back

На Прилуччині вшанували пам’ять жертв голодоморів

27 листопада 2020

 

Весь трагізм Голодомору 1932-1933 років сучасній людині важко осмислити. У мирний час, лише за 17 місяців із квітня 1932-го до листопада 1933-го року, держава без жодного пострілу знищила мільйони своїх громадян: відібравши в людей останню крихту хліба, прирекла їх на голодну смерть. Навесні 1933 року, кажуть дослідники, в Україні щохвилини помирало 17 людей. За різними даними загинуло від 4 до 7 мільйонів жителів України, хоча деякі історики називають інші цифри – 10-11 мільйонів жертв.

27 листопада біля Пам’ятного знаку жертвам голодоморів в с. Дубовий Гай відбувся мітинг-реквієм за участі голови райдержадміністрації Олесі Кісленко, голови районної ради Василя Малика, заступника голови районної ради Наталії Єгорової, Дубовогаївського сільського голови В’ячеслава Грязного, мешканців села, районних організацій та громадськості району.

На мітингу відзначено, що геноцид Українського народу 1932—1933 років, голодомори 1921—1922, 1946—1947 років в Україні – це трагедія не одного села, не одного району чи, навіть області, це - трагедія України. За масштабом, жорстокістю, цинізмом і організованістю з боку влади та наслідками для майбутніх поколінь він не має аналогів в історії людства. У нашому районі за політики сталінського режиму 1932-1933 років було знищено тисячі людських життів. Зусиллями всіх небайдужих земляків вдалося встановити імена 4251 жертви, на вшанування їх пам’яті встановлено 30 пам’ятних знаків. Зокрема у с. Дубовий Гай загинули 533 жителі.

Ведучі озвучили спогади односельчан, які були очевидцями тих подій.

Священик української православної церкви, настоятель Свято-Миколаївського  храму с. Дубовий Гай отець Віктор відслужив заупокійний молебень.

Присутні вшанували пам'ять закатованих українців у роки голодоморів хвилиною мовчання. Учасники мітингу-реквієму поклали до підніжжя пам’ятного хреста жертвам голодомору композиції з квітів, житніх і пшеничних колосків, кетягів калини, піднесли запалені свічки та квіти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28 листопада кожна сільська громада району приєднається до вшанування пам’яті мільйонів загиблих співвітчизників, провівши поминальні, жалобні заходи, візьме участь у Всеукраїнській хвилині мовчання. Покладеними квітами до хрестів, пам’ятних знаків жертвам голодоморів, запаленими свічками прилучани пом’януть своїх рідних, близьких… Бо ж практично немає таких сімей, які б не постраждали від голодоморів.

За інформацією відділу документообігу, контролю, інформаційної діяльності та звернень громадян апарату райдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/