back

Соборна мати Україна - одна на всіх, як оберіг"...

22 січня 2020

 

 

22 січня в райдержадміністрації за участі в.о. голови райдержадміністрації Світлани Александрової, заступника голови районної ради Наталії Єгорової, керівників структурних підрозділів райдержадміністрації, районних організацій і служб, учнівської молоді, громадськості відбулося урочисте зібрання з нагоди Дня Соборності України, 101-річниці проголошення Акта злуки українських земель в єдиній державі.

На урочистому зібранні присутнім було продемонстровано відеоматеріали - екскурс до історичних подій проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки, що стало втіленням мрії на етнічне та територіальне об’єднання України, а також дало надію на побудову нового спільного майбутнього та утвердження ідеалів свободи, підготовлені працівниками центральної районної бібліотеки.

Світлана Александрова зазначила, - що це свято нагадує нам, що український народ реалізував своє багатовікове прагнення жити у соборній державі, сповідувати єдині національні і суспільні цінності. Відзначаючи його, ми не просто згадуємо події, які відбулися 101 рік тому, ми віддаємо належне політичній мудрості тодішніх лідерів, бо саме їх діяльність привела до ухвалення доленосного документа. Акт Злуки став історичним прикладом єднання народу, сотні літ розділеного державними кордонами. Ми, це правда, говоримо в побуті та в родинах українською, кримськотатарською та іншими мовами, але нас консолідує єдина державна – українська. Ми ходимо до різних церков, але Бог у нас у всіх один і церква вже у нас одна - українська. І земля наша одна на всіх. У нас у всіх – спільне минуле, і проблеми, до речі, у нас однакові. Ми гуртом радіємо, і гуртом сумуємо. У нас спільний ворог, і спільна мета, і спільна соборність.

Також Світлана Александрова у вітальному слові наголосила, що наші герої воюють на Сході не за повернення окремих територій, а за всю соборну українську землю. Загиблі герої пожертвували найціннішим – своїми життями. В цей надзвичайно важкий час на всіх нас лежить величезна відповідальність – вистояти й утримати наші соборність і незалежність.

Стільки людей, стільки поколінь горіли серцем заради України,  жертвували життям, всім, що мали. Отже, ми не маємо права бути безвідповідальними, слабкими, неефективними.

Тож в День Соборності України ми повинні спрямувати наші зусилля на продовження героїчних досягнень наших предків та виправдати сподівання і  стати гордістю для наших нащадків. Єднаймося ж в добрих помислах, у праці задля процвітання рідної землі. Плекаймо все, що працює на ідею загальнонаціональної єдності, повсякчас пам’ятаючи про незліченні жертви, принесені на вівтар незалежності, соборності, державності.

 «Не допускай такої мислі,

що Бог покаже нам неласку.

Життя людського строки стислі.

Немає часу на поразку».

Хай надихають нас ці слова Ліни Василівни Костенко. Хай надихають нас приклади героїв України.

Виконуюча обов’язки голови райдержадміністрації побажала усім присутнім міцного здоров’я, родинного тепла і благополуччя,  мирного неба над головою, єдності, благополуччя і добробуту у соборній Україні!

Керівництво району з нагоди свята вручили відзнаки райдержадміністрації та районної ради представникам різних галузей господарського комплексу району. 

 

Про це говорила і заступник голови районної ради Наталія Єгорова.

 
 
Хвилиною мовчання було вшановано пам'ять усіх, хто віддав своє життя за українську, суверенну державу.

Зі святом присутніх привітав заступник  військового комісара Прилуцького об’єднаного міського територіального  центру комплектування та соціальної підтримки, майор Сергій Гмиря. 

 Центральною районною бібліотекою у фойє адміністративного приміщення районної ради була розгорнута виставка "Соборна мати Україна - одна на світ, як оберіг".
 

 

 

 

Після урочистостей в.о. голови райдержадміністрації Світлана Александрова разом з учасниками заходу поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку та до пам’ятника загиблим воїнам АТО.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Цього ж дня у населених пунктах району відбулися урочистості з нагоди Дня Соборності України, присвячені 101 річниці проголошення Акта злуки українських земель в єдиній державі та покладання квітів до могил загиблих земляків, які віддали своє життя за незалежність Української держави.

За інформацією відділу документообігу, контролю,  інформаційної діяльності  та звернень громадян райдержадміністрації.

 

https://legalaid.gov.ua/