<<<1 - 11 з 236>>>


02 Липня 2024 11:39

У разі звернення після 1 липня субсидію або пільгу буде призначено з місяця звернення із заявою

 

У зв’язку із завершенням періоду дії окремого порядку виплати субсидій та пільг, визначеного постановою Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 № 215 “Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану”, окремим одержувачам субсидій та пільг потрібно звернутись до органу Пенсійного фонду України із відповідною заявою та документами.

Звернутися за призначенням субсидії на неопалювальний період потрібно, якщо:

  • в опалювальному періоді субсидію не отримували;
  • орендуєте житлове приміщення та сплачуєте за нього житлово-комунальні послуги;
  • у складі домогосподарства є ВПО;
  • у домогосподарстві фактично проживає менше осіб, ніж зареєстровано;
28 Червня 2024 15:18

Графік прийому громадян у липні

 
28 Червня 2024 15:16

Як подати документи для призначення/перерахунку пенсії без відвідування Пенсійного фонду України?

 

На вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua/ реалізована можливість подати документи для призначення/перерахунку пенсії без особистого відвідування органів ПФУ.

Для цього потрібно авторизуватися на вебпорталі електронних послуг ПФУ за допомогою КЕП (кваліфікованого електронного підпису), “Дія.Підпис” або ID.GOV.UA. Це дозволяє громадянам не виходячи з дому отримувати електронні документи які є аналогами паперових документів.

На вебпорталі Пенсійного фонду України можна подати документи дистанційно

Дистанційно на вебпорталі ПФУ можна провести прогнозний розрахунок

27 Червня 2024 13:49

ЗАПИТУЄТЕ – ВІДПОВІДАЄМО

 

 

-За нашою адресою зареєстровано повнолітню особу (доньку), яка з нами не проживає. Чи потрібно нам для призначення житлової субсидії надавати акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства?

  • Для призначення житлової субсидії без врахування повнолітньої особи, яка зареєстрована за адресою домогосподарства, але проживає окремо, необхідно зазначити таку інформацію в декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії. 

У випадку, якщо людина не може надати підтверджуючий документ, що зареєстрована особа фактично не проживає за місцем своєї реєстрації (довідку з місця навчання або з місця роботи та ін.), житлова субсидія призначається на підставі акта обстеження матеріально-побутових

25 Червня 2024 10:58

Якщо подати заяву до 1 липня, субсидію буде нараховано з початку неопалювального періоду

 

Більшості, але не всім, після завершення опалювального періоду автоматично нараховано субсидію на період з 1 травня по 30 вересня.

Для призначенням субсидії на неопалювальний період потрібно звернутися, якщо:

  • в опалювальному періоді субсидію не отримували;
  • орендуєте житлове приміщення та сплачуєте за нього житлово-комунальні послуги;
  • у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;
  • у домогосподарстві фактично проживає менше осіб, ніж зареєстровано;
  • звертаєтесь за призначенням субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного палива;
  • станом на 24 лютого 2022 року проживали або досі проживаєте на тимчасово окупованій територій або території активних бойових дій та
25 Червня 2024 10:57

Про пільги для ветеранів війни

 

ПРАВОВИЙ СТАТУС ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ визначено Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII (далі – Закон) та передбачено соціальні гарантії цій категорії громадян.

Ветерани війни – особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав. До ветеранів війни належать учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни. Надання статусу зазначених категорій осіб відбувається у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

ПІЛЬГИ ветеранам війни, постраждалим учасниками Революції Гідності, сім’ям загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України гарантовані зазначеним

25 Червня 2024 10:56

Порядок складання акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства / фактичного місця проживання особи

 

Чинним законодавством передбачено, що для прийняття рішення про надання пільг з оплати комунальних послуг, а також для включення до Реєстру осіб, які мають право на пільги, визначено необхідність складання акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства / фактичного місця проживання особи (далі – Акт обстеження).

Складання Акта обстеження передбачено для:

  • призначення житлової субсидії – пункти 8, 14, 27, 29 (у випадках, передбачених пунктами 25, 27, 28), 54 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 (зі змінами) (далі – Положення № 848);
  • включення до Реєстру осіб, які мають право на пільги, – пункт 5 Положення про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.01.2003 № 117 (зі змінами) (далі – Положення № 117);
  • надання пільг з оплати комунальних послуг – пункт 51 Порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373 (зі змінами) (далі – Порядок № 373);
  • призначення щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею – пункт 9 Порядку надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом із особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.08.2000 № 1192 (зі змінами) (далі – Порядок № 1192);
  • призначення допомоги на дітей одиноким матерям – пункт 352 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 № 1751 (зі змінами) (далі – Порядок № 1751);
  • призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям – пункт 10 Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 № 250 (зі змінами) (далі – Порядок № 250).

