back

У Чернігові відкрили виставку «Донбас»: переPROчитання образу»

14 березня 2019

 

Експозицію в Обласному молодіжному центрі сьогодні, 14 березня, презентував один із її співавторів Ігор Каретніков, співробітник Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук, уродженець Донецька.

Захід організований до Дня українського добровольця. У відкритті виставки взяли участь директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської облдержадміністрації Ніна Лемеш, представник Українського інституту національної пам’яті в області Сергій Бутко, громадськість, військовослужбовці Чернігівського гарнізону, учнівська та студентська молодь.

Експозиція, підготовлена Українським інститутом національної пам’яті, містить маловідомі матеріали з фондів Центрального Державного архіву громадських об’єднань України, Галузевого Державного архіву СБУ, а також документи з Державного архіву Донецької області.

– Ми створили виставку, яка є спробою подолання нав’язуваного російською пропагандою уявлення про Донбас як «особливого» антиукраїнського регіону. Зібрані цікаві факти з історії заселення краю мають показати його як цивілізаційно-культурне перехрестя, простір, який завжди був привабливим для людини, – зазначив Ігор Каретніков.

Стенди експозиції покликані популяризувати історію краю та сприяти зміцненню національної єдності, утвердженню патріотизму, відновленню і збереженню національної пам’яті, розвитку національної свідомості. Проект є надзвичайно важливим для формування в українському публічному просторі візії Донбасу як невід’єдної частини України, без реінтеграції якої неможливі ані консолідація української політичної нації, ані Соборна Держава.

Виставка діятиме в Обласному молодіжному центрі (м. Чернігів, вул. Магістратська, 3) до 27 березня. А потім упродовж року по черзі експонуватиметься в усіх районних центрах області.

Крім цього, під час заходу були вручені відзнаки обласної державної адміністрації та Чернігівського міського голови.

За особистий внесок у здійснення волонтерських ініціатив, особисту мужність і героїзм, проявлені у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, та з нагоди Дня українського добровольця

Подяку голови обласної державної адміністрації оголошено:

КРАСНОГОРУ Олександру Володимировичу – приватному нотаріусу, м. Чернігів;

КУРГАНСЬКОМУ Василю Панасовичу – фізичній особі-підприємцю, м. Чернігів;

МОВСЕСЯНУ Самвелу Генріховичу – волонтеру, фізичній особі-підприємцю, м. Чернігів;

МОЗГОВОМУ Володимиру Максимовичу – старшому лейтенанту 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців Збройних Сил України;

ПЛАТОНОВУ Вадиму Леонідовичу – старшому сержанту роти патрульної служби поліції особливого призначення «Чернігів»;

САВЧЕНКУ Дмитру Юрійовичу – волонтеру відокремленого підрозділу громадської організації «Всеукраїнська організація Самооборона Майдану», м. Чернігів.

>

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
 з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

https://legalaid.gov.ua/