back

06 березня 2014

«Шевченко для всіх століть»

Тарас Шевченко – символ українського народу, який завжди бореться за свою свободу, незалежність, незламність. Особливо актуально звучать рядки його поезій у рік святкування 200-річчя від дня народження поета. Звучали слова Тараса Григоровича й у вітальні Прилуцької районної бібліотеки 05.03.2012 р. Безпосередніми учасниками шевченківського свята «Шевченко для всіх століть» були місцеві поети та письменники.

Для поета, скульптора і художника Миколи Турківського творчість Шевченка невіддільна від власної, а особистість Кобзаря надихала на життєві звершення. Про це свідчить книга-альбом «Тарас», яка вийшла у цьому році й присвячена 200-річному ювілеєві поета. Микола Турківський зробив багато ілюстрацій до віршів Тараса Григоровича, витворив не одну скульптуру, написав не один поетичний твір.

Зворушливим став виступ і прилуцької поетеси Ніни Ткаченко, яка наголосила на особливій актуальності Шевченкового слова для сьогодення. Вона відкрила для себе Кобзаря в студентські роки, коли навчалася в університеті його імені в столиці (факультет журналістики Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка) . Особливим же Шевченко був для вже покійного чоловіка Ніни Яківни Миколи Ткаченка, який неодноразово звертався до його постаті у своїй творчості.

Мабуть ніхто так досконало в нашому краї не знає біографію Тараса Шевченка, як прилуцький історик і краєзнавець Анатолій Риженко, який за життя зібрав і упорядкував багато цінних матеріалів про Кобзаря. Серед кола тем, зібраних Анатолієм Григоровичем у збірочки, - «Великий Кобзар у колі сучасників», «Народна пісня в житті і творчості Т. Шевченка», «Тарас Шевченко у творчості Любові Забашти», «Кобзар крокує по планеті» тощо.

Власні вірші, присвячені Тарасові Шевченку, читала й прилуцька поетеса Світлана Коробова-Півоварова.

Учасники заходу мали нагоду послухати й найбільш активних читачів бібліотеки, зокрема відому у Прилуках Валентину Макаренко. Доповнили Шевченківське свято пісні «Марія», «Заповіт» та інші у виконанні тріо районного будинку культури.

За матеріалами Прилуцької ЦРБ

https://legalaid.gov.ua/