<<<1 - 11 з 123>>>


22 Березня 2024 10:13

Робочий візит до Міністерства освіти і науки України

Днями у Міністерство освіти і науки України відбулася робоча зустріч керівництва та експертів Шведсько-українського проєкту "Підтримка децентралізації в Україні" SALAR International.org.ua , керівників органів управління освітою пілотних територіальних громад - партнерів проєкту із заступником Міністра освіти і науки України Андрій Сташків. На зустріч була запрошена і начальник Відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту Носівської міської ради Наталія ТОНКОНОГ.

Учасники мали предметну розмову про результати роботи у громадах щодо формування ефективних освітніх мереж, про реформування мережі старшої школи, про досягнуті успіхи та готовність їх масштабувати на інші громади й території, про проблеми з якими стикаються громади у процесах функціонування та реформування освітньої галузі, про етапи та часові рамки втілення освітніх змін та трансформацій, про заходи щодо підвищення інституційної спроможності місцевих органів управління освітою.

Головний меседж, який прозвучав від керівництва Міністерства освіти і науки - ОСВІТНЯ РЕФОРМА, В ТОМУ ЧИСЛІ Й РЕФОРМА СТАРШОЇ ШКОЛИ - НЕЗВОРОТНЯ! Тому варто продовжити зміни на місцях, формувати розуміння змісту реформи серед усіх освітніх стейкхолдерів.

Salar International підтримує пропозію Міністерстра долучитися до проведення регіональних заходів щодо впровадження реформи старшої школи. Отриманий досвід пілотних громад у співпраці з проєктом є безцінний та реально показує позитивну суть таких освітніх змін.

Тому, хто йде попереду важко, але почесно! Той хто не відкладає зміни на затра - перший досягне успіху! Той, хто вірить і натхненно працює - перемагає!

 
21 Березня 2024 12:08

Днями у Носівській початковій школі Носівської міської ради розпочав свою роботу "Клас безпеки". Він є інтерактивним. Його технічне оснащення дозволяє якісно провадити просвітницько-інформаційну та практичну роботу, організовувати ігрову діяльність і постійну взаємодію учнів.

На базі класу діти в ігровій формі вивчатимуть правила безпечного життя. Для цього ми створили кілька навчальних осередків з усіма необхідними демонстраційними матеріалами та інвентарем, ігрову зону та медіазону для перегляду відеоуроків, куточок психологічного розвантаження.

Облаштувати клас Безпеки нам допомогла Громадська організація «Істок» в рамках проєкту «Розширення можливостей для стійкого майбутнього: забезпечення молоді, яка постраждала від конфлікту, життєво необхідними навичками та безпечними місцями і безпечним простором» ("Класи Безпеки"), який реалізується в партнерстві з представництвом міжнародної неурядової організації «PLAN INTERNATIONAL» в Україні.

На умовах благодійності ними було закуплено обладнання на суму 169283 грн.та проведено серію тренінгів для учителів.

Засновником було профінансовано виконання основних ремонтних робіт з підготовки приміщення, закуплено іграшки. А колектив Носівської початкової школи доклав чимало зусиль для художнього оформлення та дидактичного наповнення класу.

Разом ми створили умови для формування в учнів здоров’язбережувальних компетентностей, вивчення правил пожежної, мінної безпеки та цивільного захисту, засвоєння алгоритму дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій, формування навичок надання першої домедичної допомоги.

Реалізація даного проєкту – ще один крок на шляху покращення освітнього середовища, умов для навчання учнів та буде активно задіяний у освітньому процесі.

20 Березня 2024 15:20

Представники шведсько-українського проєкту "Підтримка децентралізації в Україні@ (SALAR International)

19 березня 2024 року нашу громаду завітали гості-партнери  шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні" (SALAR International ).

Делегацію у складі: Алекс Мазуркін - менеджер проектів SALAR International, Раян Нокс - керівник SALAR International, Санна Розен - заступник менеджера проектів SALAR International, Іева Калнінья - лідерка шведсько-українського проекту "Підтримка децентралізації в Україні" (SALAR International), Людмила Тараніна - перекладач, Олег Фасоля,  Войтек Мархлєвський – експерти шведсько-українського проекту "Підтримка децентралізації в Україні" (SALAR International) зустрічав Носівський міський голова Володимир Ігнатченко, заступник Вікторія Вершняк, начальник Відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту Наталія Тонконог.

 Зустріч проходила на  базі міського ліцею №5. Гостей цікавив практичний досвід нашої громади  в сучасних підходах вирішення освітніх питань, зокрема, реалізації  та створенню оптимальної спроможної мережі закладів освіти на території громади.

Участь у зустрічі та  тематичному обговоренні брали також директор ліцею Олена Куїч, директор ДНЗ «Барвінок» Ніна Чорна, керівник освіти сусідньої Кіптівської громади Станіслав Пузирний.