Положенням № 848, Положенням № 117, Порядком № 373, Порядком № 1192, Порядком № 1751, Порядком № 250 визначено, що Акт обстеження складається посадовою особою виконавчого органу сільської, селищної, міської ради територіальної громади (далі – посадова особа виконавчого органу).

При цьому відповідно до Положення № 848, якщо рішення про призначення (відновлення) житлової субсидії приймається на підставі Акта обстеження, такий акт складається посадовою особою виконавчого органу за зверненням громадянина та передається органам Пенсійному фонду України.

За технічної можливості заява громадянина щодо проведення обстеження матеріально-побутових умов його домогосподарства та/або фактичного місця проживання і складення відповідного акта передається органами Пенсійного фонду України виконавчим органам сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або військовим адміністраціям.

Для складення Акта обстеження на запит виконавчих органів сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або військових адміністрацій органами Пенсійного фонду України у п’ятиденний строк з дня його отримання подаються копії заяви та декларації такого домогосподарства.

Наказом Міністерства соціальної політики України від 04.07.2022 № 190 (у редакції наказу Міністерства соціальної політики України від 13.01.2023 № 16), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 15.07.2022 за № 794/38130, затверджена форма Акта обстеження, що складається та підписується посадовою особою виконавчого органу, а також підписується особою, яка звернулася за державною виплатою та іншою особою, яка може засвідчити достовірність відомостей, наведених в Акті обстеження.

З огляду на зазначене, Акт обстеження складається посадовою особою виконавчого органу. Підстави для складання акта обстеження іншими особами (у тому числі представниками об’єднань співвласників багатоквартирних будинків) відсутні.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області

 

 

25 Червня 2024 10:54

Всесвітня продовольча програма ООН продовжила програму з підтримки пенсіонерів до кінця 2024 року

 

Програму додаткової грошової допомоги для пенсіонерів, які проживають на територіях активних або можливих бойових дій, продовжено до кінця 2024 року. 

Програма підтримки пенсіонерів діє в Україні з серпня 2023 року.

Пенсіонери, які відповідають умовам програми, отримуватимуть виплати від Всесвітньої продовольчої програми ООН в сумі, що дорівнює різниці між 3250 грн та сумою пенсії, яку вони отримують.

Довідково:

В переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженому наказом Міністерства з питань реінтеграції

25 Червня 2024 10:54

Ветерани війни можуть звернутися для нарахування чи продовження виплати пільг за спрощеним механізмом

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 08.05.2024 № 521 визначено, що нарахування і виплата житлових субсидій та пільг, які надавалися у порядку, передбаченому постановою Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 № 215 “Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану”, припиняється Пенсійним фондом України з червня 2024 року. 

Для встановлення права чи продовження виплати пільг і житлових субсидій необхідно звернутися (у паперовій або електронній формі) до 1 липня 2024 року до органів Пенсійного фонду України із заявою та / або іншими документами.

Урядом удосконалено порядок взяття на облік ветеранів війни і надання їм пільг. У грудні 2023 року постановою

18 Червня 2024 11:49

Продовжуємо роботу з попередження травматизму на виробництві

 

Працівники відділу профілактики та розслідування нещасних випадків Управління контрольно-перевірочної роботи Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області продовжують системну роботу з вивчення стану дотримання правил безпеки виробничих процесів, охорони праці та попередження виробничого травматизму на підприємствах області.

Упродовж травня відбулися робочі зустрічі фахівців Фонду з працівниками та посадовими особами підприємств: ПрАТ “Шляхове ремонтно-будівельне управління №82” (м. Мена),  ТОВ “Успіх Мена”, КУ “Менський територіальний центр надання соціальних послуг”, ПрАТ “МенаПАК” (м. Мена), ПП “Агропрогрес” (м. Носівка) та КНП “Чернігівська

18 Червня 2024 11:49

Пільги та надбавка до пенсії за донорство

 

Законом України “Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові” від 30.09.2020 № 931-IX передбачено пільги для донорів, які здають свою кров добровільно. У разі здійснення безоплатно донації крові в сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам, або плазми крові в сумарній кількості, що дорівнює чотирьом разовим максимально допустимим дозам або тромбоцитів у двох разових донаціях методом аферезу, донори набувають таких прав:

– працівники протягом 1 року після здійснення донації — допомогу з тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням у розмірі 100 % середньої заробітної плати донора незалежно від стажу роботи;

– здобувачі вищої, професійної (професійно-технічної)

<<<1 - 11 з 236>>>