back

Жнива – це відповідальна пора

31 липня 2020

З кожним днем підготовка жнив набирає прискорюючих темпів. Збереження врожаю – це першочергове завдання і означає, що важливо не тільки виростити урожай, але й своєчасно його зібрати, перекрити всі шляхи можливих втрат.

Жнива – це відповідальна пора, де за короткий термін необхідно провести комплекс робіт. Більше половини зернового клину посіяно в індивідуальних господарствах, збирання проводиться комбайнами господарств та окремими власниками, які несуть відповідальність за комплекс робіт з питань охорони праці на жнивах.

В агроформуваннях під час жнивної компанії залучається значна кількість працівників, тому головне завдання керівників полягає в створенні безпечних умов праці та проведення збиральних робіт без травматизму. Персональну відповідальність за охорону праці несуть керівники та спеціалісти з питань охорони праці. Усі працівники, що працюватимуть на жнивах, повинні пройти медогляд та інструктажі з охорони праці.

Проведення інструктажів фіксуються в журналах реєстрації інструктажів з питань охорони праці. У журналі реєструється дата проведення інструктажу, прізвища осіб, що інструктуються, професія, а також прізвище та посада працівника, що проводив інструктаж.

Інструктажі проводять керівники і спеціалісти господарств, які проходять періодично навчання (раз в 3 роки) і мають відповідні посвідчення.

Працівники на жнивах повинні забезпечуватися спецодягом та засобами захисту. На кожному комбайні повинна бути аптечка, вогнегасник. Збирання зернових в кожному господарстві проводиться згідно маршруту руху комбайнів, враховуючи строки дозрівання різних культур.

Важливе місце в проведенні збиральних робіт займає очистка і доробка зерна. Відповідальність з охорони праці на току несе завідуючий токовим господарством (призначається керівником господарства), який також веде журнал з проведення інструктажів. До роботи на току допускаються працівники, які пройшли інструктажі з електробезпеки та допуску до роботи із зерноочисними машинами.

Не допускаються до роботи діти до 16 років. Особи до 18 років повинні працювати під контролем відповідального працівника господарства.

Дотримання правил з охорони праці веде до покращення безпечних умов праці та скорочення чисельності травматизму на виробництві.

Щоб запобігти нещасним випадкам у період збирання врожаю та під час подальшої роботи, Прилуцьке відділення Фонду звертає увагу керівників сільгосппідприємств на необхідність ретельної підготовки збиральнотранспортної техніки. Усі транспортні засоби та збиральні агрегати мають бути закріплені за конкретним персоналом, заздалегідь повинні бути організовані дільниці технічного обслуговування. На віддалених дільницях необхідно обладнати польові стани й місця для відпочинку працівників, майданчики для зберігання техніки та пально-мастильних матеріалів. Перед початком робіт обов’язково треба перевірити поля та провисання проводів ліній електропередачі, провести інструктажі з питань охорони праці з усіма працівниками, які беруть участь у збиранні врожаю. Усі вони мають бути у повному обсязі забезпечені спецодягом, іншими засобами індивідуального та колективного захисту.

Прилуцьке відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України нагадує, що з метою допомоги сільськогосподарським підприємствам району в проведенні профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров’ю застрахованих, викликаним умовами праці, у відділенні створений консультативний центр для підвищення рівня знань законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці посадових осіб сільськогосподарських підприємств, удосконалення системи управління охороною праці на підприємствах та  мінімізації виробничого травматизму і реалізації професійних ризиків в агроформуваннях району.

Консультативний центр знаходиться у  приміщенні  Прилуцького відділення Фонду за адресою, вул. Вокзальна 46/1 м. Прилуки, тел. 7-13-36.

Бережіть своє життя і здоров’я, дбайте про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь – яких робіт.

Тільки виконання вимог охорони праці, належна організація робіт дадуть змогу провести збирання врожаю без травм та аварій.

Прилуцьке відділення управління виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

https://legalaid.gov.ua/