Освітяни акцентували  свою увагу, що кожен крок, зроблений у напрямку змін в освіті, навіть, якщо він  вимагає прийняття непопулярних рішень - це, перш за все врахування інтересів дитини у її праві одержувати якісні знання,  мати можливість навчатися  у класах, спілкуватися з однолітками, мати всі умови для  розвитку,  самореалізації, зростання. Зрештою, ми, дорослі, маємо думати в  першу чергу про дітей. Бо вони – наше майбутнє.

 

 

15 Березня 2024 15:31

ІІ етап змагань з волейболу серед дівчат в рамках проєкту "Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги"

 15 березня в спортивному залі КПНЗ "ДЮСШ" пройшов ІІ (територіальний) етап змагань «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги» з волейболу серед учениць закладів загальної середньої освіти Носівської громади у 2023/2024 н.р.

     У змаганнях взяли участь 5 команд із Носівського ліцею №1, Носівської гімназії №2, Носівського ліцею №5, Володьководівицького ліцею та Досліднянської гімназії.

    Спортивні поєдинки були інтригуючими, динамічними, юні волейболістки вразили присутніх своєю вольовою грою та боротьбою.

       Відповідно до підсумкового протоколу:

І місце – команда Досліднянської гімназія;

ІІ місце – команда Носівського ліцею №5;

ІІІ місце виборола команда Носівського ліцею №1.

      Команда-переможець буде представляти нашу громаду на 3 (районному) етапі змагань.

      Бажаємо всім учасникам завжди бути пліч-о-пліч, впевнено йти до перемоги.

     Щира подяка вчителям фізичної культури за підготовку команд до змагань, популяризацію волейболу серед учнівської молоді.

    Дякуємо нашим захисникам та захисницям за можливість змагатись та вдосконалювати спортивну майстерність!

       Разом переможемо!

14 Березня 2024 15:42

14 березня стартував основний період реєстрації для участі в НМТ в 2024 році!!!

З 14 березня 2024 року розпочинається основний період реєстрації для участі в національному мультипредметному тесті в 2024 році.

Період реєстрації триватиме до 11 квітня 2024 року включно.

Зареєстрований учасник до 15 квітня матиме змогу в персональному кабінеті внести зміни (змінити предмет на вибір на інший чи змінити населений пункт в Україні / за кордоном, у якому він бажає пройти НМТ).

13 Березня 2024 12:33

Навчання з питань пожежної безпеки

13 березня завідувачем Навчально-консультаційного пункту міста Ніжина НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області Володимиром Ярошовцем для відповідальних осіб закладів освіти Носівської міської ради було проведено навчання з питань пожежної безпеки.
       Навчання проводилося за програмою, затвердженою ДСНС України в жовтні 2023 року, яка охоплює теоретичні та практичні питання щодо безпекових напрямків.

Слухачі ознайомилися з нормативною базою у сфері протипожежної безпеки, яка визначає обов’язки відповідних працівників:
• Кодексом цивільного захисту України, ст. 20 п.8, ст.40 п.4, п.5;
• Постановою КМУ від 26.06.2013 № 444 «Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях» п.16;
• Правилами пожежної безпеки в Україні, затвердженими наказом МВС
від 30.12.2014 № 1417 (зі змінами від 08.04.2022).

Фахівець навчального центру ЦЗ та БЖД акцентував увагу відповідальних осіб на діях щодо порядку евакуації учасників освітнього процесу під час надзвичайних ситуацій, повітряних тривог. Указав на типові порушення вимог пожежної безпеки в закладах освіти та основні пожежні ризики, які несуть загрозу життю та здоров’ю людей.
       Під час практичного блоку навчань відпрацьовувалися навички щодо порядку дій у разі пожежі, гасіння джерел займання за допомогою вогнегасників.

 Завершилось навчання складанням заліку, за результатами якого слухачам видані посвідчення про проходження навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки за формою відповідного наказу ДСНС України.

07 Березня 2024 15:07

Дитячий Фонд ООН (ЮНІСЕФ) створив безпечне укриття для дошкільнят Носівського ДНЗ №1

Дитячий Фонд ООН (ЮНІСЕФ) продовжує свою місію забезпечення безпеки та благополуччя дітей у всьому світі, приділяючи особливу увагу найвразливішим групам населення. Один із останніх проєктів Фонду стосується створення найпростішого укриття в Носівському дошкільному навчальному закладі №1 "Барвінок".

Злагоджена, якісна та своєчасна робота професіоналів - це свідчення про велику турботу, яку Фонд приділяє захисту, підтримці та благополуччю дітей в умовах сьогодення.

Відділ освіти, сім'ї, молоді та спорту щиро вдячний за колосальну роботу всім, хто долучився до проєкту в дошкільному закладі та допоміг створити безпечне місце для нашої малечі.

До...

