back

В ОДА обговорили варіанти реставрації будівлі Обласного молодіжного центру

22 січня 2020

 

Перспективи реалізації проєкту зі створення Хабу соціального партнерства, підприємництва та інституційного розвитку на базі Обласного молодіжного центру обговорили на робочій нараді в Чернігівській облдержадміністрації під керівництвом заступника голови ОДА Андрія Подорвана.

Нагадаємо, масштабний проєкт Державного фонду регіонального розвитку вартістю більше 41,4 мільйона гривень розрахований на три роки. На розробку проєктно-кошторисної документації (ПКД) витратили майже 1,2 мільйона. Роботи із реконструкції будівлі мали початись ще минулого року. Для цього область отримала 7,4 мільйона гривень.

Втім, освоїти кошти так і не вдалося: Київська Державна архітектурно-будівельна інспекція відмовила у видачі дозволу на виконання будівельних робіт. Найсуттєвіше зауваження — обсяг робіт, зазначений у проєктній документації як «реконструкція», не відповідає виду будівництва: об’єкт є пам’яткою місцевого значення і може передбачати виключно реставрацію (відповідно до вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини»).

Щоб проєкт все ж таки був виконаний, потрібно доопрацювати ПКД, врахувавши необхідність проведення реставраційних робіт. Як зазначив начальник Управління містобудування та архітектури ОДА Олександр Дмитрюк, потрібно додати науково-технічне обґрунтування, частково зміниться інженерна частина. Вартість такого корегування і відповідної експертизи — близько 450 тисяч гривень. На додачу — слід знайти організацію, яка допрацює ПКД.

Зважаючи на те, що у 2020 році сума коштів ДФРР для Чернігівщини менша на 70 мільйонів гривень, та враховуючи неготовність проєктно-кошторисної документації, проєкт виключений з цьогорічного переліку ДФРР. Допрацьований варіант проєкту заступник голови ОДА запропонував подати на реалізацію у 2021 році. Нині ж потрібно визначитися із субпідрядною організацією-проєктувальником, розглянувши декілька варіантів.

Директор Департаменту розвитку економіки та сільського господарства ОДА Олександра Хомик нагадала: зволікати не варто, адже заявку на конкурс необхідно встигнути подати до 1 березня. А разом з нею — зведений кошторисний розрахунок нового проєкту, вартість якого поки що невідома.

— Нині маємо докласти максимум зусиль, аби запустити проєкт у 2021 році. Першочергові роботи мають включати ремонт фасаду будівлі Обласного молодіжного центру, заміну опалювальної системи і облаштування частини коворкінгових приміщень, — наголосив Андрій Подорван.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/