back

Запровадження електронного обліку деревини в області — на завершальній стадії

22 травня 2020

 

Сьогодні, 22 травня, заступник голови Чернігівської ОДА Олександр Савченко провів нараду з питань підключення постійних лісокористувачів до системи електронного обліку деревини.

Нагадаємо, у грудні минулого року Кабмін прийняв постанову, що передбачає обов’язковий електронний облік деревини. На Чернігівщині його запровадили майже всі лісокористувачі. Так, 12 державних лісогосподарських підприємств, що діють на території області, мають такий облік деревини з 2012 року. Чернігівський військовий лісгосп — з листопада минулого року. Вже цього року електронний облік деревини (EОД) впроваджений у 17 комунальних підприємствах Чернігівоблагролісу, 2 комунальних підприємствах районних рад та 13 приватних.

Крім того, Мезинський та Ічнянський національні природні парки направили проєкти договору до ДП «ЛІАЦ» щодо підключення до ЕОД та придбання відповідного обладнання.

Втім, залишаються ще декілька підприємств, у яких електронний облік деревини відсутній.

Як повідомила директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Катерина Сахневич, із сільськогосподарськими товариствами проведена відповідна роз’яснювальна робота. Питання щодо їх підключення до ЕОД вирішиться після закінчення посівної компанії, а це орієнтовно червень-липень.

Інша ситуація зі Службою автомобільних доріг, Управлінням капітального будівництва ОДА та виробничим підрозділом Бахмацької дистанції захисних лісонасаджень регіональної філії Південно-Західної залізниці ПАТ «Укрзалізниця». Усі перелічені не є лісогосподарськими підприємствами, не мають спеціалізованих підрозділів для ведення лісового господарства і не займаються його веденням. Вони лише ситуативно реагують на потребу видалення зелених насаджень на підпорядкованих об’єктах, тобто в рамках експлуатаційного утримання.

З цього приводу від Укрзалізниці вже отримано аргументовану відповідь. Свою позицію, що не суперечить чинним законодавчим нормам, повинні обґрунтувати і в Укравтодорі.

Від облдержадміністрації до центральних органів виконавчої влади направлені відповідні запити.

— Маємо в найкоротший термін вивчити питання підключення електронного обліку деревини на зазначених установах. Адже неправильне застосування вищевказаної постанови може призвести до появи певної проблематики, — підсумував Олександр Савченко.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/