back

На виконання соціальних ініціатив Президента України понад 90 % пенсіонерів Чернігівщини отримують підвищені виплати

02 жовтня 2013

Чергове засідання прес-клубу «Ділове слово» на тему «Реалізація в регіоні ініціатив Президента України щодо підвищення соціального захисту найбільш уразливих верств населення» відбулося 1 жовтня 2013 року.

З представниками ЗМІ спілкувалися начальник управління пенсійного забезпечення головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Любов Кисла та заступник начальника управління, начальник відділу призначення пенсій управління пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян головного управління ПФУ в області Ольга Хоренко.

У своєму виступі Любов Кисла підкреслила, що соціальні ініціативи Президента України спрямовані на підвищення рівня життя громадян, насамперед тих людей, які не можуть самі собі допомогти.

На обліку в органах Пенсійного фонду Чернігівщини перебуває понад 366 тис. пенсіонерів. Понад 90 % від їх загальної кількості отримують підвищені у результаті втілення президентських ініціатив виплати. З 1 травня минулого року на виконання соціальних ініціатив Президента та постанови Кабінету Міністрів України від 23.04.2012 № 327 «Про підвищення рівня соціального захисту населення» проведені перерахунки пенсій майже по 346 тис. пенсійних справ. Середній розмір підвищення пенсій склав 114 грн, додаткові видатки становлять близько 43 млн грн на місяць. Середньомісячна сума пенсійних виплат в області складає 510,6 млн грн. Середній розмір пенсії станом на 1 вересня поточного року становить 1354,69 грн, що на 51,87 грн більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року і на 51,53 % перевищує прожитковий мінімум. Здійснено осучаснення заробітної плати для обчислення пенсії 209 тис. пенсіонерів, яким пенсія призначена чи перерахована до 2008 року.

Завдяки «осучасненню» пенсій відбулося підвищення виплат, призначених у минулих роках, з поступовою ліквідацією диспропорцій у розмірах пенсій, залежно від трудового стажу та заробітку.

З 1 травня 2012 року збільшено розміри підвищень до пенсій учасникам війни, нагородженим орденами і медалями колишнього Союзу РСР за самовіддану працю і бездоганну військову службу в тилу в роки Великої Вітчизняної війни з 15 % прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб до 20 %, іншим учасникам війни — з 10 % до 15 %.

Вирівняно розмір підвищення до пенсій членам сімей померлих інвалідів війни до рівня підвищення до пенсій членам сімей загиблих. Розмір підвищення до пенсій членам сімей померлих інвалідів війни збільшено з 28 % до 42 % прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Всього підвищено доплати до пенсій відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» більш ніж 56 тисячам осіб.

З 1 липня 2013 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії». Ним внесено корективи до низки законів, що забезпечило удосконалення соціального захисту вразливих верств населення.

Зокрема, було врегульовано такі питання пенсійного забезпечення:

– зарахування до страхового стажу часу перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами;

– виплата пенсії по втраті годувальника дітям, які досягли 18-річного віку, в період перерви у навчанні;

– зміна механізму перерахунку пенсій з 1 березня кожного року;

– оптимізація зарплати для обчислення пенсії шляхом першочергового виключення періодів отримання допомоги по безробіттю;

– удосконалення механізму визначення середньомісячного коефіцієнта зарплати особи у разі, коли є неповні місяці страхового стажу.

Наприклад, за чинною до 1 липня 2013 року редакцією Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», діти, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника та які досягли 18-річного віку, втрачали право на отримання такої пенсії за місяці перерви у навчанні між закінченням одного навчального закладу і вступом в інший. Тобто, дитині, яка закінчила школу у червні, а розпочала навчання у вищому навчальному закладі з вересня, пенсія за липень і серпень не виплачувалась. Діти не отримували пенсію у період перерви в навчанні навіть в одному й тому ж закладі (між отриманням кваліфікації бакалавра і вступом до магістратури).

Новий закон цю несправедливість виправив: відтепер діти (якщо вони навчаються за денною формою навчання) матимуть можливість отримувати пенсію у зв’язку зі втратою годувальника в періоди перерви у навчанні.

Про нарахування і виплати пенсій військовослужбовцям розповіла Ольга Хоренко. Зокрема вона зазначила, що в управлінні пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян головного управління Пенсійного фонду України в області на обліку перебуває 18410 пенсіонерів, середній розмір пенсії на теперішній час становить 2282,67 грн. Постановою Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2012 року № 355 «Про збільшення розмірів пенсій, призначених відповідно до Закону України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб“» передбачено з 1 липня 2012 року підвищення до пенсій, призначених до зазначеної дати (крім пенсій, призначених військовослужбовцям строкової служби та членам їх сімей), у розмірі 11 % основного розміру пенсій, збільшивши його з 1 вересня 2012 року до 23 % та з 1 січня 2013 року до 35 %. Перерахунок пенсій військовослужбовцям відповідно до вищевказаної постанови проходив у три етапи, внаслідок чого підвищення відбулося в середньому на 411,29 грн. Якщо середній розмір пенсійної виплати в червні 2012 року становив 1870,17 грн, то станом на 1 січня 2013 року — 2281,46 грн. Нова соціальна політика, ініційована Президентом України, посилила ідею соціальної справедливості в державі. І один із найвагоміших кроків у цьому — постійне удосконалення і зміни в законодавстві, спрямовані на підвищення рівня життя людей, зокрема пенсіонерів.

Органи Пенсійного фонду в області і надалі будуть спрямовувати свою роботу на посилення соціального захисту пенсіонерів. Всі пенсійні виплати люди отримають своєчасно і в повному обсязі.

Департамент інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю

облдержадміністрації

https://legalaid.gov.ua/