back

17 березня 2014

«Шляхи та методи удосконалення бібліотечного обслуговування соціально незахищених категорій населення»

У Прилуцькій центральній районній бібліотеці відбувся плановий семінар бібліотечних працівників Прилуцької районної ЦБС на тему «Шляхи та методи удосконалення бібліотечного обслуговування соціально незахищених категорій населення».

Вже не один рік працівники бібліотек району співпрацюють із Прилуцьким міськрайонним управлінням юстиції. Працівники юстиції приймають участь у масових заходах, дають відповіді на запити жителів населених пунктів району, які збирають бібліотекарі для громадської приймальні.

На початку 2014 року в Чернігівській області (в т.ч. на базі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г.Короленка) почали діяти дистанційні консультативні пункти по наданню безкоштовних правових послуг.

Саме в рамках співпраці органів юстицію та бібліотечних закладів Прилуцького району до участі у семінарі була запрошена начальник відділу організацій кадрового та правового забезпечення Прилуцького міськрайонного управління юстиції К.Д.Кантур. Катерина Дмитрівна давала відповіді на актуальні питання, що їх зібрали у своїх користувачів і попередньо передали бібліотекарі. Найбільша кількість запитань стосувалась земельного та сімейного права: про земельні паї, розподіл земельних ділянок із сусідами, питання спадкування, питання насильства в родині, оформлення юридичних документів та багато іншого.

До питання соціального захисту уразливих верств населення безпосередньо має відношення Прилуцький районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Директор центру – Наталія Григорівна Дементєва розповіла учасникам семінару про багатогранну діяльність фахівців із соціальної роботи, відповіла на запитання бібліотечних працівників і висловила сподіванні на подальшу плідну співпрацю.

Серед питань семінару був досвід Прилуцької центральної районної бібліотеки по обслуговуванню соціально незахищених категорій населення, з яким присутніх ознайомила провідний бібліотекар відділу обслуговування ЦРБ Т.І.Луньова.

«Навчи своє серце добру» - тема та основна ідея консультації заступника директора по роботі з дітьми В.В.Тарасенко по залучення дітей та підлітків, що перебувають у складних життєвих обставинах до різнобічної діяльності бібліотек.

«Інформаційна підтримка найуразливіших верств населення» - тема консультації провідного бібліографа Т.І.Печеної.

Провідний методист

Н. Мікрюкова
https://legalaid.gov.ua/