контроль
  • Зневага як до особистості
  • Постійна критика та насмішки
  • Безпідставні звинувачення та формування почуття провини
  • Обмеження у контактах із близькими та друзями, у виборі кола спілкування
  • Нехтування правом на честь та гідність
  • Безпідставні ревнощі, обвинувачення у зраді
  • Дискримінація через переконання, віросповідання, походження, статус
  • Примушування спостерігати за насильством над іншими людьми чи тваринами
  • Погроза позбавити житла або особистого майна

Сексуальне насильство:

  • Примушування до небажаних статевих стосунків
  • Торкання інтимних частин тіла без згоди
  • Змушення до статевого акту з іншою людиною
  • Примус до неприйнятних форм сексу, садистських практик
  • Нав`язування відвертого стилю одягу або поведінки всупереч твоєму бажанню
  • Примушування спостерігати за статевими актами між іншими людьми
  • Примушування до участі у створенні чи перегляді порнографічних матеріалів

Економічне насильство:

  • Позбавлення їжі та води
  • Обмеження доступу чи позбавлення житла
  • Пошкодження особистого майна
  • Перешкоджання у доступі до необхідних послуг
  • Позбавлення власних коштів, інших матеріальних цінностей
  • Майновий шантаж
  • Заборона працевлаштовуватись, навчатись
  • Примушування до жебрацтва

 

ПОСТАНОВА КМУ від 22 серпня 2018 р. № 658 Київ Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі

 

Розпорядження голови райдержадміністрації від 07.08.2022 року № 257 "Про Міжвідомчу раду з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми"

 

 

ІНФОРМАЦІЯ

про персонально-відповідальну особу за протидію домашньому насильству

 

ПІП персонально відповідальної особи: КІСЛЕНКО Олеся Олександрівна

Посада: заступник голови Прилуцької районної державної адміністрації

Контакти: тел/факс: (04637) 3-11-49, E-mail: [email protected]

 

https://legalaid.gov.ua/