back

Заклади соціальної сфери області готуються до опалювального сезону 2020/21 у плановому режимі

08 травня 2020

 

 

 

Перший заступник голови Чернігівської ОДА Віталій Загайний учора, 7 травня, провів нараду щодо підготовки бюджетних установ області до опалювального сезону 2020/21 року. Мова йшла про заклади освіти, охорони здоров’я, соціального захисту та об’єкти культурного призначення.

Представники відповідних структурних підрозділів поінформували про стан розрахунків підпорядкованих установ за спожиті енергоносії, а також озвучили заплановані заходи до початку опалювального періоду.

Так, у сфері соцзахисту планується підготувати 9 котелень установ, підпорядкованих Департаменту соціального захисту населення ОДА, майже 4 кілометри теплових мереж, провести поточний ремонт каналізаційних насосних станцій та очисних споруд, заготовити 270 тонн вугілля. За словами директора Департаменту Олега Русіна, значних проблем при виконанні робіт не виникає.

Серед позитивних моментів — співпраця з підприємствами-інвесторами: останніми роками реалізовано три проєкти з переходу на альтернативні види опалення у Козелецькому геріатричному пансіонаті, Городнянському та Замглайському психоневрологічних інтернатах. Приміром, інтернату в Городні така співпраця дозволяє економити в опалювальний сезон близько 300 тисяч гривень.

У сфері освіти планується підготувати 447 дошкільних та 486 загальноосвітніх закладів, а також 18 котелень в установах обласного підпорядкування. До речі, ці котельні працюють на декількох видах палива. Завдяки цьому в рази зменшились об’єми споживання природного газу. Як зазначив керівник Управління освіти і науки ОДА Микола Конопацький, роботи із скорочення споживання природного газу або ж його альтернативного заміщення продовжуватимуть і цього року.

Щодо закладів охорони здоров’я: мають підготувати 796 об’єктів, з яких більше 600 — ФАПи. Більше половини опалюються твердими видами палива, 30% — газом. Ремонтуватимуть більше ста котелень.

По закладам, підпорядкованим Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА, планується підготувати 13 котелень та 1,545 кілометра теплових мереж.

Аби оперативно вирішувати проблемні питання, що можуть стати на заваді вчасному початку опалювального періоду 2020/21 в районах та громадах, директор Департаменту ЖКГ та ПЕК Володимир Кривенко запропонував залучати до участі у подібних нарадах керівників відповідних РДА та ОТГ. Це дозволить об’єктивно оцінити ситуацію та знайти раціональне рішення. Зокрема, і щодо облаштування засобами дистанційної передачі даних комерційних вузлів обліку природного газу. Нині така потреба — у 174 закладів бюджетної сфери області. Втім, у місцевих бюджетах фінансування передбачено лише на 102 об’єкти.

— Підготовчі роботи до наступного опалювального сезону вже мають активно проводитись. Політика Уряду — обов’язкове врахування заходів з енергозбереження, що передбачають максимально ефективне використання паливно-енергетичних ресурсів, — підкреслив Віталій Загайний. — Чернігівщина має ефективні практики переходу на альтернативні види палива, які можна застосувати у закладах соціальної сфери. Потрібно шукати технологічні рішення, аби здешевити оплату за енергоносіїСаме тому в бюджетних установах доцільно запровадити систему енергоменеджерів.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/