back

Протидія домашньому насильству: куди звертатися за допомогою

14 серпня 2019

 

На Чернігівщині у I півріччі зафіксовано більше 1,4 тисячі звернень щодо фактів насильства в сім’ї, з яких 96% — від жінок. Порівняно з аналогічним періодом минулого року загальна кількість звернень зменшилась на 11%. Втім, дані не можна вважати абсолютно точними, адже вони фіксують лише офіційні звернення до органів поліції та органів виконавчої влади.

Реальні масштаби випадків вчинення насильства набагато більші. Як їх попередити, говорили сьогодні представники профільних структур на брифінгу в облдержадміністрації.

Як зазначила головний спеціаліст відділу з питань сім'ї та гендерної політики Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА Лариса Артеменко, законодавче підґрунтя для боротьби з проблемою домашнього насильства створене. Нині напрацьовується єдина ефективна система належного реагування на кожен випадок та його профілактику. Як приклад: в області працюють 22 мобільні бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Бригади надають психологічну допомогу та фахові консультаційні послуги з виїздом у населений пункт, а також у телефонному режимі.

— Постраждала особа або та, яка стала свідком домашнього насильства, може звернутись з відповідною заявою до органів поліції або виконавчих комітетів сільських і селищних рад, органів опіки та піклування, навчальних закладів, установ охорони здоров’я. Правову підтримку можна отримати в Центрі правової допомоги, а також зателефонувавши за номером (0800)-213-103, — підкреслив начальник Головного територіального управління юстиції в області Олег Трейтяк і детально зупинився на інструментах покарання кривдників.

Мова йде не лише про адміністративну та кримінальну відповідальність, а й застосування спеціальних заходів протидії домашньому насильству: термінового заборонного припису, обмежувального припису, взяття на профілактичний облік кривдника, а також направлення його на проходження відповідної програми.

За інформацією інспектора відділу дільничних офіцерів поліції Управління превентивної діяльності ГУНП в області Марії Калач, на сьогодні в області винесено 62 термінові заборонні приписи стосовно кривдників, з них 6 — на жінок.

Загалом за 7 місяців цього року зареєстровано 1121 заяву та повідомлень про вчинені правопорушення, пов’язані з домашнім насильством, з них 30 подані дітьми, 45 — чоловіками, 1046 — жінками.

Як підкреслила начальник відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУНП в області Ольга Панкратова, із тих, хто перебуває на профілактичному обліку (а це більше півтори тисячі осіб), «правильний» шлях обирають лише 20%.

Спікери наголошують: відповідні служби повинні постійно проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу. А постраждалі від домашнього насильства мають бути готові поділитися своєю бідою із профільними спеціалістами, які нададуть кваліфіковану допомогу.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/