back

Лідія Левченко, депутат районної ради, директор централізованої бібліотечної системи: «Підтримуючи дітей, держава піклується про своє майбутнє»

04 вересня 2013

29 серпня 2013 року Президент України Віктор Янукович дав інтерв’ю провідним українським телеканалам, у якому охарактеризував суспільно-політичний розвиток держави на даному етапі. Мені, як гуманітарію, найбільш близька саме сфера гуманітарно-соціального розвитку.

Зазначу, що сьогодні держава спрямовує значні зусилля на всебічну підтримку та розвиток дітей. Проголошені Президентом України нові соціальні ініціативи «Діти – майбутнє України» цьому підтвердження. Як ми бачимо, державою особлива увага приділяється дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування. З року рік зростає частка таких дітей, які влаштовуються до сімейних форм виховання. В нашому районі число прийомних сімей щорічно зростає: у 2006 році в районі була створена перша сім’я, де виховувалось двоє дітей, у 2010 році – в одинадцяти сім’ях виховувалось 15 дітей, а в даний час у 17 сім’ях виховується 24 дитини. Продовжується в районі добра тенденція щодо зменшення кількості дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на утриманні та вихованні у будинку дитини, дитячому будинку, спеціальних та загальноосвітніх школах-інтернатах. Якщо таких дітей в районі в 2008 році було 74, то в 2010 році вже 47 дітей, а в 2013 – 18 дітей.

Відчутним позитивним фактором, що сприяє розвитку дитини, стало відновлення роботи дошкільних навчальних закладів. Враховуючи непросту демографічну ситуацію в нашій сільській місцевості, все ж в районі багато зроблено, особливо за останні роки, щодо охоплення дітей організованим дошкільним вихованням. Зараз в районі функціонує 21 дошкільний навчальний заклад, де виховується 640 дітей. Розроблена районна цільова програма розвитку дошкільної освіти на 2011-2017 роки. Нею передбачається відкриття нових дитячих садочків. Це вселяє оптимістичні настрої і надії, що ближчим часом до тих чудових дошкільних закладів, які функціонують у Сухополовій, Ладані, Обичеві Яблунівці, Сергіївці додадуться в Замісті, Валках, Дубовому Гаї, інших селах.

https://legalaid.gov.ua/