back

Андрій Прокопенко закликав відновити козацьку Георгіївську церкву у Седневі

13 січня 2020

 

Учора, 11 січня, голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко взяв участь в урочистих зборах Товариства «Чернігівське земляцтво» у Києві з нагоди 24-ї річниці організації. На традиційний щорічний форум зібралися громадські, політичні, культурні діячі, митці, бізнесмени, представники органів влади та місцевого самоврядування.

Хвилиною мовчання учасники зборів вшанували пам’ять земляків – оборонців України, які віддали життя на Донбасі за її незалежність і територіальну цілісність.

«Товариство «Чернігівське земляцтво» об’єднує людей, які пам’ятають про своє коріння, бережуть в душі любов до батьківщини і, за можливістю, сприяють її економічному зростанню, соціальному розвитку, духовному збагаченню», — наголосив Андрій Прокопенко, відкриваючи збори.

Він закликав членів земляцтва об’єднати зусилля для збереження культурної спадщини краю. Найперше — долучитися до реставрації козацької Георгіївської церкви у селищі Седнів.

Храм існував тут ще з домонгольських часів, неодноразово відбудовувався після пожеж і руйнувань. Теперішня будівля церкви широко відома навіть нерелігійним українцям за фільмом «Вій» 1967 року. Втім, зараз вона перебуває у критичному стані.

«На найближчій сесії обласної ради запропонуємо депутатам розглянути обласну програму відновлення пам’ятки архітектури національного значення — козацької Георгіївської церкви у Седневі, — повідомив Андрій Прокопенко. — Для розроблення проєктно-кошторисної документації реставраційних робіт вишукуємо у бюджеті 450 тисяч гривень. Це тільки початок великої справи. Щоб відродити храм, потрібен не один мільйон.  Давайте об’єднаємо зусилля і врятуємо церкву».

Спільно з головою Чернігівської обласної ради Ігорем Вдовенком та Головою Ради громадської організації «Товариство «Чернігівське земляцтво» Віктором Ткаченком Андрій Прокопенко підписав меморандум про співпрацю на 2020 рік.

Учасники зборів ознайомилися з патріотичними експозиціями «Сіверщина – блок-пост пам’яті» та «Жінки героїв АТО», виставками творів народних майстрів Чернігівщини.

\

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій 
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

https://legalaid.gov.ua/