back

В районі триває реалізація завдань та доручень Президента України щодо належної підготовки та відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі

23 липня 2013

28 липня цього року виповнюється 1025 років хрещення Київської Русі. Дана подія має відзначатися в кожному населеному пункті України. Про це, заявив Президент України Віктор Янукович під час наради з членами Організаційного комітету з підготовки та відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі.

Президент України, говорячи про ювілей – 1025-річчя запровадження християнства у якості державної релігії Київської Русі, підкреслює: "Упровадження християнства виявилося не лише релігійним актом, але й державною, політичною і культурною необхідністю. Воно дало можливість Київській державі увійти в коло країн християнської цивілізації, які становили тоді ще не розділений європейський світ, стати складовою його інтелектуального і духовного надбання, рівноправним, визнаним суб’єктом міжнародних відносин.Тому, переконаний, відзначати 1025-літній ювілей запровадження християнства у якості державної релігії Руси-України мусимо не лише як свято християн, але і як свято торжества Української державності, її європейської ідентичності, духовного і культурного злету, як запоруку успішної демократичної модернізації українського суспільства".

На виконання завдань, поставлених Главою держави, головою обласної державної адміністрації, в райдержадміністрації затверджено План заходів, який передбачає проведення низки заходів, присвячених цій знаменній події у тісній взаємодії органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з християнськими релігійними організаціями району.

Так, 3 червня з нагоди відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі, 100-річчя храму-пам’ятнику святителю Іоасафу єпископу Білгородському, відділом культури, туризму і релігій райдержадміністрації проведено відкриття сакрального маршруту «Духовними стежками Святителя Іоасафа». Маршрут бере свій початок в місті Прилуки, на площі Святителя Іоасафа, біля його пам’ятника, який відкрито в 2011 році і завершується в селі Боршна на Свято-Іллінській горі, з якої видно шлях «До Густині через Гать».

21 червня відбулося свято приурочене присвоєнню статусу пам’ятки історії історичному козацькому шляху «Стародавній шлях – козацька гать», який з’єднує Густинську обитель і Роменський шлях. Цим шляхом подорожували козацькі гетьмани: Петро Сагайдачний, Іван Самойлович, Петро Дорошенко, Іван Мазепа. По ньому до святих місць Густині йшли святителі Петро Могила, Іоасаф Бєлгородський, Димитрій Ростовський, патріархи Феофан Єрусалимський та Макарій Антіохійський.

Сьогодні в центральній районній бібліотеці відбувся історико – краєзнавчий круїз «Духовного причастя світлий шлях».

26 липня голова райдержадміністрації Олег Власенко планує зустріч з представниками релігійних конфесій що діють на території району.

28 липня у всіх храмах району пройдуть урочисті молебні до 1025- річниці хрещення Київської Русі.

Протягом поточного тижня ряд просвітницьких заходів пройдуть в закладах культури району.

https://legalaid.gov.ua/