Після!!!
26 Лютого 2024 11:41

Носівські каратисти вдало відкривають новий 2024 рік

25 лютого в м. Київ проходив ІІІ Відкритий турнір Кіокушин БуДо карате "Шлях воїна" у розділі "куміте". На змагання прибуло більше 350 спортсменів з 6 регіонів нашої країни. Нашу команду представляли 10 вихованців КПНЗ "ДЮСШ", 4 з яких отримали призові місця. Напружені двобої, тривога та вибух незабутніх емоцій за наших переможців. Вітаємо тренера Юрія Поночевного та призерів змагань: Богдан Руденко - 2 місце, Кирило Сова - 2 місце, Андрій Домашенко - 2 місце, Станіслав Домашенко - 3 місце. Пишаємося!!! Так тримати!!!

22 Лютого 2024 16:44

22 лютого 2024 року на базі комунального позашкільного навчального закладу "Дитячо-юнацька спортивна школа" Носівської міської ради відбувся ІІ (територіальний) етап Всеукраїнських змагань «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги» з футзалу серед юнаків 2012 та 2013 року народження під гаслом «РАЗОМ ПЕРЕМОЖЕМО».

На урочисте відкриття прибули і почесні гості: Григорій Ковтун - голова Ніжинської районної державної адміністрації; Володимир Ігнатченко - Носівський міський голова; Наталія Тонконог - начальник Відділу освіти, сім'ї, молоді та спорту Носівської міської ради.

За перемогу змагалися 5 команд (53 учасники) Носівської територіальної громади: Носівський ліцей № 1 (команда "Африканський ябіру"), Носівська гімназія №2 (команда "Вухата лисиця"), Носівська гімназія №3 (команда "Трубкозуб), Носівський ліцей №5 (команда "Нільський крокодил") та Володьководівицький ліцей ("Павіан").

Юні спортсмени показали справжню команду гру з футзалу та зарядили вболівальників спортивним драйвом. За підсумками проведених зустрічей, визначено лідерів змагань. Найсильнішою стала команда Володьководівицького ліцею. Саме вона представлятиме громаду на районному етапі змагань з цього виду спорту.

Друге місце посіла команда Носівського ліцею №1, почесне третє місце - команда Носівськго ліцею №5.

Усі команди отримали від очільникі районної адміністрації Григорія Ковтуна подарунки - футбольні мячі. Команди-призери нагороджені брендовими дипломами та медалями.

Проєкт «Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги» – це здоровий спосіб життя, залучення дітей до спорту, психологічне розвантаження, єдність та згуртованість. РАЗОМ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Яскраві моменти спортивного свята у фотогалереї

 
21 Лютого 2024 08:56

Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде. Воно було запроваджено у листопаді 1999 року.

А починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначаємо і ми, українці.

Цікаві факти про українську мову

Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів.

В українській мові, на відміну від решти східнослов'янських мов, іменник має 7 відмінків, один з яких — кличний.

У 448 році візантійський історик Пріск Панійський під час перебування в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова "мед" і "страва". Це була перша згадка українських слів.

В українській мові найбільша кількість слів починається на літеру "П".

Українська мова багата на синоніми. Наприклад, слово "горизонт" має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид; слово «іти» ще більше – грясти, дорогу міряти, крокувати, перти, простувати, ступати, чимчикувати, шкандибати, чухрати, сунутися, лізти, мандрувати, цибати, переставляти ноги.

Назви всіх дитинчат тварин є іменниками середнього роду: теля, котеня, жабеня.

Українська мова має велику кількість зменшувальних форм. Навіть слово "вороги" може звучати як "вороженьки".

Найдовше слово в українській мові складається з 30 літер! Спробуйте вимовити: «дихлордифенілтрихлорметилметан» (це хімікат для боротьби зі шкідниками).

У нашій мові є особливі слова — паліндроми. Це так звані «дзеркальні» фрази або слова: їх можна читати як зліва направо, так і справа наліво. Ось, приміром: «Я несу гусеня» або ж «ротатор».

Серед слів найчастіше використовують іменник — «рука», прикметник — «великий», дієслово — «бути» і серед займенників — «він».

09 Лютого 2024 10:23

Аня Давиденко - амбасадорка Носівської ТГ в проєкті "Пліч-о-пліч"

Аня Давиденко - носівчанка, майстер спорту з футболу, майстер спорту з пляжного футболу. У складі команди з футболу є срібною та бронзовою призеркою України, володаркою Кубку України, Переможницею ліги європейських чемпіонів з пляжного футболу. На сьогодні - членкиня молодіжної та юніорської збірної України з футболу, гравчиня ФК "Ворскла" (команда-чемпіон України).

"Всім привіт! Вітаю всіх учасників проєкту "Пліч-о-пліч". У цей надскладний для країни час я хочу нагадати вам, що жити варто сьогодні, і в цей момент важливо робити те, що любиш, і любити те, що робиш. Тому грайте, перемагайте і досягайте всього самого найкращого. І запам'ятайте одне: навіть якщо у вас не вірить увесь світ, головне, щоб ви вірили у себе! Всього найкращого!!!"

<<<1 - 11 з 123>>>