back

Визначено кращу фотографію пам'ятки Чернігівщини

18 грудня 2019

 

Міжнародний конкурс "Вікі любить пам'ятки - 2019" підбива регіональні проміжні підсумки. Визначено переможця від Чернігівської області.

   Журі обирало по одній найвдалішій світлині від кожної з 25 областей. Згодом з числа фіналістів оберуть всеукраїнського переможця, який представить нашу країну на світовому рівні – Wiki Loves Monuments 2019. Цьогоріч найкращою фотографією, зробленою в Чернігівській області став нічний знімок Густинського монастиря, розташованого у селі Густиня біля річки Удай Прилуцького району.

   Фото має таємничо-інтригуючий настрій, а кольори та освітлення створюють привабливу презентацію цілісного комплексу пам’ятки. Автором є фотограф з Донецької області Дмитро Балховітін.

    Густинський Свято-Троїцький монастир веде свою історію з початку ХVІІ ст. Він неодноразово був зруйнований чи пошкоджений під час пожеж 1625, 1636 та 1671 років та повстань. Гетьмани, а також козацька старшина дарувала монастирю землі, села та хутори. В середині XVIII століття монастирю належало більше трьох тисяч десятин в Чернігівській губернії. Багатством тоді він поступався лише Києво-Печерській лаврі. Після відновлення роботи і аж до Жовтневого перевороту 1917 року монастир розбудовували і реставрували. А в радянські часи тут була дитяча колонія, інтернат для престарілих, інвалідів дитинства та психоневрологічних хворих. В 1991 році психдиспансер був закритий і 1993 року церковні служителі повернулися в Густинський монастир.

   За вісім років конкурсу учасники сфотографували 1044 пам’ятки Чернігівщини, що становить лише 15% від загальної кількості об’єктів у списку пам’яток області – 6959. Цього року конкурсанти сфотографували 416 пам’яток і завантажили 1579 фотографій у Вікісховище. У 2019 фото пам’яток Чернігівської області подали на конкурс 37 автори, а за вісім років 252 учасники.

 

Пишаємося нашою Прилуччиною!

https://legalaid.gov.ua/