back

Державні програми допомагають економити на комунальних платежах

10 грудня 2019

 

 

Частка з оплати енергетичних ресурсів — теплової енергії, газу, електрики, води — у квитанції на оплату  комунальних послуг становить в Україні близько 70%. Стримати зростання цифр у платіжках в умовах подорожчання енергоносіїв можна за допомогою державних та місцевих програм з енергоефективності.

На Чернігівщині споживачі комунальних послуг можуть скористатися не лише урядовою програмою «теплих кредитів», а й обласною Програмою стимулювання до запровадження енергоефективних заходів населення та її аналогом в обласному центрі.

Цього року в області більше, ніж удвічі (з 25-ти до 52-х) збільшилась кількість ОСББ – учасників урядової програми. Обсяг залучених при цьому коштів зріс від 9,4 мільйона гривень у 2018 році до 33,2 мільйона — у поточному.

Майже мільйон гривень на заходи енергоефективності було направлено за відповідною обласною програмою. Наступного року цю цифру планують збільшити до двох з половиною мільйонів.

Дія урядової та місцевих програм стала поштовхом для активізації створення ОСББ. На сьогодні в області створено 449 ОСББ у 503 багатоквартирних будинках, що становить 12 % від їх загальної кількості (середній показник по Україні – 16,7 %). Цьогоріч було створено 67 об’єднань.

Ще один інструмент державного сприяння покращенню технічного стану житлового фонду і стримування зростання витрат на комунальні послуги — Програма підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім», яку з вересня 2019 року впроваджує державний Фонд енергоефективності.

За цією урядовою програмою частково відшкодовуються витрати на заходи з енергоефективності у багатоквартирних будинках. На сьогодні Фонд енергоефективності на участь у Програмі «Енергодім» отримав 13 заявок з усієї України, у тому числі й від Ніжинського ОСББ «Добробут».

Відповідно до вимог Програми проведено енергоаудит та отримано сертифікати енергетичної ефективності ще п’яти будівель ОСББ у Ніжині та Прилуках, у будівлях чотирьох ОСББ енергоаудит розпочато.

За інформацією Міністерства розвитку громад та територій України, держава вже акумулювала у Фонд енергоефективності 4,3 мільярда гривень. Передбачається, що у наступних роках фінансування зросте і коштів буде цілком достатньо, щоб розпочати масштабну роботу з термомодернізації житлових будівель. В Уряді сподіваються, що українці скористаються можливостями державної підтримки та не втратять нагоди покращити якість свого життя.

За інформацією Департаменту житлово-комунального господарства
та паливно-енергетичного комплексу облдержадміністрації.

https://legalaid.gov.ua/