back

Андрій Прокопенко: На сесії Чернігівської обласної ради було прийнято ряд важливих рішень

13 травня 2020

 

 

Учора, 12 травня, голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко взяв участь у засіданні 23-ї сесії обласної ради сьомого скликання.

На початку засідання заслухали інформацію прокурора області Андрія Парусова про результати діяльності упродовж 2019 року та доповідь начальника Управління охорони здоров’я ОДА Петра Гармаша щодо реалізації на Чернігівщині другого етапу медичної реформи.

Також депутати проаналізували та затвердили звіти: про виконання обласного бюджету області за 2019 рік, про результати моніторингу та з оцінки результативності виконання Стратегії сталого розвитку області.

– Вдячний депутатам за конструктив та результативність. Серед сьогоднішніх рішень ради – прийняття важливих обласних програм, поданих на розгляд депутатів обласною державною адміністрацією, – зазначив Андрій Прокопенко.

Так, у найближчі три роки діятиме Програма забезпечення житлом учасників антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил та членів їх сімей, внутрішньо переміщених осіб. Мета – інтеграція внутрішньо переміщених осіб у громади, вирішення житлових питань учасників бойових дій. Загальний обсяг коштів – 2,5 мільйона гривень.

На сесії також затвердили обласну Програму реставрації пам’яток архітектури національного значення на 2020-2022 роки. Це допоможе зберегти в автентичному вигляді та не допустити руйнації ряду визначних пам’яток культурної спадшини. Це, зокрема, Тріумфальна арка у Новгороді-Сіверському, Георгіївська церква у селищі Седнів, Церква Іоанна Богослова у Ніжині, інші архітектурні перлини області. З обласного бюджету передбачено 8,25 мільйона гривень. Також планується залучити понад 20 мільйонів небюджетних коштів.

Прийняли ще одне важливе рішення – внесли зміни до Регіональної програми розвитку автомобільних доріг. Завдяки цьому можна буде виготовити проектно-кошторисну документацію та залучити додаткові кошти з державного бюджету на будівництво доріг в області.

Затвердили ряд рішень у сфері екології та природокористування. Так, зокрема, розширюється мережа природно-заповідного фонду області. На території Прилуцького району створюється ландшафтний заказник «Засенкове». Ця територія є історичною та природною пам’яткою Прилуччини. У Ріпкинському районі – гідрологічний заказник «Верхній Болгач». А також ботанічні пам’ятки природи «Лизуноворуднянські дуби» та «Бурковщинський дуб». На території Козелецького району – орнітологічний заказник місцевого значення «Кулик».

– Спільно з обласною радою продовжуємо наводити лад у лісовому господарстві. Прийнято Програму протидії незаконним рубкам лісів і діяльності нелегальних деревообробних пунктів на 2020-2024 роки. На її реалізацію протягом чотирьох років передбачено один мільйон гривень, – каже голова ОДА.

Кошти будуть спрямовані для придбання технічних засобів для роботи держінспекторів з охорони навколишнього природного середовища. У тому числі, будуть закуплені квадрокоптери, тепловізори, прилади нічного бачення, планшети із програмним забезпеченням (для визначення системи координат, здійснення геолокації на місцевості) тощо.

Слід зазначити, що тільки за останні роки сума розрахованих збитків, завдана лісовому господарству області в результаті незаконних рубок лісових насаджень склала понад 58,6 мільйона гривень.

– Затверджено рішення про надання поворотної фінансової допомоги в сумі 4 мільйони гривень КП «Чернігівоблагроліс» Чернігівської обласної ради. Це надасть можливість відновити діяльність КП «Ніжинрайагроліс» і сприятиме сталому функціонуванню лісогосподарської галузі, – зауважив Андрій Прокопенко. – Ряд не менш важливих питань депутати розглянуть уже наступного тижня – коли засідання обласної ради продовжиться після оголошеної перерви.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/