back

Голова ОДА Андрій Прокопенко: Державна програма «Доступні кредити 5-7-9%» – реальна підтримка малого бізнесу

10 лютого 2020

 

Цього року Уряд запровадив Державну програму «Доступні кредити 5-7-9%». Для мікро- та малого бізнесу передбачено рекордно низький відсоток — 5, 7 або 9% від кредитної ставки у разі кредитування на суму до 1,5 мільйона гривень строком до 5 років.

На 2020 рік на Програму вже виділено 2 мільярда гривень. В Уряді прогнозують, що це дозволить видати понад 50 тисяч доступних кредитів, створити до 90 тисяч нових робочих місць. Партнерами – учасниками програми вже стали Приватбанк, Ощадбанк, Укрексімбанк та Укргазбанк.

– Дуже своєчасна програма. Вона, безперечно, дасть поштовх розвитку малого бізнесу. Відсотки за кредитами, які доводилося раніше сплачувати підприємцям, дуже часто були для них непосильні. Тепер ті, хто планував провести технічне переоснащення, зможуть зробити це, – коментує голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко. – Як це діятиме у конкретному випадку: обраний вами банк видасть кредит, а держава компенсує банку різницю для того, щоб ви отримали кредит під ставку 5%, 7%, 9%. Відсотки залежатимуть від розміру бізнесу, а також кількості створених робочих місць.

До речі, додатково ставка кредитування знижуватиметься на 0,5% річних за кожного найманого працівника, але не менше ніж до 5% річних.

У рамках програм державної підтримки підприємці-початківці також матимуть можливість пройти безкоштовне навчання, щоб підвищити свої бізнес-компетенції, тим самим покращити перспективу створення успішного бізнес-проєкту.

За останніми даними, в області працюють близько 5,7 тисячі малих підприємств (понад 93% від загальної кількості), а також більше 36 тисяч фізичних осіб-підприємців. У 2019 році розпочали діяльність майже 7 тисяч нових суб’єктів підприємництва. При цьому припинили діяльність – 51,1 тисячі.

Надходження до місцевих бюджетів від діяльності суб’єктів малого підприємництва минулого року збільшилися на 15,5% і становили понад півтора мільярда гривень.

 

Що потрібно для участі у Державній програмі «Доступні кредити 5-7-9%»:

офіційна реєстрація як фізичної особи-підприємця або юридичної особи;

кількість працівників не більше 50 осіб;

річний дохід до 50 мільйонів гривень;

спрямування кредиту на інвестиційні цілі – придбання, модернізацію основних засобів, ремонт виробничих приміщень;

прибутковість діяльності (для діючих бізнесів) або обґрунтований бізнес план (для новостворених).

Більше подробиць на сайті: 5-7-9.gov.ua, Call-центр: 15-45.

Чернігівська облдержадміністрація

 

https://legalaid.gov.ua/