back

Принцип соціальної справедливості - основа реформ в Україні

02 жовтня 2013

На таку тезу Глави держави послався голова райдержадміністрації Олег Власенко, коли 1 жовтня з нагоди Міжнародного дня людей похилого віку та Дня ветерана відвідав стаціонарне відділення територіального центру соціального обслуговування в с. Заїзд.

Керівник разом з директором територіального центру соціального обслуговування, депутатом обласної ради Ніною Косенко зустрівся з підопічними та обслуговуючим персоналом відділення, акцентував на реалізації державної політики щодо забезпечення соціального захисту населення найбільш уразливих верств населення. Зокрема, було наголошено, що соціальними ініціативами Президента України Глави держави Віктора Януковича передбачено стовідсоткове охоплення населення соціальними послугами, якісне надання соціальних послуг та наближення соціальних послуг до сільського населення. І це дійсно той принцип соціальної справедливості, який вимагає від держави та від усього суспільства уваги до пенсіонерів, інвалідів, ветеранів війни та праці.

Саме тут, у затишному приміщенні стаціонарного відділення територіального центру соціального обслуговування, що в селі Заїзд, цей принцип спрацьовує. Адже його мешканці, а тут постійно проживає 26 одиноких громадян похилого віку, забезпечені раціональним 4-разовим харчуванням, одягом, взуттям, постільною білизною, м’яким та твердим інвентарем, столовим посудом. Вартість харчування на один ліжко-день становить 22,64 грн.

У стаціонарному відділенні постійно організовуються святкові акції для одиноких непрацездатних громадян та інвалідів.

І сьогодні, у День ветерана, завітав голова райдержадміністрації до мешканців стаціонарного відділення зі святковими подарунками та вдячністю ветеранам за працю, мужність, витривалість і найкращими побажаннями здорового довголіття.

Довідково: Всього на обліку в територіальному центрі перебуває понад три тисячі громадян похилого віку та інвалідів. Відділенням соціальної допомоги вдома надано соціально-побутових послуг 1206 громадянам відповідних категорій, що складає 94 % від кількості виявлених осіб; 204 – громадян, що мають рідних, які повинні їм забезпечувати догляд та допомогу обслуговуються на платній основі. Протягом поточного року 751 громадянам похилого віку та інвалідам надано натуральну допомогу у вигляді продуктових наборів, промислових товарів, одягу, грошову допомогу отримали 11 осіб. У відділенні організації надання грошової та натуральної адресної допомоги швачкою, взуттьовиком, перукарем надано соціально - побутових послуг 250 особам.

Відділенням соціально-побутової адаптації надано соціально-медичних, інформаційних, соціально-педагогічних послуг 745 особам.

Крім цього постійно організовуються зустрічі із підопічними, відвідуються виставки, проводяться бесіди та лекції, різноманітні заходи до державних та релігійних свят і знаменних дат.

У відділенні з лютого 2012 року введено інноваційну модель соціально-педагогічної послуги – «Університет третього віку», процес навчання в якому базується на принципах добровільності. До організації навчання залучені фахівці територіального центру та волонтери. У навчальному процесі застосовуються традиційні методики: практичні заняття з формування навичок, розповіді, бесіди, доповіді. Навчальні плани «Університету» включають в себе екскурсії історичними місцями рідного краю. На базі «Університету третього віку» працюють факультети: «Дім, сад, город», «Основи медицини та здорового способу життя».

На виконання соціальних ініціатив Президента України та з метою надання комплексу соціальних послуг, залежно від індивідуальних потреб особи, в територіальному центрі організовано мультидисциплінарний підхід з надання соціальних послуг.

Мультидисциплінарна команда за затвердженим графіком виїжджає до людей у яких 4-5 ступінь рухової активності, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги та обслуговуються у територіальному центрі. Такий підхід розрахований на людей, які живуть у віддалених селах району і виїзд команди проводиться 4 – 8 раз на місяць.

З початку року мультидисциплінарною командою надано послуг 126 громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах.

За матеріалами, наданими територіальним центром соціального обслуговування

https://legalaid.gov.ua/