back

Від коду роду - до коду народу

22 травня 2020

21 травня в Україні відзначається  День вишиванки. Ми повинні пам’ятати, що народна вишивка - це мистецтво, яке постійно розвивається. Це величезне багатство, створене протягом віків тисячами безіменних талановитих народних майстринь. Наше завдання - не розгубити його, передати це живе іскристе диво наступним поколінням. 

Це відносно нове свято, яке стало вже по справжньому народним. Нині вишите вбрання в моді. Його поєднують і з джинсами, кросівками і з діловим костюмом. Вишиванка це значно більше ніж просто одяг - тут має значення все - і хто вишиває, і візерунок, і кольори.

Цього дня ми шануємо наш національний оберіг - прекрасну українську вишиванку. Вона зберігає споконвічні традиції нашого народу.

Основна мета заходів — це збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення. Свято не передбачає обов'язкових заходів, окрім одягання вишиванки. Разом із тим, така дія має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість. Як показує досвід, люди в День вишиванки завжди піднесені та усміхнені, адже в стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.

До святкування  Дня вишиванки  працівниками сектору культури, туризму і релігій райдержадміністрації,  Дідовецького районного будинку культури, центральної районної бібліотеки та учнями Ладанської дитячої музичної школи  виготовлений відеочелендж «Рушники єдності».

Працівники сектору культури, туризму і релігій райдержадміністрації взяли участь у Всеукраїнському  флешмобі  «КодЄдності» м. Маріуполь, Донецької області.

Культпрацівниками району  прийнята участь у районному  флешмобі «День вишиванки єднає українців».

Директор центральної районної бібліотеки Валентина Тарасенко провела відео-екскурс в хату-вишиванку в с. Маціївка.

Викладач класу фортепіано  дитячої музичної школи Тетяна Коновченко 21 травня під час дистанційного навчання провела святковий Вишиванкаday.

Вишиванка – це особлива національна традиція українців. А українські традиції – одні з найкрасивіших в світі.

І нехай весь світ побачить, як прекрасна наша Україна і її символи!

 
 

https://legalaid.gov.ua/