back

Андрій Прокопенко: Для протидії незаконній вирубці лісів об’єднаємо зусилля із громадськістю

22 січня 2020

 

Голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко провів сьогодні, 20 січня, нараду зі своїми заступниками Андрієм Подорваном та Олександром Савченком з приводу впровадження електронного обліку деревини у лісогосподарських підприємствах.

Нагадаємо, за дорученням Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука, всі лісгоспи будь-якої форми власності мають перейти на єдину державну систему обліку деревини вже з 1 лютого цього року.

На Чернігівщині діючі державні лісогосподарські підприємства (їх всього 12) мають такий облік з 2012 року. З 1 листопада минулого року ним користується і Чернігівський військовий лісгосп.

Досі не перейшли на централізовану систему обліку деревини комунальне підприємство «Чернігівоблагроліс» обласної ради, яке об’єднує 18 дочірніх агролісогосподарських спеціалізованих підприємств, та приватні лісгоспи, що діють на території області. Керівники цих підприємств посилаються на відсутність обігових коштів для провадження обліку та подальшого обслуговування системи.

За наявними даними, значних коштів не потрібно. У державному підприємстві «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» запевняють, що орієнтовна вартість впровадження електронного обліку деревини для КП «Чернігівоблагроліс» становитиме 60-70 тисяч гривень  (замість обрахованих 15 мільйонів). У центрі також прорахували, що на першому етапі впровадження системи потрібно близько 5 тисяч гривень у розрахунку на 10 тисяч метрів кубічних заготовленої деревини.

— Електронний облік деревини — один із механізмів запобігання незаконним рубкам і тіньовому обігу лісоматеріалів. Тому всі лісгоспи працюватимуть у єдиній державній системі, як приватні, так і комунальні, зокрема КП «Чернігівоблагроліс»,  — наголосив Андрій Прокопенко. — Завдяки сучасним технологіям ми можемо спостерігати за зменшенням лісів майже в режимі реального часу. Масштаби вражають. Без наведення ладу в цій сфері через тридцять років ми взагалі можемо втратити наші ліси. Тому запрошую громадськість до контролю за вирубками лісів, щоб забезпечити нормальне лісовідновлення.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/