back

Сьогодні Міжнародний день боротьби з корупцією

09 грудня 2011

Звернення Голови Національного агенства України з питань державної служби В’ячеслава Толкованова з нагоди Міжнародного дня боротьби з корупцією.

9 грудня міжнародна спільнота відзначає Міжнародний день боротьби з корупцією. 2003 року у цей день Організація об’єднаних націй запропонувала до підписання Конвенцію проти корупції, аби консолідувати зусилля цивілізованих держав, які спрямовані на запобігання та протидію таким правопорушенням.

Україна як учасник Конвенції взяла на себе відповідні зобов’язання у 2006 році, коли Верховна Рада ратифікувала міжнародний документ. Ми безумовно поділяємо не лише букву, але і дух Конвенції, яка характеризує корупцію як перешкоду розвиткові держав і причину ослаблення демократичних інституцій, зниження ефективності боротьби із організованою злочинністю, тероризмом та іншими загрозами.

Про розуміння масштабів цього виклику для становлення України як європейської демократичної держави, реалізації її економічного та інвестиційного потенціалу свідчать рішення, ухвалені на найвищому державному рівні. Президент України Віктор Янукович направив до парламенту як невідкладні та у червні цього року підписав уже ухвалені депутатами закони «Про засади запобігання і протидії корупції» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення». З метою реалізації Закону «Про засади запобігання і протидії корупції» Президентом України схвалено Національну антикорупційну стратегію на 2011-2015 роки, механізмом реалізації якої є Державна програма щодо запобігання і протидії корупції на 2011-2015 роки, нещодавно ухвалена Урядом. З 1 січня 2012 року нове антикорупційне законодавство, яке можна оцінити як прогресивне, остаточно набуде чинності. Переконаний, завдяки єдиній позиції, політичній волі вищого державного керівництва у 2011 році закладено підвалини для реальної боротьби з корупцією.

Тепер наступив важливий етап практичної роботи – роз’яснення основних положень антикорупційного законодавства, що обов’язково має охопити як центральні органи виконавчої влади, так державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Знання законів, уміння їх адекватно застосувати, усвідомлення невідворотності юридичної відповідальності і ганебних наслідків для кар’єри кожного посадовця-порушника та репутації держави в цілому має стати надійним моральним запобіжником учинення корупційних діянь. Виховання доброчесності – це превентивний інструмент, яким Національне агентство з питань державної служби прагне озброїти щонайбільшу кількість держслужбовців.

Разом з Національною академією державного управління при Президентові України та міжнародними партнерами ми з максимальною відповідальністю поставилися до проведення заходів щодо запобігання проявам корупції серед державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Напрацювання єдиного стандарту навчання, підготовка тренерів для подальшого поширення необхідних знань українського законодавства і кращих світових практик, створення баз даних про таких сертифікованих фахівців, електронних бібліотек необхідної літератури стали нашим практичним внеском у реалізацію державної антикорупційної стратегії. Упевнений, Національне агентство з питань державної служби і надалі докладатиме спільних з партнерськими інституціями зусиль, шукатиме нових союзників у справі відродження авторитету державної служби та зміцнення міжнародної репутації України.

За повідомленням
Управління державної служби
Головдержслужби України в Чернігівській області
https://legalaid.gov.ua/