back

Президент України: «Реформа системи місцевого самоврядування є необхідною для України»

17 липня 2013

Реформа місцевого самоврядування є необхідною та довгоочікуваною для України. «Сьогодні настав час практичних дій для створення належних умов такої реформи», — зазначив Глава держави.

За словами Президента, реформа має визначити напрями, механізми, терміни формування ефективного місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Вона сприятиме максимальному забезпеченню надання якісних і доступних публічних послуг, укріпленню інститутів демократії, захисту інтересів громадян в усіх сферах життєдіяльності.

На переконання Президента, реформування місцевого самоврядування має відбуватися на засадах децентралізації владних повноважень, консолідації ресурсного забезпечення та стратегічного планування розвитку територіальних громад. Віктор Янукович наголосив, що необхідно припинити дублювання повноважень, функцій та завдань органів місцевого самоврядування різних рівнів.

Глава держави констатував, що нинішня система самоврядування на місцях є неефективною і суттєво стримує розвиток України, а також заважає євроінтеграції. «Правове регулювання та сама практика місцевого самоврядування не задовольняють сучасних потреб України. Зауважу, що при цьому вони також не відповідають Європейській хартії місцевого самоврядування. Невиконання ж положень Хартії є істотною перепоною на шляху реалізації курсу на інтеграцію до Європейського співтовариства».

(З виступу Президента України В. Януковича на засіданні Ради регіонів 21 березня 2013 року).

Джерело: офіційний сайт Президента України, http://www.president.gov.ua

https://legalaid.gov.ua/