back

Рішення щодо комунального майна мають прийматись після детального аудиту

12 грудня 2019

 

 

Провести детальний аналіз збитковості підприємств та об’єктів комунальної власності, запросити їх керівників з поясненнями і не приймати поспішних рішень щодо приватизації комунального майна — таку пропозицію напрацювала вчора, 11 грудня, робоча група з питань оцінки та приватизації майна комунальної власності області. Очолюють її перший заступник голови Чернігівської обласної ради Валентин Мельничук та заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова.

Робочу групу було створено після внесення питання про приватизацію на порядок денний позачергової сесії обласної ради 2 грудня. Ініціатива набула широкого резонансу, депутати та представники громадських організацій обурювались поспіхом, який не залишав можливості вивчити ситуацію досконально, тож питання було знято з розгляду.

До пропонованого переліку були внесені 25 позицій з об’єктами комунальної власності. Серед них — будівля готелю «Придеснянський», нежитлова десятиповерхівка на проспекті Миру, 49а, майновий комплекс КП «Ліки України», приміщення на проспекті Миру, 20, інші. Крім того у даному списку опинилися заклади дитячого відпочинку «Юний технік» та «Дивосвіт», ще деякі приміщення, де надаються соціальні послуги населенню.

У результаті обговорення члени робочої групи дійшли спільної думки, що об’єкти комунального майна, де оздоровлюються діти, отримують допомогу люди з інвалідністю або здійснюються заходи національно-патріотичного виховання, однозначно з переліку необхідно виключити. При цьому варто розглянути варіанти, які б дозволили, з одного боку, утримувати приміщення у належному стані, а з іншого — мінімізувати витрати на це з обласної скарбниці.

Щодо прибуткових об’єктів, то робоча група визнала за доцільне рекомендувати депутатам залишити у власності обласної громади. Адже у перспективі місцеве самоврядування в особі Чернігівської обласної ради повинне мати у своєму розпорядження об’єкти, які слугуватимуть джерелами наповнення обласного бюджету.

Найбільш дискусійними виявились питання приватизації майна КП «Ліки України», готелю «Придеснянський». Адже в попередні роки підприємства були прибутковими, більш того – Управління комунального майна обласної ради визнає, що майно КП «Ліки України», передане в оренду, приносить прибуток. Отже, проблема може бути у менеджменті цих підприємств.

Радник голови ОДА Андрій Подорван запропонував залучити до вивчення ситуації незалежних аудиторів.

— Чому б нам не запросити, наприклад, до «Придеснянського» фахівців з аудиту, — зазначив Андрій Подорван. — Експерти протягом певного часу вивчатимуть стан справ у готелі, причини збитковості, якість менеджменту, конкурентне середовище, шукатимуть можливості покращити ситуацію та вийти на прибутки. Якщо висновок незалежних аудиторів буде однозначним – готель не може бути прибутковим – тоді провести оцінку майна і продати через прозорий аукціон.

Заступник голови облдержадміністрації, співголова робочої групи Наталія Романова наголосила, що, вирішуючи долю «Ліків України», не слід забувати і про соціальний аспект. По-перше, аптеки цього комунального підприємства — нерідко єдина можливість для сільського населення придбати хоча б елементарні медпрепарати, а по-друге, у разі приватизації може суттєво ускладнитися реалізація в області урядової програми «Доступні ліки».

— Обговоривши 25 позицій переліку, бачимо, що аудит обласного майна дійсно потрібен. Адже маємо як приклади ефективного його використання, що приносить прибуток, так і протилежні, — акцентувала Наталія Романова. — Мусимо ретельно все проаналізувати, залучити експертів і тільки після цього — вирішувати, що робити далі.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/