back

Голова ОДА Андрій Прокопенко: Маємо рекордне для області позитивне сальдо зовнішньої торгівлі

22 січня 2020

 

За одинадцять місяців 2019 року зовнішній товарообіг Чернігівської області з іноземними партнерами із 134 країн світу перевищив 1,1 мільярда доларів США.

При цьому позитивне сальдо сягнуло рекордної позначки за останні 28 років – 325 мільйонів доларів. За цим показником маємо дев’яту позицію серед областей.

Основні партнери Чернігівщини в зовнішній торгівлі (42% в загальній структурі експорту) – країни Європейського Союзу. Обсяг експорту до них збільшився порівняно з аналогічним періодом 2018 року на 15,3% і склав 301,4 мільйона доларів. Найбільше товарів спрямовано до Нідерландів (8,3% обласного показника експорту), Іспанії (7%), Румунії (3,8%), Італії (3,7%).

Серед решти країн світу значні обсяги поставок до Азербайджану, Єгипту, Білорусі, Китаю, Туреччини, Ізраїлю.

Майже половину експорту склали зернові культури. Серед товарів, які також користуються попитом закордоном, – готові харчові продукти, деревина та вироби переробної промисловості, взуття, машини й обладнання.

За рейтингом, який склав Офіс з просування експорту, Чернігівська ОДА зайняла шосте місце в Україні за залученням підприємств області до навчальних програм для компаній-експортерів.

– Підтримуємо місцевих виробників для просування їх продукції на національному та міжнародному рівнях. В області діє програма зовнішньоекономічної діяльності «Чернігівщина – конкурентоспроможний регіон», – коментує голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко. – У найближчих планах – відкриття Центру підтримки підприємництва, інновацій та стартапів, який стане платформою для розвитку малого та середнього бізнесу.

Серед завдань на 2020 рік – як мінімум, на 10% збільшити виготовлення органічної продукції, адже такі товари наших місцевих виробників набувають все більшої популярності як на вітчизняному ринку, так і в інших країнах світу. Вже поставляємо таку продукцію до Бельгії, Німеччини, Франції, Швейцарії. Будемо розширювати перелік наших міжнародних партнерів.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/