back

Вдягнути цього дня вишиванку як знак єдності українського народу

16 травня 2019

Традиційно день вишиванки відзначається щороку у третій четвер травня, тож цього року припав на 16 травня. Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив’язане до жодного державного чи релігійного. У цей день українців закликають одягти вишиванку й піти у ній на роботу, в університет, школу чи навіть садочок.

З цієї нагоди в Прилуцькій райдержадміністрації та районній раді пройшов флешмоб “Одягни вишиванку”, тож співробітники прийшли на роботу у традиційному українському вбранні.

 В цей же день в приміщенні районної ради працівниками сектору культури, туризму і релігій райдержадміністрації, районного будинку школяра відділу освіти райдержадміністрації, центральної районної бібліотеки організована виставка стародавньої та сучасної вишивки - рушників та предметів одягу. Експонати для виставки охоче принесли працівники райдержадміністрації, районної ради та центральної районної бібліотеки. Всі охочі мали змогу ще раз долучитися до світу прекрасного, створеного невтомними руками неперевершених народних майстринь.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів.

Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

Для українця вишиванка – не просто одяг. Вишивка – як символ, який зберігає його коріння, ідентичність, розуміння себе. Та більше того, у вишивці зашифровано наш генетичний код.

Вишиванка — велике багатство, створене протягом віків тисячами безіменних талановитих народних майстринь. Наше завдання — не розгубити його, передати це іскристе диво наступним поколінням.

Але крім цього не можна забувати, що кожен колір на вишиванці символізує щось певне:

  • Білий колір - символ невинності і оберіг від нещастя і лихого погляду.
  • Червоний - символізує любов до людини, життя, енергії сонця, радості.
  • Чорний колір - багатство і благополуччя.
  • Зелений – жіночий колір.
  • Синій колір - символ неба і води, звільнення від недуг і душевний спокій.
  • Золотий або жовтий - символ меду і пшениці, благополуччя, достатку, багатства і радості.

Убравшись в таку красу, ми отримуємо енергію наших предків, пишаємось минулим та гордо дивимось у майбутнє.

 

За інформацією відділу загального, контролю та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/