back

«Не забудеш мене, поки віку твого, моя нене Вкраїно»

12 серпня 2019

 

Наприкінці минулого тижня в історико-меморіальному музеї-заповіднику «Ганнина Пустинь», що на хуторі Мотронівка Борзнянського району, патріоти рідної землі та поціновувачі української культури відзначили 200-річчя від дня народження Пантелеймона Куліша — прозаїка, поета, історика, етнографа, публіциста, одного з подвижників українського національно-культурного відродження.

Вшанували пам'ять митця і виконуюча обов’язки голови Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, представники місцевих органів влади, громадськість.

Урочистості розпочалися із відкриття меморіальної дошки на честь нашого видатного земляка, завдяки зусиллям і допомозі якого створено «Ганнину пустинь», засновано Чернігівське міське відділення Міжнародного благодійного фонду Пантелеймона Куліша та вийшло з друку двотомне видання «Пантелеймон Куліш — особистість, письменник, мислитель». Мова йде про українського державного діяча Івана Плюща.

Опісля — покладання квітів до могил подружжя Кулешів-Білозерських. Заупокійну литію відправив настоятель храму Святої Великомучениці Катерини Православної Церкви України, протоієрей отець Роман (Кіник).

Для гостей «Ганниної Пустині» організатори підготували концертну програму за участі артистів обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, а також аматорських колективів Борзнянського району.

Крім того, всі охочі оглянули експозиції музею-заповідника.

— Скільки б не відвідував Мотронівку, буваєш тут ніби вперше, адже вкотре повертаєшся до справжнього колориту українського села. «Ганнина Пустинь» — це справжній скарб для кожного українця. Бо саме в таких історичних місцях знаходяться духовні витоки національної самобутності, — підкреслила Наталія Романова.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

https://legalaid.gov.ua/