back

Відбулося розширене засідання Колегії райдержадміністрації

26 червня 2020

26 червня голова райдержадміністрації Олеся Кісленко провела розширене засідання Колегії райдержадміністрації. В засіданні взяли участь керівники установ району, структурних підрозділів райдержадміністрації, представники засобів масової інформації.


Увага членів Колегії була приділена розгляду питання: «Про стан виконання Програми поводження з твердими побутовими відходами у Прилуцькому районі Чернігівської області на 2016-2020 роки», по якому виступив Анатолій Ященко – начальник відділу житлово-комунального господарства, містобудування, архітектури, інфраструктури, енергетики та захисту довкілля райдержадміністрації, головний архітектор району. Доповідач ознайомив із виконанням даної програми на територіях сільських, селищних рад, ОТГ. Основним способом видалення твердих побутових відходів є їх захоронення на сміттєзвалищах та полігонах, де з початку їх експлуатації знаходиться близько 1,6 тис. тонн сміття.

Заходами Програми передбачається виконання робіт з їх обвалування, огородження, улаштування під’їзних шляхів та захисних зон, відведення стічних вод. Протягом першого півріччя 2020 року із залученням коштів інвесторів упорядковувалися місця видалення відходів на територіях Дубовогаївської та Яблунівської сільських рад, Лісовосорочинського та Охіньківського старостинських округів Сухополов’янської ОТГ, а за кошти місцевого бюджету в сумі 20,0 тис. гривень - на території Краслянської сільської ради.
Правоустановчі документи на земельні ділянки під місцями виділення відходів оформили Сергіївська та Яблунівська сільські ради.
У 14 населених пунктах, де відсутні місця видалення відходів, здійснюється централізований збір та вивіз побутового сміття. Цю послугу надають два комунальні підприємства: «АРТ-С» Сухополов’янської сільської ради та «Ладан-Послуга» Ладанської селищної ради.
У сфері поводження з відходами в частині вилучення ресурсоцінних компонентів налагоджена робота в Переволочнянському і Білорічицькому старостинських округах Сухополов’янської ОТГ, де приватними підприємцями здійснюється окремий збір скла і пластику. Із жовтня 2018 року таку практику розпочато у смт Ладан.
Слід зауважити, що у всіх сільських та селищних радах району, ОТГ затверджено Правила та Програми благоустрою населених пунктів.
У рамках проведення акцій з благоустрою до виконання робіт долучаються працівники підприємств, установ усіх форм власності, представники органів місцевого самоврядування та державні службовці, населення, учнівська молодь.
На жаль, рівень охоплення послугами зі збирання відходів у більшості населених пунктах недостатній, що веде до утворення несанкціонованих сміттєзвалищ.
З метою покращення роботи щодо реалізації державної політики у сфері поводження з відходами, зменшення їх шкідливого впливу на здоров’я людей та навколишнє природне середовище, поліпшення естетичного стану території району виконкомам місцевих рад рекомендовано активізувати роботу в питаннях залучення інвестицій для впровадження нового обладнання у сфері поводження з твердими побутовими відходами, удосконалювати діючі та впроваджувати нові схеми санітарного очищення підвідомчих населених пунктів, проводити роз’яснювальну роботу з населенням в питаннях поводження з твердими побутовими відходами та запроваджувати систему збирання сміття і його сортування з вилученням ресурсоцінних компонентів.

Крім цього, розглянуто питання: «Про стан призначення субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг та придбання твердого палива населенню району на опалювальний період 2019 – 2020 років», доповідач – Наталія Бутко – начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації. Ознайомила присутніх із підсумками призначення субсидій в опалювальний період 2019-2020 років.
Кількість отримувачів субсидій у опалювальному періоді 2019- 2020 років у порівнянні з попереднім звітним періодом зменшилася на 14,2 відсотки (опалювальний період 2018-2019 р. - 13966 домогосподарств). Загальна сума призначених субсидій протягом звітного періоду склала 56,5 млн грн, і в порівнянні з минулим періодом зменшилася на 18,2 відсотки (опалювальний період 2018-2019 років 69,1 млн грн).
Для призначення субсидії на тверде паливо та скраплений газ управлінням станом на 01.01.2020 року розглянуто 860 заяв та призначено субсидій 684 сім’ям на суму 1876,0 тис. грн.
Розрахунки за призначені субсидії проводяться своєчасно. Постійно здійснюються перерахунки, яких за звітний період проведено 15535.
З метою широкого інформування населення безпосередньо за місцем проживання заявників у рамках роботи «Мобільного соціального офісу» протягом 2019 року виїзними приймальнями було охоплено 22 населених пункти району. Інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення проводиться під час виїзних приймалень керівництва райдержадміністрації на територіях сільських, селищних рад.
Проте, за даними моніторингу надходження звернень громадян, за 2019 рік через органи влади вищого рівня, урядову «гарячу лінію» до управління соціального захисту населення надійшло 253 звернення від мешканців району, у яких порушувалися питання призначення субсидій (у 2018 році – 93 звернення). Найбільшу кількість скарг щодо питання призначення/непризначення житлових субсидій одержано від мешканців селищ: Ладан, Линовиця, Мала Дівиця. Збільшення кількості звернень пов’язано з неодноразовим внесенням змін у 2019 році до порядку призначення субсидії.
Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», який було прийнято Верховною Радою України в листопаді 2017 року, субсидії на оплату житлово-комунальних послуг з початку 2019 року виплачуються споживачу у грошовій формі у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
З березня 2019 року в Україні працюють два паралельних механізми монетизації субсидій, які передбачають і перерахування коштів на рахунок споживача, і виплату готівкових коштів: безготівкова монетизація субсидій та виплата суми призначеної субсидії громадянам готівкою.
За підсумками розгляду питань головою райдержадміністрації Олесею Кісленко будуть видані відповідні розпорядження.

За інформацією відділу організаційної роботи та з питань персоналу апарату райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/